Visegrád: economische groei nog steeds groter dan in West-Europa

(Vertaling: E.J. Bron)

De coronavirus pandemie en de door bijna alle Europese regeringen opgelegde gezondheidsbeperkingen hebben zware schade toegebracht aan de economie en voor de kleine en middelgrote ondernemingen getroffen – terwijl de giganten recordwinsten boekten – en de landen van Midden-Europa vormen daarop geen uitzondering. Desondanks blijven de groeivooruitzichten in de landen van de Visegrád-groep ondanks de pandemie duidelijk beter dan in andere Europese landen.

Overschot op de handelsbalans

Zo beschikken deze landen (Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië) over een economische dynamiek, die ertoe geleid heeft dat zij hun export tussen 2000 en 2020 bijna vertienvoudigden: met 64 miljoen inwoners vertegenwoordigt deze regio slechts 0.8% van de wereldbevolking, mar 1,2% van het wereldwijde bnp en vooral 3,3% van de wereldhandel, terwijl de handelsbalans van elk van deze vier landen een overschot laat zien, waarbij Polen en Tsjechië voor het jaar 2020 zelfs recordpercentages op dit terrein registreren.

Onvermijdelijke economische partners

Dertig jaar na de val van het communisme zijn de landen van Midden-Europa belangrijke handelspartners van West-Europa, vooral van Duitsland, geworden. Zo staan Polen en Tsjechië bij de Duitse importen op de 5e respectievelijk 7e plaats – natuurlijk onder Frankrijk, de VS, Nederland en China, maar duidelijk boven Rusland en Turkije.

De Poolse en Tsjechische economie profiteert er vooral van geen deel uit te maken van de eurozone, zodat hun valuta schokken gemakkelijker kunnen opvangen. Of dit nu ging om de crisis van 2007, de eurocrisis of nu de coronacrisis. Dit blijkt uit het feit dat de groei van de Slowaakse export in vergelijking met de andere Visegrád-landen sinds de invoering van de euro in het jaar 2009 is afgezwakt.

Stabiliteit van de economische indicatoren

Tenslotte laten ook de andere V4-indicatoren deze goede economische gezondheid zien: de staatsschuld van Hongarije bedroeg in het jaar 2020 slechts 70% van het bnp, vergeleken met een gemiddelde van 88% van de Europese Unie en 95% alleen al in de eurozone. De inflatie blijft in de Visegrád-groep over het algemeen stabiel met ongeveer 3%, en ook de werkloosheid blijft behoorlijk laag (3% in Polen en Tsjechië en 4,5% in Hongarije).

(Bron: “Visegradpost.com”)

Bron:
unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Visegrád: economische groei nog steeds groter dan in West-Europa

  1. andre zegt:

    Het is echt zo dat overal waar het muntje de euro en de overkopelende bagger EU de kop opsteekt het gewoon kut gaat.Hou je deze 2 buiten de deur dan loopt het prima. Trump heeft het ook goed laten zien dat met de juiste mensen achter het stuur alles mogelijk is, de mensen kleuren en fleuren dan weer helemaal op, het rolt weer. Leuk om te lezen weer eens een positief bericht!! Tjechie heeft ook weer vluchten op Moscow sinds deze maand.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s