Iran test Biden´s zwakte

(Door: Khaled Abu Toameh – Vertaling: E.J. Bron)

Na slechts één maand in functie krijgt de Amerikaanse president Joe Biden al kritiek van Arabieren op grond van de toegeeflijke politiek van zijn regering tegenover Iran. De Arabieren zeggen zich zorgen te maken, omdat Iran Biden als “zwakke” president zou zien. Daarom zouden de moellahs in Teheran en hun plaatsvervangers in Syrië, Jemen, Irak en Libanon hun terreuraanslagen in het Midden-Oosten verhevigd hebben.

“In de ogen van Teheran is Biden een zwakkeling”, schreef Abdulrahman Al-Rashed, voormalig hoofdredacteur van de Saoedische krant “Ashraq Al-Awsat”.

“Hij is pas acht weken geleden dat president Joe Biden werd beëdigd, maar Iran heeft hem al op meerdere fronten getest. Eerst bestormden duizenden door Iran ondersteunde Houthi-militieleden de dichtbevolkte stad Marib in Jemen. Daarna bestookten Iraanse milities Basra en Bagdad en onlangs nog Erbil en Irakees Koerdistan met tientallen raketten, waarbij meerdere personen in een Amerikaanse installatie gedood en verwond werden. Toen werd Lokman Slim, de meest prominente en luidruchtigste tegenstander van Iran in Beiroet, vermoord. Zijn lijk werd op de stoep gevonden.”

Lokman Slim, een prominente Libanese uitgever die kritiek had op Hezbollah, werd begin februari doodgeschoten in een auto in Zuid-Libanon ontdekt.

Al-Rashed wees er op dat Iran “de verantwoordelijkheid voor al deze gebeurtenissen, die door de door Iran gesteunde milities in Jemen, Irak en Libanon werden georganiseerd, niet ontkent.”

Volgens Al-Rashed waren deze aanvallen “een test voor de Biden-regering, en toe nu toe hebben we geen reactie uit Washington gezien, behalve een verbale veroordeling. Dat is een verwacht begin aan beide kanten; Iraanse provocaties en Amerikaans zwijgen.”

Als de Biden-regering wil dat Iran naar de onderhandelingstafel terugkeert om te discussiëren over het atoomakkoord en de oorlog in Jemen, adviseerde de columnist, “dan moet president Biden zijn spierballen laten zien.”

Een andere Saoedische columniste, Hella Al-Mashouh, had eveneens kritiek op de zwakke opstelling van de Biden-regering tegenover Iran. Ze bekritiseerde vooral de nieuwste beslissing van de Biden-regering om de classificatie van de Jemenitische Houthi-militie als terroristische groep op te heffen. Deze beslissing zou de maatregen van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump met betrekking tot de door Iran ondersteunde militie ongedaan maken.

Al-Mashouh becommentarieerde de beslissing met de woorden:

“Nu staan we tegenover een directe Iraanse bedreiging en een toegeeflijke politiek van de Amerikaanse regering. We zullen deze Iraanse bedreiging gedurende de komende vier jaar onder ogen moeten zien. De vraag die hier gesteld moet worden, is: Wie profiteert van dit Iraans terrorisme en de manipulatie van de regio? Syrië is verwoest, Hezbollah beheerst Libanon, dat economisch, politiek en sociaal instort. Irak wordt met wapens en milities van het Iraanse terrorisme overspoeld. De Houthi´s en Al-Qaida gaan hun gang in een vervallen en verwoest Jemen. Wat nu? Wie zal de slang zijn kop afslaan?”

Sayed Zahra, plaatsvervangend uitgever van de krant “Akhbar Al-Khaleej uit Bahrein, voorspelde dat Iran en zijn plaatsvervangers hun terreuraanslagen in het Midden-Oosten de komende jaren zullen verhevigen.

Zahra zei dat de nieuwste escalatie van terreuraanslagen door de Iraanse milities in Jemen, Irak en Libanon erop gericht zou zijn om “direct terrorisme” tegen de Biden-regering te praktiseren om haar tot concessies te dwingen die Teheran van de VS wil:

“De Iraanse boodschap aan Biden is duidelijk. Hij moet begrijpen dat Iran vele terreurtroeven heeft, die de veiligheid en de stabiliteit in de regio kunnen ondermijnen en zijn regering voor grote uitdagingen kan plaatsen. Met andere woorden: het Iraanse regime wil de Biden-regering ertoe dwingen aan zijn eisen aangaande de sancties en het atoomakkoord toe te geven. Het Iraanse regime gaat er van uit dat Biden met betrekking tot het nucleaire dossier zwak is.”

Zahra wees er op dat Iran weet dat veel functionarissen van de Biden-regering, vooral diegenen die zich bezighouden met de kwestie van de betrekkingen met Iran en het atoomakkoord, dezelfde mensen zijn die in de Obama-regering gediend hebben:

“De meeste van deze mensen sympathiseren over het algemeen met Iran en het is voor hen niet mogelijk om zich op welke wijze dan ook in te laten met een vorm van confrontatie tegenover Iran. Iran weet dat Biden niet de vastberadenheid en kracht van Trump in de omgang met hem heeft. Biden durft bijvoorbeeld niet zo´n stap als de uitschakeling van Qassem Soleimani te nemen. Iran test Biden´s zwakte.”

Soleimani, commandant van de Iraanse Quds-troepen, werd op 3 januari 2020 door een doelgericht Amerikaanse dronenaanval in Bagdad geliquideerd.

De Irakese journalist en politiek analist Ahmed Al-Adhame, zei dat de nieuwste terreuraanslag op een Amerikaanse installatie in Irak “plaatsvond vanwege de mislukte politiek van de Biden-regering tegenover Iran.” Al-Adhame merkt eop dat d eAmerikaanse regering het bevel gaf om het vliegdekschip Nimitz uit het Midden-Oosten terug te trekken, een stap die Iran en zijn plaatsvervangers extra aanmoedigde.

De Arabieren richten zich tot de Biden-regering met het openlijke verzoek: jullie zwakke optreden tegenover het Iraanse regime bedreigt nu al de precaire stabiliteit in het Midden-Oosten. Het moedigt ook al terroristische groepen aan. Wij smeken jullie: geen niet toe aan de Iraanse dreigingen.

Zulke boodschappen laten zien dat veel Arabieren de bezorgdheid van Israël delen over de inspanningen van de VS en Europa om het Iran-atoomakkoord van 2015 nieuw leven in te blazen. En dat is wel het laatste wat de Arabieren willen. Het zal alleen maar tot oorlog leiden en de regio meer jaren zal terugwerpen dan men zou willen tellen.

Bron:
de.gatestoneinstitute.org
Vertaling: Audiatur Online

Bron oorspronkelijk artikel:
gatestoneinstitute.org
Door: Khaled Abu Toameh

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Iran test Biden´s zwakte

 1. Bas zegt:

  Like

 2. Bob zegt:

  Biden reageert zo langzaam dat de
  reactie na zijn dood beginnen.

  Like

 3. Ben zegt:

  Joe sixpack durft hoogstens Kamala in haar billen te knijpen.

  Like

 4. Ravian zegt:

  Nimitz was al aan het einde van een “double-pump deployment” (al een onderhoudsperiode overgeslagen) toen Trump begin Januari het schip bevel gaf om nog langer in de Golf te blijven.
  Begin Februari is de carrier dan, met een tussenstop om de Chinezen wat respect bij te brengen, huiswaarts gekeerd.
  Het schip is momenteel in San Diego haar air wing aan het ontschepen en vertrekt daarna naar thuishaven Bremerton, voor een hoop achterstallig onderhoud.
  Ik wil hiermee maar aangeven dat de inzet van deze schepen vaak een compromis betreft tussen wat politiek/militair wenselijk en technisch mogelijk is.
  En Nimitz is dus nu hoogst waarschijnlijk niet huiswaarts gekeerd omdat de politiek dit wou maar omdat, na bijna een jaar op zee, de duck-tape op begon te raken.

  Dit doet verder niets af aan de Biden faal-politiek ten opzichte van Iran.
  Maar volgens mij is het ook gewoon de bedoeling van de Democrats/ Deep State om Iran van nucleaire wapens te voorzien.
  Ze willen hier enkel, voor de bühne, de verantwoordelijkheid niet voor dragen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s