Foei, “bozeoudeman”!

(Door: Ton Nijhof)

Ik heb, zoals altijd, met veel plezier het verhaal van “bozeoudeman” gelezen (Foei, akelig manneke!). Die “bozeoudeman” schrijft leuk en laat zich kennen als een echte patriot en daarvan hebben we er in dit land helaas toch al veel te weinig. Maar zijn lofzang op Poetins’ Rusland leek me even iets teveel van het goede. Bozeoudemannen moeten de toon van Marcus Bakker laten liggen waar die thuishoort: op de vullisbelt van het socialistische wrakhout. Maar: hoe zat het dan eigenlijk met die Russen? Daarvan had ik nog een werkje liggen dat in januari 2015 op StaVast zou komen, maar ja: in die week ging chef Prosper Ego dood, dus deden we even niks. Misschien wel leuk voor Bertus?

De beëindiging van de Koude Oorlog (1945 -1989) kan volledig op het conto van de Amerikaanse president Ronald Reagan worden geschreven. De term “Koude Oorlog” (van het Engelse cold war) overigens werd voor het eerst gebruikt door de schrijver George Orwell in een essay uit 1945 voor het Britse blad ‘Tribune’. Hij waarschuwde daarin voor een nieuwe wereldorde van totalitaire staten, een gedachte die hij uiteindelijk in 1948 voltooide in zijn boek “1984”.

Bezettingszones

Nadat WW-ll in Europa was beëindigd, werd op de Conferentie van Potsdam (juli – aug. 1945) ondermeer bevestigd dat Duitsland en Oostenrijk beiden zouden worden opgedeeld in vier zones. Het oosten van Duitsland werd een Sovjet-bezettingszone, waaruit later de Duitse Democratische Republiek (DDR) voortkwam. De andere drie zones werden bezet door Franse, Britse en Amerikaans troepen; hieruit werd in 1949 de Bondsrepubliek Duitsland gevormd.

Inmiddels had zich tussen 1969 en 1975 een periode van ontspanning voorgedaan. De proxy oorlogen tussen de USSR en de VS (gevoerd door  alle – islamitische –  Arabische staten tegen Israël) waren ruimschoots in het voordeel van de laatste beslecht. Toenmalig Sovjetleider Brezjnev was daarom voorstander van zo’n detente en de Amerikaanse president Richard Nixon was het met hem eens. President Nixon en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Henry  Kissinger, bezochten zowel China als de Sovjet-Unie. Op 22 tot 26 mei 1972 werd het SALT-verdrag (het kernwapenbeheersing verdrag) in Moskou getekend en daarmee begon min of meer een ontspanningsperiode tussen beide machtsblokken. Toen president Nixon echter tot aftreden werd gedwongen wegens het Watergateschandaal kwam ook aan die ontspanning een einde.

Ronald Reagan

Met het aantreden van Ronald Reagan in 1981 als 40e president van de VS (van 1981 tot 1989) ontstond er opnieuw een forse spanning tussen de twee blokken. De Sovjet-Unie ontplooide nieuwe SS-20-raketten, waarop de Verenigde Staten de befaamde kruisraketten oftewel cruisemissiles naar Europa brachten, ook naar Nederland. (De plaats in Tsjechië waar die SS-20’s ondermeer werden geplaatst, heb ik in 1989 kunnen bezoeken: in de onmiddellijke omgeving van Mariánské Lázně, waar een uitstekend restaurant zit. Merk op dat dit slechts op 20 kilometer van de Duitse grens ligt…) De wapenwedloop werd tot een nieuw hoogtepunt gedreven door het Strategic Defense Initiative (SDI, ook wel Star Wars genoemd) defensieprogramma van de Amerikanen. Door een schild van satellieten, lasers en afweerraketten zou het hele nucleaire Sovjetarsenaal in één klap nutteloos worden. Star Wars werd echter uit budgettaire overwegingen nooit uitgevoerd.

Starwars

De initiatieven van de VS op het terrein van wapenontwikkeling noopten de USSR eveneens tot grote uitgaven aan defensiematerieel en ontwikkeling. De VS, in het bijzonder president Reagan, was echter voldoende goed bekend met de problemen in de Sovjet-economie sinds eind zestiger jaren. Een analyse van de oorsprong van die problemen bracht Reagan tot de conclusie dat de Sovjets de ‘race tot the moon’ teveel geld had gekost en een te grote aanslag was op de broze communistische economische modellering. De Amerikaanse president hoopte zodoende op een snelle instorting van de communistische economieën als hij ze tot grotere uitgaven kon dwingen. Precies dat was wat hij voorhad met het ‘Starwars’ (SDI-) programma.

Zoals we nu weten, slaagde de VS daarin meesterlijk en al spoedig begon de nieuwe Sovjet-president Gortbatsjov contacten met het Westen aan te knopen. Eerst met het Verenigd Koninkrijk onder Thatcher. Gorbatsjov regeerde de Sovjet-Unie met als motto de leuzen ‘uskorenie’ (economische intensivering), ‘glasnost’ (openheid) en ‘perestrojka’ (hervorming) en voerde in het buitenlands beleid ‘het nieuwe denken’ in. Voorzichtig liet Gorbatsjov de teugels vieren, maar hij riep daarmee ook krachten op die hij uiteindelijk onvoldoende onder controle kon houden. Ook de andere communistische landen raakten economisch in verval, doordat hun grootste partner in die modellering (de USSR) economisch verzwakte. Eerst in Polen, waar Lech Walesa met de havenarbeiders van Gdansk de Poolse regering aan het wankelen bracht. Niet veel later, in 1988, ontvluchtten vele Oost-Duitsers de DDR via Hongarije, die het IJzeren Gordijn naar Oostenrijk had geopend.  Op de achtergrond van deze gebeurtenis, speelde het diplomatieke contact tussen Reagan en Gorbatsjov een grote rol; de Amerikaanse president stelde zijn Russische ambtsgenoot een verdere verheviging van de Amerikaanse defensie-inspanningen in het vooruitzicht indien de Sovjets zouden ingrijpen.

De Muur

Gorbatsjov koos eieren voor zijn geld (dat was ook op trouwens) en drong er bij de Oost-Duitse leider Egon Krenz op aan om beslist geen geweld te gebruiken en gaf te kennen dat de Sovjet-Unie dat ook niet zou accepteren. De Berlijnse Muur viel uiteindelijk op 9 november 1989. Günter Schabowski, een van de hoogste partijleiders in de DDR, hield aan het begin van de avond een bijzondere persconferentie. Het was een unieke gebeurtenis, omdat hij bereid was zonder voorwaarden vooraf vragen van journalisten te beantwoorden. Dit was niet gebruikelijk in de DDR: journalisten kregen altijd van tevoren van de communistische partij te horen wat ze moesten vragen. Zelf vragen bedenken was verboden. In enigszins gebroken Duits stelde een Italiaanse journalist een vraag over een nieuwe reisregeling voor DDR-burgers, waar veel kritiek op was gekomen. Schabowski gaf een ingewikkeld antwoord waarin hij het beleid van de partij verdedigde. Maar zei toen plotseling: “Maar vandaag is, voor zover ik weet, een beslissing genomen… We hebben besloten dat iedere DDR-burger de grens over mag”. Onmiddellijk volgde de vraag wanneer deze regel in werking zou treden. Schabowski bladerde in zijn papieren, keek op, en zei toen: “Dat geldt – voor zover ik weet – … vanaf nu”. Het was op dat moment precies 18:57 uur.

Daarmee kwam een einde aan de communistische dreiging… of misschien toch niet?

Communistische dreiging – islamitische dreiging

De voormalige communisten in bijvoorbeeld Nederland (CPN, PSP, PPR, EVP) hebben zich in 1990, vrij snel na de val van de Muur dus, getransformeerd in GroenLinks. Deze partij bracht in 2021 het eerste kopvod in de Tweede Kamer; een deerne die amper droog achter de oren is en dochter van een moslimbroeder. Naar blijkt hebben de communisten zich slechts in andere jassen gehuld, maar hun doel is nog steeds hetzelfde, vernietig de democratie en schep chaos: “Divide et impera”. Nu we in Nederland of de EU bepaald geen politici van het kaliber Reagan (en ik snap dat iedereen nu buldert van het lachen, maar serieus: denk dáár nu eens over na en huiver) hebben, kan ons bepaald niet geruststellen.

Met Poetin is het helemaal niet zo geweldig kersen eten. Wie tegen hem is, wordt over de kling gejaagd; voorbeelden genoeg. Alle centjes van Gazprom komen in de diepe zakken van Poetin en zijn vrienden terecht en dat is ook wat Rusland momenteel is: Poetins’ eigen verdienmodelletje. Een heel land en nog zwaar bewapend ook, achter je eigen huis; denk je dat eens even in.

Hopelijk komen er nieuwe verkiezingen. Laten we dan ons best doen en de straat opgaan, meehelpen om nu eindelijk eens tot een verandering ten goede te komen.

Door:
Ton Nijhof
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

23 reacties op Foei, “bozeoudeman”!

 1. Klaas zegt:

  Like

 2. bozeoudeman zegt:

  Ik voel me vereerd dat u zoveel moeite voor mij heeft gedaan maar dit schreef ik gisteren naar aanleiding van reacties op mijn stuk

  Jammer dat het iedereen ontgaat waar het om gaat! Of Putin een fijne vent is of net zo een hufter als alle andere politici zoals Obama en Biden ook zijn, daar gaat het niet om, het gaat om het feit dat de Amerikanen (terecht) niet wensten dat de Russen rakketen plaatsten op Cuba maar zelf hun raketten plaatsen in Polen, in de Oekraïne en al hebben staan overal in de EU en ga maar door en dat mag dus wel: Bullshit, de Amerikanen zijn de agressors in de wereld en gaan net zo lang door met provoceren tot iemand zegt tot hier en nu niet nog verder. De yanks hebben nooit iets geleerd van Vietnam. De yanks zijn onze bezetters vanaf 1945, de Russen hebben zich uit de Oostblok landen teruggetrokken maar de yankees? Wanneer gaan die weg? De EU wordt gedomineerd door de wensen/ eisen van de yankees, de hele wereld moet naar hun pijpen dansen om hun bedrijven te spekken, zie nu Gates en de farmacie. De invasie die de EU ondergaat is de EU opgedwongen door Obama! Goedkoper gas uit Rusland mogen we niet kopen we moeten duur gas en dure vliegtuigen van de yanks kopen, wij hebben een keus, dat zooitje in Brussel doet alles zoals de yanks hen laten weten dat ze het moeten doen.

  Geliked door 4 people

  • Jan zegt:

   Als ik jou was zou ik treuren dat De Muur weg is.

   Afghanistan werd onder de Russen (niks sovjets) al volledig verwoest.
   Voor de inval:


   Russen lieten een zwijnenstal achter in alle door het bezette landen. Tot de dag van vandaag is dit te zien. Niet in het nieuws betekent niet dat de conflikten weg zijn, zoals in Georgie waar Rusland zich meende mee te bemoeien.
   Hoezo ‘yanks’? Russen hebben nooit iets geleerd van hun bezetting van andere landen

   Cuba is in geen enkel opzicht te vergelijken met Polen. In Polen kwam nadat de Russen vertrokken weer een normale regering, op Cuba grepen een stel psychopatische massamoordenaars de macht, Castro en Guevara die New York met atoomwapens beloofden weg te vagen. Nogal een verschil.

   Like

   • bobzelf zegt:

    GOH WAT EEN WEER, WEER HE , ??

    AFGHANISTAN , WHAHAHAHA , JA DE USA KWAM HET EVEN OPLOSSEN , WANT DE RUSSEN RIEPEN NOG BLIJF DAAR MAAR WEG
    IS GEKKENHUIS

    MAAR NEE, HOOR FIRST BLOOD FILMS, EN DE PAPAVER VELDEN BESCHERMEN WHAHAHA
    ROCKY BALBOAAAAAA
    DIE SYLVESTER STALLONE IS DE ENIGE AMERIKAAN DIE OOIT WAT GEWONNEN HEEFT
    WHAHAHAHAHAHA

    DIE OUWE KINDER POSTZEGEL LIKKER TOCH …

    WORDT 141 ONDERUIT GEHAALD MET ZIJN LULVERHALEN , KRIJGT DIE LAATSTE WEGGERUKTE HERSENCEL MAAR NIET VAN DIE GEPROGRAMMEERDE CCCP / STALIN DID IT AF

    EN HOPPA UIT HET USA SPROOKJESBOEK , WE NEVER WON IN 240 BATTLES WEER EEN LEUK VEERHAALTJE VOOR DE NONONONOOOOS HIER VOOR HET SLAPEN GAAN

    EN HOPPA HET VOLGENDE LULVERHAAL

    MIJN OOM HEEFT OOK DE BOERKA DAAR IN AFGHANISTAN UITGEVONDEN EN INGEVOERD
    JE ZET DIE KAP OP , ANDERS ZIEN ZE DAT JE HOER BENT !!
    JA OOM VLADIMIR WILDE DAT NIET .WHAHAHAHAHAHAHA

    NIET DE ISIS OPGERICHT DOOR HITLARY NEE HOOR

    OOM VLADIMIR DID IT

    SNAPPU NOU , 7 JAAR DAG EN NACHT HIER, GEEN WERK , UITKERING
    EN MAAR LIKKEN EN LIKKEN AAN DIE KINDER POSTZEGELS

    WELTERUSTEN JANNEMAN

    Like

 3. Republikein zegt:

  Man, wordt allemaal door “boven” geregeld, maak je niet zo druk.

  Like

 4. Marc zegt:

  Mooi stuk Ton. Ook jouw stelling dat Poetin helemaal niet zo’n geweldige vent is. Toch heb ik daar wel wat kanttekeningen bij.

  Dat Poetin een autocraat is, kan voor niemand nieuws zijn. Dat hij op een slechte manier met Navalny omgaat is overduidelijk; dat democratisering in Rusland resoluut de nek wordt omgedraaid volkomen verwerpelijk.

  Desalniettemin wil ik daar twee kanttekeningen bij maken, die deels met elkaar in verband staan.
  1. Na de ineenstorting van de SU kon het met Rusland alle kanten opgaan. Het had de eerste 10 jaren te maken met een superkapitalisme, waarin particulieren met de beste staatsbedrijven aan de haal gingen voor een appel en een ei. Dat kon natuurlijk niet onbeperkt doorgaan. Er moest paal en perk gesteld worden, en dat deed Poetin uiteraard op autocratische wijze. Waarom? Omdat de Russen nu eenmaal geen democratische cultuur hebben.
  2. Na het uiteenvallen van het communistisch blok, SU en Warschaupact was er de facto geen reden meer voor het voortbestaan van een NAVO, dat bedoeld was om communistische expansie vanuit de SU te beteugelen. Nu de SU niet meer bestaat is die dreiging verdwenen.
  Maar het tegendeel gebeurde: de NAVO breidde uit tot en met de 10 voormalige Warschaupactlanden, tégen gemaakte afspraken in. Ook de politieke arm, de EU, breidde uit met diezelfde landen.
  Deze uitbreidingen waren per definitie gericht tegen Rusland, waardoor dit land ongewild in de hoek gedrukt (en verdacht van imperialisme) werd van de oude SU of zelfs tsaristische rijken. De positie die Rusland nu in Europa inneemt, heeft het te danken door toedoen van NAVO en EU.

  Als laatste merk ik op dat de oude communistische staten, met alle nadelen die hun geschiedenis kent, ontegenzeggelijk het voordeel hebben niet die mentale ontwikkelingen te hebben meegemaakt die het Westen heeft doorgemaakt, namelijk dat van een ernstig zieke en zwaar mentaal gestoorde patiënt.

  Geliked door 2 people

  • Jan zegt:

   Niks ‘superkapitalisten’. Jeltsin was een malloot die niks kon net als Biden. Rusland was veranderd in een kleptocratie en daar heeft Putin terecht een eind aan gemaakt, maar dat maakt hem nog geen heilige zoals uit de woorden van de boze man doorklinkt. Ook hij is niets anders dan een kleptomaan (hij mag zich graag iets toe-eigenen tijdens een bijeenkomst). Gewoon even kijken wat op zijn bankrekeningen staat en hoe zij ‘datsja’ er uit ziet en die is ‘iets’ anders dan een volkstuinhuisje
   https://wildbate.com/vladimir-putins-secret-palace-contains-casino-slots-arcade-pictures/

   Je denkt toch niet dat Putin ‘zijn’ $200 miljard+ verdient heeft met hard werken? Putin is een ordinaire dief, niets anders.

   How did Vladimir Putin afford his £450,000 watch collection worth six times his annual salary?
   https://www.dailymail.co.uk/news/article-2156794/How-did-Vladimir-Putin-afford-450-000-watch-collection-worth-times-annual-salary.html

   Ja,hoe is het mogelijk? Gewoon afromen en doorsluizen.

   Bij je punt 2. Wat dacht je van China? Maar men is graag blind wat op de achtergrond speelt en dat speelde al tijdens de Vietnam-oorlog.

   De voormalige Warschaupactlanden waren ingelijfd, waren zelfstandige landen die met de terreur van de Russen te maken kregen en waren dus na 1998 dus vrij om zich aan te sluiten bij de NATO. Heeft niets met agressie tegen Rusland te maken.

   Je laatste alinea. Wel eens opgemerkt hoeveel Hongaren en Polen steeds weer tegen de huidige regeringen protesteren? Niets geleerd van de Russische onderdrukking, net als Die Linke die steeds weer opnieuw begint.

   De socialistische sukkels in het westen hebben niet door dat zij met hun eigen communistische variant bezig zijn. Hitler en Stalin waren ook een pot nat. Het gaat om baas spelen en zakken vullen.

   Geliked door 1 persoon

  • bobzelf zegt:

   leuke gave reactie

   en als ik dan uw hele stuk lees !!

   ZIJN HET WEEER DIE PLEURUS USA BEVRIJDERS

   DIE ER EEN TERING ZOOI VAN MAKEN !! EN MAAKTEN

   24 OORLOGEN ER NOG NOOIT 1 GEWONNEN

   RUSSISCHE TROEPEN AAAN DE GRENS ? WAAR IN RUSLAND !! OOH JA

   ZE STAAN GODVERDOMME IN 121 LANDEN MET TROEPEN EN VLIEGTUIGEN IN ANDERE LANDEN . OM DE DIENST UIT TE MAKN

   EN DE DEMOCRATIE TE BRENGEN , MAAR PUTIN DID IT AGAIN NOT .

   DANK U WEL,

   DUS WEER . DID PUTIN IT NOT !!

   WHAHAHAHAHAHA

   DANK UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

   OME BOBZELLUF

   Like

 5. Monalisa zegt:

  Marcus’ Bakker was wel een zeer leuken buurman.

  Like

 6. bobzelf zegt:

  GOH , IK WIST NIET DAT KLAAS EN JAN NOG EEN BROER HADDEN !!

  U HEEFT ERG LANG VOOR LUL GESTUDEERD NEEM IK AAN ??

  BENT U VROEGER IN DESPEELTUIN UIT EEN KLIMREK GEFLIKKERD ?? MET JE HARSUS OP EEN BETONN TEGEL ?

  EN HOE LANG HEB JE DAARNA BIJ EEN MOLEN GEWERKT .?.

  U KOMT UIT EEN FAMILIE MET STRUISVOGELS ?

  240 OORLOGEN IN 200 JAAR , NIET GEZIEN NIKS VAN GEHOORD
  EN NOG NOIT IETS GEWONNEN ?? EN JIJ DROEFTOETER IS FAN ??
  NOU JA HET VERMOORDEN VAN MILJOENEN INDIANEN ?
  DAT WAS OOK EVEN VERGETEN

  NEE DIE DEKSELSE RUSSEN WHAHAHAHAHA

  JA PUTIN DID IT . , JA AL 32 JAAR DUS NIET , MAAR JA

  ALS BRUSSEL JE VERTELT GA JIJ EENS EFFE LEKKER BIJ E.J.BRON EEN LULVERHAAL OPHANGEN ,WANT WIJ ZIEN DAAR TEVEEL MENSEN POSITIEF OVER DE RUSSEN

  EN DAT IS TERECHT, MAAR NIET DE BEDOELING DENK IK

  NA DE BLAMAGE VAN VORIGE WEEK, MET DRUIPENDE KNIEEN JE NEDERLAAG ER KENNEN

  JA RUSLAND MET THUISWEDSTRIJDEN IS ALTIJD AL MOEILIK GEWEEST
  VRAAG MAAR AAN ADOLF EN NAPPIE

  EN JA DIE RUSSISCHE STEELPARTIJEN HE,
  DE GOUDVOORRAAD BEN JE EVEN VERGETEN
  DE STAATSSCHULD OP ZO GOED ALS 0
  GOH, WAT STEELT MIJN OOM

  WEL EENS VAN KIEV GEHOORD EN 2014 , ?? ZAL WEL NIET HE ZAT JE TOEN IN NIGERIA ZEKER MET KECH ??

  NOU IK WEET NIET OF DIT ONDER BLOGREGEL 4 VALT

  MAAR ALS IK EEN LUL ZIE EN HOOR,DAN BEN JIJ DUS EEN LUL

  GEGROET , PUTIN DID IT EEN USA HERSENDODE ZOJUIST BINNEN GEVALLEN

  ONGELOFELIJK , DIE MAN KOMT ZO VAN DE EFTELING WHAHAHA

  DAT JAN EN KLAAS EEN BROER HAD WAT LEUK MAN

  KOM SNEL NOG EENS TERUG VRIEND

  WHAHAHAHAHA

  OOM THE EMPEROR OF THE WORLD .

  Geliked door 1 persoon

 7. Lost Johnny zegt:

  Mijns inziens is het Rusland van vandaag een totaal ander soort land dan voor 1990….persoonlijk beoordeel ik de zaken op wat ik nu zie, met het verleden als referentie. Rusland is enorm gegroeid en zoals het in elkaar zit qua volkeren en verschillen heeft Poetin eigenlijk het onmogelijke gedaan. Zowel de corruptie aangepakt als een heleboel naties in verval opgetrokken tot een zelfstandige unie, zonder overal oorlog te creëren.

  Mij lijkt dat ons denken in het westen ergens in de koude oorlog is vastgevroren en wij worden op die emoties nu nog bestuurd, de buitenlandse politiek naar het oosten toe is gewoon vijandig, alsof er nooit een val van het communisme is geweest.

  Als er iets is dat Poetin goed doet is het opkomen voor eigen land en volk zonder daar meteen voor te gaan moorden, en het was niet Rusland die Irak binnen viel, of Libie, of Syrie….en Oekraïne, was het niet Verhofstad en consorten die zogenaamd een dictator hielpen verwijderen, om vervolgens HUN marionetten de boel te laten terroriseren…

  Voor mij is duidelijk dat onze leiders niet voor volk en vaderland werken maar voor lieden die geld en macht als enige drijfveer hebben. Wie Poetin goed vind geeft feitelijk aan wat wij hier missen: integere politiek VOOR de eigen bevolking.

  Pro Poetin is feitelijk met een voorbeeld aangeven waar ons politiek gajus tekort schiet.

  Ik zie meer vrijheid in het oorsten dan hier, in “ons” democratische treurspel.

  Dus ja, ik ook. Ook ik bewonder/ ben jaLoers op de Russen.

  Wij krijgen steeds de gluiperds en de dieven en leugenaars als leiders, ongeacht hoe we stemmen.

  Geliked door 2 people

 8. Wim zegt:

  Deze reactie gaat voorbij aan de rol van het westen (VS) ten tijde van Jeltsin. Ook het vuile spel met Oekraine wordt niet genoemd. Evenmin heeft de schrijver het over het opnieuw aanwakkeren van anti Rusland gevoelens door Biden cs.
  Het opvoeren van De walgelijke flirt van de neo marxiten van Groen Links met de islam, zien als bewijs van kwade bedoelingen van Putin is wel erg kort door de bocht. De nieuwe communisten vinden we eerder in het westen danin Rusland lijkt mij.

  Geliked door 2 people

 9. Lord of Hosts zegt:

  “De beëindiging van de Koude Oorlog (1945 -1989) kan volledig op het conto van de Amerikaanse president Ronald Reagan worden geschreven.”

  Ronald Reagan was net als zijn voorgangers en degenen die na hem kwamen een nuttige idioot voor de financiële en economische wereldmacht.
  WWI werd georganiseerd om Duitsland en het Ottomaanse Rijk onder gezag te krijgen en dat is gelukt.
  Financieel, economisch, maatschappelijk incl de media, en militair, werd aangestuurd door, en stond voor de volle 100% onder controle van Amerikaans/Britse instanties. Hitler werd opgeleid en klaargestoomd als nuttige idioot en werd in het zadel gehesen…

  WWII werd georganiseerd om ook Rusland onder controle te krijgen en heel Europa kreeg instructies om hieraan mee te werken.
  Eerst werd Rusland en het Russische volk wereldwijd ontmenselijkt;
  https://translate.google.nl/translate?sl=auto&tl=nl&u=http%3A//tipolog.livejournal.com/51039.html
  En alle Europese landen leverden braaf de mannen die getraind werden om het oostfront te versterken. Maar deze informatie blijft nog altijd, ook in Nederland want geheim, achter slot en grendel. Deze informatie komt uit de Russische archieven want de waarheid omtrent de Grote Patriottische oorlog hoeft daar geen geheim te zijn. Zij, de Russen, waren te goeder trouw.
  De namen van 4.800 Nederlandse soldaten, incl. rang en daden, die niet tijdig het hazenpad konden kiezen en overmeesterd werden vind je terug in die archieven.

  Gevonden documenten bewijzen dat de aanval op Rusland een georganiseerde genocide op het Russische Volk was.
  Helaas is niet eens een klein deel van de documenten met betrekking tot het proces van Neurenberg gepubliceerd.
  https://translate.google.com/translate?hl=&sl=de&tl=nl&u=https%3A%2F%2Fde.nuremberg.media%2Fexpertise%2F20210310%2F129071%2Fblockade-leningrads-voelkermord.html
  Joseph Stalin, het Russische volk en het Rode leger zijn de overwinnaars van WWII in Europa.

  De organisatoren, deze smeerlappen wanen zich nog steeds veilig achter de schermen, van deze oorlog zijn de ware verliezers. Hun opzet, de op de knieën dwingen van de USSR, mislukte.
  Het was dan ook niet zo vreemd dat Britse en Amerikaanse militairen gestuurd werden terwijl Duitsland al voor 90% verslagen was. Ze wilden de vazalstaten van West-Europa niet verliezen aan de Russen. Wat een financiële en economische strop zou dat voor hen zijn. En wat hebben de smeerlappen huisgehouden met hun bombardementen op Europese steden en infrastructuur, de gruwelijke vuurzee op de Duitse steden, al die burgers die levend verbrand zijn…
  En dan ook nog Gore lef hebben om het Marshallplan aanbieden, die alleen maar gunstig was voor de Fed en de Wallstreet-banken en bedrijven, om alles weer op te bouwen. We zijn hiermee in een wurggreep beland die tot op de dag van vandaag steeds strakker aangetrokken wordt… en elk jaar moeten we deze “bevrijding” op 5 mei vieren. De Ironie!

  Neen, de echte overwinnaars op Nazi-Duitsland mochten niet geëerd worden. De propagandaleugens, de demonisering werd nog een tandje opgevoerd en duurt voort tot op de dag van vandaag.

  Maar laten we nooit vergeten wie de allerhoogste prijs betaalde voor de overwinning op de nazi’s. De USSR verloor 27 miljoen mensen.

  President Poetin schreef dit onlangs in een column:
  “Iedere familie verloor wel een bloedverwant en niemand ontkwam aan verdriet, terugslag en tragedie. Dat ze geen haat voelen voor de vijand vind ik wonderbaarlijk. Eerlijk gezegd kan ik hun goedheid tot op de dag van vandaag niet vatten. Mijn moeder, ze was zo ontzettend zachtaardig, zo goedhartig. En ze zei tegen me, “Waarom zouden we deze soldaten haten? Het zijn ook gewoon maar mensen en wij hebben ze in de oorlog ook gedood.” Dat is uiterst opzienbarend. We zijn opgegroeid met Sovjet boeken en films… En haat bestond. Maar op de een of andere manier leefde het niet in mijn moeder. Ik zal haar woorden altijd onthouden: ‘Wat kun je doen? Ze werken net zo hard als wij. Ze werden gewoon naar het front gestuurd om te vechten.”

  Like

  • bobzelf zegt:

   WHAHAHAHAHAHAHAHAH
   NOU IK KRIJG UIT DE REACTIES TE ZIEN

   DAT “””??? VRIEND TON NIJHOF “”

   DE LUL DIE OME BOB ZO UIT MIJN DUS GEWOON EEN LUL NOEMT !

   NIET ZOU MISTAAN HIER ALS 2e GESCHIFTE EU TROL .

   MAAR JA DAT KLAAS EN JAN NOG EEN HERSENDODE BROER HADDEN ?.

   EN NA ZIJN FENOMENALE USA FAN STORY , GEEN 2e X op komt treden

   WHAHAHAHAAHA, WHAHAHAHAHA, MIJN GOD DE ARRROGANTIE VAN DEZE MAFKEES ALLEEN AL

   OPZOUTENNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN

   OOM DROEFTOETER

   Like

 10. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Wat een opluchting dat het gewone gezonde verstand toch weer terugkeert op deze site.
  Te lang heeft al het gedweep met Putin geduurd.
  Je kunt het nog zo met iemand eens zijn maar verafgoden gaat altijd verkeerd, Putin een heiligenstatus toebedenken gaat vele malen te ver, dat is hij niet en zo zal hij ook zeker niet de geschiedenisboeken ingaan.
  Zeker is het wel zo dat hij veel goeds gedaan heeft voor Rusland gezien de puinhoop waar ze uit kwamen, de puinhoop nu is aanzienlijk kleiner dan dat hij was en daarvoor verdient hij zeker lof.
  Zoals zo vaak zit er ook een keerzijde aan, hij vind zich almaar meer de alleenheerser over Rusland die het zich kan veroorloven elke oppositie met geweld te onderdrukken.
  Het kan bijna niet anders dan dat een keer verkeerd gaat en dan moeten wij als Europeanen maar hopen dat het geweld waar dat mee gepaard zal gaan onze deur voorbijgaat, te vaak is Europa het slagveld van de wereld geweest.

  Like

 11. Ravian zegt:

  Goh, wat een mooi verhaal Ton, en dan ga je in die voorlaatste korte alinea helemaal de fout in.
  Das overigens een beproefde methode.
  Je verkondigt eerst een hele lap waarheid, en gebruikt het aldus opgebouwde geloofwaardigheidskrediet dan vervolgens om wat verkapte leugens van waarheidsgehalte te voorzien.
  Dat de onderbouwing die deze lap waarheid siert in deze bedenkelijke korte alinea geheel ontbreekt spreekt niet in je voordeel.
  Foei, Ton!

  Het punt is natuurlijk dat in Rusland de ideale democratie helemaal niet realiseerbaar is.
  Het land is door Jeltsin volledig naar de kloten geholpen.
  Jeltsin heeft er voor gezorgd dat in Rusland de voormalige communistische elite, de Russische Maffia, en buitenlandse zakkenvullers (waarvan de Biden en Clinton families onderdeel uitmaken) in een gevecht om het geld en de macht verwikkeld zijn geraakt.
  Een gevecht waarbij Rusland steeds armer werd en de bovengenoemde partijen steeds rijker.

  Putin heeft in 1999 de macht van Jeltsin overgenomen, eerst achter de schermen, en daarna officieel.
  En Putin heeft Rusland dus vervolgens uit deze neerwaartse spiraal van geweld, corruptie, en verrijking over de rug van het Russische volk, weten te trekken, wat een hele prestatie is.
  Dat is, vooral de eerste 5 à 10 jaar, een hele strijd geweest.
  En vooral in die periode zijn er veel “tegenstanders van Putin” op het slagveld gesneuveld.
  Maar iedereen vergeet wel dat deze slachtoffers niet enkel tegenstanders van Putin waren, ze waren ook de tegenstanders van heel wat onfrissere elementen in deze machtsstrijd dan Putin.
  En waar Putin deze tegenstanders eenvoudigweg had kunnen uitschakelen door ze op te laten pakken en in de bak te laten gooien konden deze “spelers” ze enkel “permanent” uitschakelen, en hadden daar ook de attitude voor.
  Maar het was, vooral voor de westerse “belanghebbenden”, natuurlijk wel interessant om al deze permanent uitgeschakelden Putin in de schoenen te schuiven.

  Inmiddels is de situatie in Rusland redelijk onder controle, maar verdwenen zijn die voormalige communistische elite, die maffioso, en die buitenlandse zakkenvullers niet.
  En inmiddels komt daar dan ook nog de US/EU/NAVO (Deep State) inmenging bij, die Rusland middels boycots economisch kapot poogt te maken, en er middels de CIA & Co opstanden en staatsgrepen poogt te realiseren.
  In een land zonder enige democratische traditie, zoals Rusland, kun je dan de situatie enkel onder controle houden door de teugels strak te houden, met idealistisch geblaat over “democratie” ga je dan de klus niet klaren.

  En het mooiste is nog wel dat al die schreeuwers in landen wonen waar de democratie inmiddels tot niets meer dan een schaamlap voor een socialistische elitocratie verworden is.
  In de US zit een ongekozen fraudeur president te spelen, in Frankrijk wordt de bevolking met rubber kogels onder controle gehouden, in Nederland regeert een ondemocratische criminele leugenaar, en worden vreedzame demonstraties inmiddels met de knuppel beëindigt.
  Zoals een zekere Putin het een tijdje geleden in een BBC interview stelde; “Ga eerst maar eens je eigen stoep vegen.”

  Geliked door 1 persoon

 12. Bob zegt:

  Ik heb niets op met Rusland.
  Maar de Nato had belooft zijn invloeds-
  gebied niet uit te breiden, maar staat nu
  wel aan de grens met Rusland.
  Rusland op zijn beurt probeert zijn
  invloed in het M-O te vergroten.

  Like

  • Ravian zegt:

   Bijna goed, Rusland probeert enkel de invloed van de voormalige USSR in het Midden Oosten enigszins te behouden, om te voorkomen dat de radicale islam er de boel over neemt.
   Heel het Midden Oosten, buiten Israël, was vroeger een bondgenoot van de USSR.
   Dat is ook de werkelijke reden dat Obama van mannen als Gaddafi en Assad af wou.
   En dat is ook waarom Rusland legaal in Syrië zit, en Turkije en de US niet.
   Rusland is een bondgenoot van Syrië en is daar aanwezig op uitnodiging van het wettelijke gezag.
   Turkije en de US hebben er niets te zoeken en zitten er omdat Obama en Erdogan stoute plannen hadden.

   Geliked door 1 persoon

 13. Republikein zegt:

  Zou de wereld een commune zijn?
  Denk het, tenslotte betekent Yankee gewoon Jan Kees, en ik heet Arnoldus Pierre, maar zeg maar Arie Pieter hoor.
  Ben niet van de poot .

  Like

 14. Lost Johnny zegt:

  Na alle reacties en discussie te hebben gelezen denk ik dat mijn beschrijving “ ons denken is bevroren in de koude oorlog” vrij accuraat is. Ik had anders gehoopt.

  Doordat ons denken zo is beïnvloed door pers en politiek is normaal logisch denken op bijna alle vlakken onmogelijk geworden, altijd iemand die het verleden door het heden trekt en de angst die ons is aangeleerd aanslingert.

  Mijn denken is veranderd toen ik in het leger zat. 1982 was dat, parate troepen. Tijdens een alarmfase waarbij we de kazerne moeten verlaten en ergens op de Duitse hei een gat moesten graven en de munitie uit de bunkers werd gehaald kwam ik tot de realisatie dat ik op iemand anders moest gaan schieten omdat iemand die ik niet ken ergens heeft beslist dat ik dat moest doen. Nou heb ik niks tegen op iemand schieten, maar de reden moet gegrond en passend zijn. Mensen sterven dagelijks, ik ook ooit. So what? Je goed voelen kan vele vormen hebben…
  Een paar politici die hun werk niet hebben gedaan en zich op hun vette geslachtsdeel getrapt voelen vind ik niet echt een passende reden om iemand iets aan te doen, nou ja, die politici misschien… En aan de andere kant van de loop van mijn wapen zit iemand in precies hetzelfde schuitje, ook gestuurd om andermans ruzie en ego met zijn of haar leven te betalen.
  Oorlog? Laat politici in een kuil maar met elkaar vechten, en als het over is de bulldozer erop.

  Het tweede wat mij totaal een omkeer gaf was in het blind volgen en denken dat ik een deel van ene land en volk was kwam toen er twee onderzeeboten werden gebouwd of geverbouwd, ff kwijt, voor 400 miljoen per stuk, maar er geen 2,5 ton beschikbaar was voor MS onderzoek…..

  Was is prioriteit, de gezondheid van je volk of een boot die niemand ziet? Corrupte bende in Den Haag, er is niet genoeg touw en bomen in die stad om ze allemaal te bekeren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s