De “verborgen” rampzalige statistieken van de toekomst

Leon de Winter

(Door: Leon de Winter)

“De rek is eruit’, las ik dinsdag op de voorpagina in deze krant. ’Winkeliers luiden noodklok’, las ik iets verder. De voorzitter van het overleg van wat tegenwoordig ’de veiligheidsregio’s’ heet, burgemeester Bruls van Nijmegen, was het ook opgevallen: „De mensen willen naar buiten en dat gaan ze ook doen.” Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag concludeerde: „Iedereen is het zat.”

Bijna een jaar lang zijn we onderworpen geweest aan maatregelen die onze grondwettelijke vrijheden ernstig beperkten. Dat komt door een virus. Of liever gezegd: door de adviezen van virologen over de manier waarop het aantal dodelijke slachtoffers van dat virus kan worden beperkt.

Nee, nóg liever gezegd: dat komt doordat onze politieke elites door een chronisch gebrek aan kennis niet bij machte zijn om met virologen in debat te gaan. Bij de politici heerst de angst aansprakelijk te worden gesteld voor de enorme aantallen doden die gaan vallen als de adviezen van de virologen en epidemiologen niet worden opgevolgd.

De politiek wordt door epidemische angstbeelden beheerst: er vallen honderdduizenden doden als we niet doen wat de specialisten adviseren. Dat is heel veel meer dan de 10.000 gevallen van oversterfte van griepseizoen 2017/18. Wie durft met het openhouden van de samenleving verantwoordelijkheid te nemen?

Heersers

Doordat ze door niemand werden tegengehouden en door niemand in hun ideeën konden worden tegengesproken, mochten de specialisten, virologen en immunologen en passant een nieuwe kaste van heersers stichten, de Virolocratie. Er waren wel degelijk tegensprekers, maar die werden, als ze het waagden hun mond te openen, direct door de media een kopje kleiner gemaakt.

Door de aandacht van het publiek te sturen, en te verhevigen, naar berichtgeving vol doemscenario’s beleefden de media een bloeiperiode. De tegensprekers, onder wie medische specialisten, werden ervan beschuldigd met het leven van mensen te spelen. Er was maar één oplossing: afsluiten, stilleggen, isoleren, dus nog meer afhankelijkheid van de media en de Virolocraten.

Triage

Een hele samenleving moest regels gaan volgen die normaal sociaal verkeer, normale communicatie, normaal gedrag moesten onderdrukken. Want de risicogroepen (ik behoor daar zelf toe) dienden beschermd te worden. Als dat niet gebeurde, zouden de IC’s overvol raken en werden de intensivisten gedwongen keuzes te maken, wat een van de nachtmerries was ten tijde van de eerste golf. Dat maken van keuzes heet ’triage’, zo leerden we.

In ziekenhuizen worden elke dag dergelijke keuzes gemaakt, zeker wanneer het ernstig zieke ouderen betreft in de laatste fase van hun leven. Een beschaafde samenleving heeft de verantwoordelijkheid om elke zieke te verplegen, en als het kan te genezen. Deze morele verplichting, die in pre-virus tijden vanzelfsprekend pragmatisch werd toegepast, werd het onaanraakbare argument waarmee politici de samenleving beperkingen oplegden. ’Triage’ was de hel bij volle ziekenhuizen, alles moest wijken om de specialisten tegen die keuzes te beschermen.

Emotionele bijeffecten

Dat lukte. Met lockdowns verminderde de druk op de ziekenhuizen, maar niet de druk op de samenleving. De druk verspreidde zich door alle geledingen van de maatschappij, als een sociaaleconomisch virus met ernstige emotionele bijeffecten. Daar, op een schaal die ongekend is, werden verwoestingen aangericht bij scholieren, studenten, ondernemers, ZZP’ers, ouderen, alleenstaanden, patiënten wachtend op tests of behandelingen. Miljoenen mensen kregen te maken met de maatschappelijke gevolgen van het voorkomen van ’triage’ in de ziekenhuizen.

In plaats van de oudste risicogroepen effectief en creatief te beschermen en gezonde zestigminners het leven te laten leiden dat we in onze tijd cruciaal achten voor hun welbevinden, ofwel: in plaats van het identificeren van de risicogroepen en het differentiëren van de beperkingen, werd door de politieke elites de hele samenleving in een hysterisch keurslijf geperst. Een integere, aardige man als Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg houdt ook nu nog vol dat we ’de hoogte van de derde golf kunnen beperken mits we niet te snel versoepelen’. Waarom kan hij niet waarnemen dat buiten de ziekenhuizen lockdowns de ellende absoluut niet beperken?

Destructief

Kuipers kijkt door zijn specialistische bril en ziet niet dat de sociaaleconomische virusgolf al elf maanden destructief door het land waart. Dat is de golf die tot zelfmoorden leidt, tot faillissementen, tot het einde van bestaanszekerheid voor honderdduizenden gezinnen, tot wanhoop, eenzaamheid, isolement. Enkele dozijnen specialisten – wier kennis en inzet geprezen en gerespecteerd moeten worden – kregen van nerveuze politici vrij baan. Dat is bij mensen die liefdevol geobsedeerd zijn door hun beroep en kennis, en daarmee de kans krijgen de mensheid te redden, spelen met vuur.

Veel regels waren chaotisch, paradoxaal, willekeurig, zoals: na negenen met een bezoeker op je balkon een sigaretje roken mocht niet, meende de minister van Justitie. Iedereen is het zat, zei Van Zanen. Het is erger. Velen zijn eraan kapotgegaan, en gaan nog kapot, zonder dat ze in de dagelijkse statistieken van het RIVM voorkomen. De ’verborgen’ rampzalige statistieken zullen de komende jaren de kop opsteken. De politiek verantwoordelijken zijn dan al verder getrokken, naar het bedrijfsleven, een bestuursbaan bij een overheidsinstelling, of Brussel.”

Bron:
De Telegraaf (Premium-artikel)
h/t “Blaffertje”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op De “verborgen” rampzalige statistieken van de toekomst

 1. guusvelraeds zegt:

  Allemaal waar maar niets over de dubbele agenda die ook op de achtergrond speelt. Een agenda die bewust en met voorbedachte rade uitgerold wordt. The great reset onder gebruik van de holle frase build back better. Maar voor wie better? In elk geval niet voor de slachtoffers van de Lockdowns die simultaan over de hele wereld uitgeroepen werden op exact hetzelfde tijdstip. De draaiboeken lagen klaar. De grote premiere was gespeeld. EVENT 21. Het was alleen nog nodig de jaarlijkse griepgolven een nieuwe naam te geven.

  Geliked door 3 people

  • Helena zegt:

   Precies guusvelraeds wat u zegt: het schaduwkabinet staat al in de startblokken om het getergde volk de genadeklap te geven: ‘you will own nothing but you will be happy!’ Alles moet kapot!
   Die duivelse smerige grijns van Rutte zegt genoeg, hij voelt zich onaantastbaar en treitert maar door. Met de moed der wanhoop kijkt het afgematte en angstige volk het aan: ” tja als het moet dan moet het maar, het zal wel nodig zijn! De overheid doet dit toch niet zomaar, maar voor onze gezondheid?” Nee! Die irrationele angst moet gestopt worden, Als je angst kunt inruilen voor moed dan geeft dat een enorme vrijheid! We hebben niets te verliezen vecht! Ga het gesprek aan met die naievelingen, laat ze de filmpjes zien waarop de grijnzende griezel te zien is samen met zijn contacten: die vette Schwab, de vrouw van koning roodbaard (de Nederlander bestaat) en ijskonijn Kaag de wannabe eerste vrouwelijke ministerpresident die allemaal in de WEF maar een ding willen Build Back Better. Doe iets!!!!!! Maar blijf niet stil…

   Geliked door 1 persoon

   • het is niet genoeg om anderen te overtuigen van je gelijk want ze slikken alles als zoete koek.kunnen wij niets doen(de wakkeren) b.v. advocaten benaderen.ik heb het alleen geprobeerd (verschillende advocaten) maar dat is niets geworden maar misschien gezamenlijk????

    Like

  • LUCIA zegt:

   Ja maar deze meneer zit ook vaak op de nationale propagandistische omroep 1.2 en 3 en wiens brood men eet …Bovendien is naiviteit zo’n beetje nationale karaktertrek, het ligt vast aan een van die 2 zaken.

   Like

 2. Hovawart zegt:

  Het Carolavirus en de maatregelen is ‘al met al’ een zéér interessante casus gebleken, een sociaal experiment waarbij er vele vragen en antwoorden, oplossingen en desastreuze gevolgen, die tezamen een keur aan toekomstige restricties zullen opleveren voor het ‘nieuwe normaal’……
  (te beginnen ná 17 maart, als Rutte4 met de ellende een doorstart maakt)

  Geliked door 1 persoon

  • LUCIA zegt:

   Liever niet dan wel natuurlijk maar het volk heeft wel een ding geleerd dat een demissionaire Rutte, een mogelijk nog grotere etterbak is.. dus die kanx krijgt hij niet meer hopelijk

   Geliked door 1 persoon

 3. Erishoop zegt:

  Zou het de bedoeling zijn? Het valt me iedere keer op dat dergelijke sprekers geen inzicht hebben wat er werkelijk gaande is. Zogenaamd een beetje tegengas lijkt aannemelijk toch?
  Achter de bunhe wordt het slim gespeeld, kan niet anders zeggen. Af en toe zulke sprekers als afleiding voor het gepupel

  Like

 4. Bob zegt:

  Met een omweg is het beleid uit de 40er jaren
  weer ingevoerd. Het volgende is het
  paspoort met vervolgbaar wordt weer
  ingevoerd.

  Geliked door 1 persoon

 5. Johns Hopkins University bewees dat de sterftecijfers van 2020 niks afweken van die van de vijf jaar daarvoor; tis dus puur bangmakerij en oplichting

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s