Denemarken controleert “islamistische” haatpredikers: preken alleen in het Deens

(Door: Kornelia Kitchweger – Vertaling: E.J. Bron)

De sociaaldemocratische regering in Denemarken wil vanaf 2021 in religieuze gebouwen alleen nog maar preken in de Deense taal toestaan. Zodoende dienen vooral “islamistische” haatpredikers gecontroleerd en bestreden te worden. De wet raakt echter ook Duitse en Groenlandse minderheden, die boos zijn en op een uitzondering hopen.

Compromis: vertaling in het Arabisch

Met de nieuwe wet dient er meer transparantie en controle voor enkele islamitische gemeenten te komen, waarin tot nu toe meestal in het Arabisch werd gepredikt. In Denemarken kwam het steeds opnieuw tot schandalen met “islamistische” haatpredikers, die ook tot geweld opriepen. Hoe de wet in detail ingevoerd wordt, is nog niet bekend. Er zou een compromis mogelijk zijn, waarbij een in het Deens gehouden preek tegelijkertijd in het Arabisch wordt vertaald. Dit zou plaatsvinden uit consideratie met islamitische immigranten, die nog niet zo goed Deens spreken. Of er ook gecontroleerd wordt wat de vertalers zeggen, blijft eerst de vraag.

Andere kerkgemeenten boos

Omdat de Deense grondwet geen beperkingen voor slechts één geloofsgemeenschap toestaat, zijn ook Duitse en andere kerkgemeenten van minderheden in het land de dupe. Ook zij hebben tot nu toe hun godsdiensten in hun moedertaal gehouden. Daar heerst nu grote ontsteltenis: de Duitse Petri-gemeente bijvoorbeeld bestaat al 450 jaar in Kopenhagen. Men hoopt op een uitzondering en vindt het geheel “vreemd”. Ook de Groenlanders, die bij het Deense koninkrijk horen, protesteren. Dat hun oude koloniale macht hen op Deens grondgebied godsdiensten in hun eigen taal wil verbieden, wordt als zeer negatief beoordeeld.

Voorbeeld rechtspopulisme

Bij de Denen echter komt het plan goed aan. De socialistische minister-president, Mette Frederiksen, scoorde bij de verkiezingen in 2019 met beloftes een strenge buitenlanderpolitiek uit te voeren. Zodoende haalde ze voormalige socialistische kiezers terug, die vanwege de lakse migratiepolitiek naar de rechts-populistische Deense Volkspartij (DF) waren vertrokken. Om geloofwaardig te zijn, moet Frederiksen zich nu aan haar beloftes houden. Maar ook andere partijen oriënteren zich – met het oog op een verdwijnend aantal kiezers – in toenemende mate op de koers van de rechtspopulisten.

Bron:
wochenblick.at
Door: Kornelia Kirchweger

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Denemarken controleert “islamistische” haatpredikers: preken alleen in het Deens

 1. pepo Copyright zegt:

  😳 Zitten ze ook al op Groenland dan ! ! !

  Like

 2. Blaffertje zegt:

  En denken ze dat die muzzelmannen zich dat aan houden?
  HA.
  Wat een stel naïevelingen.

  Like

 3. Niek zegt:

  Dat zouden ze ook hier verplicht moeten stellen

  Like

 4. renato zegt:

  Halve maatregel. Weer een onzinnig rubberen ruggen compromis.

  Like

 5. Sobieski zegt:

  Moet toch te doen zijn juridische clausules voor uitzondering en vrijstelling op historische gronden in te voegen voor de Duitse, Groenlandse en mogelijk ook Katholieke, Orthodoxe en Joodse gemeenten.

  Like

 6. Bob zegt:

  Hier moet van Kaag, Blok, van Klaver, van Bommel(SP)
  in het Arabies gepreekt worden op straffe van
  uitzetting.

  Like

 7. Kraftavilqa zegt:

  Het ware praktischer om gewoon geen muzels in Europa toe te laten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s