Biden´s minister van Buitenlandse Zaken ontzenuwt Israëlische bedenkingen over Midden-Oostenpolitiek

De nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, en de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu.

(Vertaling: E.J. Bron)

Amerikaanse ambassade blijft in Jeruzalem

Jeruzalem is Israël´s hoofdstad en de Amerikaanse ambassade zou niet verplaatst worden naar Tel Aviv, zei Antony Blinken, de keuze van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden als minister van Buitenlandse Zaken, dinsdag in de Senaat. Hij voegde er aan toe dat het versnelde atoomprogramma van Iran een probleem zou zijn en dat Israël geen racistische staat genoemd zou kunnen worden.

Tijdens de hoorzitting betreffende zijn benoeming bevestigde Blinken dat hij de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem zou laten, waar naartoe de voormalige president Trump haar in 2018 had verplaatst.

“We zijn op een goede weg”, aldus de Republikeinse Senator Lindsey Graham.

Blinken zei dat Biden weliswaar vasthoudt aan een tweestatenoplossing met de Palestijnen, “maar realistisch bekeken is het moeilijk om op de korte termijn vooruitzichten voor voortgang te zien.”

Blinken verdedigde de atoomdeal, die in 2015 met Iran werd ondertekend, en zei dat Iran zich hier weer aan zou moeten houden.

“We zouden dat als platform met onze bondgenoten en partners gebruiken, die weer aan dezelfde kant met ons zullen staan, om te streven aar een langer en beter akkoord”, zei hij.

Blinken merkte op dat de Islamitische Republiek Iran sinds de uittreding van de VS uit het akkoord haar voorraad aan laag verrijkt uranium vergroot en haar centrifugeprogramma om hoogwaardig uranium te produceren weer opgestart heeft, waardoor de tijd tot de bouw van een atoomwapen van langer dan een jaar tot slechts drie maanden verkort zou zijn.

“Dat brengt ons potentieel terug naar het crisispunt waarop we ons bevonden voordat het akkoord tot stand kwam”, waarschuwde hij.

Wat betreft de herintreding van de VS in het akkoord met Iran, zei hij dat de Biden-regering overleg zou voeren met Israël en de Arabische bondgenoten in het Midden-Oosten, voordat ze dit zou doen.

“Het is van beslissende betekenis dat we het bij de start en niet bij de landing met onze bondgenoten en partners in de regio eens worden, inclusief Israël en de Golfstaten”, zei hij, en hij benadrukte dat een nieuw akkoord de “destabiliserende activiteiten” van Iran in de regio, zijn bevordering en ondersteuning van het terrorisme evenals zijn bedreiging door ballistische raketten zou aanspreken.

“Nadat ik dat gezegd heb, denk ik dat we hier nog ver van verwijderd zijn”, aldus Blinken.

Op de vraag van Graham of hij Iran als de “grootste staatssponsor van het terrorisme” zou beschouwen, antwoordde Blinken: “Dat doe ik.”

Hij en Biden zouden “vastberaden tegen” de BDS-beweging tegen Israël zijn, verzekerde hij, omdat zij “onfair en misplaatst Israël buitensluit en een dubbele standaard creëert, die we bij andere landen niet toepassen.”

Bron:
israelheute.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Biden´s minister van Buitenlandse Zaken ontzenuwt Israëlische bedenkingen over Midden-Oostenpolitiek

 1. Bob zegt:

  Als je Iran uranium laat verrijken ben
  uit op vernietiging van Israel.
  De Democraten steunen BLM e antifa
  dus ze steunen groeperingen die anti
  jood zijn , dat is in tegenspraak wat
  hier wordt beweerd.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s