Hoe Arabieren de Palestijnen discrimineren

Een man op de fiets rijdt onder Palestijnse vlaggen door, die werden opgehangen voor de feestelijkheden ter gelegenheid van “Al-Quds-dag” op 22 mei 2020 in Bagdad, Irak.

(Door: Khaled Abu Toameh – Vertaling: E.J. Bron)

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft Irak verzocht om waarnemers naar de Palestijnse parlementsverkiezingen te sturen mits en als deze op 22 mei worden gehouden. De uitnodiging werd naar aanleiding van een ontmoeting in Bagdad door de ambassadeur van de PA in Irak, Ahmed Akl, aan Mohamed al-Halbousi, de woordvoerder van de Irakese parlementaire raad, uitgesproken.

Of de Irakezen de uitnodiging hebben aangenomen, is nog niet bekend. Duidelijk is echter dat Irak tot de vele Arabische landen behoort, waarin de Palestijnen nog steeds aan discriminerende maatregelen en wetten staan blootgesteld.

Erger nog. Het schijnt dat de Irakese autoriteiten tegen de paar duizend Palestijnen die nog in Irak wonen een politiek van etnische zuivering bedrijven.

Volgens een actueel bericht eisen de Irakese autoriteiten sinds kort dat Palestijnen, die Irak voor een periode van meer dan drie maanden verlaten, een inreisvisum aanvragen.

Een lid van het Irakese parlement zei tegenover het pan-Arabische mediakanaal “Al-Araby Al-Jadeed” dat het Irakese ministerie van Buitenlandse Zaken een richtlijn in omloop gebracht zou hebben die de terugkeer verhindert van elke Palestijn die langer dan drie maanden buiten Irak verblijft, tenzij hij of zij een inreisvisum van een Irakese ambassade krijgt.

De niet nader genoemde parlementariër verklaarde dat de verordening van de Palestijnen een verklaring zou verlangen waarom hij of zij langer dan drie maanden buiten Irak zou hebben doorgebracht. De nieuwe maatregel, voegde hij er aan toe, zou eveneens gelden voor Palestijnen die in Irak werden geboren.

Enkele Palestijnen, die bij het Irakese consulaat in Istanboel een inreisvisum hebben aangevraagd om naar Irak te kunnen terugkeren, zouden zijn afgewezen, deelde de Irakese parlementariër mee: “Dit is een immorele beslissing, die onverenigbaar is met de slogans die Irak heeft opgesteld ter ondersteuning van de Palestijnse kwestie.”

De nieuwe maatregel betekent dat honderden Palestijnen, die Irak om diverse redenen inclusief medische behandeling of opleiding, verlaten hebben het nu moeilijk zullen krijgen om naar huis terug te keren. Deze Palestijnen, die nooit het Irakese staatsburgerschap hebben gekregen, worden vluchtelingen in het buitenland. Het aantal in Irak wonende Palestijnen is van ongeveer 40.000 – voor de Amerikaanse invasie in Irak in 2003 – tot minder dan 4000 gedaald.

Veel Palestijnen vluchtten uit Irak, nadat ze blootgesteld stonden aan de geweld- en moordcampagnes van Irakese milities, die hen ervan beschuldigden samen te werken met het  regime van de voormalige Irakese dictator Saddam Hussein.

“Palestijnen werd door de opeenvolgende Irakese regeringen in feite van hun identiteit en hun reisdocumenten beroofd”, staat er in een ander bericht van “Al-Araby Al-Jadeed”:

“Nadat ze als ´Baath-loyalisten´ en ´Saddam´s lievelingen´ werden belasterd, namen sektarische sjiietische milities de Palestijnse vluchtelingen op de korrel. Alleen al in het jaar 2003 werden 344 Palestijnse families door milities met geweld uit hun huizen verdreven. Tussen 2003 en 2016 werden naar schatting 300 Palestijnse vluchtelingen door deze milities vermoord. De Irakese autoriteiten hebben grotendeels weggekeken, omdat Palestijnen zelfs in bijdragen op sociale media accounts, die geassocieerd worden met het Irakese ministerie van Binnenlandse Zaken, als potentiële ´terroristen´ werden gedemoniseerd.”

In het jaar 2017 nam de Irakese president Fuad Masum een wet aan, die de in Irak wonende Palestijnse vluchtelingen van hun rechten beroofde en hen classificeerde als buitenlanders.

Het Palestijnse terugkeercentrum veroordeelde de wet scherp en zei dat deze de in Irak wonende Palestijnen zou discrimineren. Het centrum riep de internationale gemeenschap op om de nieuwe wet te veroordelen en grote druk op de Irakese regering uit te oefenen, opdat deze haar internationale verplichtingen tegenover de Palestijnen nakomt.

De internationale gemeenschap en zogenaamde pro-Palestijnse groepen en protagonisten hebben zich echter tot nu toe met geen woord over de discriminerende maatregelen tegen de in Irak wonende Palestijnen uitgelaten.

De internationale reactie zou natuurlijk compleet anders zijn uitgevallen wanneer Israël zulke maatregelen tegen Palestijnen genomen zou hebben. Blijkbaar is niemand echt geïnteresseerd in de noodsituatie van de Palestijnen. Ze zijn alleen interessant wanneer men hen als slachtoffers van Israël kan neerzetten, maar niet als slachtoffers van een Arabisch land.

Een Palestijnse man, die Irak verliet om in Turkije een beenoperatie te ondergaan, bevestigt dat de Irakese ambassade in Turkije zijn aanvraag voor een inreisvisum meer dan eens zou hebben afgewezen: “Ik weet niet waar ik nu naartoe moet. Ik ben geboren in Irak en heb geen andere plek waar ik naartoe kan gaan. Mijn gezin en al mijn familieleden wonen in Irak.”

Thamer Ali, een 66-jarige Palestijn uit Irak, zei dat de Irakese regering “ons nog steeds als buitenlanders behandelt, we hebben geen recht op een baan of werk in privé-instellingen of instellingen van de staat.” Ali zei dat hij en andere in Irak wonende Palestijnen de Palestijnse Autoriteit al “tientallen malen” om hulp verzocht zouden hebben, zonder succes.

Het zwijgen van de Palestijnse Autoriteit met betrekking tot de mishandeling van Palestijnen in Irak is geen verrassing. De Palestijnse leiders zijn er veel te veel mee bezig om Israël aan te klagen en te eisen dat het Internationaal Strafhof de Israëli´s wegens zogenaamde “oorlogsmisdaden” tegen de Palestijnen vervolgt. Aan het leed van de Palestijnen in Arabische landen wordt voorbijgegaan.

Dit aanhoudend zwijgen heeft tot gevolg dat er weldra geen Palestijn meer in Irak zal zijn.

Het Internationaal Strafhof, dat van Israël bezeten schijnt te zijn, zal vermoedelijk geen onderzoek naar de etnische zuivering van de Palestijnen in Irak beginnen. En het is net zo onwaarschijnlijk dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een urgentiezitting houdt om Irak voor zijn discriminerende maatregelen tegen de Palestijnen aan de kaak te stellen. De internationale media van hun kant zullen hun giftige – en meestal onterechte – aanvallen op Israël voortzetten, terwijl ze de vreselijke behandeling van de Palestijnen door hun Arabische broeders ignoreren.

Bron:
de.gatestone.org
Vertaling: “Audiatur Online”

Bron oorspronkelijk artikel:
gatestoneinstitute.org
Door: Khaled Abu Toameh

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Hoe Arabieren de Palestijnen discrimineren

 1. Bob zegt:

  Palestijnen is een NIET bestaand volk.
  Palestina is geen staat.
  Palestina en Palestijnen zijn in het leven
  geroepen om het antisemitisme in de
  wereld te bevorderen.
  De lidstaten van de VN zijn de ergste
  door de UNWRA in stand te houden.
  De VN-vergaderingen zijn te vergelijken
  met de Wan See vergadering van het
  3e Rijk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s