Supermarkt bloeit, boekhandel ten einde raad

(Door: Leon de Winter)

Afgelopen vrijdagochtend las ik in de online-versie van deze krant een interview met schrijfster Jessica Durlacher. Zij heeft een nieuwe roman gepubliceerd. Ik ben haar man. We knikten instemmend bij de kop boven het artikel (’Thuis hebben we vaak hevige discussies, soms tot gekrijs aan toe’), en omdat er niks boven een papieren krant gaat, stapte ik op de fiets om bij de kantoorboekhandel die ik regelmatig bezoek een paar exemplaren te kopen. Online kranten bewaar je niet, papieren kranten wel.

Ik moest even wachten, omdat er in de zaak niet meer dan drie mensen werden toegelaten. Toen ik aan de beurt was, ontdekte ik dat ze geen kranten meer mochten verkopen. Aangezien ze ook een postagentschap waren, mochten ze wel pakjes afgeven. „En boeken?”, vroeg ik. Nee, geen boeken, ook geen kantoorspullen. „Ik heb toevallig een pen nodig”, zei ik. „Daar liggen ze”, zeiden ze, „maar het is verboden om pennen te verkopen.” We spraken af erover te zwijgen. Illegaal kocht ik een pen.

Ik verliet de zaak en stapte twintig meter verder een supermarkt binnen. Daar lagen alle kranten in het rek. Begrijpt u het?

Nog even dit over Jessica: ze heeft een kleine vier jaar aan haar roman gewerkt. De publicatie was aanvankelijk eerder gepland, maar door de lockdown werd de verschijningsdatum verschoven naar 20 januari, want dan zou er een einde zijn gekomen aan de lockdown van de boekhandels.

Geen lezingen

Er kwam een verlenging van de lockdown. De boekhandels bleven dicht. De verschijningsdatum kon niet worden aangepast, interviews waren al gemaakt en ingepland. Dus geen signeersessies, geen lezingen. Waar kan Jessica aankloppen na vier jaar hard labor, want dat is het schrijven van een roman? Wie compenseert de ineenstorting van de inkomsten van de boekhandels, die stuk voor stuk essentieel zijn voor het inkomen van eenieder die betrokken is bij de Nederlandse literatuur?

Welke ambtenaar heeft besloten dat kantoorboekhandels geen kranten mogen verkopen en supermarkten wel? Waarom mag je voor het afhalen van een pakje wel de winkel betreden, maar niet voor het afhalen van een boek?

Reltuig heeft winkels verwoest en geplunderd, straatmeubilair aan gort geslagen, auto’s in de fik gestoken. Het relpotentieel van jongemannen is altijd groot. Iets vernietigen of stelen, opstaan tegen de regels van de orde, geeft een roes, geeft intensiteit en sensatie – het is van alle tijden.

Weerzinwekkend

Wat we op tv zien, wordt veroorzaakt door enkele duizenden jongemannen. Ze maken levens kapot; wat ze in Den Bosch hebben uitgevreten, is weerzinwekkend. Ze horen enorm op hun sodemieter te krijgen, in elk opzicht.

En nu komt de draai in deze column. Ik wil duidelijk zijn: ik relativeer niks van de ravage, aangericht door het reltuig. Toch moet ik de vraag stellen: wat doen we met de stille, maar massale vernietiging door de overheid? Met de verwoesting van complete delen van de samenleving zoals boekhandels, theaters, bioscopen?

Niemand kan mij uitleggen waarom de ene zaak (waar het in de regel veel stiller is) geen kranten mag verkopen en de andere zaak (waar het in de regel veel drukker is) wel. Dit is een vorm van willekeur, en willekeur is een vorm van tirannie. Er zijn kennelijk groepen ambtenaren die – ik gebruik het woord aarzelend – gewetenloos mensen de vernieling injagen. Het is een andere vorm van gewetenloosheid dan die van het reltuig, maar de effecten, zonder zichtbare brandstichting of plundering, zonder gebroken ruiten, zijn net zo hevig.

Zeg niet dat ik een wappie ben. Ik ben doordrongen van het gevaar van Covid-19 en houd me aan de regels en laat me testen. Maar sommige overheidsmaatregelen zijn absurd, zoals de absurdistische regels over wie wel of niet kranten mag verkopen.

Grove aanpak

Nee, krantenverkoop is geen detail. Het is kenmerkend voor de grove aanpak van de bestrijding van het virus. Al op 10 april van het afgelopen jaar schreef prof. Martin Kulldorff van de Harvard University Medical School: ’Aangezien Covid-19 te werk gaat in een leeftijdsgebonden wijze, moeten opgelegde tegenmaatregelen ook leeftijdsgebonden zijn. Zo niet, dan zullen levens onnodig verloren gaan.’ Er werd niet naar hem geluisterd, ook niet in Nederland.

Het reltuig brengt onnodig leed teweeg, maar hoe moeten we aankijken tegen het leed dat onnodig door de overheid wordt aangericht? De horeca, de winkels, de toeleveranciers? Ik schik me naar alle regels, ook naar de avondklok, die me ten diepste verontrust, maar ik verwijt de overheid dat zij zich niet heeft gebogen over het nuanceren van maatregelen, en daarmee onnodig leed veroorzaakt.

Ook al ligt er geen verbrijzeld glas in hun etalage, die aardige mensen van de kantoorboekhandel zijn ten einde raad, terwijl de grote supermarkt ernaast bloeit.

Loop eens door een winkelstraat. Ook achter ongebroken ruiten is de verwoesting groot.

Bron:
De Telegraaf (Premium artikel)
(met dank aan “Blaffertje”)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

13 reacties op Supermarkt bloeit, boekhandel ten einde raad

 1. Peter zegt:

  Supermarkten puilen uit van het volk,en al het andere mag niks verdienen,omdat het kapot moet,we kunnen de politiek ook kapot maken,ze worden namelijk gekozen en betaald door het volk,maar zodra ze daar zitten,doen ze of ze God zijn ,opsodemieteren met dat tuig,we missen eer niet een van ,de economie slopen hebben we ze niet voor nodig .
  Grote bedrijven betalen via slinkse wegen bijna of geen belasting ,en de kleine sturen ze gelijk een deurwaarder .

  Geliked door 2 people

 2. Jan zegt:

  De grotere Albert Heijn verkoopt wel tijdschriften, pennen, typex en ik weet niet wat, maar de kiosk binnen dezelfde ruimte, die echter onafhankelijk is van AH is dicht, Verkauf verboten.
  Smeerlapperij.

  Geliked door 3 people

 3. VarAway zegt:

  Een geweldig begenadigd schrijver en columnist is Leon de Winter!
  Zo zijn er maar bitter weinig.

  Like

 4. Tistochwat zegt:

  Waarom worden de vernielingen die de ‘relschoppers’ aanrichten wél veroordeeld en bestraft, en de verschrikkelijke vernielingen en sloop door de ‘overheid niet?

  Geliked door 4 people

  • LUCIA zegt:

   @Tis
   Het ene wordt verdonkeremaand en het andere wordt uitvergroot allemaal geld en belangen en moraal die ligt te bloeden in de goot

   Geliked door 2 people

  • Johan zegt:

   Omdat het nog niet tot het grote publiek is doorgedrongen, hoe verwoestend die maatregelen van de overheid uiteindelijk zullen zijn.
   Pas als het faillissementen gaat regenen, zal men wakker worden.
   Dan zal blijken dat de vernielingen, gedaan door de relschoppers, slechts klein bier zijn, vergeleken met de ravage, die de overheid heeft aangericht.
   Tot die tijd rent iedereen achter Rutte en zijn RIVM aan en iedere nieuwe maatregel, hoe belachelijk in wezen ook, wordt door datzelfde volk dankbaar omarmd als zijnde de redding uit de pandemie. De werkelijke reden is dat het volk bang gemaakt is en in blinde paniek alles voor zoete koek slikt wat de bende van Rutte uitkraamt.

   Een goed voorbeeld hiervan is de Nederlandse Vereniging van Huisartsen.
   Deze is namelijk verontwaardigd, dat huisartsen niet snel genoeg gevaccineerd worden. Terwijl juist huisartsen zouden moeten weten, vanuit hun achtergrond, hoe gevaarlijk een niet getest vaccin is. Dus ook huisartsen lopen als een kip zonder kop achter de maatregelen van het kabinet aan.
   Iedereen die kritiek uitoefent, wordt weggezet als ‘wappie’ en volledig afgebrand in het publieke debat. Dat is Nederland anno 2021.

   Geliked door 2 people

   • Cathja zegt:

    @Johan

    Ik begrijp werkelijk niet dat huisartsen niet uiterst terughoudend en kritisch tegenover dit zogenaamde vaccin staan! Zijn ze soms bang voor een beroepsverbod als ze duidelijk uitdragen dat dit ‘vaccin’ omgeven is met schimmigheid, en dat daarom een waarschuwing zeer op zijn plaats is?

    Als ik huisarts was, hield ik de eer aan mezelf en zou liever mijn werk als arts neerleggen dan onschuldige mensen, die op mijn kennis m.b.t. vaccins en gezondheid zijn aangewezen, gevaar zouden laten lopen. Ik zou het niet kunnen verantwoorden als mensen voor de rest van hun leven met een of meerdere aandoeningen zouden moeten leven, die veroorzaakt zijn door zo’n gifspuit.

    Like

 5. Julia zegt:

  Uiteraard de kleine boekhandel en vele MKB-ers moeten de nek worden omgedraaid. De maatregelen voor het sluiten van de MKB branche is bewust. De VVD staat achter multinationals alles in handen van de multinationals. Boeken, puzzels, pannen, servies, buiten planten, planten voor binnen, bloemen, tabak alles is verkrijgbaar bij de grote jongens maar de kleine middenstander krijgt het nafluiten. Corona? Hoezo? Besmettingen hoezo? de massa loopt nu rond binnen de grote supermarkten heeft het virus daar een hekel aan? De kleine winkelier had nimmer massa mensen binnen zijn bedrijf maar als je die onbenullen Rutte en De Jonge aan hoort gebeuren de meeste besmettingen binnenshuis waar nu nog 1 gast ontvangen mag worden maar niet in de supers. Wat een fake en hoe ongeloofwaardig. Kijk om u heen hoeveel gasten de supers per dag ontvangen. Alles is al jaren bekonkeld de macht ligt bij de multinationals en politiek. Wat is het een intens smerig politiek spel. Wie draaien er straks voor de giga kosten voor de steunpakketten op u en ik want we zullen allen de broekriem de komende jaren flink moeten aantrekken. De enige verontschuldiging die sloper Rutte maakt ja we hadden het niet voorzien en zijn verbijsterd maar dit heeft zoveel geld gekost de schuld uiteraard corona maar u krijgt allen wel de rekening. De smeerlap zal dit nimmer voor de verkiezingen prijs geven.

  Geliked door 2 people

 6. Claire zegt:

  De positie van de postagentschap houdende Bruna’s verbaast mij ook enorm. Terwijl mijn Bruna gedwongen wordt hun nering af te dekken, mag Bruna diezelfde nering WEL via hun nieuwe internetsite verkopen.
  Bij binnenkomst in de winkel, moet je momenteel ongeveer over de pakjes heen springen: zij zijn nl. ook afhaalpunt.
  “Kan ik dan mijn bestelling bij u hier ophalen?”, vroeg ik. Nee, dat mag weer niet van de overheid. Ze mogen dus alle pakketten uit de hele wereld daar laten bezorgen, maar NIET producten uit hun eigen winkel als pakket klaarzetten. Hoe gek kan je het krijgen?

  Het wordt tijd dat al die bedrijven die die nu wel open zijn, extra belasting over hun winsten gaan betalen en dit storten in een fonds voor alle bedrijven die nu gedwongen dicht zijn.

  We zitten opgehokt wegens een virus dat nog niet eens geïsoleerd is, moeten maskers dragen waarvan bewezen is dat ze niet werken, moeten afstand houden terwijl het ongeveer vaststaat dat het virus zich via de lucht verplaatst (ZIE Israel) en wat wel werkt nl. ionisatoren wordt niet toegepast. Ionisatoren in de klas en de kinderen kunnen weer naar school.

  Een kwestie van organiseren en dat kunnen we niet meer. Het trotse NL bungelt overal onderaan de Europese lijstjes.

  Geliked door 2 people

 7. D. G. Neree zegt:

  Vlak voor de verkiezingen zullen alle maatregelen (even) opgeschort worden. De Bobo’s in het binnenhof zullen zich op de borst kloppen en roepen dat de maatregelen effect hadden. Ze worden dan herkozen en dan gaat de knoet weer over een nu verwoest land.

  Like

 8. Qvic zegt:

  Het gehele corona beleid is van A tot Z uit de duim gezogen, berust op geen enkel argument. Het heeft dan ook helemaal niets te maken met onze gezondheid, virussen zijn dan ook geen ziekteverwekkers maar het zijn onze eigen exosomen in ons lichaam. Die zijn niet gevaarlijk en/of besmettelijk voor andere. Maar de regeringen misbruiken de onwetendheid van de burgers op dit gebied, om zo hun opgelegde maatregelen te rechtvaardigen. Het is een allang van te voren gepland om alle klein en de middelbedrijven failliet te laten gaan en de echte grote internationale mega bedrijven met belastinggeld overeind te houden. Zo verkrijgen deze grote bedrijven meer markt aandeel, wat meer winsten oplevert. Deze maatregelen worden van uit de WHO elk land opgelegd, waarvan de WHO ook telkens zijn eigen spelregels aanpast. De bedoeling is dat iedere burger ook failliet wordt verklaard, zodat zij alle zeggenschap over de burgers verkrijgen en met behulp van de genetische gemodificeerde vaccins iedere burger kan besturen. Zodat de burgers uiteindelijk als een gewilde slaaf in die mega bedrijven te werk gesteld kunnen worden. Met de sociaal credits als betaalmiddel worden de slaven onder de duim gehouden. Het wordt hier China 2.0. Iedere burger wordt gedegradeerd tot een lijfeigenen van die mega bedrijven.

  Like

 9. Bob zegt:

  Het verstand zit niet in de studie maar
  in de wil een vrij en zelfstandig mens te
  zijn. Ze denken geeft ook verantwoording.
  Verantwoording nemen voor je daden kan
  soms bedreigend zijn.
  Je moet moet je soms niet aantrekken
  van oplegde nonsens wetten.

  Like

 10. Julia zegt:

  Als al die kleine winkels die nu nog open mogen zijn voor het innemen van pakketjes nou eens massaal besluiten dit doen wij niet meer en zeker niet voor die paar rot centen dan geven ze al een flinke trap aan die multinationals zoals Bolcom, Amazon en noem maar op. Laat die supermarkten het samen met die pakketten het lekker uitzoeken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s