Pandemie en lockdown – Wat als we het eindelijk eens aan de burgers vragen, zoals in het “illiberale” Hongarije?

(Door: David Engels – Vertaling: E.J. Bron)

De lezer zal zich zonder twijfel de schreeuw van verontwaardiging herinneren die veroorzaakt werd door de sluiting van de Poolse grenzen en de Hongaarse beslissing om aan de regering een serie buitengewone provisorische bevoegdheden toe te kennen om de pandemie zo goed mogelijk onder de knie te krijgen. Zelfs de Europese instituties waren zoals gebruikelijk “bezorgd” en vreesden een “uitholling” van de rechtsstatelijkheid.

En desondanks hebben slechts enkele weken later de meeste Europese landen dienovereenkomstige maatregelen genomen, zonder dat die regeringen of media, die er zo snel bij waren om Hongarije en Polen te bekritiseren, hun “veroordelingen” teruggenomen zouden hebben. De trend is zelfs omgedraaid: terwijl de Visegrád-landen op dit moment proberen de lockdown zo snel mogelijk te versoepelen, verscherpen de westelijke regeringen in toenemende mate de toon.

De Franse regering van minister-president Jean Castex probeert zelfs voor zichzelf duurzame speciale volmachten te creëren, opdat ze niet meer is aangewezen op een regelmatige parlementaire bevestiging, in het bijzonder bij de beperking van de vrijheidsrechten van het individu “in het belang van allen”; en de dreiging dat burgers, die weigeren zich “vrijwillig” te laten vaccineren, duurzaam van een groot deel van de geneugten van het dagelijks leven en hun grondrechten uitgesloten worden, hangt zwaar boven heel Europa.

Zou het in deze kritieke situatie, waarin niet alleen de burgers, maar vaak genoeg ook de politieke partijen zelf in toenemende mate verschillen van mening over de te bewandelen weg, niet het minst zijn om de meest vooringenomen opiniepeilingen weg te laten en eindelijk openlijk en objectief naar de mening van de burgers te vragen?

Per slot van rekening bevalt Europa zichzelf anders toch ook zo vaak in haar rol als “laatste beschermer” van democratie en mensenrechten.

Maar naar zo´n stap zullen we tevergeefs zoeken; erger nog: zelfs de talrijke demonstraties – vaak met tienduizenden burgers – tegen een lockdown, die de economische welvaart en het democratisch evenwicht van het Westen duurzaam verwoest, blijven zonder welk politiek antwoord dan ook, als ze al niet verboden, ontbonden of door de pers als “rechts-extreme” manifestaties zwartgemaakt worden.

Uitgerekend in Hongarije – dat “illiberale” land, dat door de zelf met slechts twijfelachtige democratische legitimiteit uitgeruste Europese instituties met talrijke sancties wordt bedreigd – besloot men nu om exact zo´n consultatie te organiseren. Zo hebben de Hongaren sinds midden februari de mogelijkheid om verschillende vragen te beantwoorden, zoals: Zou de lockdown stapsgewijs of pas na het einde van de pandemie afgebouwd moeten worden? Zouden gevaccineerde of geïmmuniseerde personen aanspraak moeten krijgen op bevrijding van de beperkende maatregelen? Zouden buitenlanders, die Hongarije willen bezoeken, ertoe verplicht moeten worden om vaccinatie- of immuniteitsbewijzen bij zich te hebben? Welke winkels zouden op welk moment van de pandemie weer geopend mogen worden? Enz.

Natuurlijk gaat het hierbij alleen maar om een volksraadpleging, niet om een bindend referendum. En we konden in de afgelopen maanden allemaal zien hoe de stemming in de bevolking met het oog op vaak zeer selectieve statistieken en duidelijk partijdige media binnen enkele dagen drastisch kan veranderen. Maar dit zijn nu eenmaal gewoon de zwaktes van een democratisch systeem: in tegenstelling tot een technocratie beslissen de burgers als geheel wat er gedaan zou moeten worden – en niet een commissie van enkele “deskundigen”.

Natuurlijk, slechts enkelen van ons zijn virologen of artsen. Maar slechts enkelen van ons zijn ook militaire strategen, internationale diplomaten, belastingdeskundigen of doctoren in de rechtswetenschappen, en desondanks nemen we met regelmatige tussenpozen door onze democratische beslissing voor bepaalde kandidaten en politieke partijen zeer nauwkeurige beslissingen over onze defensiepolitiek, onze buitenlandse politiek, onze belastingpolitiek, onze rechtspolitiek enz.

Om het volk in naam van zijn “wetenschappelijke incompetentie” uit te sluiten van de uitoefening van zijn vrije democratische beslissingsrecht in zo´n fundamentele kwestie zoals de instandhouding van een economisch genocidale lockdown en de duurzame splijting van de samenleving in gevaccineerde en niet gevaccineerde personen, zou gelijkstaan aan het betwijfelen van het hele democratische idee en zou onze landen in technocratieën of oligarchieën veranderen, waarin de politieke rol van de burger beperkt zou worden tot het benoemen van de desbetreffende regering, schraal verbloemd door de aalmoes van gemeentelijk zelfbestuur.

Het feit dat uitgerekend een “illiberale” democratie de “liberale” democratieën de weg wijst, zou ons wellicht tot nadenken moeten prikkelen over de gevaarlijke ontwikkelingen die zich sinds enige tijd in West-Europa voltrekken.

Bron:
unser-mitteleuropa.com
Door: David Engels

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Pandemie en lockdown – Wat als we het eindelijk eens aan de burgers vragen, zoals in het “illiberale” Hongarije?

 1. Dijkstra zegt:

  De genoemde consultatie is georganiseerd door Mi Hazank, een van de kleinste partijen in Hongarije. Dus niet door de regering, die wil juist de twee komende weken alle winkels sluiten om de keten van besmetting te breken.

  Like

 2. Bob zegt:

  De burgers in de EU worden gereduceerd
  tot stem. Het volk wil het wordt gezegd.
  Maar het volk wordt niets gevraagd.
  We leven in een dwing maatschappij.
  Als je niet niet doet wat de regering
  zegt, krijg je straf, door uitsluiting.
  Dit neemt je totale vrijheid af.
  Je wordt totaal de richting in
  gemanipuleerd die de kliek voor
  ogen heeft.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ravian zegt:

  Een gekozen regering beschikt over een door de kiezers verschaft mandaat.
  Dit mandaat heeft echter enkel betrekking op datgene dat onderwerp van de verkiezingen is geweest.
  Als er zich dus zaken aandienen die GEEN onderdeel van de verkiezingen zijn geweest dan heeft de gekozen regering ook GEEN mandaat.
  En dat is waar het dus altijd mis gaat; tijdens de verkiezingen mag de kiezer zijn keuze maken gebaseerd op uitermate belangrijke verkiezingsonderwerpen zoals “willen we wel of geen zomertijd” en “hoe krom mag een banaan zijn”.
  En vervolgens wordt het aldus verkregen mandaat dan misbruikt om onze soevereiniteit af te schaffen, ons pensioengeld weg te geven, waanzinnige klimaat en vluchtelingen akkoorden te tekenen, etc. enz.
  En deze hele volksverlakkerij moet dus eens dringend ophouden.
  Als een regering beslissingen moet nemen aangaande zaken die GEEN onderwerp van de verkiezingen zijn geweest dan zijn er twee opties; dan komen er OF nieuwe verkiezingen OF we houden een bindend referendum.
  Al de rest is ondemocratisch en riekt naar dictatuur.

  Like

  • LUCIA zegt:

   Helemaal hartsgrondig met je eens, heb ik hier of elders ook al eens bepleit vorig jaar …alleen zaken die in het regeringsprogramma voorkomen zijn ze voor gemandateerd en alle andere beslissing moeten aan het volk voorgelegd worden via een bindend referendum en onze grondrechten moeten juridisch beter verankerd worden en uitgebreider a la de amerikaanse grondwet.

   Geliked door 1 persoon

 4. renato zegt:

  Er moet een bindend referendum komen en worden vastgelegd in de grondwet. Dit is het fundament van onze samenleving. Komt dat er niet, dan zal de dictatuur verder om zich heen grijpen en ons in het moeras trekken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s