Woede om aardgas-gate: “Wij worden bestraft, zij beloond!”

(Door: Marcel Vink)

DINXPERLO – Dat inwoners in Duitsland € 750,- subsidie lijken te krijgen op hun aansluitkosten als ze overstappen op aardgas, terwijl de Nederlandse overheid er juist alles aan doet om het land aardgasvrij te krijgen, leidt tot onbegrip en woede. Vooral in de grensregio’s snappen ze helemaal niks meer van de “groene” verschillen tussen de beide landen.

„Wat is dat voor gekkigheid”, zegt Ewald Mengerink uit Dinxperlo in de Achterhoek. „Dít is nou waarom ik het vertrouwen in de Nederlandse overheid en in de Europese Unie kwijtraak. Want hoe kan het nou dat ze in Duitsland aardgas als milieuvriendelijke energiebron zien, en in Nederland niet?”

Dat laatste is inderdaad de reden dat onze oosterburen aardgas als toekomstige energiebron zien en met subsidies strooien. Het komt in het Dinxperlo zichtbaar samen. De Heelweg is verdeeld over de twee landen. Met andere woorden: de overburen van de Nederlanders die er wonen zijn Duitser.

“Europa één? Absoluut niet!”

Mengerink wijst naar de overkant. „Wij wonen bestraft, en zij worden beloond. En dan hebben ze het allemaal over dat Europa één is. Nou, absoluut niet. Het is ieder voor zich. Het is niet uit te leggen dat wij straks de rekening krijgen gepresenteerd voor het afsluiten van het gas, en dat ze in Duitsland geld besparen door er juist gebruik van te maken.”

Ook inwoner Ed Abbing, die net de Jumbo-supermarkt uitstapt, vindt het ’merkwaardig’. „Al zijn we wel gewend aan die verschillen. Een fles jenever kost in Nederland € 12,- en in Duitsland € 9,-. Melk, ook zoiets. In Nederland € 0,85, in Duitsland € 0,65.”

Maar dat is wel een ander verhaal dan welke energie inwoners moeten gebruiken, beseft hij. „Dat kan heel veel geld gaan kosten of schelen.” Hij benadrukt dat ze in Dinxperlo, dat grenst aan het Duitse dorpje Suderwick, heel praktisch met de ’verschillen in de straat’ omgaan.

“Heel raar verhaal”

„Ik kom uit Den Haag, maar woon hier al tientallen jaren. Ik heb in het verleden meegemaakt dat Duitsers in de regio huizen in Nederland gingen kopen omdat ze goedkoper waren. Later gingen Nederlanders ze juist in Duitsland kopen. Zo gaat dat hier. Misschien gaat energie ook wel een rol hier spelen in woningaankopen. Maar het blijft zeker een heel raar verhaal.”

Terwijl Nederlandse huishoudens al vier jaar wordt verteld dat ze van het gas af moeten om het klimaat te redden, staat de Europese Commissie op het punt om aardgas aan te wijzen als groene transitiebrandstof, zo bleek dinsdag uit uitgelekte concept-wetteksten van de Europese Commissie in Brussel.

Het benoemen van aardgas als “groen” is ronduit pikant. Het druist recht in tegen de dwingende oproep uit het klimaatakkoord om Nederlandse woningen zo snel mogelijk aardgasvrij te maken. Het concept van de Brusselse wetgeving draait om de vraag welke energiecentrales straks als duurzame investering mogen worden gezien. Dat lokt wel de vraag uit waarom Poolse gascentrales straks “groen” zouden zijn, maar Nederlanders hun CV-ketel van de muur moeten slopen.

“Nooit goed uitgelegd waarom NL er vanaf moet”

Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis zegt ´alvanaf het begin commentaar te krijgen van onze leden uit de grensstreek’. „Vlak over de Duitse grens komen zij bordjes tegen met de tekst: ’Wij gaan verduurzamen, wij stappen over op aardgas’. Het is nooit goed uitgelegd waarom Nederland er dan wel af zou moeten.”

Er is nog wel veel discussie over de wettekst in Brussel, en daardoor is het niet zeker of de typering ’duurzaam’ voor aardgas de eindstreep wel haalt. Duitsland ziet aardgas duidelijk als nuttige overgangsbrandstof voor het uitfaseren van kolencentrales. Milieulobbyisten zijn fel tegen. Aardgasvrij en het klimaatbeleid liggen binnenkort op de formatietafel aan het Binnenhof in Den Haag.

Ook in andere grensregio’s is de ophef nu al groot over ’Aardgas-gate’. Zoals in Berg en Dal, nabij Nijmegen. Daar worden inwoners aangespoord om van het aardgas af te gaan, terwijl enkele kilometers verder in het Duitse Kranenburg exact het tegenovergestelde gebeurt.

’Tijd dat groene jongens op hun nummer worden gezet’

„Het moet niet gekker worden in Nederland”, gaf politicus Hans Peters van Sociaal Groesbeek al aan op zijn website. „Huishoudens worden met een energietax beboet voor het gebruik van aardgas. Iedereen moet aan een elektrische warmtepomp. We zijn toch één Europa? Waarom is het aardgas in Duitsland dan wel milieuvriendelijk en in Nederland niet? Het wordt echt tijd dat dit kabinet en die groene jongens eens op hun nummer gezet worden.”

In Dinxperlo zijn ze het met hem en de andere inwoners van Berg en Dal eens. „Een warmtepomp, weet je wat dat kost?”, zegt een vrouw die niet met naam genoemd wil worden omdat ze ’juist aan het aardgas is gegaan’. „Ik heb dat gewoon gedaan. Ik denk eerlijk gezegd niet dat ze er echt iets aan kunnen doen. Zeker niet als je weet dat de overburen juist worden gestimuleerd dit te doen. Dan zou ik het, op loopafstand, niet mogen in dat verenigde Europa?”

Bron:
De Telegraaf
(Premium-artikel)

Met dank aan “Blaffertje”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

19 reacties op Woede om aardgas-gate: “Wij worden bestraft, zij beloond!”

 1. Rene zegt:

  EU fake bende, regels zijn per land zoals het de hooge heren uitkomt. Nederland uit de EU..,

  Geliked door 1 persoon

 2. Henk der Niederlánder zegt:

  Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis niks anders weet te vertellen dan dit weet Ik al dat hij niet serieus bezig is voor de huiseigenaren.
  Hij zou de dingen bij naam kunnen noemen en eenvoudig kunnen zeggen dat de huiseigenaren en huurders weer eens een zwaar oor aangenaaid worden door de milieuclubs en aandeelhouders in de bomen en bossen opstook maffia.
  Wat mij telkens weer opnieuw op valt is dat dit soort woordvoerders per se niet het beestje bij naam wil of durft te noemen.
  Een reden te meer voor de vereniging eigen huis en hun leden om van Hans de la Porte af te komen.
  Dit soort wegkijkers zorgen ervoor dat de milieu maffia hun modus operandie verder kunnen zetten.

  Like

 3. bobzelf zegt:

  SCHITTEREND TOCH ZO’N DISCUSSIE
  MET ALLEMAAL MITSEN EN MAREN
  EN AANNAMES. IS TIJL OOK IN DE BUURT DAAR ?

  DE MOOISTE OPMERKING MAAKT ZO’N KOEKWAUS DAN , NET NA DE GEWELDIGE
  VERKIEZINGEN
  WAAR 17 MILJOEN 300.000 NEDERLANDERS EN HET NODIGE TUIG DE KANS KREGEN OM HET IN 1 X OP TE LOSSEN

  PVV 17 ZETELS, WHAHAHA

  EN DAT DIT DURVEN TE ZEGGEN,

  KAN DAAR EEN KOGEL IN OME BOB, JA DAT KAN

  “”Het wordt echt tijd dat dit kabinet en die groene jongens eens op hun nummer gezet worden.”

  WHAHAHAHAHAHA.
  IK HERHAAL
  WHAHAHAHAHAHAHAHA

  DIT GELOOF JE TOCH NIET ,.

  IKKEWEL MAASR IK BEN PAS 12 JAAR OPGEPLEURD, IN HET KLAASJES LAND

  WHAHAHAHAH

  OOM BLOGREGEL

  Like

 4. BigLJohn zegt:

  Nederland lijkt op een proeftuin. Als de Nederlanders al die rare fratsen pikken (net zoals die groene gekte) word het over geheel Europa uitgerold.

  Geliked door 1 persoon

 5. Andre zegt:

  Vooralsnog zijn er 5 miljoen Duitse huizen aangesloten op het nep en fop gas uit Nederland. De haagse heaumeautjes hebben namelijk al heel lang geleden besloten om het klootjesvolk een oor aan te naaien en mengen het aardgas stiekem aan met 14% stikstofgas. Dan doet Frans Timmermans een groen meeting bij je auspuff van je CV en jahoor dan zit er stikstofgas in en is het niet groen. Duitsers snappen en niets van het aangelengde gas en wij Nederlands klootjesvolk haten Frans Timmermans. Reken is uit 14% teveel betaald op je gas x 60 jaar en dan nu aan die fijne niet werkende veel te dure warmtepomp die ze in de tropen gewoon een airco noemen.

  Geliked door 3 people

  • Qvic zegt:

   @Andre,

   Je haalt hier 2 dingen door elkaar, het Nederlandse aardgas is een laagwaardig gas. Daar wordt alleen een rotte eierenlucht aan toegevoegd, om zo lekkage te kunnen consenteren. Want aardgas is van nature kleurloos en reukloos. Bij het hoogwaardig gas uit Rusland moet stikstof bijgemengd worden, om zo de zelfde energie waarde en samenstelling als het Nederlandse aardgas te kunnen maken. Doen ze dat niet, dan moet iedereen zijn gasbranders aanpassen, om dit aardgas uit Rusland te kunnen stoken. Er wordt al jaren bijgemengd, maar Nederland wil niet afhankelijk worden van Rusland voor zijn gas, maar moet wel aan zijn contracten aan het buitenland blijven voldoen. Vandaar dat er Russische gas geïmporteerd wordt en met stikstof bijgemengd om zo het als laag waardig Nederlands aardgas het in de markt te zetten. Omdat de gasbel bijna op is in Nederland, heeft het kabinet besloten om dan maar de huishoudens van het gas af te halen. Het wordt alleen anders omschreven door de politiek.

   Geliked door 1 persoon

   • Andre zegt:

    Qvic ik haal niet 2 dingen door elkaar en het NL aardgas uit Groningen is ook hoogwaardig gas CH4 is nu eenmaal CH4 (en NL heeft 2 systemen naas elkaar lopen). Wat wij als huishoudens krijgen is aangelengd met Stikstofgas 14% (ook reukloos)en inderdaad met daarbij nog de toevoeging odorisatie en dat is zeker geen stikstofgas. Rusland levert waarvoor je betaalt, Haagse heaumeautjes jatten en liegen waar je bij staat. Daarnaast pruttelt die gasbel gewoon weer langzaam vol. Nog een leuk voorbeeld. De Noordzee zit helemaal vol met olie en gas maar soms is die weelde zoveel dat er wel eens een bel olie omhoog komt drijven.

    https://www.hln.be/wetenschap-en-planeet/mysterieus-oliespoor-van-50-kilometer-ontdekt-in-noordzee~a3a3de71/

    En dan de Russen weer de schuld geven!

    Like

 6. Bas zegt:

  België
  https://www.hln.be/woon/gasaansluiting-maak-je-huis-klaar-voor-de-toekomst~a4c0bc23/

  Gasaansluiting? Maak je huis klaar voor de toekomst

  Tegen 2050 moet elke woning zo zuinig zijn als een nieuwbouwwoning vandaag. Gas is de ideale transitie-energie om de klimaatdoelstellingen te halen en toch van alle comfort te genieten. Met dit stappenplan bereid je jouw woning en verwarming voor op de toekomst!

  Gas heeft heel wat voordelen: het is milieuvriendelijk, heeft een lage CO2-uitstoot, is gemakkelijk in onderhoud en zuinig in verbruik. Wist je dat gas ook perfect combineerbaar is met hernieuwbare energie zoals een zonneboiler of warmtepomp? Zo geniet je niet alleen van een aangenaam warme woning, maar beschik je ook altijd over warm water.

  Geliked door 1 persoon

 7. LUCIA zegt:

  Qutte heeft weer eens een vriendendealtje gesloten en die sloerie laat zich nooit in zijn eigen portemonnee naaien, er was weer een groen vriendje met wamtepompen, geen mens die die dingen nog serieus neemt en ze zijn nooit vrijwillig te slijten dus krijgen wij ze in onze mik.

  Geliked door 2 people

 8. Qvic zegt:

  Een allesbrander is ook “groen”, want ik stook hernieuwde brandstoffen, zoals afval hout, oud papier/zaagsel/groente afval/tuinafval waar ik briketten van maak. De allesbrander is een combinatie van kachel/cv/warm water en een fornuis/oven. Voor de zomer dag is er een zonneboiler. Een aardgas aansluiting heb ik enkel voor nood.

  Geliked door 1 persoon

 9. Peter. zegt:

  Wij hebben te maken met pedofiel Nijpels,idioot dat ze naar deze mestkever luisteren .

  Geliked door 1 persoon

  • Julia zegt:

   Peter die algehele klimaathysterie is puur een miljarden verdienmodel. Wij doen het wel met die zwiepende wieken de horizon vervuilers die zeer schadelijk zijn voor de fauna en natuur en niet te vergeten we halveren o.a. de veestapel om veel weilanden te gebruiken voor al die zonnepanelen en nog zullen we er achter komen dat deze miljarden verspilling niet voldoende opbrengt om heel Nederland van elektriciteit te voorzien.

   Like

 10. Bas zegt:

  Deel dit burgerinitiatief!

  https://www.bbbdebat.nl/

  Burgerinitiatief voor een Build Back Better Debat

  Is het u ook zo opgevallen? Plotseling, uit het niets, gebruiken wereldleiders de slogan Build Back Better. Ook onze koning (seconde 49) en premier Rutte (seconde 20) verwezen onlangs in hun videoboodschappen voor de Verenigde Naties naar de noodzaak to Build Back Better.

  Maar waar komt deze slogan zo plotseling vandaan? Wat bedoelen ze met Build Back Better? En waarom is deze slogan nooit een onderdeel geweest van het publieke debat in Nederland? Waarom spreken zowel de koning als de premier op allerlei internationale bijeenkomsten in het buitenland over de noodzaak to Build Back Better en hebben wij ze hierover in ons land nog nooit gehoord?

  Geliked door 1 persoon

  • Cathja zegt:

   @Bas op 25 maart

   Omdat de Nederlanders niet zitten te wachten op “Build Back Better”. Wij willen ons oude normaal terug. Dat normaal wat altijd NORMAAL is geweest. Niks anders.
   Wat hebben wij te maken met al die ‘moderne’ kreten als Nederland in rap tempo wordt afgebroken (bewust), en velen hun gevoel van menswaardigheid verliezen?
   Het tij is waarschijnlijk niet meer te keren. Wat we nog van ons leven kunnen maken onder allerlei knellende maatregelen, dat zal de tijd leren. Maar dat het ‘better’ gaat worden…?
   Vergeet het maar!

   Like

 11. Ronald B zegt:

  Heeft in Nederland alles te maken met het gas in Groningen….Vanwege aardbevingen, huisverzakkingen etc. heeft de Nederlandse regering besloten om van het gas af te gaan….
  Een waardeloze geldverslindende beslissing!!!

  Like

 12. koddebeier zegt:

  Ach, als je als een stel hersenloze iedere keer weer op dat zooitje stemt moet je janken !

  Like

 13. Bob zegt:

  Toen het aardgas in het begin werd
  ontgonnen moest voor een appel en een
  ei aan het buitenland worden verkocht.
  De Nederlander moest een hoge prijs betalen
  want het was milieu vriendelijk.
  NU moet alle bossen worden gekapt,
  voor milieu vriendelijke energie.
  Groen neemt zowel stiktstof als CO2
  op om te groeien.
  Huizen bouwen geeft milieu vervuiling.
  Immigratie kost veel huizen bouw dus
  immigratie is milieu vervuiling.

  Like

 14. Jan zegt:

  Rutte laat weer zien dat hij een onvoorstelbare asociaal is en een volslagen onbenul die van toeten noch blazen weet op het gebied van techniek.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s