Israël herinnert zich

(Door: David Lazarus – Vertaling: E.J. Bron)

Vandaag begint in Israël een week van herinnering en herdenking

Op dinsdagavond, de 13e april, begint de herdenkingsdag voor de gesneuvelde soldaten, die eindigt met de festiviteiten n.a.v. de Onafhankelijkheidsdag van woensdagavond naar donderdag, de 14e april (dit jaar vanwege de sabbat een dag eerder). Ik heb mezelf vaak afgevraagd waarom we er zo veel tijd aan besteden om deze hartverscheurende gebeurtenissen nog een keer te beleven. Vast en zeker hebben de mensen, die deze trauma´s hebben meegemaakt, geen dag nodig om zich die te herinneren, ze leven elke dag met herinneringen.

Tijdens de herdenkingsdagen nam mijn grootvader me mee om de graven van zijn vrienden en familieleden te bezoeken. Hij wees naar de mensen, die hij kende uit de stad waarin hij was opgegroeid; een man die hielp bij de bouw van de plaatselijke synagoge, de slager die tegenover het joodse gemeentecentrum woonde. Elk graf, dat met een joodse ster gemarkeerd was, vertegenwoordigde een uniek leven, een leven dat mijn grootvader had gevormd.

Door deze mensen te eren, liet mijn grootvader een onuitwisbare indruk op me achter. Ik werd er aan herinnerd dat we hier vandaag staan vanwege de offers van zo velen die niet meer onder ons zijn.

Van dinsdagavond tot woensdag zullen we in Israël aan herdenkingsbijeenkomsten in het hele land deelnemen, in scholen, bij oorlogsmonumenten en op begraafplaatsen. Er worden tranen vergoten, gebeden gesproken, steentjes op graven gelegd en vlaggen gehesen ter ere van diegenen die we in de afgelopen eeuw door oorlogen, terreur en Holocaust verloren hebben. Vrienden en familieleden zullen samenkomen om de verhalen te vertellen en zich de dapperheid en de pijn van geliefde mensen te herinneren, die we nooit kunnen vergeten. Weldra, over slechts enkele jaren, zullen er geen overlevenden meer zijn die hun verhalen kunnen vertellen.

We voelen hun afwezigheid, want ze zijn er niet meer om ons oriëntering te geven, vooraanstaande rollen in onze gemeenten op zich te nemen of troost te bieden aan de nabestaanden. In deze week, waarin we de voorjaarstijd en de wedergeboorte bewonderen, is het goed dat we ook tijd vinden om de herinnering aan de onbeschrijfelijke offers van diegenen te vernieuwen, die het voor ons mogelijk gemaakt hebben om nu te leven. Wij brengen onze kinderen naar de evenementen van de herdenkingsdag, lezen de namen op de herdenkingsstenen en denken aan de families, die door het leven en het verlies van hun familieleden voorgoed veranderd werden. We schudden de hand van de jonge soldaten in erkentelijkheid. We huilen met de rouwenden.

Bron:
israelheute.com
Door: David Lazarus

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Israël herinnert zich

 1. Fran zegt:

  Deze week herdenkt Israel…..
  Maar dringt het ook door wat ze vandaag de dag doen?

  Geliked door 1 persoon

  • Harry zegt:

   Wat bedoel je precies met je opmerking , Fran ?
   Ben je een Palestijnen vriendin ?
   Heb je geen benul hoe die kut Palestijnen in elkaar steken ?
   Ik heb in dat soort landen gewerkt , ALLE ANDERE ARABIEREN HEBBEN EEN TYFUS HEKEL AAN DE PALESTIJNEN !
   Wil je nog meer weten ?

   Geliked door 1 persoon

  • delamontagne zegt:

   ………wat ze vandaag de dag doen…?
   Ik begrijp ’t niet helemaal.
   Wat ze doen !
   Leven en OVERLEVEN in een vijandige omgeving.
   Ik kan alleen maar respect voor dat land en zijn mensen hebben.’
   Heb er voor de Zim Lines vroeger gewerkt en mensen meegemaakt [ die waren toen veel ouder dan ikzelf en zullen nu wel dood zijn ], die zo’n camp-nummer op hun pols hadden getatoeerd gekregen van de Nazi’s in de kampen.
   Lieten niet weghalen, min-of-meer trots zij hadden ’t overleefd.

   Like

  • Konkie zegt:

   Ik denk het niet, althans velen niet, zoals ook deze schrijver, zij zien niet dat Israël nu zelf bezig is zijn volk uit te moorden.

   Like

 2. Kees zegt:

  Israel mag trots zijn!!

  Like

 3. Klaas zegt:

  Like

 4. Johandederde zegt:

  Respect voor Israel en de Joden 2000 jaar zijn ze vervolgt tot nu toe, steeds vaker worden ze verdreven uit Europse landen mede door de niet westerse asieltuig en de schijnheilige linkse partijen. De plo waarvan die woestijnaap getrouwd is met die polderapin met haar hfddoek van d66 en hamas zo corrupt zijn en hun eigen volk onder de knoet houden om zich zelf te verrijken. alle shit in het M.O is volgens hun altijd de schuld van Israel.
  Laten we alles is op een rijtje zetten de Moslim heeft ruzie met de Christenen, de Joden, de Boedisten, de Taoisten, de Hindoe, de naturistennoem maar op en nog is het niet de schuld van de moslims maar van de anderen.
  Toen er een religie vervolging was van Christenen door de moslims op de molukken hield de nederlandse regering hun bek dicht over de christen die daar letterlijk en figuurlijk hun kop van de romp werd gescheiden. Nu met de rohinyas (moslims in Birma) trek de Nederlandse regering schijnheilig hun bek open, het enige land waar de moslim worden verdreven. Hoeveel moslimlanden zijn er waar de Christenen en anders denkende worden verdreven of behandeld als 3e rangsburger kort en bondig alle moslim landen.

  Like

 5. Bob zegt:

  Je herdenkt helden en slachtoffers.
  Hier worden daders gevierd ipv
  de slachtoffers.
  Bij de BLM worden criminelen vereerd.

  Like

 6. ronjaspers zegt:

  Hoe verschrikkelijk voor israel en de joden,nu vind de 2de holocaust plaats door middel van de dodelijke corona vaccinazi,s.Zoals ik het zie wordt zo de weg vrijgemaakt voor de antichrist.

  Like

  • bobzelf zegt:

   ronjaspers zegt:
   13 april 2021 om 16:08

   JA RONNIE , WAT DIE DAAR MOMENTEEL ZELF ORGANISEREN ?
   DAAR LUSTEN DE HONDEN GEEN BROOD VAN
   IK SCHREEF VORIGE WEEKAL ..
   ZE MAKEN NU EEN GELE STER VOOR ZICHZELF ??
   VOLLEDIGE 2 DELING , KNAP HOOR …

   DUS IK BEGRIJP FRAN VOOR DE VOLLE 100 % ….

   DE REST ZIT OOK HIET GEWOON TE SLAPEN !!

   HUGGIE

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s