Beslissende verkiezing voor Groot-Brittannië: Schotse minister-president kondigt referendum over onafhankelijkheid aan

(Vertaling: E.J. Bron)

Groot-Brittannië gaat wellicht de volgende stap van zijn ontbinding tegemoet. De minister-president van Schotland, Nicola Sturgeon van de Scottish National Party (SNP), heeft in het geval van een verkiezingsoverwinning van haar partij bij de parlementsverkiezingen begin mei opnieuw een referendum over de onafhankelijkheid van Schotland aangekondigd. “Er zal nog een onafhankelijkheidsreferendum komen wanneer de mensen in Schotland stemmen voor nog zo´n referendum”, zei Sturgeon nu in het regionale parlement in Edinburgh.

De minister-president overleefde dinsdag nog een motie van wantrouwen in het parlement.

De SNP hoopt bij de parlementsverkiezingen op 6 mei op een overwinning, waarvoor waarnemers goede kansen zien. De minister-president streeft er naar dat Schotland na een nieuw referendum en een uittreding uit het Verenigd Koninkrijk weer kan toetreden tot de EU. Maandag bracht de SNP een nieuw wetsontwerp in het parlement in, dat gericht is op een referendum tot eind 2023. De Britse premier Boris Johnson wijst een nieuw referendum strikt van de hand.

Bij het eerste referendum in het jaar 2014 hadden de Schotten zich nog merendeels tegen een afscheiding van Londen uitgesproken. Bij het Brexit-referendum in 2016 stemden de Schotten, anders dan de meerderheid van de Britten, echter tegen de EU-uittreding. Sindsdien begint de onafhankelijkheidsbeweging vaart op te nemen.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Beslissende verkiezing voor Groot-Brittannië: Schotse minister-president kondigt referendum over onafhankelijkheid aan

 1. Andre zegt:

  Schotland heeft faalhaas BoJo helemaal niet nodig. BoJo gaat toch stiekem windmolentjes van Frans Timmermans in zee plaatsen en alles wat Sigrid Kaag gaat roepen bukt BoJo ook voor. Schotland kan ouderwets prima zelf de broek op houden. Hurricane heeft namelijk recentelijk een olieveld gevonden op Schots grondgebied van 1 miljard bewezen vaatjes olie. Dan heb je die BoJo niet nodig, Frans Timmermans zn domme windmolentjes ook niet en Sigrid Kaag ja voor wat eigenlijk Sigrid Kaag? Hup Schotland hup!!!!!!

  https://www.thenational.scot/news/15185387.giant-oil-field-discovered-off-shetland-is-the-biggest-this-century/

  Geliked door 1 persoon

 2. Sobieski zegt:

  Een unie met Noorwegen en IJsland is een betere optie voor Schotland dan terug in die corrupte EU.

  Like

 3. Ravian zegt:

  De Schotten hebben gewoon geen fatsoenlijke economie.
  Momenteel vangt Schotland van de Britse overheid 2000 Pond per burger meer per jaar dan gemiddeld (12+ miljard Euro per jaar).
  De EU gaan ze vervolgens sowieso niet in komen; het Schotse begrotingstekort is driemaal het voor toetreden tot de EU vereiste percentage.
  En zelfs als de EU daar, zuiver om het United Kingdom te pesten, over heen zou kijken dan gaat Spanje, vanwege de situatie met Catalonië, geheid haar veto recht gebruiken.
  En zelfs als ook dat niet zou gebeuren, en ze zouden op miraculeuze wijze lid van de EU weten te worden, dan zit de EU tegen die tijd waarschijnlijk zo krap bij kas dat ze geen netto ontvangers maar netto betalers worden.
  Al met al een volslagen belachelijk plan dus dat, net als voor de “remainers” in het Brexit verhaal, enkel drijft op de misplaatste verwachting meer geld in de beurs over te houden.
  En dat gaat dus simpelweg niet gebeuren, uittreden uit het UK is voor Schotland de weg naar de armoede.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s