Gevangenisstraf voor Franse ex-president Sarkozy

(Door: Christin Schneider – Vertaling: E.J. Bron)

De voormalige president van Frankrijk, Nicolas Sarkozy, werd wegens omkoping en ongeoorloofde beïnvloeding tot een gevangenisstraf van drie jaar veroordeeld. Ook zijn advocaat en een rechter werden schuldig verklaard. Sarkozy wil beroep aantekenen tegen het vonnis.

Van de drie jaar gevangenisstraf zijn er twee voorwaardelijk. Dit besloot de strafkamer in Parijs afgelopen maandag. De rechters beschouwden het als bewezen dat het voormalige staatshoofd begin 2014 had geprobeerd om via zijn advocaat van de procureur-generaal aan het Hof van Beroep, Golbert Azibert, vertrouwelijke informatie te verkrijgen, aldus bericht het Franse dagblad “Le Monde”. Sarkozy hoeft vermoedelijk echter niet in de gevangenis, omdat hij de aan hem opgelegde straf thuis onder elektronische bewaking kan uitzitten.

Belastende opnames van telefoongesprekken

De beschuldigingen tegen Sarkozy kwamen voort uit opnames van telefoongesprekken, die hij met zijn advocaat, Thierry Herzog, voerde. Over de rechtmatigheid van deze afluisteractie zou “felle ruzie” zijn geweest. Door de opnames werd in het proces bekend dat Sarkozy regelmatig onder de deknaam “Paul Bismuth” gesprekken voerde met zijn advocaat. Waarschijnlijk om te proberen afluisteracties moeilijker te maken.

Via Herzog zou Sarkozy geprobeerd hebben bij rechter Azibert inzage in vertrouwelijke justitiële aktes te krijgen, die draaiden om toenmalig onderzoek tegen zijn persoon. In de zaak destijds ging het om de beschuldiging dat hij de geestelijke zwakte van de erfgename en miljardair van L´Oréal, Liliane Bettencourt, zou hebben gebruikt om geld van haar te krijgen. De zaak werd geseponeerd. Als tegenprestatie voor de vertrouwelijke informatie zou Sarkozy aangeboden hebben om de rechter bij de sollicitatie naar een functie in het vorstendom Monaco te ondersteunen.

Behalve Sarkozy hebben ook zijn advocaat Therry Herzog en rechter Golbert Azibert gevangenisstraffen van elk drie jaar gekregen, waarvan eveneens twee voorwaardelijk. Daarbij komt nog dat Herzog de komende vijf jaar zijn beroep van advocaat niet mag uitoefenen.

Midden maart nog een proces voor Sarkozy

Zoals “Le Monde” verder bericht, heeft de advocate van Sarkozy al aangekondigd tegen het vonnis in beroep te gaan. Na dit “extreem strenge” en “volledig ongemotiveerde en ongerechtvaardigde” vonnis zou Sarkozy “kalm, doch vastberaden zijn onschuld blijven bewijzen”, aldus de advocate.

Als er beroep wordt aangetekend, is het vonnis tegen Sarkozy eerst niet rechtsgeldig. Midden maart echter wacht het volgende proces al op de voormalige Franse president. Hierin moet hij zich verdedigen tegen de beschuldiging van de illegale financiering van zijn mislukte herverkiezingscampagne in het jaar 2012. Bovendien zou justitie een onderzoek instellen wegens de verdenking van een financiële ondersteuning door L:ibië voor zijn succesvolle verkiezingscampagne voor het presidentschap in het jaar 2007, staat er verder in “Le Monde”. Ook hier wijst Sarkozy alle beschuldigingen van de hand.

Bron:
tagesstimme.com
Door Christin Schneider

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

15 reacties op Gevangenisstraf voor Franse ex-president Sarkozy

 1. karton zegt:

  Deze minderwaardige Franse hond had de gore moed om een hardwerkende Fransman uit te schelden , hij noemde de man o.a. “ armoedzaaier”.

  Geliked door 2 people

 2. Monalisa zegt:

  Nu Rutte nog.

  Geliked door 3 people

 3. BigLJohn zegt:

  Al 3 a 4 Franse presidenten op rij waren schuinsmarcheerders. Zozeer zelfs dat de buitenlandse politiek Frankrijk niet meer vertrouwen volgens de krant. Ach, het is eigenlijk overal hetzelfde. Bij ons 3 kabinetten Balkenende en 3 (word waarschijnlijk 4) kabinetten Rutte. En dan die eeuwige Merkel….Het is met die buitenlandse politiek zo gelegen; Het is de pot die de ketel verwijt dat ie zwart ziet.

  Geliked door 1 persoon

 4. Kees zegt:

  Kun je nagaan hoeveel jaar Rutte zou moeten zitten!

  Geliked door 2 people

  • Harry zegt:

   Inderdaad , als liegen strafbaar was , zou ie levenslang krijgen zónder kans op vrijlating !
   Ons hele politieke systeem deugt voor geen meter , dat dergelijke smeerlappen gewoon door kunnen gaan met hun praktijken .
   En volledig eerlijke en betrouwbare politici als Wilders worden voor de rechtbank gedaagd met valse smerige aantijgingen .

   We leven in een corruptocratie .

   Geliked door 2 people

  • BigLJohn zegt:

   Kees; ….Kun je nagaan hoeveel jaar Rutte zou moeten zitten!….In de 2e kamer ? In de gevangenis ? Nee, maar wel op de elektrische stoel.

   Like

 5. koosv8 zegt:

  Er is nooit een oorlog gewonnen zonder bloedvergieten, vergeet dat niet. Wie niet horen wil, en dat zijn er veel. Het is een wereldwijd netwerk van corruptie, omkoping, en leugens.
  We noemen ze nog steeds volks vertegenwoordigers, maar het zijn
  VOLKS VERLAKKERS!!! TEGEN DE MUUR.

  Like

 6. I.K. Bennurklaarmee zegt:

  Het voordeel van een Republiek; je kunt een corrupte (ex) president de bajes in krijgen.
  Probeer dat maar met een monarch!

  Geliked door 2 people

 7. delamontagne zegt:

  Ook bekende politici [ presidenten ] kunnen raciestisch zijn.
  Hier één waar je ’t niet van zou mogen verwachten.
  Uit ’t pas uitgegeven boek/memoires van Ex-President Obama:
  Over zijn ontmoeting met President Sarkozy van Frankrijk……..

  Racistische passages uit ’t boek van obama:
  ……….Sarkozy aan de andere kant kon heel emotionele uitbarstingen hebben en kon overdreven bombastisch redeneren.
  Met zijn getinte huidskleur en de vaag expressieve Mediterranean gelaatsuitdrukking
  ( zijn vader was van Hongaarse afkomst, zijn grootvader van moederszijde was een Griekse Jood ) en zijn korte lichaamslengte ( hij mat nauwelijks 1.66 meter en droeg hoge hakken om groter te lijken ) zou men haast kunnen zeggen
  met een personage uit een Tableau van TOULOUSE-LAUTREC te maken te hebben.

  BRON:
  https://www.valeursactuelles.com/politique/dans-ses-memoires-obama-se-moque-de-sarkozy-avec-sa-peau-mate-ses-traits-expressifs-vaguement-mediterraneens-125637

  Like

 8. delamontagne zegt:

  Er wordt anders heel verschillend over gedacht, over dat vonnis van Sarkozy.
  Zo schreef de anti-islam criticus/schrijver columnist “Eric Zemmour” dat dit een afrekening van de rechtsorde was omdat Sarkozy de magistraten ooit eens vernederend had genoemd:”kleine goed gerichte Erwten”

  Geliked door 1 persoon

 9. Andre zegt:

  Wetten zijn er niet voor de boven ons gestelden. Trump kon geen stemfraude zaak aan hangig maken. De avondklok was als illusionist Hans Klok foetsie en was er ineens weer wel. Netanyahu is ook met geen mogelijkheid voor de rechter te krijgen. Of deze was ook bizar. Onder Suharto zijn er 1,5 miljoen mensen gewoon verdwenen en 1 van de Suarto telgjes Tommy Suharto staat gelijk aan Willem Alexander had een veroordeling aan zn broek hangen wegens het vermoorden van een rechter.Hij moest de bajes in voor fraude en heeft de rechter laten vermoorden die het lef had om hem voor fraude te veroordelen. Toen kon hij alsnog 4 jaartjes de bajes in maar miste echt geen feestje en was overal gewoon aanwezig. In Nederland is ook geen scheiding der machten. Dictatortje Rutte rules.

  Tot mn verbazing staat het internet er nog vol van en dit is er 1 tje van,

  https://edition.cnn.com/2002/WORLD/asiapcf/southeast/07/26/indonesia.tommy/

  Geliked door 2 people

 10. Julia zegt:

  Een goed begin en een voorbeeld voor onze lakse en corrupte rechtstaat. Wat te denken van Rutte, Asscher, Wiebes die duizenden gezinnen kapot hebben gemaakt door de welbekende schandelijke toeslagaffaire pure misdaad. Dus ik zou zeggen de bak in met die gasten het liefst voor enkele jaren.

  Like

  • karton zegt:

   @ Julia op 3-3-2021 om 09.27 u.
   Vindt u “enkele jaren” niet een beetje héél erg kort ?
   Voor de ellende en narigheid die dat soort heeft aangericht behoren geheel andere straffen opgelegd te worden bijv. vieren-delen , tong uitrukken , kielhalen , prügeln met de klabatse ; natúúrlijk zal zulks nóóit gebeuren, weet ik wel, maar ze moeten minimaal levenslang uit de maatschappij worden geweerd.

   Like

 11. Sobieski zegt:

  Sarkozy kreeg steun van Libie (dus Khadaffi) bij zijn verkiezing in 2007? En vier jaar later, in 2011, staat Frankrijk onder zijn leiding vooraan om Libie binnen te vallen en Khadaffi af te zetten. Hier klopt iets niet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s