Duitse mainstream media in staat van alarm: Ze krijgen concurrentie – uit Rusland

(Vertaling: E.J. Bron)

De Duitse “kwaliteitsmedia” verkeren in staat van alarm – hun monopolie op de Duitse uitzendhemel zou namelijk weldra serieuze concurrentie kunnen krijgen: door de Russische zender Russia Today (RT), die voor het eind van dit jaar ook in Duitsland een volledig programma wil aanbieden.

In een tijd van krachtige propagandistische bewapening tegen Moskou zijn zulke plannen het laatste wat de westelijke politiek kan gebruiken. Nu al lopen gevestigde media zoals “Focus” en de “Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ) storm tegen de Russische concurrentie, en het weekblad “Focus” roept vooruitsnellend af en toe om de binnenlandse veiligheidsdienst.

RT bestaat sinds 2005 als aan het Kremlin gelieerde Russische buitenlandse zender, die naar eigen zeggen het publiek vertrouwd wil maken met de “Russische zienswijze” op het internationale gebeuren en een tegenwicht tot de westelijke media wil vormen. Volgens eigen informatie wordt RT in meer dan 100 landen wereldwijd door ongeveer 664 miljoen mensen bekeken.

Tot het eind van dit jaar dient het in november 2014 opgerichte Duitstalige internetaanbod “RT Deutsch”, dat nu uitsluitend online beschikbaar is en bovendien een YouTube-kanaal bedrijft, uitgebouwd te worden tot een eigen televisiezender. Voor de nieuwe zender dienen 200 nieuwe medewerkers in dienst genomen te worden: redactieleiders, redacteurs, IT-mensen, presentatoren, correspondenten, cameramensen en ook mensen voor public relations.

Duitse mainstream vlaggenschepen, zoals de “FAZ” en “Focus”, reageren geschrokken, omdat RT er helemaal geen geheim van maakt de “vooraanstaande alternatieve nieuwsbron” in Duitsland te willen worden. Het zou er om gaan “een blik te werpen over de rand van het bord van de mainstream” heen. Verder staat er op de homepage van RT: “Met het Duitstalige programma wil RT een tegenovergesteld standpunt tegenover de eenzijdige en vaak door belangen gedreven mediale mainstream innemen. Het is ons doel om een tegenovergestelde publieke opinie te produceren en mediamanipulatie te laten zien.”

Heel erg: er dienen ook talkshows geproduceerd en uitgezonden te worden, waarin niet altijd dezelfde gasten zitten – daar hebben de ARD en het ZDF al lang afscheid van genomen: “In deze zin zullen wij stemmen aan het woord laten komen die een alternatieve, onconventionele zienswijze vertegenwoordigen”, staat er op de homepage. Bovendien zouden er nieuwsberichten worden gepresenteerd die door de Duitse zenders geïgnoreerd zouden worden of waarover eenzijdig bericht zou worden, zei de nieuwe hoofdredactrice Dinara Toktosunova.

Dat klinkt eigenlijk naar mediadiversiteit. Heel begrijpelijk dat de ARD en het ZDF en Co. daar niets van willen weten.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Duitse mainstream media in staat van alarm: Ze krijgen concurrentie – uit Rusland

 1. Jean zegt:

  Ik zou naar die Russische zender kijken, ik kijk NOOIT naar Arabische islamitische zenders want dat gaat daar toch maar enkel om mannenmacht en geweld.
  Ik zoek naar een oplossing om die Arabische zenders van de box te kunnen flikkeren zodat ze nooit meer in een zapmoment in beeld kunnen komen.

  Like

 2. guusvelraeds zegt:

  Online is het andere verhaal al een poosje te lezen. Ze zullen het schuim op de lippen krijgen.

  https://de.rt.com/

  Like

 3. Rien E zegt:

  Ik juich dit van harte toe, een beetje meer pluriformiteit kan nooit kwaad. Trouwens je kan zie hier in NL ook kijken. Meer npo-tegengas is meer dan goed

  Like

 4. Rinus zegt:

  Grappig hoe de MSN in West-Europa ageren tegen RT, maar zwijgen over het door Quatar gefinancierde Al Jazeera, het door London betaalde BBC-News, het door het Élysée opgetuigde France 24 en de Duitse staatsroeptoeter Deutsche Welle. Om er maar een paar te noemen.

  Persoonlijk waardeer ik RT al jaren, als aanvulling op – maar zeker geen vervanging van – de onafhankelijke media. RT zal stellig een nuttig tegenwicht vormen voor de door de Merkel clan gecontroleerde staatsmedia en de gelijkgeschakelde systeempers.

  Like

 5. Patriot zegt:

  Prima zaak.
  Ik kijk dagelijks naar Russia today en Ruptly.

  Like

 6. Julia zegt:

  Juich ik ook van harte toe dat RT de concurrentie aan gaat met de linkse propagandazenders in ons land zodat de waarheid langzaam door gaat dringen en de stinkende beerput van leugens en bedrog verder wordt geopend.

  Like

 7. Cock Paul zegt:

  Uitstekende TV, waar je geen maagzweer van krijgt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s