Islamitische “verrijking” – Amsterdamse dominee bedreigd: “Ik ben Ibrahim en jij moet naar het kerkhof”

(Door: Richard van de Crommert)

AMSTERDAM – Dominee Alexander Noordijk (foto) van de Binnenwaai-kerk op het Amsterdamse IJburg is afgelopen week wederom bedreigd. Het is een situatie die al enkele jaren speelt. Noordijk noemt het aanvallen op de christelijke kerk alsook op hemzelf. De voorganger is openlijk homoseksueel en woont samen met een man. De gemeente is klaar met de vijandige situatie in de buurt en belooft hulp bij cameratoezicht. Ook bewoners van de wijk, en de moskee aan de overkant van het Ed Peisterpark, ondersteunen de dominee.

Afgelopen week werd Noordijk ingesloten door een vast groepje hangjongeren op het plein. Hij kon nog net op tijd ontsnappen en terug de kerk invluchten, zegt hij. Deze intimidatie blijkt nu de spreekwoordelijke druppel.

De plek voor de protestantse kerk op IJburg heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een hangplek onder jongeren. „Het waren dezelfde jongens weer”, zegt Noordijk. „Bij de plantenbak werd ik ingesloten. Dat was een dreigende situatie. De jongens kwamen heel dichtbij. Het was absoluut niet coronaproof. ’Jij wilt zeker onze namen weten’, zeiden ze tegen mij. ’Ik ben Ibrahim en jij moet naar het kerkhof. En die kerk ook’, zei een van de jongens.”

Eenmaal binnen wist Noordijk de politie te bellen. „Mijn belagers plaatsten de handen toen op de ramen van de kerk en begonnen te filmen met hun telefoontjes. Intimiderend gedrag. Ik voelde me niet meer veilig in mijn kerk en was daar bovendien opgesloten. De bloembollen werden uit de plantenbakken geroofd en tegen het raam uitgesmeerd. Dat dit soort dingen gebeurt, is niet ok. De acties van de hangjongeren zijn gericht tegen de kerk, tegen mij, tegen lhbt’ers en het is ook rellen om het rellen. Tenminste, zo komt het op mij over.”

’Gelovigen van het verkeerde boek’

Het was het zoveelste incident in een reeks van een aantal jaren. „Soms word je door de hangjongeren gewoon de toegang tot de kerk ontzegd, terwijl je voor de deur staat. Ook zijn bij een bijeenkomst in de avond mensen uitgescholden en werd geroepen dat ze gelovigen van het verkeerde boek zijn. Dat is heel naar. Ze moeten gewoon van de kerk afblijven. Bewoners zijn een oogje in het zeil gaan houden, en ook de mensen van de moskee lopen nu een extra rondje om de boel in de gaten te houden. Want deze idioterie moet nu maar eens ophouden.”

Hulp bij plaatsen camera’s

Dat vinden ze bij de gemeente Amsterdam ook. Stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter van stadsdeel Oost heeft de kerk hulp aangeboden bij het plaatsen van camera’s. „De kerk moet een veilig gebouw zijn en we willen weten wie die jongens zijn”, zegt Poorter. „De politie zit er bovenop. Tot nu toe weten we niet wie de daders zijn. Op meerdere plekken in de hoofdstad worden camera’s aan de gevel opgehangen, bijvoorbeeld ook bij de Hogeschool op de Wibautstraat. Dat heeft daar enorm geholpen.”

Het stadsdeel heeft honderd regenboogvlaggen aangeboden aan de kerk. Buurtbewoners gaan die verdelen in de straten rondom de Binnenwaai-kerk, zodat de komende dagen de buurt verandert in een plek waar bijna iedereen een regenboogvlag voor het raam heeft hangen.

Petitie voor een veilig IJburg

De vlaggen zullen worden uitgedeeld door Jikke Reiber en Yvonne van der Loo, beiden geen kerkgangers. Zij zijn de drijvende kracht achter de petitie ’Een veilig IJburg voor iedereen’.

„Afgelopen zomer stonden we hier al voor de kerk tijdens een bijeenkomst waar ook een travestiet bij was. Die werd uitgescholden. Aan dat soort dingen moeten we niet gewend raken”, zeggen ze. „Het lijkt alsof het steeds erger wordt.”

Het is volgens het tweetal een structureel probleem op IJburg. „Deze nieuwe wijk is ontworpen als een buurt zonder scheidslijnen. Heel idealistisch. Er gaat veel goed, het is een kleurrijke wijk waar we trots op zijn, maar er zijn wel problemen. Het werkt ergens niet lekker.”

Bron:
De Telegraaf (Premium-artikel)
(met dank aan “Blaffertje”)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Islamitische “verrijking” – Amsterdamse dominee bedreigd: “Ik ben Ibrahim en jij moet naar het kerkhof”

 1. Willem zegt:

  islam, de religie van vrede en tolerantie. Idd een geweldige verrijking voor Nederland en Europa.

  Like

 2. Rien zegt:

  enkeltje terug naar de zandbak

  Like

  • hans-e-pans zegt:

   Natuurlijk de enige goede acte, maar de Amsterdamse- en Nederlandse Roverheden zullen niet overgaan tot deze maatregel/actie.

   Want deze actie is volgens hen niet controleerbaar i.v.m. te weinig toezicht, andere prioriteiten en inzetbaarheid van agenten enz. enz.

   Het gaat om een actie, maar men is daarna zo druk met het bedenken van redenen om de actie maar niet uit te hoeven voeren dat je er moe van wordt.

   Like

 3. Henk der Niederlánder zegt:

  En als laatste de grote dooddoener.
  Het is volgens het tweetal een structureel probleem op IJburg. „Deze nieuwe wijk is ontworpen als een buurt zonder scheidslijnen. Heel idealistisch. Er gaat veel goed, het is een kleurrijke wijk waar we trots op zijn, maar er zijn wel problemen. Het werkt ergens niet lekker.”

  Een buurt zonder scheidslijnen, dat is een echte goeie, want dit soort tuig zorgt wel dat er scheidslijnen zijn en blijven.
  Maar ja het is wel idealistisch dat dan wel weer.
  Dat Nederland zo langzamerhand totaal naar de kloten is wegens idealisme vergeten ze dan maar even.
  En om dan af te sluiten met Het werkt ergens niet lekker.
  Even ter verduidelijking, met de islam in de straten zal het nooit ergens lekker werken, maar dat willen die dagdwazen niet weten want rasiesme nietwaar.

  Like

 4. techhuis zegt:

  Een voorganger en openlijk homo man man alle goeie kerken zijn weg op een paar na en triest de afvallige kerk maar waar God voor gewaarschuwd heeft.

  Like

 5. Bas zegt:

  Ondertussen
  https://www.ad.nl/binnenland/deel-syrische-vluchtelingen-overweegt-terugkeer-kunnen-in-nederland-niet-ademen~a01a1124/

  Deel Syrische vluchtelingen overweegt terugkeer: ‘Kunnen in Nederland niet ademen’

  De oorlog in Syrië is nog niet voorbij, toch komen er bij terugkeerorganisaties dagelijks telefoontjes binnen van asielzoekers die overwegen terug te gaan. ,,Dat zijn de mensen die hier niet kunnen wennen, niet kunnen ademen.”

  Like

 6. albert zegt:

  Ja nu huilie doen, maar toen de regering nog ilegale uitzetten (lang geleden) zette jullie de deuren open om te deugen, keer nu ook je andere wang maar toe.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s