Da’s nou een monopolie

(Door: H. Numan)

Normaliter verveel ik u niet met computerverhalen, maar nu dus even wel. Ik ben een aantal jaren geleden overgestapt van Windows naar Linux (Ubuntu). Heb altijd onder Windows gewerkt, van Windows 3.11 tot aan Windows 7. In alle versies, dus ook de veel zwaardere server variant Windows NT. En toen merkte ik dat Windows opeens met installeren begon wat ik niet wilde. Zijnde de eerste versie van Windows 8. In de winkel zag ik direct dat ik Windows 8 absoluut niet wilde. Dus heb die automatische download gestopt, en ben zeer snel daarna overgestapt op Ubuntu. Nooit spijt van gehad. Of eigenlijk wel: dat ik het niet eerder had gedaan.

Ik heb nogal eens met gelijkgestemde zielen over Windows gesproken. Op zich niks mis mee, maar die gedwongen koppelverkoop beviel me nooit. Ik begrijp heel goed dat Microsoft niet kan leven van upgrades. Maar een nieuwe versie uitbrengen puur voor de omzet is niet mijn dingetje. Vooral omdat het elke nieuwe versie wekenlang zoeken is hoe je simpele dingen nu moet uitvoeren. Ik hou me er meestal stil over, omdat de meeste mensen dit veel te hoog gegrepen vinden. Wat is er mis met Microsoft die haar browser (toen Internet Explorer, beter bekend als Internet Exploiter of Internet Exploder) gratis weggeeft? Dat is toch hartstikke fijn? Nou nee, want dat heet ‘oneerlijke concurrentie’. Je vermoordt je commerciële concurrenten. Of drijft ze naar een faillissement, waarna je ze voor een appel en een ei overneemt.

Wat ze ook deden, was bedrijven verbieden om een versie te maken voor andere operating systems. De Adobe Corporation  bijvoorbeeld mag contractueel geen Linux versie maken van Photoshop. Kan wel, maar dat mogen ze niet. Want als iedereen met Linux Photoshop gaat werken, dan kan Microsoft haar toko wel sluiten. Omdat Microsoft toen een monopolie had, kon ze dat doen.

Dat is dus een monopolie aan het werk. U wordt gedwongen om een compleet andere GUI (Graphical User Interface, zeg maar wat u bedient op uw computer) te leren, elke keer weer, omdat ze anders niets verdienen. Niet omdat het nodig was. Software werd – en wordt – bewust voorzien van lekken of ontbrekende upgrades, zodat u later een nieuwe versie kunt kopen tegen ruime betaling. Vooral Apple speelt dat spelletje graag. De upgrades zijn er al, maar worden opzettelijk niet geïnstalleerd. Want anders koopt u die upgrades niet.

En toen kwam het Internet. Eerst waren er geen zoekmachines. Daarna o.a. Yahoo en een flink aantal anderen. Yahoo ging, zodra ze het aandurfde, op de betaal toer De eerste links die je zag waren betaalde advertenties. Zekers, het was wat je zocht. Maar wel commercieel. De meeste mensen vonden dat verdomd irritant, om maar te zwijgen van onzuivere resultaten. Dat is het gat waar Google in dook. Ook zij bood commerciële advertenties aan, maar veel subtieler. In no time werd Google de standaard zoekmachine van het Internet. Inmiddels weet u dat het middel heel wat erger is dan de kwaal… en veel mensen weten niet eens meer dat Yahoo destijds als een grotere Satan gezien werd dan Google. Of dat Yahoo nog steeds bestaat.

Een gesjeesde student genaamd Zuckerberg schreef Facebook. Eigenlijk is dat niets meer of minder dan een doodgewone website. Maar hartstikke leuk, en nog gratis ook! Ha nee. Facebook is niet gratis. Ze verdienen ongeveer $ 20 per gebruiker per jaar. Met meer dan een miljard gebruikers tikt dat aardig aan. Google werkt op dezelfde manier. Haar diensten zijn niet “gratis”, u betaalt met informatie. Alle informatie die maar mogelijk is. Ook negatieve informatie. ALLES wat mogelijk is – en dat is heel erg veel – wordt genoteerd. Van welke site kwam u af? Naar welke site gaat u toe? Hoe lang blijft u op een pagina? Vooral de gegevens die relateren (uw geslacht, leeftijd, hobby’s, etc.) maken het mogelijk om dingen te doen die twintig jaar geleden ondenkbaar waren.

Die informatie is meer dan genoeg waard om de medewerkers en de eigenaren van sociale netwerken en zoekmachines een riant inkomen te bezorgen. Ze verkopen die informatie bijvoorbeeld aan adverteerders. Of aan politieke partijen. Of aan geheime diensten. Zuckerberg en Twitter zijn niet kieskeurig. Als het maar flink schuift is het best.

Heeft u een keuze? Jazeker. Slikken of stikken. Of je accepteert het beleid van Facebook en Twitter, of je stopt er mee. Overstappen naar een ander netwerk kan niet. Je hebt Facebook met een miljard gebruikers, of een of ander concurrentje waar drie van je vrienden op zitten en verder niemand. Vrijwel iedereen kiest dus voor slikken.

Bijna alle sociale netwerken zijn eigendom van de grotere tech-bedrijven. Meestal Facebook en Google. De directies daarvan zijn – laat ik het zeer bescheiden uitdrukken – nogal maatschappelijk bewust. Om het minder bescheiden uit te drukken: zo links dat ze China een lesje kunnen leren. (China is een zeer leergierige student, en past de geleerde kennis allang toe.) Alles wat ze niet bevalt, wordt verwijderd. Van informatie tot hun eigen personeel. Als u niet mee gaat met het mantra dat mannen en vrouwen precies hetzelfde zijn, of dat witte mannen de schuld van alles zijn, dan vliegt u er uit. Hoe dan ook.

Nogal wat IT-mensen die ik ken, hebben een zeer uitgesproken mening. Dat komt, denk ik, omdat code binair werkt. OF het is goed OF het is fout (=werkt niet). Als je de hele dag code zit te schrijven waarin het vergeten van een punt of een komma de hele boel in het honderd laat lopen, heeft dat invloed op de codeurs. Helaas zijn die mensen nogal overtuigd van hun eigen gelijk en zijn ze vrijwel zonder uitzondering behalve extreemlinks ook extreem introvert. Laat ik het zo zeggen: als je de hele dag of nacht doorbrengt met programmeren, dan heb je niet zo gek veel vrienden. Niet nodig ook. De meeste programmeurs, zeker die bij Google en Twitter werken, zijn jong. Deels omdat dat goedkoper is, en deels omdat die bedrijven graag zo jong en hip mogelijk personeel rekruteren.

Geldt natuurlijk niet voor iedereen en overal. Maar ik durf te stellen dat de meeste jonge werknemers van Google sociaal niet de meest vriendelijk mensen zijn. Ze verdienen enorm. Hebben nog nooit een crisis meegemaakt. Zij weten alles! Dat geldt ook en boven alles voor de leiding van die bedrijven. Zuckerberg bijvoorbeeld is een gesjeesde student. Komt nogal vaak voor in de IT. Bill Gates en Steve Jobs hebben hun universitaire opleiding ook niet afgemaakt. Al die bedrijven kunnen Stalin een lesje leren in personeelsmanagement.

Steve Jobs is een mooi voorbeeld. Hij is puissant rijk geworden met het verkopen van broodroosters. Broodroosters??? Jazeker. Zo noemen we computers waar je niets aan mag veranderen. Je mag wat goedgekeurde software installeren, verder niets. Zelfs het installeren van extra geheugen of een grotere harddisk mag alleen door een Apple-technicus gedaan worden. Net als een broodrooster dus. Anders vervalt de garantie. Je mag er een boterham in stoppen, verder niets. Vandaar.

Steve wist alles. Hij had alles. Iedereen deed alles wat hij zei. Niet alleen binnen Apple, maar ook daar buiten. Toen kreeg Steve kanker. Maar omdat Steve alles wist, luisterde hij niet naar doktoren. Die schreven hem zware medicijnen voor. Nee, zei Steve. Dat doe ik niet, want ik weet dat een worteltjesdieet beter werkt. Steve was namelijk veganist. Och heden. Kanker wist niet dat worteltjes knagen werkt tegen kanker, dus dat had een makkie. Toen het te laat was, probeerde Steve toch maar echte medicijnen. Helaas of gelukkig te laat. Steve ligt nu madeliefjes te duwen…

Binnen de IT steekt de een de ander aan. De jonge programmeurs eisen van hun leiding dat ze extreem progressieve standpunten innemen. Of dat wettelijk mag of niet. Andersom, de leiding wipt elke dissident subiet de keien op. Ze leven in hun eigen wereldje, waarin iedereen hetzelfde denkt. Wat zij denken, is wat de wereld denkt. Of zou moeten denken. Die mentaliteit dus.

Dat zijn de mensen die nu de daadwerkelijke macht in handen hebben. Ze hebben de macht om de president van de Verenigde Staten te schofferen en zelfs te wippen. Nog vóór Trump zijn ambt over kan dragen, flikkerde Twitter hem er uit. Was dat nodig? Welnee. Over 10 dagen draagt hij z’n ambt over. Ze hadden rustig een week kunnen wachten, en het account laten verlopen. Maar dat is niet leuk. Het is veel geiniger om hem een trap tussen de ballen te geven. Vooral als hij niets terug kan doen. Ik schreef het al: dat soort IT-mensen zijn meestal niet zo goed sociaal ontwikkeld.

Nu de grote vraag waarom Google, Facebook en Twitter dat doen. Ten eerste, omdat ze het kunnen. Ten tweede, omdat er intern geen discussie is of het wel een goed idee is. Het is een goed idee, daarmee basta! En ten derde: puur eigen belang.

Google, Twitter, Facebook, Instagram en de rest weten donders goed dat ‘de goede tijd’ niet eeuwigdurend is. Misschien weten de jongere programmeurs dat niet, maar de directies op zeker. Ze staan allemaal op de wip om gesplitst te worden. Al die bedrijven hebben veel te veel macht geconcentreerd. Als Trump herkozen was, dan zou dat op zeker dit of volgend jaar op zijn agenda staan. Niet omdat Trump per se een hekel heeft aan die bedrijven, maar vanwege de absurde machtsconcentratie. Dus zorgden ze er voor dat Trump niet herkozen werd.

Om af te sluiten: overstappen van Windows naar Linux is niet moeilijk. Je kunt het gratis downloaden. Brandt het op een DVD. Start je computer vanaf die DVD. Je computer werkt nu met Ubuntu, zonder het te installeren. Kan je zien of het je bevalt. Er wordt niets verandert aan je harde schijf. Als het bevalt kan je het daadwerkelijk installeren. Met een keuze: als je je computer start moet je kiezen welk OS. Windows of Ubuntu. In het begin werkte ik nog steeds met Windows. Maar een paar maanden later ontdekte ik dat ik Windows in weken niet had gebruikt… Het is inderdaad even wennen. Maar je went er erg snel aan.

Als u iets tegen Bill Gates heeft, en ik lees nogal wat van mensen die dat hebben, moet je dit beslist doen.

Door:
H. Numan
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Da’s nou een monopolie

 1. Hovawart zegt:

  Ben ooit begonnen met Linux, zelf programma’s schrijven en altijd volop steun van de community, hebben nog nooit een virus of hack gehad……..nuff said.

  Like

 2. Hans van Straaten zegt:

  Leuk geschreven, kudo’s. Zeker als je de computer (laptop) gebruikt om te surfen, mailen en een kaartspelletje is Ubuntu aan te raden. Er zijn ook een hoop gratis programma’s waarmee je alles kan wat je met een windows pc kan. Gimp om foto’s te bewerken, Libre office als alternatief voor word, excel ed. Alleen is de interface wennen.

  Like

 3. LUCIA zegt:

  Ik vind dit een geweldig artikel en ook een geweldige suggestie ..Ik snap trouwens al die mensen die op f-book moeten zitten absoluut niet …waarom???? Ga eens op bezoek bij echte vrienden. Vriendschap en liefde kun je niet uitbesteden aan een soort tussenpersoon, een gedelegeerde uitstrooier van good vibes and likes.
  Aangezien we de virtuele nepwereld volledig omarmd hebben… hebben we nu een nep-variant van een griepvirus, met let wel… echte en geen virtuele gevangenen..Welkom in de non-digitale Wij-Dystopia met als toegift een DNA-veranderende prik, voor een nog nooit geïsoleerd virus..de nieuwe kleren van de keizer van wieg tot (erg vooruitgeschoven) graf u gebracht door Bloemschoensnuif, Uncle Fester, Pretty boy en Fout Ikeameubel onder regie van de nationale Liar King.

  Geliked door 3 people

 4. Dr No zegt:

  Verhaal klopt als een bus!
  Ook ik ben al jaren van windows af, met een aanvulling op dit artikel:
  Het op ubuntu gebaseerde linux mint is speciaal gemaakt voor ex windows gebruikers!
  Veel makkelijk dan ubuntu te bedienen!!
  En vele malen sneller, geen last meer van virussen (daar 99 procent geschreven word voor windows)

  Like

 5. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Eerlijk ?
  Het gaat me allemaal boven de pet.
  Ik heb al moeite een nieuwe tv aan te sluiten, ik heb een smart tv en gebruik ongeveer 1% van de mogelijkheden.
  Waarom ik hem dan gekocht heb ?
  Omdat hij op dat moment de voordeligste keus was in het formaat dat ik wilde én van een gerenommeerd merk.
  Ja ja, ik weet het, opa wordt oud !
  🙂

  Like

 6. Qvic zegt:

  De big tech kan zijn borst nog nat maken, want Trump laat niet over zich heen lopen. Google zal wel eerdaags compleet plat liggen incl. Gmail. zo ook twitter en facebook en eventueel ook Apple en Microsoft. Dan zullen zij anders gaan piepen. Dan is het over en uit met deze arrogante types die denken dat hun wil wet is voor iedereen.Trump is nog niet weg en hij zal terug vechten en iedereen er aan herinneren dat alleen de grondwet geldt en niets anders. Er zijn inmiddels 240.000 arrestatie bevelen uitgevaardigd, die tussen nu en 10 dagen allemaal opgepakt zullen worden voor hun misdaden tegen het Amerikaanse volk.

  Like

 7. Astrid zegt:

  Iedereen mag vinden wat men vindt van Apple, maar ikzelf maak er al sinds 1980 naar grote tevredenheid gebruik van. Met Microsoft had ik altijd wel problemen en de p.c.’s zelf gingen ook nooit lang mee. En dan al die irritante, opdringerige reclames tegenwoordig, die je ook niet uit kunt schakelen, als je even een ‘gratis’ spelletje op de pc wil spelen. Daar heb ik op de Apple geen last van.
  Ik gebruik de Mac vooral voor creatieve doeleinden, zoals de eigen muziekopnames, de eigen kunst-, foto- en filmbibliotheek etc. Het enige dat ik van Microsoft al jaren naar volle tevredenheid gebruik, is het oude XP-Officepakket van Windows voor Mac, m.n. Word en Excel.
  Ik heb ansich weinig klachten over Apple, maar je moet inderdaad opletten met het accepteren van updates en eerst controleren of vertrouwde programma’s en games na de update nog wel zullen werken. Met de Mac ga ik mee met alle updates, maar op de oude MacBookair uit 2013 en de nieuwe MacBookpro sta ik, behalve de essentiële beveiligingsupdates, geen nieuwere versies meer toe. Apple waarschuwt overigens altijd vooraf en geeft aan welke programma’s of onderdelen er niet meer zullen werken na een nieuwe systeemupdate.
  Wat ik wel een groot minpunt vind, is dat Apple geen losse accu’s meer levert voor oudere apparaten, dus als de oude batterij lui geworden is, zit je op een gegeven moment met je draadloze laptop alsnog aan een kabel vast. Na dertien jaar intensief gebruik is dat logisch en acceptabel, maar wat had ik er graag een verse accu in gehad.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s