De culturele zelfmoord van het Westen

Dante met de “Goddelijke Komedie” in zijn hand.

(Door: Christophe de Voogd – Vertaling: E.J. Bron)

De historicus de Voogd doceert aan het “Institut d´études politiques de Paris”. Nadat een uitgever in Nederland Dante´s Goddelijke Komedie liet herschrijven om negatieve verwijzingen naar de islam te verwijderen, plaatste hij deze daad in de context van een omvattende strijd tegen het Europese cultuurerfgoed die op dit moment zou plaatsvinden. Hij beoordeelt deze en gelijksoortige daden als een “vorm van culturele zelfmoord”.

De uitgever zou door zijn handelen op Orwelliaanse wijze “het literaire cultuurerfgoed” zelf in de vorm van een van de belangrijkste werken van het cultuurerfgoed van het Avondland hebben aangevallen. De Goddelijke Komedie zou “een van de meest symbolische en perfecte uitdrukkingsvormen” van dit erfgoed zijn en zou hier plaatsvervangend voor dit erfgoed zijn aangevallen.

Het voorval zou in de context staan van de “Cancel Culture”, die alles zou willen verbieden wat de gevoeligheden en de culturele aanspraken op dominantie van de door haar als geprivilegieerd beschouwde groepen zou kunnen tegenspreken.

De desbetreffende campagnes zouden zich direct en uitsluitend richten tegen “de klassieke wetenschappen en het christelijke cultuurerfgoed” en niet tegen “de homofobie, het racisme of de vrouwenvijandigheid in andere culturen”. De bewering van activisten, die deze wantoestanden zouden willen bestrijden, beschouwt de Voogd daarom als voorgewend.

Het zou opvallen dat dit activisme voor een groot deel “uitgaat van de mensen van de westelijke wereld zelf”, zodat men het “een vorm van culturele zelfmoord moet noemen”.

Achtergrond en beoordeling

De hierboven beschreven ingreep in het werk van Dante is uniek in Europa en markeert een nieuw escalatieniveau in de strijd tegen het christelijk erfgoed van Europa, ook al heeft de uitgeverij haar beslissing op grond van de heftige kritiek op haar maatregelen inmiddels blijkbaar weer ingetrokken en de door haar als aanstootgevend gevoelde delen van het werk in plaats daarvan nu wil voorzien van een waarschuwing.

Paus Franciscus had onlangs met het oog op de 700e herdenkingsdag van de dood van Dante een apostolisch schrijven gepubliceerd, waarin hij hem als “profeet” schatte en zich aansloot bij de honderd jaar geleden door paus Benedictus XV, geschreven woorden, die Dante neerzetten als christelijk schrijver die “de verheven mysteries van het geloof” evenals de christelijke idealen “in bijna goddelijke verzen bezong”. Kurt Flasch, die het werk in 2015 opnieuw had vertaald, waardeerde Dante als “conservatief revolutionair” die de decadente cultuur van het laatmiddeleeuwse Florence door impulsen van het Avondland wilde vernieuwen.

Ideologisch gemotiveerde ingrepen in literaire of andere werken zijn in communistische landen zoals China een gangbare praktijk. Ook in Europa eisten activisten in de afgelopen jaren steeds opnieuw zulke ingrepen, wat vooral kinderboeken betrof, bijvoorbeeld in de boeken van Astrid Lindgren. Achter deze ingrepen zitten vaak activisten zoals de racismeonderzoeker Wolfgang Benz, die beweerde dat bijvoorbeeld het werk van Astrid Lindgren “vol zouden zitten met ressentiment” en gekenmerkt zouden worden door “koloniaalracisme”. Ook de “Goddelijke Komedie” is al lange tijd het doelwit van activisten, die haar inhoud als “islamofoob” afwijzen en o.a. eisen haar niet meer in het schoolonderwijs te gebruiken.

Ulrich Greiner had ideologische ingrepen in werken van de literatuur als “een misdaad op de literatuur” beoordeeld en erop gewezen dat George Orwell in zijn roman “1984” een totalitaire staat had beschreven, die boeken zou herschrijven om hun inhoud ideologisch conform te maken. In Orwell´s boek zegt een van de karakters hier over:

“Ben je je er van bewust dat het verleden inderdaad werd uitgewist? Alle documenten zijn of vernietigd of vervalst, elk boek heeft men herschreven, elk schilderij opnieuw geschilderd, elk monument, elke straat en elk gebouw een andere naam gegeven, elke datum veranderd. De historie is opgehouden te bestaan.”

Volgens Greiner zou men op dit moment niet te maken hebben met totalitaire toestanden respectievelijk met Orwell´s “grote broer”, maar met de “kleine broer” van de politieke correctheid:

“Diens onafgebroken activiteit zou men echter niet moeten onderschatten. Hij realiseert zich in het doen van die talloze, vaak door de staat gesteunde moralisten, die in een hogere opdracht, of dit nu feminisme, antisemitisme of antiracisme is, ageren en die met ideologisch scherpgestelde nachtkijkers duistere afwijkingen van het pad de rechtvaardigen onmiddellijk onthullen.”

Aan de strijd tegen reële misstanden zou dit echter niets bijdragen, omdat “die van haat vervulde knokkers”, waartegen zich zulke ingrepen zouden richten, “hun moorddadige ideeën zeker niet door de in verkeerde banen geleide lectuur” van literaire klassieken zouden hebben gekregen.

De publiciste Birgit Keller had in haar beoordeling van het actuele voorval verwezen naar de zin van de historicus Arnold Toynbee: “Civilisaties sterven niet, ze plegen zelfmoord”. Ze plaatst het voorval bovendien in de context van andere tegen het Europese cultuurerfgoed gerichte acties, zoals de verwijdering van componisten zoals Beethoven en Mozart uit het leerplan van de studierichting muziek van de Oxford University. Deze zou ermee gemotiveerd zijn dat het om “blanke, Europese muziek uit de tijd van de slavernij” zou gaan. Als bijzonder problematisch beoordeelt zij dat deze “zelfvernietiging van cultuur en traditie” nauwelijks op tegenstanders zou stuiten om paal en perk aan haar te stellen.

Bron:
renovatio.org
Door: Christophe de Voogd

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

12 reacties op De culturele zelfmoord van het Westen

 1. M. zegt:

  Mooi een beetje langs elkaar heen laten lullen zodat de zelfmoord en de prikmaffia niet teveel tegenstand krijgt.

  Succes er mee.

  Geliked door 4 people

 2. Bob zegt:

  Wie het verleden verwijdert heeft
  geen toekomst.

  Like

 3. Bas zegt:

  VS
  https://christopherrufo.com/merchants-of-revolution/?mc_cid=644ba0b7e1

  HANDELAARS IN REVOLUTIE

  De initiatieven voor etnische studies in Californië leiden kinderen op in de marxistische theorie – en de oppositie tegen het Amerikaanse systeem.

  Openbare scholen in Californië beginnen aan een nieuw experiment: onderwijs als sociale rechtvaardigheid. Eerder dit jaar keurde het staatsdepartement van Onderwijs een modelleerplan voor etnische studies goed, en individuele schooldistricten zijn begonnen met het implementeren van programma’s die pleiten voor het ‘dekoloniseren’ van de Verenigde Staten en het ‘bevrijden’ van studenten van kapitalisme, patriarchaat en kolonistenkolonialisme.

  Dit zal waarschijnlijk als een verrassing komen voor de meeste inwoners van Californië, die misschien bekend zijn met de eufemismen van de beweging – ‘etnische studies’, ‘educatieve gelijkheid’, ‘cultureel responsief onderwijs’ – maar de filosofische en politieke uitgangspunten van deze programma’s niet begrijpen. Nu de staat en veel schooldistricten het curriculum voor etnische studies van de staat beginnen te implementeren, komen er echter details naar voren.

  Pacheco voerde vervolgens aan dat de Verenigde Staten een politiek regime zijn dat is gebaseerd op ‘kolonistenkolonialisme’, dat hij beschrijft als een ‘systeem van onderdrukking’ dat ‘land / arbeid / middelen van de ene groep mensen bezet en deze ten goede komt aan een andere.’
  Het koloniale regime van kolonisten, vervolgt Pacheco, is “niet alleen een kwaadaardig iets uit het verleden, maar [een dat] bestaat zolang de kolonisten op toegeëigend land leven.”
  Het blanke kolonialistische regime van de Verenigde Staten is een “parasitair systeem” dat verantwoordelijk is voor huiselijk geweld, overdoses drugs en andere sociale problemen. In een gerelateerde PowerPoint-dia presenteerde Pacheco voorbeelden van deze onderdrukking, waaronder ‘mannen die vrouwen uitbuiten’, ‘blanken die gekleurde mensen uitbuiten’ en ‘rijke mensen die arme mensen uitbuiten’.

  Wat is de oplossing? Pacheco stelt dat leraren “[studenten] bewust moeten maken van de onderdrukking” en hen ertoe moeten brengen het dominante politieke regime te “decoderen” en uiteindelijk “te vernietigen”. De eerste stap in dit proces is om studenten te helpen “in de geest van een blanke man te komen”, zoals Christoffel Columbus, en te analyseren “welke ideologie deze blanke mannelijke kolonisten ertoe bracht om macht en land te hebben en het stelen van inheems land door genocide te rechtvaardigen.” Pacheco beschrijft dit proces als het transformeren van studenten in ‘activistische intellectuelen’ die ‘onderdrukkingssystemen decoderen’ in hun samenstellende delen, waaronder ‘blanke suprematie, patriarchaat, classisme, genocide, privébezit en God’.

  Like

 4. Bas zegt:

  VS
  https://thenationalpulse.com/news/nyt-writes-former-china-daily-director/

  EXC: personeel van de New York Times geeft toe dat ze eerder voor de Chinese Communistische Partij werkten – “Het heeft voordelen.”

  Verschillende medewerkers van de New York Times hebben eerder gewerkt voor China Daily, de Chinese Communistische Partij, de huidige directeur van de publicatie, die toegaf dat hij voor de Communistische Partij van China werkte.
  Het nieuws komt terwijl de New York Times ademloos grote bedrijven steunt die zich verzetten tegen de nieuwe stemwetten in Georgië. De New York Times lijkt echter minder bezorgd te zijn over het gebruik van genocidale apparaten van de Chinese Communistische Partij

  Like

 5. Bas zegt:

  Duitsland financiert terroristische groepering Antifa

  AfD strijdt om te voorkomen dat Antifa’s van belasting vrijgestelde migrantensmokkelvaartuig Europa overspoelt met illegalen

  De ngo Sea-Watch heeft niet alleen zijn solidariteit betuigd met Antifa, maar heeft ook verklaard dat ze “Antifa op zee” zijn.

  LEES https://rairfoundation.com/afd-fights-to-stop-antifas-tax-exempt-migrant-trafficking-vessel-video/

  Like

 6. Bas zegt:

  Ondertussen
  EUROPA— Rapport vindt dat Bill Gates en george soros NGO’s zich bemoeien met de verkiezingen van Europese rechters.

  EVRM: belangenconflicten tussen rechters en ngo’s

  ECHR: Conflicts of Interest Between Judges and NGOs
  When we looked more closely at the background of the judges of the European Court of Human Rights, we never imagined the troubling discoveries we would…
  eclj.org

  Like

 7. Bas zegt:

  Like

 8. koddebeier zegt:

  wat een ziek zooitje !!

  Geliked door 1 persoon

 9. john van antwerpen zegt:

  Niet alleen Dante was islam kritisch. Maar ook Blaise Pascal, Voltaire, Schopenhauer
  en Michel de Montaigne.

  Like

 10. D. G. Neree zegt:

  @ John van Antwerpen: Sarcastisch.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s