Aardgasvrij soms ook onvrijwillig: “Een keer met de stok aan de slag”

(Door: Mike Muller en Edwin Timmer)

AMSTERDAM – Gedwongen van het gas. Uit een uitgelekt intern overleg tussen de gemeente, woningbouwcorporaties en warmteleverancier Vattenfall blijken Amsterdammers die aan hun gasgestookte cv-ketel en kookplaat hechten tot vergroening te kunnen worden geforceerd. „Laten we wel wezen”, stelt een adviseur energietransitie van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) tijdens het naar De Telegraaf uitgelekte digitale overleg, „uiteindelijk moeten we een keer met de stok aan de slag.” Volgens de drie partijen, die in de ’Amsterdamse Warmtemotor’ plannen maken voor aardgasvrije wijken, zal dwang ’op een gegeven moment nodig zijn’.

De gemeente Amsterdam wil in 2040, tien jaar eerder dan de rest van Nederland, een ’aardgasvrije stad’ zijn en gebruikt daarvoor onder andere stadsverwarming. De warmte daarin is opgewekt bij biomassacentrales of de vuilverbranding.

Uit de interne bijeenkomst komt echter naar voren dat warmtelevering uit een warmtenet voor bewoners vaak duurder is dan de huidige kosten voor aardgas. En voor corporaties zijn de kosten nu te hoog om grote aantallen woningen te kunnen aansluiten. Al met al lijken de doelstellingen voor 2050, laat staan 2040, ’niet haalbaar’, zegt een van de aanwezigen.

Dat is een pijnlijke conclusie voor het linkse stadsbestuur. Deze spoedklus van aardgasvrij voor 2040 kost Amsterdam bijna tien miljard euro extra, zo is eerder berekend.

Een woordvoerder van GL-wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) zegt dat de gemeente momenteel geen juridische mogelijkheid heeft bewoners te dwingen van het aardgas af te gaan.

Enthousiasmeren

Ze wijst op het belang van vrijwilligheid: door goede informatie en een verleidelijk aanbod wil zij proberen Amsterdammers te enthousiasmeren. „Het is echter niet uit te sluiten dat in de toekomst juridische instrumenten nodig zijn om de laatste achterblijvers van het aardgas af te halen.”

Een woordvoerder van de AFWC zegt dat in een aantal buurten de woningen al worden aangesloten op stadswarmte. „Bij elk project moet 70 procent van de bewoners instemmen.”

Volgens haar is ’de basis vrijwilligheid’. „Er kan echter dwang ontstaan als 70% van de bewoners graag wil overstappen, maar de overige 30% maakt bezwaar bij de rechtbank. Als die het bezwaar afwijst, moeten die bewoners daar uiteindelijk in mee.”

Bron:
De Telegraaf (Premium-artikel)
(met dank aan “Blaffertje”)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

22 reacties op Aardgasvrij soms ook onvrijwillig: “Een keer met de stok aan de slag”

 1. hans zegt:

  Op een gegeven moment komen er (andere) stokken en die worden ook anders ingezet!

  Geliked door 3 people

 2. Henk der Niederlánder zegt:

  Men moet mij maar eens uitleggen waar dat gedram van groen links vandaan komt en met Vattefall in zee te gaan.
  Het vol blijven houden dat houtpellets verstoken nou zo groen is is niet langer meer vol te houden sinds bekend is geworden dat in de USA, Canada. en Oost Europa hele bossen weggekapt worden om de pellet centrales aan de stook te houden.
  Dus kan Ik me niks anders voorstellen dat de groen links adepten flink hebben geinvesteerd in Vattenfall aandelen en op die manier onder het mom van groen te zijn flink hun zakken vullen, waarbij de Vattenfall lobbyisten hen wel op de hoogte houden van de vooruitgang en winsten die geboekt worden.

  Geliked door 3 people

  • ronjaspers zegt:

   Henk.Die massale bomenkap heeft te maken met het 5 G netwerk,bomen houden de straling van het 5 G netwerk tegen.Daarom moeten de bomen verdwijnen.

   Like

  • LUCIA zegt:

   @Henk
   Wateenkwal waait met alle globalistische winden mee ook de onwelriekende uit het G-I-
   tract oftewel alle shit voorstellen z.a. jij terecht aanhaalt ….moet je maar eens hun maag en darmstorende reclame zien YAkk

   Like

 3. koddebeier zegt:

  Wat noemen we ook alweer een dictatuur ????
  En dan maar met het linkse vingertje wijzen naar andere landen !!!!
  Stel vuilnisbakken !!

  Geliked door 2 people

 4. scherpschutter1943 zegt:

  Hier komt de ware groenlinksdictatuur aap uit de mouw. Er valt niets te willen in amsterdam maar ook niet in de rest van nederland, door de door groenlinks , pvda en dood66 geterroriseerde gemeenteraden. Groenlinks met in haar kielzog de pvda en dood66 bedienen zich van beproefde methoden om in een zogenaamd democratisch schijnproces andersdenkenden zodanig te manipuleren en te schofferen met leugens en halve waarheden en met het spelen op de man/vrouw, dat ze op den duur toch hun zin weten door te drijven. Deze totalitaire methoden zijn ontwikkeld in de vorige eeuw onder de communistische terreur van Lenin. Hoezo open democratie in Nederland ?

  Geliked door 5 people

 5. Klaas zegt:

  ++++
  https://atoomalliantie.nl/
  +++++++++++++++++++

  Geliked door 1 persoon

 6. Claudia Millenaar zegt:

  Een vriend van mij woont in zo’n 18de-eeuws pand, huur. Het zal mij benieuwen hoe ze dat gaan aanpakken?

  Like

 7. koosv8 zegt:

  Hoe kan het toch dat er overal van die linkse zakkenwassers zitten die echte problemen NIET AANPAKKEN, MAAR ONDERTUSSEN IEDEREEN OP KOSTEN JAGEN VOOR TOEKOMST BELEID WAT SOWIESO VRIJWEL NOOIT UITKOMT, EN ZEKER BIJ LINKS NIET!!

  Like

 8. Bob zegt:

  Onschuldige mensen dwingen is
  facisme tot in de hoogste graad.
  Komt er ook voor de meelopers een
  paspoort?

  Like

 9. HENK zegt:

  Nou ik kook al 2 jaar op inductie en de woning wordt verwarmd via aardwarmte hier, ik moet zeggen dat het prima bevalt

  Like

  • guusvelraeds zegt:

   Inductie is niks mis mee als de stroom komt van een kerncentrale of aardgascentrale of voor mijn part steenkool centrale. Maar stroom uit windmolens, zonnepanelen en biomassa heeft nul komma nul met natuur en milieu te maken. Oh ja en het klimaat verhaal hoort thuis in een sprookjesboek.

   Like

 10. er is nog minstens een bewezen voorraad aardgas voor 100 jaar wereldwijd; dus waarom van het gas af ?

  Like

 11. Boike zegt:

  De extreem linkse rood-groene burgemeester van de Amstelstad, gendertje Halsema (u weet wel, de bezorgde mamma van Bruno Oey, die met zijn vrienden uit de inclusiviteit op een woonboot, waar ze niets te zoeken hadden, aan het zwaaien waren met een zogenaamd onklaargemaakt echt pistool van papa Oey en daarvoor niet werd veroordeeld), wil weer eens roomser zijn dan de paus.

  Gendertje Halsema wil nog groener zijn dan groen. De Amstelstedelingen moeten en zullen van het gas af.en nog wel 10 jaar eerder, dan de rest van Nederland. Als de Amstelstedelingen niet goedschiks meewerken, dan maar kwaadschiks. Gendertjes wil is wet !!! De hele Amstelstad moet en zal moet binnen 10 jaar op elektriek en stadssverwarming. Natuur en milieu zijn immers heel erg belangrijk en genieten een hele hoge prioriteit in de Amstelstad van gendertje Halsema.

  En die elektriek moet worden opgewekt met biomassacentrales. Hoeveel biomassa heb je daar wel niet voor nodig ??? En waar haal je al die biomassa vandaan ??? En dan te bedenken, dat als er iets erg milieuonvriendelijk is, dan is dat wel het branden van biomassa !!! Ach, dat is een onbelangrijk detail voor gendertje Halsema. Het gaat immers toch niet om de knikkers, maar om het extreem linkse rood-groene spel.

  En de woningen in de Amstelstad moeten worden verwarmd met stadsverwarming. Stadsverwarming is een bijproduct van grote industrieën en energiecentrales. Vroeger werd die warmte verwaarloosd. Het werd zelfs niet eens voor eigen gebruik in de betreffende industrieën aangewend. Daar waren een hele goede redenen voor.

  Stadsverwarming is heel onbetrouwbaar. Stadsverwarming is een bijproduct. De hoeveelheid product dat geleverd kan worden is afhankelijk van de hoeveelheid hoofdproduct, dat geproduceerd wordt. De productie van hoofdproduct is per definitie niet constant. Dus je zit geregeld met tekorten.

  De vraag naar stadsverwarming is ook niet constant. In de zomer is de vraag heel laag, maar op koude winterdagen zal de vraag zeer groot zijn. Hoe ga je die verschillen opvangen ??? Waar laat je die warmte in tijden, wanneer de vraag laag is. En waar haal je de warmte vandaan, als de vraag heel groot is ???

  De industrieën, die de stadsverwarming moeten aanleveren staan bepaaldelijk niet in de binnenstad, maar ver buiten de stad. En de Amstelstad is bepaaldelijk geen kleine stad. Dat betekent, dat er voor de stadsverwarming heel veel warmte over een hele grote afstand moet worden aangevoerd. Wat voor een leidingstelsel heb je daar dan wel niet nodig ??? Dat moeten wel enorme pijpen worden. Dus de hele Amstelstad zal weer een keer op de schop moeten om dat leidingnetwerk aan te leggen. Denk eens even aan de problemen, die dat zal opleveren. In de Amstelstad hebben ze al zoveel moeite om een metrolijn aan te leggen. Bedenk even, dat het stadverwarmingsproject vele, vele male groter is.

  Hoe groot zal het warmteverlies zijn tussen plaats van productie en plaats van consumptie ??? Je zult maar aan het eind van de leiding wonen. Dan zal het bij jou thuis niet echt behaaglijk worden en zul je regelmatig koude voeten hebben. En hoe denkt gendertje Halsema dat op te kunnen lossen ???

  Aan groene stadsverwarming van gendertje Halsema hangt uiteraard ook een prijskaartje. Dat zal beslist niet goedkoop zijn. Dat gaat heel, heel, heel erg duur kosten. Dat wordt veel, veel, heel veel duurder, dan gendertje Halsema doet voorkomen. Budgeten zullen gigantisch worden overschreden. Als de balans straks wordt opgemaakt zal er iemand met de billen bloot moeten, om “sorry, sorry, sorry” te zeggen. En dat is uiteraard niet gendertje Halsema. Die is dan al lang vertrokken. En u mag drie maal raden wie het gelag moet gaan betalen. Dat is uiteraard geen probleem. Dat haalt extreem links gewoon slinks uit de grote belastingpot. Daar moeten de mensen niet over zeuren en zaniken.

  Vroeger wisten de deskundigen al, dat stadsverwarming niet zo simpel was en dat het economisch niet rendabel was. Daarom is men er vroeger ook maar niet aan begonnen. Maar ja vroeger is niet nu. En de techniek heeft niet stil gestaan. Maar de problemen zijn echter nog wel hetzelfde. Als we de lessen uit het verleden niet leren, zullen we de wijsheid voor de toekomst niet vergaren.

  Amstelstedelingen, extreem links waarschuwt u reeds. Gendertje Halsema is samen met diverse belanghebbenden (gemeente, woningbouwcorporaties en warmteleverancier Vattenfall) in de achterkamertjes aan de keukentafel gaan zitten, om snode plannen te smeden. De Amstelstedelingen, waren daarbij uiteraard niet uitgenodigd. De adviseur energietransitie van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties stelt zelfs, dat ze uiteindelijk een keer met de stok aan de slag zullen moeten. Dat betekent, dat gendertje Halsema het de Amstelstedelingen door de strot zal gaan dauwen. Er wordt zelfs expliciet toegegeven, dat dwang op een gegeven moment nodig zal zijn.
  .
  Amstelstedelingen gendertje Halsema waarschuwt u er ook al voor, dat de kosten voor een aardgasvrije stad veel hoger zullen uitvallen dan u thans betaalt voor aardgas. En de aanleg van het project is reeds ingeschat op circa 10 miljard euro. Let op, dat is wel exclusief onvoorzien en exclusief budgetoverschrijdingen !!!

  Amstelstedelingen, het is de bedoeling van gendertje Halsema, dat u vrijwillig meewerkt. Dat wil zeggen dat u zelf voor uw eigen armoe en financiële tekorten moet kiezen. Gendertje Halsema en alle belanghebbenden wassen nu dus al hun handen in onschuld. Men is ook nu al op zoek naar juridische middelen, om weigeraars te dwingen !!! Men gaat er zelfs van uit, dat de rechter eventuele bezwaren naar het ronde archief zal verwijzen.

  Dat de doelstellingen financieel vooralsnog niet haalbaar lijken, betekent echter heus niet, dat de plannen niet zullen worden uitgevoerd. Gendertje Halsema start het project gewoon op en de Amstestedelingen mogen straks gewoon gaan betalen.

  Het besluit ligt vast. Gendertje Halsema heeft de groene beleidskaart getrokken. Gendertje Halsema heeft slinks, zonder u daarin te kennen, wel over u besloten. Dat is dus een praktijkvoorbeeld van wat extreem links onder democratie verstaat !!!

  Geliked door 2 people

 12. Groene Leeuw zegt:

  Wordt de ME dan ook ingezet?

  Like

 13. Ravian zegt:

  Misschien moeten de echte Amsterdammers maar eens “een keer met de stok aan de slag.”
  En dat is voor de rest van Nederland niet veel anders.

  Like

 14. Blaffertje zegt:

  Ik begrijp die heisa over gas ook niet.
  Het is schoon en d’r is genoeg voor enkele honderden jaren.
  Dat bij mij in Groningen de grond beeft hoeft geen probleem te zijn, betrek gas uit Rusland.
  Er moeten wat aanpassingen gedaan worden want ons gas is laagcalorisch en het Russisch gas is hoogcalorisch, maar altijd nog beter dan het alternatief biomassa, zonnepanelen of windturbines.
  En anders Thorium, dat is ook schoon, oneindig en goedkoop.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s