Patriarch Theophilos: “Kosovo is het Jeruzalem van de Serviërs”

(Vertaling: E.J. Bron)

De patriarch van Jeruzalem verklaart zich solidair met de Servisch-orthodoxe kerk in het Kosovo-conflict – Kosovo en Israël hebben op 1 februari diplomatieke betrekkingen opgenomen.

Op 1 feruari hebben Israël en Kosovo diplomatieke betrekkingen opgenomen. Van Servische kant kwam er heftige kritiek op deze stap en de nieuwe diplomatieke betrekkingen hebben ook niet de beste effecten op de betrekkingen tussen Israël en de orthodoxe christelijke gemeenschap van het Heilige Land respectievelijk het orthodoxe patriarchaat van Jeruzalem. Enkele dagen geleden had de Grieks-orthodoxe patriarch van Jeruzalem, Theophilos III., in een interview met de Servische krant “Kurir” zijn solidariteit met Servië respectievelijk de Servisch-orthodoxe kerk bevestigd: “Voor ons zijn Kosovo en Metohija het Servische Jeruzalem.”

Hij zou hopen dat de orthodoxe Serviërs “volhouden” en dat het hen lukt de orthodoxe gewijde plaatsen en “hun heiligdommen in Kosovo en Metohija” te behouden, aldus de patriarch volgens de Vaticaanse persdienst “Fides”.

Zoals Kosovaarse media berichtten, zal Kosovo zijn ambassade in Jeruzalem oprichten. Deze moet binnen enkele weken geopend worden. Zodoende is Kosovo als eerste land met een islamitische meerderheid met een eigen diplomatieke vertegenwoordiging in Jeruzalem present.

De overeenkomst over het opnemen van diplomatieke betrekkingen vond eigenlijk al begin november plaats tijdens een ontmoeting van de nu afscheid nemende minister-president Avdullah Hoti met de Servische president Aleksandar Vučić in Washington. Tijdens deze ontmoeting onder beschermheerschap van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump had Vučić zich ertoe verplicht om de Servische ambassade tot juli vanuit Tel Aviv eveneens naar Jeruzalem te verplaatsen. Al enkele dagen later echter liet een adviseur van de Servische president weten dat Servië nog geen definitieve beslissing over de verplaatsing van zijn ambassade zou hebben genomen. Sindsdien komt er uit Belgrado geen commentaar meer op het thema.

De woordvoerder buitenlandse zaken van de EU, Peter Stano, noemde de beslissing van Kosovo om zijn ambassade in Jeruzalem te openen “betreurenswaardig”, en voegde er aan toe dat door deze beslissing “Kosovo zich distantieert van het standpunt van de EU in de kwestie betreffende de status van Jeruzalem”.

Kosovo, de voormalige Zuid-Servische provincie, had in februari 2008 de onafhankelijkheid verklaard. Belgrado wijst het nog steeds af om deze te erkennen. Ook de Servisch-orthodoxe kerk beschouwt Kosovo altijd al en nog steeds als deel van Servië. In Kosovo bevinden zich talrijke heiligdommen en kloosters van de Servisch-orthodoxe christenen.

Onder de permanente leden van de VN-veiligheidsraad wordt de onafhankelijkheid van Kosovo  door de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië erkend, terwijl Rusland en China het nog steeds als autonome provincie van Servië beschouwen. In totaal 22 van de 27 landen van de Europese Unie hebben de onafhankelijkheid van Kosovo erkend. Spanje, Cyprus, Roemenië, Slowakije en Griekenland wijzen deze erkenning af.

Bron:
kath.net

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Patriarch Theophilos: “Kosovo is het Jeruzalem van de Serviërs”

 1. Ben zegt:

  Landroof van Servisch grondgebied.
  De christelijke Armeniërs werden met het hulp van de Turken door Azerbeidzjaanse fascisten uit Nagorno Karabach weg gezuiverd, maar hier wordt al oud Servisch grondgebied bezet gehouden door collaborateurs met de Turken en Mekka.
  Kosovo is Servisch.
  Kosovo moet worden bevrijd.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s