Voormalige Praagse imam veroordeeld tot 14,5 jaar gevangenisstraf wegens financiering van terrorisme

(Vertaling: E.J. Bron)

De aangeklaagde sloot een deal met het Openbaar Ministerie over schuld en straf

De voormalige Praagse imam Samer Shehadeh (foto) zal wegens hulp bij een terreuraanslag en financiering van terrorisme 14,5 jaar achter de tralies verdwijnen. Dinsdag sloot de aangeklaagde een deal met het Openbaar Ministerie over schuld en straf, die daarna door de Praagse rechtbank werd bevestigd. Shehadeh werd verleden jaar al wegens gelijksoortige delicten veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar, zodat dit vonnis zijn gevangenisstraf met 4,5 jaar zal verlengen.

De 37-jarige Shehadeh bekende de daad. Hij zei er geen spijt van te hebben, omdat hij deze als juist zou beschouwen.

“Ik ben geen terrorist”, zei hij. Hij voegde er aan toe dat hij alleen maar geprobeerd zou hebben om tegen het misdadige regime in Syrië te vechten, dat volgens hem een volkerenmoord pleegt in het land. De man dreigen tot 20 jaar gevangenisstraf wegens mogelijke hulp bij een terreuraanslag.

Net zoals verleden jaar weigerde de voormalige imam om bij het vonnis op te staan. Hij motiveerde dit ermee dat hij het Tsjechische recht niet zou respecteren. Daarvoor had de man voor de rechtbank verklaard dat Tsjechische rechtsbeslissingen voor hem niet relevant zouden zijn, omdat ze zich niet aan de islamitische sharia houden. De voorzitter van de rechtbank, Zuzana Zápalková, legde hem daarom een boete van 5000 Tsjechische Kronen (€ 193,-) op.

De rechter verklaarde dat de rechtbank de deal over schuld en straf tussen Shehadeh en het Openbaar Ministerie erkend zou hebben, omdat de straf gepast en in het kader van de mogelijke strafmaat zou vallen. Geen van de beide partijen zou beroep hebben aangetekend tegen het vonnis, Dit zouden ze alleen kunnen doen wanneer de rechtbank een ander vonnis zou uitspreken dan de overeengekomen deal. De officier van justitie zei tegen journalisten dat hij een hardere straf geëist zou hebben wanneer Shehadeh niet bekend zou hebben.

Volgens de akte van beschuldiging vloog Shehadeh in 2015 naar Turkije, waar hij met vertegenwoordigers van de terreurorganisatie Al-Nusra, later bekend als Jabhat Fatah al-Sham (Front ter verovering van Syrië) bijeenkwam. Hij overhandigde hen het geld dat hij in de islamitische gemeenschap in de Tsjechische Republiek en Slowakije had ingezameld om gewonde strijders te behandelen.

Tegelijkertijd, aldus officier van justitie Marek Bodlák, zou hij met hen hebben afgesproken om nieuwe strijders voor de organisatie te rekruteren en inzamelingen zou blijven organiseren. Shehadeh wilde zelf ook meedoen aan de gevechten in Syrië, maar op grond van oogproblemen ging hij er uiteindelijk mee akkoord dat hij in Tsjechië nuttiger zou zijn voor de strijders.

In de akte van beschuldiging tegen de voormalige Praagse imam wordt hij er bovendien van beschuldigd een in Slowakije wonende Soedanees ondersteund te hebben door hem te helpen zich aan te sluiten bij Al-Nusra. Hij voorzag hem van geld voor een uitrusting en van de nodige contacten en informatie voor de reis. De man kwam in 2016 naar Syrië en liet zich tot commandant van een eenheid frontstrijders opleiden, die ook zelfmoordaanslagen pleegden en vochten voor de invoering van de islamitische sharia. Volgens Bodlák werd hij in april 2017 in de strijd gedood.

Shehadeh werd in mei vorig jaar al wegens deze beschuldigingen veroordeeld. De rechtbank gaf hem een gevangenisstraf van tien jaar. Shehadeh´s broer, Omar, werd veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf, Shehadeh´s schoonzuster Fátima Hudková moet zes jaar achter de tralies. Het stel was echter voortvluchtig en de rechtbank vonniste in zijn afwezigheid. Volgens Bodlák heeft het openbaar ministerie nog steeds geen informatie over het echtpaar.

De voormalige imam was jaren geleden voor de Tsjechische geheime diensten van belang, toen hij moslims ertoe opriep geen antiterreur godsdiensten samen met christenen te bezoeken. Hij verliet de Tsjechische Republiek in het jaar 2017, werd daarna echter in staat van beschuldiging gesteld lid geworden te zijn van een terroristische groep. De politie arresteerde hem in Jordanië. In november 2018 werd hij aan Tsjechië uitgeleverd en sindsdien zit hij gevangen.

(Bronnen: aktualne.cz en rmx.news)

Bron:
unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Voormalige Praagse imam veroordeeld tot 14,5 jaar gevangenisstraf wegens financiering van terrorisme

 1. Ronald B zegt:

  Doodstraf invoeren!!!

  Geliked door 1 persoon

 2. Republikein zegt:

  Echte Tjech lijkt me, gewoon uitzenden, kost niet zo veel.

  Like

 3. neilsven zegt:

  Heel goed, daar weten ze wel hoe ze dit tuig moeten aanpakken, kan Nederland nog iets van leren, maar hier aaien ze over zijn bolletje en zeggen niet meer doen hé!

  Geliked door 3 people

 4. M. zegt:

  De misleidende ‘vrede’ van de grootste misleider van allemaal.

  Like

 5. "sluwe vos" zegt:

  Wat een rotkop en dan die blauwe plek op zijn voorhoofd door dwangmatig als een bezetene met zijn smoel tegen de grond te rammen. En dat soort figuren halen wij hier binnen en moeten wij respect voor hebben.

  Geliked door 1 persoon

 6. Harry zegt:

  Door alle leugens , die onze overheden vertellen , geloven ze zelf ook niks meer .
  Ze geloven zelfs niet dat ze door het binnenhalen en pamperen van de islamitische en overgepigmenteerde ” medemens ” , ze hier armoede en onrust verwekken .
  Dat ze het hele land , ooit mogelijk het beste ter wereld , compleet naar de verdommenis helpen .
  Het zou best nog eens tot een echt volksoproer kunnen komen .
  Zelfs in een blindeninstituut kunnen ze dit allemaal zien !

  Maar niet die corrupte bavianen in Den Haag .

  Like

 7. Hovawart zegt:

  Waarom poogt men een totalitaire ideologie te matigen of aan te passen aan een totalitaire staat, daar komen enkel terroristische aanslagen van of een collaboratie……………nuff said.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s