DE SMAAK VAN BLOEMBOLLEN…

(Door: “Driek”)

In het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog kregen Nederlanders een groot probleem: na jaren van oorlog was er veel te weinig eten voor iedereen. Veel kinderen hadden elke dag honger. Mensen werden ziek en sommigen waren zo verzwakt dat ze overleden. Omdat er niets functioneerde, werden de lijken ergens in de gracht gedumpt. Ja, lezer, het was een vreselijke tijd vol ontbering.

De dag dat mijn moeder thuiskwam met een zak bloembollen kan ik mij nog goed herinneren. Die bollen werden ons aanbevolen door Radio Oranje, die nuttige oneetbare kooprecepten gaf. Daar, in dat verre Londen, hadden ze meer dan genoeg te eten, want onze koningin Wilhelmina zag er welgevuld uit toen zij in 1945 in Nederland voet aan wal zette. Toen ik haar op het filmjournaal aanschouwde, vond ik het een lelijke vormeloze vrouw. (Uitvoerig wordt Wilhelmina beschreven in het boek van Gerard Aalders, “Wilhelmina”, mythe, fictie en werkelijkheid).

Neen, beste lezer, honger was voor die koningslieden een volkomen onbekend begrip. Maar wij verrekten van de honger.Mijn moeder maakte die bloembollen klaar op het ijzeren noodkacheltje, je kon daar van alles in stoppen wat enigszins brandbaar was. Dat kacheltje stonk verschrikkelijk, de woonkamer stond altijd vol rook. Mijn zusje en ik gingen dagelijks hout sprokkelen, doch alle bomen waren ’s nachts al omgekapt, dus veel viel er voor ons niet meer te sprokkelen.

Een ware uitkomst waren de tramblokjes tussen de tramrails. Doch dat raakte ook uitgeput en werd streng bewaakt. Het was toen tijdens de Hongerwinter zaak om creatief om de gaan met de schaarse voedingsmiddelen. Zo kwamen, naast allerlei producten uit de natuur, ook bloembollen (tulp en dahlia) en suikerbieten op tafel. Bloembollen werden gekookt, gebakken, gefrituurd en gepoft en verwerkt tot soep en stamppot. Middelen om de bloembollen op smaak te brengen waren er niet. Ze hadden een zoetige smaak en soms ruik ik nog de geur van gebakken bloembollen. Je kon er weinig van eten, want je werd gans misselijk van de lucht alleen al. Gelukkig hoeven we dat niet meer te eten. Er is nu voldoende voedsel voor ons allen.

Ik wens de lezer nog een zegenrijke Bevrijdingsdag.

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

(PS: © 2021. Niets uit bovenstaand artikel mag worden gebruikt of gewijzigd op andere blogs/sites zonder de nadrukkelijke toestemming van de webmaster!)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op DE SMAAK VAN BLOEMBOLLEN…

 1. Albrecht zegt:

  Een kleine correctie: het voedseltekort was het gevolg van een door Londen uitgeroepen transportstaking in sept ’44. Alleen het westen (ZH, NH) werd getroffen omdat die niet zelfvoorzienend waren. M.b.t genoeg voedsel: US, Australië en Europese landen zijn vergevorderd in het afbreken van onze voedsel- en transportketen.

  Geliked door 4 people

  • guusvelraeds zegt:

   Klopt!

   In Zuid-Limburg, de Achterhoek, Friesland en Groningen was voldoende eten. Geen overvloed maar er was wel eten.

   Geliked door 1 persoon

   • delamontagne zegt:

    Daarom waren er die hongertochten.
    ik zie zo de foto voor me van een vrouw die naast haar fiets loopt met zakken vol eten van platteland gehaald.

    Geliked door 1 persoon

   • paulzwueste zegt:

    Ik heb ze zien liggen.
    De mensen zakten zo maar in elkaar op straat.
    Vielen flauw van de honger of stierven ter plaatse.
    Wat mij altijd is bijgebleven, en ik nooit zal vergeten, is de “vanzelfsprekendheid” waarmee de mensen over die lichamen heen stapten…
    Als ik zie hoe nu de jeugd, gekleed in dure merkkleding, zich ’s tussen de middag volpropt met “dogfood”, niets, helemaal niets af weet van het lijden van het Nederlandse volk tijdens de oorlogsjaren en zich bovendien absoluut niet interesseert voor de orkaan van onderdrukking, verwoesting en vernietiging die islam heet en die met elke decadente dag
    méér en méér op ons toekomt….!!!

    Geliked door 3 people

 2. guusvelraeds zegt:

  Na de great reset en de hyper inflatie die er aan schijnt te komen zullen we straks misschien weer blij zijn met een bloembol.

  De Maxima bol
  De Juliana bol
  De prins Bernhard bol

  en voor de fijnproevers onder ons
  De Mark Rutte bol.

  Geliked door 1 persoon

 3. J. C. Th. Köhler zegt:

  “Er is nu voldoende voedsel voor ons allen.”

  Helaas zijn er steeds grotere groepen die het geld niet hebben om al dat voldoende voedsel te kopen.
  Daar mag je alleen maar naar kijken, maar aankomen niet…

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s