“Beschuldiging mensensmokkel!”: Italiaans Openbaar Ministerie klaagt Duitse “zeenood redders” aan

(Door: “Victoria” – Vertaling: E.J. Bron)

De migrantenveerboot “Iuventa” van “Jugend Rettet” werd in augustus 2017 door de Italiaanse autoriteiten in beslag genomen en ligt sindsdien in de haven van het Siciliaanse Trapani aan de ketting. De inbeslagneming betekende destijds het begin van een onderzoek. Bij de beschuldigingen ging het om verdachte modaliteiten van de reddingsacties. Na de afsluiting van het onderzoek dient het Openbaar Ministerie van Trapani een aanklacht in wegens mensensmokkel en hulp bij illegale immigratie tegen 21 “zeenood redders” van de NGO´s “Jugend Rettet”, “Save the Children” en “Artsen zonder Grenzen”. In geval van veroordeling dreigen hen tot 20 jaar gevangenisstraf. Tien van de aangeklaagden zijn bemanningsleden van de “Iuventa” en Duitsers.

Zoals “il Giornale.it” bericht, was de “Iuventa” een van de eerste schepen die in 2016 in de richting van de centrale Middellandse Zee vertrok, en in die tijd nam de immigratie verontrustende dimensies aan. In de zomer van 2016 kon maandelijks de landing van meer dan 20.000 migranten geregistreerd worden. Velen van hen werden door NGO´s naar Italië gebracht. Reddingsacties die echter, aldus onderzoekers uit Trapani, vaak rechtstreeks met de mensenhandelaren waren afgesproken.

De “VOS Hestia” en “VOS Prudence”, die door “Save the Children” respectievelijk “Artsen zonder Grenzen” ingezet worden, zouden aan enkele van deze vermeende operaties hebben deelgenomen. Dat is het geval bij de operatie van 4 mei 2017: “Nadat we ´s middags gehoord hebben van het vertrek van meerdere boten – zo staat het in een document van het Openbaar Ministerie waarover in de krant “La Repubblica” werd bericht – vaart het schip naar een bepaald stuk van de zee zonder daarvan enige melding te doen aan de verantwoordelijke autoriteiten.” Daarna, om 06.45 uur de volgende dag, gingen er 548 migranten aan boord van de “Vos Hestia”.

Dan is er nog een andere operatie, die van 22 mei, waarbij de verlichting van het scheepsdek ingeschakeld bleef. Een omstandigheid, die volgens de zelfreguleringcode 2015 verboden is. Bij deze gelegenheid kwamen er 120 migranten aan boord. Op 26 juni werden in zes uur tijd 1066 mensen aan boord geladen. Onder hen, aldus de rechters, werd ook de aanwezigheid van smokkelaars vastgesteld. Diegenen die het dek van het schip betraden, moesten eveneens zwemvesten van “Save the Children” dragen, waarbij de oude vesten aan de mensenhandelaren werden teruggegeven.

Op 18 juni 2017 zou in enkele opnames, die in het bezit zijn van het Openbaar Ministerie, de teruggave van drie kleine boten, die met een touw aan het schip waren vastgebonden, door de activisten van de “Iuventa” gedocumenteerd zijn. Bij deze gelegenheid bevonden zich 264 migranten aan boord.

Behalve van afluistermaatregelen en rapporten over de instrumenten aan boord van de desbetreffende schepen maakte het onderzoek ook gebruik van een undercover onderzoeker aan boord van de “Vos Hestia”.

Bron:
politikstube.com
Door: “Victoria”

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op “Beschuldiging mensensmokkel!”: Italiaans Openbaar Ministerie klaagt Duitse “zeenood redders” aan

 1. Henk der Niederlánder zegt:

  Als ze inderdaad tot jarenlange gevangenisstraffen worden veroordeeld zal het niet zo makkelijk meer zijn om “vrijwilligers” te vinden voor de smokkelboten

  Geliked door 1 persoon

 2. Ravian zegt:

  Ophangen op het havenhoofd en laten hangen totdat de knoken vanzelf omlaag vallen.

  Like

 3. Frits zegt:

  Mooi. Maar zal wel weer met een sisser aflopen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s