Biomassa is het Waterloo van GroenLinks

(Door: Ronald Plasterk)

“Help ons de kranten te halen.” Met die leuze haalt GL onder haar leden geld op voor de zieltogende campagne, voor een stuk in de krant over klimaat. Bij dezen mijn hulp. GL, een fusie van de Communistische Partij Nederland, de Pacifistisch-Socialistische Partij en de Politieke Partij Radikalen, heeft nooit deelgenomen aan een regering. Wel bestuurt de partij enkele steden. De partij heeft op landelijk niveau nooit verantwoordelijkheid hoeven afleggen voor bestuurlijke keuzes en is dat niet gewend.

In een Nieuwsuur-interview afgelopen maandag 8 maart werd de leider Jesse klaver aangesproken over GL-wethouders die biomassacentrales bouwen. Jeroen Wollaars wees erop dat er inmiddels tweehonderd centrales zijn waar massaal bomen worden verbrand. Iedereen kan bedenken dat, als je CO2-uitstoot wilt beperken, je geen bossen moet kappen en verbranden, maar voor wie het zelf niet bedenkt, zijn er adviezen van milieudefensie en nog veel meer instanties die het geduldig uitleggen.

In theorie zouden de bomen die je kapt en verbrandt weer kunnen aangroeien, maar als je werkelijk op grote schaal een alternatief zoekt voor het verbranden van steenkool (fossiele bomen) dan span je het paard achter de wagen door over te gaan op nieuwe bomen, want die leveren minder energie met meer uitstoot van CO2 en meer andere vervuiling dan steenkool.

Zon en wind

Nu moeten we recht doen aan de geschiedenis. Het is niet GL dat de biomassa heeft bedacht. Aan de zogenaamde Klimaattafels is een plan gemaakt om over te gaan op klimaatneutrale energie. Zon en wind halen het vermogen niet, en hebben bovendien het probleem van intermittency: wanneer het ’s avonds windstil is, valt de stroom uit. Dus is op slinkse wijze aan die Klimaattafels het verbranden van biomassa aan de plannen toegevoegd. Dat leek ook heel even goed te gaan; van de groene energie die op dit moment wordt geproduceerd, bestaat inmiddels tweederde uit biomassa, en daar werd door de voorstanders van het Klimaatakkoord enthousiast over gesproken.

Een film van Michael Moore (Planet of the Humans), plus een paar documentaires met beelden van de ravage in de bossen in Oost-Europa, maakten dat iedereen ervan doordrongen is dat we zo snel mogelijk moeten stoppen met het verbranden van bossen. Er was en is niets groens of duurzaams of CO2-vriendelijks aan biomassa.

Verantwoordelijk

Maar nu komt het. GL – nooit ergens landelijk verantwoordelijk voor geweest en altijd makkelijk praten gehad – levert wethouders van grote steden. Het is een GL-wethouder van Amsterdam die op dit moment de grootste biomassacentrale van het land wil laten bouwen in Diemen. Eigendom van het Zweedse Vattenfall. Met die plannen zou GL kunnen stoppen; dan doe je als GL-wethouder ook een keer iets voor het milieu, voor de omwonenden en voor de planeet.

Daarop aangesproken door Nieuwsuur viel Jesse Klaver geheel stil. Het was een confronterend televisiemoment toen een voormalig lid van GL, Fenna Swart – die uit de partij is gestapt omdat ze het niet eens is met biomassacentrales – Klaver direct aansprak. Klaver herhaalde dat GL tegen biomassa is en probeerde zich er uit te kletsen. Met graagte nam hij van de interviewer over dat het oorspronkelijke idee voor biomassa niet van GL kwam maar van de VVD en de PvdA: „Ik ben vooral blij dat je vertelt waar het allemaal is begonnen”, zei Klaver.

Dat is klein. Alsof GL er niet verantwoordelijk voor is dat die centrales jarenlang als groene energie aan de man zijn gebracht. De volle verantwoordelijkheid ligt bij een paar groene milieufantasten en bij bedrijven die er een leuke cent aan hebben verdiend.

Als partijleider ben je niet alleen verantwoordelijk voor je plannen (in dit geval kennelijk het sluiten van biomassacentrales), maar ook voor het feit dat die met jouw steun zijn aangelegd. Overigens is het maar de vraag of Klaver zeker weet dat hij namens zijn partij spreekt.

Onder druk

Klaver zegt onder druk van het interview: „We moeten er absoluut mee stoppen.” Maar het Kamerlid van GL dat de biomassa in zijn portefeuille heeft, Tom van der Lee, zegt helemaal niet dat er met biomassa gestopt moet worden; die zegt in dezelfde uitzending: „Alleen maar zeggen ’ik wil het niet’ is geen houdbaar standpunt.”

Op de cruciale vraag: waar halen we in de toekomst onze energie vandaan, heeft GL geen antwoord. Kernenergie is voor GL wat abortus is voor de SGP: een geloofsartikel. De GL-inwoners van IJburg willen geen torenhoge windmolens voor de deur, en de zon schijnt wel voor iedereen, maar niet dag en nacht.

Je zou nog kunnen pleiten voor zero-footprint, iedereen arm, maar dat is de partijlijn ook niet. Dan ben je inderdaad door alle opties heen. Voor een andere politieke partij zou dat ook ongemak opleveren, maar nu juist voor een partij die het woord ’groen’ in de naam voert is het einde verhaal. Biomassa is het Waterloo van GL.

Bron:
De Telegraaf
(Premium-artikel)

Met dank aan “Blaffertje”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Biomassa is het Waterloo van GroenLinks

 1. Harry zegt:

  Ik zou het fijn vinden om die islamitische praatjesmaker nooit meer te horen of te aanschouwen !
  Maar dat soort lui zijn net als een boemerang .
  Ze komen steeds terug en op een gegeven moment raakt ie jezelf .
  Hoe harder je gooit , hoe gevaarlijker .

  In het bedrijfsleven heb je aan zo’n klootzak ook niks !
  Dus zal wel eeuwig in de beruchte Haagse banenpool rond blijven spartelen .

  Geliked door 1 persoon

 2. guusvelraeds zegt:

  Ik hoop dat Roland Plasterk gelijk krijgt. Het lijkt er wel op. Groenlinks heeft genoeg schade aangericht aan de Nederlandse samenleving aan het millieu en de natuur. Na de de val van het communisme (1998) stond dit soort partijen met lege handen. Om hun communistisch narratief toch op een of andere manier te slijten hebben ze gretig millieu, klimaat en de multi culti rimboe omarmd. Na de rode leugen komt eindelijk de groene leugen met de billen bloot. Nu is het zaak om de transfer van belasting geld naar particuliere investeerders in het zogenaamd duurzame groen snel en meedogenloos te beëindigen

  Geliked door 3 people

  • Ravian zegt:

   “Om hun communistisch narratief toch op een of andere manier te slijten hebben ze gretig millieu, klimaat en de multi culti rimboe omarmd.”

   Exact, dat is het hele verhaal.
   En dat omarmen is dan vervolgens enkel vóór de bühne.
   Achter de bühne is het enkel Karl Marx wat de klok slaat.
   Achter de bühne worden Mao en Pol Pot aanbeden.
   GL is de firma list & bedrog.

   Geliked door 2 people

 3. Hovawart zegt:

  Ach ja, zo’n liedje dat je lachend te binnen schiet bij het zien van zo’n stuk linksche onbenul,….”als de rook om je hoofd is verdwenen. Je kerft je naam in de nerf van een boom en niemand weet ooit wie je bent.”
  Politiek bedrijven alsof het een telemarketeer is, eindeloze herhalingen zonder antwoorden of steekhoudende onderbouwingen,…..en de klant voelt zich achteraf altijd in de zeik genomen.

  Geliked door 3 people

 4. Jan zegt:

  Biomassa: de pijnlijke denkfout van Timmermans en Samsom

  De EU zakt steeds dieper weg in het biomassaschandaal. Alles beter dan een vergissing toegeven.

  24-2-2021
  Dat is vooral te wijten aan Frans Timmerman, de Nederlandse vice-voorzitter van de Europese Commissie en diens rechterhand Diederik Samson. Het PvdA-duo wil in de zomer met een Richtlijn Hernieuwbare Energie komen, waarin biomassa opnieuw de hoofdrol speelt. Even voor de duidelijkheid: het EU-begrip ‘Richtlijn’ klinkt heel vrijblijvend, in feite is het een dwangbevel waar alle lidstaten aan gebonden zijn. Alleen de invulling mogen ze zelf bepalen.

  Klimaatnarratief
  De ooit zo gevierde ‘milieuoplossing’ biomassa ontpopt zich intussen als een milieuramp. Gesubsidieerd, dus op kosten van de Nederlandse belastingbetaler, worden overal in de wereld complete bossen gerooid, verhakseld tot pellets en door grote oliegestookte vrachtschepen en dieselende vrachtwagens naar Nederland gebracht om vervolgens in een oogwenk door de schoorstenen van centrales in het niets te vervliegen, uiteraard een rijkelijke uitstoot van CO2 achterlatend. En in het klimaatnarratief is nu juist dit CO2 de grote boosdoener van het broeikaseffect. Daar was het juist allemaal om begonnen. De problemen met biomassa vindt u hier op een rijtje.
  ….
  https://www.stichting-jas.nl/2021/02/biomassa-de-pijnlijke-denkfout-van.html

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s