Het Europese thuis van de conservatieven

(Door: Katalin Novák – Vertaling: E.J. Bron)

“Het gaat er vaak niet om wat de feiten zijn, maar om wat boosaardige mensen met de feiten doen.” (Konrad Adenauer)

Onlangs schreef de voorzitter van de EVP, Manfred Weber, in de “Welt am Sonntag” dat Fidesz door de uittreding uit de Europese Volkspartij, die steeds verder naar links gaat, rechts-extreem zou zijn geworden en een bondgenootschap met de AfD aangegaan zou zijn. Zoals zo vaak is zijn uitspraak fout.

We strijden een gevecht op leven en dood met het coronavirus. Ook de Europese samenwerking wordt door de epidemie op de proef gesteld. De Europese burgers hebben er moeite mee om het gebrek aan in heel Europa toegelaten vaccins, de traagheid van de inkoop en de vertragingen bij de besluitvorming te accepteren. Ze weten hoe veel solidariteit we nodig hebben, maar ze hebben ook gelijk wanneer ze zeggen dat solidariteit niet betekent levens te verliezen die gered zouden kunnen worden.

In de actuele crisis is de noodzakelijkheid dat de mensen direct, eerlijk en begrijpelijk met elkaar spreken en handelen nog groter geworden. Een eis naar een sterk en succesvol Europa van de lidstaten, naties en burgers, in plaats van een Europa van de bureaucraten en instellingen. Er zijn steeds meer mensen die het gevoel hebben dat vrijheid, de natie, het traditionele gezin, de christelijke cultuur, die waarden van menselijke waardigheid zijn, niet meer door de zogenaamde middenrechtse partijen worden vertegenwoordigd. Deze mensen zijn terecht boos dat zij vanwege hun afwijking van de liberale linkse mainstream gestigmatiseerd, buitengesloten en gediscrimineerd worden. Een voorbeeld daarvoor is de Hongaarse keeperstrainer Zsolt Petry, die door Hertha BSC vanwege zijn tolerante, maar afwijkende opvattingen over de Duitse mainstream onmiddellijk werd ontslagen. Steeds meer mensen hebben het gevoel dat ze door niemand meer vertegenwoordigd worden. Steeds vaker wordt de vraag gesteld: hoe komt het dat links alleen maar “midden” en rechts alleen maar de “rand” zou zijn?

In deze onrustige tijden laat ook Hongarije zijn spierballen zien om zich te verdedigen. We hebben het aantal vaccins verdubbeld, die bovenop de westelijke vaccins met veilige Russische en Chinese toegediend kunnen worden, en we hebben het op twee na hoogste vaccinatiecijfer van de EU-lidstaten. We hebben de salarissen van artsen verhoogd, zijn gestart met het grootste woningbouwprogramma van Hongarije en vanaf volgend jaar hoeven jonge mensen geen inkomstenbelasting meer te betalen. Ondertussen worden in heel Europa politici en regeringen door corruptieschandalen en leugens verzwakt of ten val gebracht. Quo vadis, Europa?

Wij Hongaren, die al meer dan duizend jaar als christelijke natie in het hart van Europa leven, weten waar we naartoe gaan. Wij hebben er een heldere visie over hoe we een competitief, modern land opbouwen en tegelijkertijd onze cultuur en nationale waarden kunnen behouden. Wij verwelkomen een ieder die komt met respect en een gezamenlijke visie voor de toekomst.

Des te verbaasder zijn we over de Duitse en Brusselse commentaren over Hongarije. We voelen ons herinnerd aan Karl May, die dankzij een enorm voorstellingsvermogen het Wilde Westen gedetailleerd beschreef – zonder er ooit geweest te zijn. Maar het leven in Hongarije is noch fantasie noch een avonturenroman. Het probleem zijn niet alleen de herhaalde foute beweringen, maar ook het feit dat de media door de verslechtering van de kwaliteit van de berichtgeving en het verlies van kennis over het land en de mensen gemakkelijk een politieke voorhamer kunnen worden.

In de afgelopen elf jaar van onze regering werden drie beslissingen genomen die de Europese rechtsorde volledig respecteren en desondanks in de door de linkse media en politiek gedomineerde Europese ruimte gelden als onvergeeflijke zonden. In 2011 hebben we in de grondwet verankerd dat het huwelijk de relatie tussen een man en een vrouw is, in 2015 hebben we “Nee” tegen de massa-immigratie gezegd, en nu worden de Hongaren met door onze nationale autoriteiten toegestane vaccins gevaccineerd. Het is al lange tijd een bekend spel van links in de EVP om Hongarije voor zogenaamde schendingen tegen de democratie en de rechtsstatelijkheid ter verantwoording te roepen. Maar bij een nominatie dienden ze zichzelf een dodelijke wond toe: in het nauw gedreven, verklaarde Weber openlijk niet met de stemmen van Fidesz voorzitter van de Europese Commissie te willen worden. Zijn wens ging in vervulling.

Het is het duidelijke doel van deze onafhankelijke, gereanimeerde campagne om d eindruk te wekken dat Hongarije een geïsoleerd, achtergebleven land is, dat door een onderdrukkend regime wordt geregeerd.

Maar de samenwerking en gemeenschappelijke belangen van de vier Visegrád-landen in Midden-Europa zijn uitstekend, de Hongaarse minister-president zal weldra de meest ervaren regeringschef in de Europese Raad zijn, en nu, na de uittreding van Fidesz uit de Europese Volkspartij, is het duidelijk geworden dat de meerderheid van de partijen van democratisch rechts graag een nauwere samenwerking met de Hongaarse regeringspartij zou willen opbouwen.

Op 1 april ontving Viktor Orbán in Boedapest de vooraanstaande vertegenwoordigers van de grootste partijen van de Europese rechtse familie: de Poolse minister-president Mateusz Morawiecki en Matteo Salvini, de voorzitter van de LEGA, de populairste Italiaanse partij in de door Mario Draghi aangevoerde regering. De drie staatsmannen kwamen overeen om Europees democratisch rechts nieuw te organiseren. Wij zullen in de toekomst met mensen samenwerken die ja zeggen tegen vrijheid, natie, gezin, christendom en mensenwaarde, maar nee tegen migratie, imperiale logica, communisme, censuur en antisemitisme.

Voor Fidesz waren en zijn de CDU en de CSU de natuurlijke politieke bondgenoten in Duitsland. Hun eminente historische figuren, de visionairs van Europa, Konrad Adenauer en Helmut Kohl, zijn mensen die wij echt bewonderen. Hoewel we zien dat de massa´s, teleurgesteld door de toenemend linkse politiek van de EVP, politiek stateloos geworden zijn, zijn wij niet van plan om bondgenootschappen met andere Duitse partijen aan te gaan, ook al willen sommige mensen die indruk wekken.

Integendeel: Fidesz distantieert zich strikt van partijen die niet opkomen voor de grondwetmatige orde. Wij zijn de enige politieke kracht van deze soort in Hongarije, waar de hele oppositie, bestaande uit postcommunisten, socialisten, liberalen en Groenen, een bondgenootschap is aangegaan met een openlijk antisemitische, racistische partij (Jobbik) om bij de volgende verkiezingen gezamenlijk kandidaten tegen ons op te stellen. Heeft deze politieke obsceniteit effecten op Europees niveau?

Fidesz vertegenwoordigt echte conservatieve waarden. Wat wij in Europa nodig hebben, is een democratisch rechts, dat probeert zich niet aan de linksgroene tijdgeest aan te passen, maar in samenwerking met rechtse partijen de toekomst van Europa vormgeeft.

Het huis van de Europese conservatieven is in de afgelopen tijd steeds leger geworden, en zijn resterende bewoners durfden nauwelijks nog open te spreken, ook niet onder elkaar. Wij zijn bereid om dit huis weer tot leven te wekken, zijn deuren te openen voor nieuwe ideeën en voor diegenen die erin willen trekken, opdat steeds meer mensen kunnen meemaken hoe het is om hier vrij te wonen. Zo kunnen we een politiek thuis voor miljoenen Europeanen creëren. En het kan ook de wedergeboorte van democratisch rechts in Europa betekenen. Dat is onze “welkomstcultuur” voor Europa.

(Bron: Magyar Nemzet)

Bron:
unser-mitteleuropa.com
Door: Katalin Novák
(Minister van Familie en Jeugdzaken en vicevoorzitter van Fidesz)

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Het Europese thuis van de conservatieven

 1. J.A. Kapteyn zegt:

  Klinkt heel gezond allemaal. Hopelijk groeit deze conservatieve gedachtegang gestaag verder en krijgen Orban ,Salvini en de Poolse minister-president met de onuitspreekbare naam meer medestanders en invloed, waardoor er een eind komt aan het Brusselse gedachtengoed over het opheffen van natiestaten, globalisering en alles wat een weldenkend mens verafschuwt. Begint in Hongarije de victorie ? Ik hoop het van harte !

  Like

 2. koosv8 zegt:

  ER IS GEEN PANDEMIE OF WAT OOK, ER IS EEN CORRUPTIE LEUGEN VIRUS WAAR ALLE GLOBALISTEN EN MILJARDAIRS DOOR BESMET ZIJN. EN DIE ZIJN NIET TE REDDEN.
  DUS JA, DAN BLIJFT ER ÉÉN DING OVER. PREVENTIEF RUIMEN!!!

  Geliked door 1 persoon

 3. J.A. Kapteyn zegt:

  De slotzinnen van dit artikel bevatten een belangrijke boodschap. Het Hongaarse Fidesz (Victor Orban) wil het verzwakte en leeggelopen Europese Conservatiev Huis nieuw leven inblazen door samen te werken met gelijkgestemden, te beginnen met Salvini (Italie) en Morawiecki (Polen).
  Dat deze mannen besloten hebben om Europees conservatief Rechts nieuw leven in te blazen is zeer hoopvol. De Brusselse kritiek op Orban, Salvini en Morawiecki spreekt boekdelen, men is erg bevreesd voor de opkomst van dit conservatieve tegengeluid. Mijn inschatting is echter dat deze tegenbeweging tegen het Brusselse establishment niet is tegen te houden. Het zal nog veel tijd kosten en de tegenwerking is immens. Maar net als in de VS zal er in Europa een Trump-achtige beweging waarbij de eigen natie voorop staat enorm aan invloed winnen.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s