“We moeten dit samen doen” is fictie

(Door: Leon de Winter)

In de psychologie bestaat er een concept dat “morele paniek” heet. Het werd ontwikkeld door de Zuid-Afrikaanse criminoloog Stanley Cohen die de jongerenrellen in de jaren zestig en de reacties daarop in het Britse Brighton analyseerde. In het oorspronkelijke concept van „morele paniek” ging het om het doorgronden van de paniek die door de UK sloeg en van de interactie tussen de verschillende krachten. Ik las hierover in een artikel uit 2015 in Psychology Today. Het concept van „morele paniek” lijkt mij ook te gelden voor de Covid-19-paniek.

„Centraal in het concept is het argument dat maatschappelijke zorg of angst over een vermeend sociaal probleem wederzijdse voordelen biedt aan autoriteiten – ofwel aan politici en veiligheidsfunctionarissen – en de media. De relatie tussen overheidsfunctionarissen en de media is symbiotisch.”

In Cohen´s concept ging het om wilde jongeren, nu gaat het om een dodelijk virus, wat veel ingrijpender is dan de lichtzinnige „nozems” die indertijd Brighton onveilig maakten en daarmee, aldus panische politici, de UK dreigden te ondermijnen.

Zelden waren in de media zoveel verschillende autoriteiten – van de politiek en de medische wetenschap – zo eensgezind aan het werk. Doel is het gevaar van Covid-19 te benadrukken, te herhalen, te versterken. Nieuwe reputaties werden gebouwd op basis van televisieoptredens van voordien onbekende medische specialisten. Politici van bijna zo goed als alle partijen konden niet anders dan de standpunten van de specialisten herhalen en hun positie en lot verbinden aan deze specialisten. De politieke elite moest maatregelen nemen om de „folksy devils” (zoals Cohen de jongeren noemde die de aanleiding van de paniek vormden) te weerstaan, blind varend op de expertise van de medische klasse.

Morele paniek

In het artikel in Psychology Today staan akelig veel opmerkingen die de situatie waarin we ons nu bevinden schokkend spiegelen. Zoals: „Morele paniek is zowel een publieke als een politieke reactie op een overdrijving of vervorming van het gevaar voor de samenleving door een verondersteld schadelijke (…) groep. Om preciezer te zijn, morele paniek omvat een overdrijving van bepaalde gebeurtenissen door het versterken van empirische data zoals het vergroten van het aantal individuen dat erbij betrokken is, het niveau en de mate van geweld, en het bedrag van de schade die erdoor veroorzaakt wordt.”

Repressieve machten

Stanley Cohen, aldus Psychology Today, benadrukte de rol van repressieve machten zoals de politie en het leger die „de gedragscodes en de officiële staatswetten” moesten afdwingen. Dinsdag werden op bevel van overheden terrassen gesloten waar mensen het hadden gewaagd in de zon een glaasje te drinken. Het gevaar bestond, aldus de overheden, dat de sluwe „folksy devil” die in sommige individuen schuilt op die terrassen de samenleving ging bedreigen.

Burgers leven momenteel in een „intensieve menshouderij”, zoals de filosoof Ad Verbrugge dat noemt. In een interview in NRC-Handelsblad zei hij over de test met vijfhonderd bezoekers in het Utrechtse Beatrix Theater: „Het werd voorgesteld als een voorbereiding op het nieuwe, bevrijdende tijdperk zonder lockdown. Iedereen blij. Maar ik dacht: het is ook een voorbeeld hoe de overheid met technische middelen mensenmassa’s regisseert en volgt.”

Ik let erop dat de kans dat ik met het virus in aanraking kom zo klein mogelijk is. Ik erken dat het dodelijk kan zijn, voor iemand in mijn risicogroep, wanneer je erdoor geïnfecteerd raakt, maar al in een vroeg stadium, nadat ik de eerste lockdown van een jaar geleden steunde, ben ik gaan twijfelen aan de wijsheid van de voortzetting van de rigide maatregelen.

Velen moeten boeten

De elites van onze samenleving hebben zich achter de Covid-19-aanpak door de politiek geschaard. „We moeten dit samen doen”, horen we continu, en dat is een fictie. Miljoenen mensen worden verwoestend getroffen door de maatregelen. Velen moeten boeten voor het virus – maar dat is onvermijdelijk, zeggen de specialisten en politici.

Vooraanstaande wetenschappers en onderzoekers vormden „Herstel-NL”, een provisorische thinktank voor het ontwikkelen van alternatieven voor de lockdown. Vorige week dinsdag meldde deze krant: „Hoogleraar economie Barbara Baarsma en voormalig CPB-directeur Coen Teulings stappen uit Herstel-NL, een initiatief om met een alternatieve corona-aanpak de lockdown te beëindigen. Op hun Linkedin-pagina’s laten ze weten vanaf dinsdag ’niet langer bij Herstel-NL betrokken’ te zijn. Een reden voor hun vertrek geven ze niet.”

Succesvolle, begaafde vrouw

Baarsma had een dag eerder op tv haar betrokkenheid bij Herstel-NL benadrukt en haar enthousiasme geëtaleerd voor het beëindigen van de brute lockdown. Zij is een uiterst succesvolle, begaafde vrouw – wie heeft haar gedwongen haar rol bij Herstel-NL op te geven? Waarmee werd zij, en Teulings, onder druk gezet? Waarom willen de media dit niet uitzoeken?

De driehoek specialisten-politici-media is erin geslaagd de corona-epidemie uit de verkiezingsdebatten te houden. Die discussies zijn er niet omdat bijna elke maatschappelijke kracht betrokken is bij de instandhouding van het angstvirus. Wie kritiek uit op het RIVM of het overheidsbeleid, wordt verstoten uit beschaafd gezelschap. De jongeren om mij heen wankelen. Ondernemers wankelen. Maar de elites hebben hun reputatie verbonden aan de paniek. En wie daarmee breekt, zoals Baarsma, wordt onder druk gezet, en zwijgt.”

Bron:
De Telegraaf
(Premium-artikel)

Met dank aan “Blaffertje”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op “We moeten dit samen doen” is fictie

 1. er zijn nul hoogleraren en nul ministers die de effectiviteit van corona maatregelen aantoonden

  Geliked door 3 people

 2. Jan zegt:

  Texas en Mississippi hebben het helemaal gehad met de hysterie, alles gaat weer open

  Texas and Mississippi said they’re lifting COVID-19 restrictions, including mask mandates, a day after CDC Director Dr. Rochelle Walensky warned states that “now is not the time” to do so. https://bit.ly/37ZVV8Q

  Geliked door 2 people

 3. J.A. Kapteyn zegt:

  Goeie analyse van Leon de Winter. Inderdaad is de hysterie rondom corona een soort massapsychose die door de overheid in stand wordt gehouden met behulp van de media. Het afhaken van Barbara Baarsma, maar ook van Coen Teulings, van Herstel.NL spreekt boekdelen : kritiek wordt niet getolereerd. In de VS begint de dam af te brokkelen. Texas en Mississippi hebben lak aan het Witte Huis en gooien de boel 100 procent open. Bij ons worden de protesten ook steeds sterker. Robert Jensen is minder gek dan hij wordt afgeschilderd. Hij heeft gewoon gelijk.

  Geliked door 1 persoon

 4. Jan zegt:

  Randy Hillier
  @randyhillier
  Watch This! Fauci declares”I have no symptoms-I wont take the test”
  @fordnation
  is a Covid liar. If no symptoms justify no test-it also justifies no mask. Healthy, people aren’t sick. #onpoli #wearelivingalie

  Like

 5. Jan zegt:

  Lockdowns: welke ‘experts’ hadden gelijk?
  Een jaar later is het duidelijk dat de meeste media- en regeringsdeskundigen het helemaal bij het verkeerde eind hadden.
  https://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=nl&u=https://spectator.org/covid-lockdowns-experts/

  en dat in inclusief de maffia van Den Haag

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s