Wapengekletter in Kiev: Dreigt de volgende oorlog in de Donbas?

(Vertaling: E.J. Bron)

Door de westelijke media nauwelijks opgemerkt, broeit er blijkbaar een nieuw conflict in de Oost-Oekraïne. Onafhankelijke waarnemers melden transporten van zware wapens en pantservoertuigen naar het front in de Donbas, ook de beschieting door het Oekraïense leger – ook op burgerdoelen – neemt weer toe.

Waarnemers gaan er van uit dat Kiev inmiddels stilzwijgend afstand heeft genomen van het “Akkoord van Minsk”, dat eigenlijk voorziet in de voorwaarden voor een wapenstilstand voor de regio, en zich zowel naar binnen als naar buiten toe voorbereidt op een nieuw militair conflict. Daar past bij dat in de afgelopen weken de laatste regeringskritische media verboden werden en zelfs de oppositieleider in het parlement in feite onteigend werd. Daarbij komen meldingen over nieuwe wapenleveranties door de VS.

Deze ontwikkeling is ook niet verborgen gebleven voor Russische media. In een actueel bericht  van het Russische programma “Nieuws van de week” wordt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitry Kuleba geciteerd, die onomwonden de “volledige toegang tot de Krim in overeenstemming met het volkerenrecht en vooral het humanitair volkerenrecht” eist. Terwijl er van Russische zijde bijvoorbeeld voor toeristen of handelaren geen inreisbeperkingen voor de Krim gelden, dat sinds de succesvolle aansluiting in maart 2014 weer bij Rusland hoort.

In de uitzending werd er ook op gewezen dat er buitenlandse opleiders in de Donbas zouden zijn aangekomen. Ivan Filiponenko, officier van de persdienst van het ministerie van Defensie van de Oost-Oekraïne, deelde daaromtrent onlangs mee: “Volgens onze informatie is een groep buitenlandse militairen in het territorium, waarvoor de 80e brigade verantwoordelijk is, aangekomen in het gebied van het dorp Geevka. Het is de belangrijkste taak van de buitenlanders om scherpschutters van het Oekraïense leger op te leiden om provocaties uit te voeren, die door het Oekraïense commando voor het voorjaar van dit jaar werden gepland.” Het zou gaan om militairen uit Litouwen en Polen. Soldaten uit beide landen zouden als sinds 2014 en 2015 aan de kant van de Oekraïense strijdkrachten vechten.

In het Kremlin heeft men de bedrijvigheid in het vizier en waarschuwt voor een escalatie. De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Sacharova, verklaarde vrijdag: “We willen graag het regime in Kiev, de ´heethoofden´ die het dienen of het manipuleren, waarschuwen voor een verdere escalatie en pogingen om een gewelddadig scenario in de Donbas in te voeren.”

Waarnemers willen niet uitsluiten dat de militaire situatie in de Oost-Oekraïne al in april of uiterlijk in mei weer escaleert. Anders dan Donald Trump is zijn opvolger in het Witte Huis, president Biden, niet geïnteresseerd in een stabilisering van de Amerikaans-Russische betrekkingen. Niet vergeten is ook dat Biden´s zoon Hunter al wegens louche zaken in de Oekraïne op de voorpagina´s terechtkwam en dat de huidige president nationalistische ophitsers en milities bij verschillende gelegenheden een steuntje in de rug gaf. Kiev kan dus minimaal zeker zijn van de stilzwijgende instemming met zijn koers door Washington. Een “hete” lente is niet uitgesloten.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Wapengekletter in Kiev: Dreigt de volgende oorlog in de Donbas?

 1. Henk der Niederlánder zegt:

  Zou het volgende dan allemaal toeval zijn.
  Nederlandse Leopards worden uit de mottenballen gehaald.

  Militair blij met herinvoering van imposante Leopardtank

  De tank is terug van weggeweest in het Nederlandse leger. 5 jaar geleden klonk het laatste schot omdat er geen geld meer voor was. Een kapitale blunder, vonden militairen van hoog tot laag. Maar nu brullen de motoren weer, tot vreugde van de eerste bemanning.

  En plotseling is er dus wel weer geld tijdens een economische crisis.

  Dat machtige gevoel bovenop de geschutskoepel. Het gehuil van die enorme dieselmotor. Zijn imposante verschijning. Ja, waarnemend commandant John van het nieuwe, allereerste tankpeloton heeft het gemist. En niet zo’n beetje ook, zegt hij voor de loop van de Leopard 2A6. Van 1997 tot 2011 mocht hij er ook al op rijden, tot die zwarte dag dat de landmacht ze moest verkopen. ,,Het voelde alsof een essentieel gereedschap uit de kist van de timmerman was afgepakt”, zegt hij.

  Maar woensdag is geen dag om te treuren. Dankzij een deal met het Duitse leger mag hij weer ‘crossen’ over de Oost-Duitse hei in Weissenkeissel tijdens een oefening. Vanaf de geschutskoepel tuurt John trots in de verte. Dikke rookpluimen stijgen op als zijn maatje de 70.000 kilo staal in beweging zet op de zandvlakte.

  https://www.ad.nl/binnenland/militair-blij-met-herinvoering-van-imposante-leopardtank~afd21151/

  Like

 2. Andre zegt:

  Kiev weer in lockdown, Merkel weer 100 duizend miljoen besmettingen . Nederland een idioot als Rutte en welles nietes avondklok Kaag die niemand wil hebben. Wie zijn toch deze mongolen die niemand wil hebben?

  Like

 3. bobzelf zegt:

  NOU KLAAS PROBEER NOU MAAR JE KOTS STUKKIES COPY & PAST

  AAN E.J. BRON TE VERKOPEN
  PLEUR ZE ERONDER, LEKKER VEEL,
  KIJKEN OF JE NU NOG LEUGENS KAN PLAATSEN
  PROBEER HET !!

  PUTIN DID IT, JA ALS DIT DOORGAAT WEL , ……….

  USA SANCTIES SANCTIES SANCTIES, UW BEVRIJDERS,

  WHAHAHAHAHAHAHHA

  HET WORDT EEN GROTE MISKLEUN EN GELIJK EINDE UKRAINE

  EN KLAAS EN JAN MARCHEREN MEE NATUURLIJK ?

  IN HET UKRAINE HANDELSVERDRAGJE STAAT HET !!!

  ARTIKEL 10 , BIJ GHRENSINCIDENTEN WORDT ER VERWACHT DAT U MEE KOMT HELPEN

  DUS KLAAS EN JAN, NOU NIET LULLIG DOEN HE, JARENLANG COPY PAST EN N U KUNNEN JULLIE
  HEERLIJK TOCH

  ALS JE STRAKS 1.800.000 RUSSISCHE EENHEDEN AAN ZIET KOMEN , !!

  ZET HET GELUID MAAR LEKKER HARD …LOSERSSSSSSSSSSSSSSS

  NEEM VOORAL GENOEG BODY BAGS MEE , RUSSISCHE SOLDATEN IN DE DONBASS

  JA KLAAS ENGELSE POOLSE EN DUITSE SOLDATEN OOK WHAHAHAHAHA

  EEN RUSSISCHE THUISWEDSTRIJD WINNEN , DAN MOET JE TOCH HERSENDOOD ZIJN ??

  NOU DAT ZIJN ZE OOK ,

  VUUUUUUURRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

  OOM VALERY SAITCHEV

  Geliked door 1 persoon

 4. Klaas zegt:

  Like

  • bobzelf zegt:

   indruk wekkend klaasio , el penis aqua rosa bij Bert Bron

   zou je aan de lezers even de vertaling kunnen doen ,

   DUS WEER GOED VERHAAL , LEKKER KOR OOK WEER
   INTERESSANT ,,, MAARGE DOOR

   WHAHAHAHA , WAT EEN ONZIN

   Like

 5. bezigebij63 zegt:

  Hopelijk slaan de Russen dodelijk terug. Ook tegen de NAVO.

  Like

 6. Jules Vismale zegt:

  De West- en Oost-Oekraïners hebben elkaar nooit erg goed gelegen en zeker niet na WO I. Zo waren de West-Oekraïners overwegend anti-Pools, anti-Russisch, anti-communistisch, antisemitisch en vaak wel pro-Duits.
  De Oost-Oekraïners waren daarentegen wel anti-Russisch, anti-communistisch en vaak antisemitische maar dan wel pro-Pools en pro-Duits. Toen zijn d ar in het oosten zo vreselijk onder de Stalinisten leden zouden veel van deze Oekraïners zelfs nog graag in WO II het Poolse leger als bevrijders hebben welkom geheten en later pas de Duitsers.
  Het is daarom ook zeer verstandig om Oekraïne NOOIT in de EU binnen te laten want dat wordt voor iedereen juist hier een nog grotere nachtmerrie!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s