Orbán zou een politieke revolutie in Europa kunnen starten

(Door: Marcell Dengi – Vertaling: E.J. Bron)

Je zou kunnen denken dat het Fidesz was dat het meest verloren heeft door de scheiding met de EVP, maar in werkelijkheid is dat misschien niet zo. Zodra Viktor Orbán op 3 maart aankondigde dat de Fidesz-afgevaardigden de EVP zullen verlaten, begonnen er direct nieuwe onderhandelingen, die niet alleen de toekomst van zijn partij, maar ook die van Europa betreffen. Orbán zegt een veilig thuis voor die Europese burgers te willen creëren, die noch illegale immigratie en multiculturalisme willen noch in de val zijn gelopen van de LGBTQ-beweging. Een thuis voor diegenen, die Europa´s culturele erfgoed willen beschermen, maar respect voor de nationale soevereiniteit hebben en in hun naties hun toekomst en niet hun verleden zien.

Daarvoor had hij verklaard dat zijn partij deze stap zou voorbereiden wanneer de EVP de nieuwe stemmingsregels zou toestaan, die de noodzakelijke stemmen voor de uitsluiting van een partij van 2/3 deel tot 51% reduceren. Na de schorsing van Fidesz was het onttrekken van politieke rechten van haar leden met deze regeling de druppel die de emmer deed overlopen. In een interview donderde Orbán: “Dat is antidemocratisch, unfair en onacceptabel.” Hij voegde er aan toe: “Op dit moment is de EVP net een luchtschip dat achteruit vliegt en zijn politieke principes uit het raam gooit, terwijl het hoogte verliest.” Volgens hem wilde Fidesz de EVP hervormen en van haar een sterk democratisch rechts maken, dat in staat is de centristen, conservatieven en christenen in één grote politieke familie te verenigen, waarin ze zich allemaal thuis kunnen voelen. Deze kans, aldus Orbán, zou gemist zijn toen hij de fractie verliet: op dit moment werd de EVP deel van Europees links. Terwijl we afdalen in de derde Covid-golf, zijn de meeste EVP-leden in kortzichtige machtspelletjes binnen de bureaucratische bubbel in Brussel verwikkeld. Zij zouden zich er echter mee bezig moeten houden hoe men de crisis onder de knie krijgt en het leven van de mensen redt.

Het mag er dan op lijken dat Orbán overwonnen is of dat hij, zoals de westelijke media beweren, liever uit het raam gesprongen is dan eruit gegooid te worden door de andere EVP-leden; desondanks heeft de EVP wellicht veel meer verloren dan men denkt. Zoals een politieke analist opmerkt, onderhoudt Orbán uitstekende betrekkingen met niet-EU-landen zoals Rusland, Groot-Brittannië, de VS en zelfs China en Turkije. Doordat ze de ondersteuning van Fidesz kwijtraken, zullen Frankrijk en Duitsland in deze landen politiek terrein verliezen. Bovendien is Orbán een handige strateeg, die nooit zonder parachute in het luchtledige zou springen. Hij zei tegen een journalist dat zijn bureaula altijd volzit met grandioze ideeën om de Europese politiek te vernieuwen. Hij ziet de actuele situatie als kans om het werk, dat hij begonnen is met de EVP, voort te zetten en met gelijkgezinde partners samen te werken, wier belangen in het Europees Parlement niet voldoende vertegenwoordigd zijn.

Nu hij niet meer aan een partij gebonden is, heeft hij de tijd en de vrijheid om dit te doen. Volgens hem heeft het geen haast, maar het zal noodzakelijk zijn om de onderhandelingen, die al begonnen zijn, te bespoedigen. Vorig jaar december onderhandelde minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó al met de Oostenrijkse FPÖ, de Finse Perus S, het Deense DF en ook met de PVV van Geert Wilders. Als het hem lukt om minstens 7 partijen en 23 afgevaardigden te overtuigen, kan hij een nieuwe fractie in het Europees Parlement vormen. Via haar kunnen Fidesz en andere gelijkgezinde partijen de Euopese politiek vernieuwen en een thuis voor conservatieve burgers creëren.

De linkse partijen denken daar anders over en denken dat Orbán met de uittreding uit de EVP een fout gemaakt heeft. Wellicht beseffen ze zich het beeld niet goed. Eerst werd Fidesz door de EVP geschorst en nu wilde de EVP   hetzelfde in de eurogroep doen, omdat het haar niet uitkwam dat een partij, die geen actief lid is van de formatie, ambitieus naar voren kijkt. De voormalige Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Balász (in het kabinet Gordon Bajnai 2009-2010) becommentarieerde in een interview dat Orbán en Fidesz zich in de afgelopen tien jaar door hun handelen constant van de EVP verwijderd zouden hebben. Een uittreding van Hongarije uit de EU beschouwt hij niet voor mogelijk: het land is te zeer met deze structuur verweven. Hij is echter van mening dat Boedapest in de Europese besluitvorming terrein verloren heeft. Balász, nu een aanhanger van de oppositie, ziet desondanks veel andere partijen waarbij Fidesz in Europa ondersteuning kan vinden: dat is bij het RN van Marine Le Pen, de Lega van Salvini of de Poolse PO het geval.

Bence Bauer, leider van het Hongaars-Duitse Instituut voor Europese samenwerking aan het Mathias-Corvinus-Collegium, noemde in het interview met de Hongaarse nieuwssite “Indes.hu” Fidesz een sterke en succesvolle partij, niet alleen in Hongarije, maar ook op het slagveld van de Europese politiek. Dankzij de Hongaarse kiezers, die haar 12 Europarlementariërs gaven, is Fidesz nu de op twee na grootste partij onder de meer dan 80 afgevaardigden tellende EVP-fractie, met maar twee afgevaardigden minder dan de Poolse PO. Tegen deze achtergrond kan ze als invloedrijke partij beschouwd worden en de EVP is zonder haar steun ernstig verzwakt. De EVP staat voor veel uitdagingen. Fidesz van haar kant zal altijd een plek in de Europese politiek en in het Europees Parlement innemen. Het is mogelijk dat Fidesz haar zorgvuldig onderhouden verbindingen gebruikt om de kiem te worden van een nieuwe constellatie, die een beslissende macht in het Europees Parlement wordt. Viktor Orbán en zijn politieke acties kunnen veel andere partijen aantrekken. Onlangs sloot hij een radio-interview af met de Latijnse zin: Fortes fortuna adiuvat. Het geluk is met de moedigen.

(Bron: centromachiavelli.com)

Bron:
unser-mitteleuropa.com
Door: Marcell Dengi

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Orbán zou een politieke revolutie in Europa kunnen starten

 1. Andre zegt:

  De EVP gaat als een cameleon door het politieke spectrum. Eerst was het Alde met Hans van Baalen voorop. (Hans van Baalen kwam ik zelfs tegen helemaal aan de andere kant van de aardbol waar hij zn democratie aan het verkopen was) Maar ze poppen alle keren weer naar boven als mushrooms. Donald Tusk, Merkel Macron en onze faalhaas M. Rutte natuurlijk ook.

  https://euobserver.com/political/140127

  De EVP is nazi en haat het klootjesvolk Orban heeft gewoon gelijk en daarom komt die verschuiving er.

  Geliked door 1 persoon

 2. Julia zegt:

  Wij hebben uiteindelijk Rutte maar een politieke revolutie hoeven wij niet te verwachten Rutte likt uitsluitend de hielen van de elitaire idioten binnen de EU en schenkt miljarden. We zouden jaloers kunnen zijn op echte leiders zoals Orban die niet de soevereiniteit van zijn land verkoopt en aan het belang van eigen land en eigen volk denkt.

  Like

  • Ravian zegt:

   “We zouden jaloers kunnen zijn”

   Kunnen zijn?
   Meen je dat nu, Julia 😉
   Ik ben gewoon stik jaloers op die Hongaren.
   Maar het zij ze gegund, de Hongaren hebben de afgelopen eeuwen namelijk al vaak genoeg aan het korte eind getrokken.
   De Hongaren verdienen Orban.

   Like

   • Julia zegt:

    Ravian Helemaal met uw reactie eens. Inderdaad kunnen is te mild uitgedrukt. Kortom we moeten jaloers zijn en de Hongaren hebben dit ook daadwerkelijk verdienen Orban een leider met daadkracht en opkomt voor de Hongaren en niet voor die dictators in de EU. Maar ja zoals wij weten hebben wij als jaren te maken met een MP de grootste hielenlikker en volksverlakker Rutte binnen de EU die gewetenloos onze belastingpot leeg rooft om de bodemloze putten te spekken en de migratie wat de grootste geldverspilling is en geen enkele toegevoegde waarde hebben binnen blijft halen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s