Viktor Orbán: “Heden ten dage is er geen liberale democratie”

(Vertaling: E.J. Bron)

In een interview dat woensdag 5 mei door de conservatieve Slowaakse website Denník Postoj werd gepubliceerd, kwam de Hongaarse minister-president Viktor Orbán terug op enkele gebeurtenissen, die de betrekkingen tussen Hongarije en de Europese Unie – evenals tussen Fidesz en de Europese Volkspartij (EVP) – de afgelopen jaren bepaald hebben.

“De Duitsers willen miljoenen moslims opnemen, dat is hun beslissing…”

Over de migrantencrisis van 2015, waarin bondskanselier Angela Merkel in feite de deuren en poorten naar Duitsland opende, terwijl Hongarije in plaats daarvan een hek bouwde langs zijn grens met Servië, zegt Viktor Orbán:

“Wanneer de Duitsers miljoenen moslims willen opnemen en een multiculturele samenleving willen opbouwen, dan is dat hun beslissing, hun lot […]. De Duitsers denken dat wanneer de oorspronkelijke Duitse samenleving, die al bezig is de christelijke waarden op te geven, met miljoenen moslims samenleeft, zij zich zullen vermengen en een nieuwe samenleving zullen vormen […]. In de politieke terminologie noemt men dat een open samenleving, en de Duitsers geloven dat. Ik geloof er niet in, omdat ik denk dat ze parallelsamenlevingen zal creëren, die naast elkaar zullen leven en dat dit grote problemen kan veroorzaken. Voor mijn land wil ik zo´n ontwikkeling liever niet.”

“Wat willen de Duitsers? Een Duits Europa of een Europees Duitsland?”

Aansluitend gaat de Hongaarse minister-president in op de ontwikkeling van de betrekkingen met de Beierse christendemocraat Manfred Weber, leider van de Duitse delegatie in de EVP: “Meneer Weber heeft Hongarije beledigd door openlijk te verklaren niet met de stemmen van de Hongaren voorzitter van de Europese Commissie te willen worden […]. Wat willen de Duitsers? Een Duits Europa of een Europees Duitsland? […]

Als de Duitsers een Duits Europa willen, betekent dit dat zij ook de andere naties willen voorschrijven wat ze moeten doen en hoe ze moeten leven. Daarvoor zet Manfred Weber zich in. Hij wil bepalen wat juist is met betrekking tot migratie, het gezin, de belastingpolitiek. Hij wil ons vertellen hoe wij Hongaren moeten leven.”

In vergelijking van Helmut Kohl, die “een Europees Duitsland wilde, […] niet voor de hegemonie, maar voor het pluralisme streed en altijd erkende dat ook de kleinste naties het recht hebben om over hun eigen lot te beslissen”, met Angela Merkel, “die noodgedwongen grote coalities moet aanvoeren”, verraadt Viktor Orbán dat Helmut Kohl in 1998 – toen Viktor Orbán juist voor de eerste keer aan de macht gekomen was – tegen hem had gezegd:

“U werd door de Hongaarse kiezers gekozen, uw verantwoordelijkheid ligt in de eerste plaats bij de Hongaren, en laat u zich daarbij door niemand beperken.”

“We moeten een nieuwe politieke gemeenschap creëren, die invloed op Brussel kan uitoefenen”  

Over zijn toekomstplannen na de uittreding van Fidesz uit de EVP zei de Hongaarse regeringschef: “We moeten nu een nieuwe politieke gemeenschap creëren, die invloed kan uitoefenen op Brussel, waaraan de Polen, Hongaren, Italianen, Spanjaarden en vele anderen werken.” Om dit te bereiken, sluit hij ook een samenwerking met het Rassemblement National van Marine Le Pen niet meer uit: “Deze optie ligt in de lucht”, antwoordt hij op een directe vraag van de Slowaakse journalist die hem interviewt.

“Heden ten dage is er geen liberale democratie”

Viktor Orbán legt ook zijn afwijzing tegenover de voorvechters van de “liberale” ideologie van de politieke correctheid uit: “Heden ten dage is er geen liberale democratie, maar een liberale niet-democratie. Er bestaat een liberalisme, maar geen democratie. De liberalen willen de hegemonie over de opinie. Daarvoor dient de Political Correctness, waarmee zij conservatieven en christendemocraten proberen te stigmatiseren en te diskwalificeren. Ik strijd tegen de liberalen voor de vrijheid. Ik sta aan de kant van de vrijheid en zij staan aan de kant van de hegemonie over de opinie […]. Ik respecteer het Westen en neem deel aan de integratie, maar ik moet zeggen dat de landen westelijk van ons in de afgelopen decennia veel van hun aantrekkelijkheid hebben verloren.

Ik wil liever niet dat de Hongaarse kinderen over twintig jaar in een land leven zoals veel westelijke landen in deze tijd zullen zijn.

Dertig jaar geleden wisten we niet hoe de islamitische wereld in Europa zich zou ontwikkelen […]. Wij willen de moderne wereld niet verlaten, wij zijn geen antimodernisten en wij begrijpen dat de wereld moet veranderen. De vraag is wat we uit het verleden naar de toekomst willen overdragen. Onder dit oogpunt hebben wij continuïteit. Wij willen de vrijheid behouden, die op het niveau van de naties nationale soevereiniteit en op het niveau van het individu individuele vrijheid genoemd wordt. Daar staan we ook achter onder de omstandigheden van de moderne wereld.

Boedapest wil Hongaren uit Slowakije niet betuttelen

Aangesproken op het heikele onderwerp van de Hongaarse minderheid in Slowakije, is Viktor Orbán zeer duidelijk: “Het is in het belang van Boedapest dat de in Slowakije wonende Hongaren hun eigen belangen in Bratislava kunnen vertegenwoordigen, en niet dat wij in Boedapest verplicht zijn hun belangen in Bratislava te vertegenwoordigen. Wanneer de Hongaarse gemeenschap in Slowakije dus succes heeft en zichzelf kan vertegenwoordigen, dan is dat beter voor de Slowaken en voor ons […].

Het is in het belang van Fidesz, dat een nationale partij is, dat er ook veel Hongaarse kinderen in Slowakije geboren worden, dat hun moeders Hongaars met hen spreken, dat ze Hongaarse scholen bezoeken, dat niemand hen pijn doet als ze Hongaars spreken en dat ze de vrijheid hebben om politiek actief te worden. De vorm waarin zij dit doen, is secundair. Daarom ondersteunen wij de culturele identiteit, niet de politieke belangen.”

Polen is het vlaggenschip van de Visegrád-groep

Met betrekking tot het onderwerp Visegrád-groep benadrukte de Hongaarse minister-president de betekenis van Polen: “Het vlaggenschip is Polen. Zonder Polen hebben de andere landen in de regio niet genoeg gewicht. Mocht Polen uit de V4 stappen, dan zou Midden-Europa zijn kiel kwijtraken. Ook Slowakije heeft een sleutelrol te spelen […]. Het wezen van de V4 is het vermogen om zowel het noorden als het zuiden te beïnvloeden.

In het noorden hebben we Polen, in het zuiden hebben we Hongarije. Het noorden moet zich met het zuiden verenigen, zonder jullie {Slowaken] zou het in twee delen worden gescheurd.” Hij legt ook de kwestie van de betrekkingen van de V4 met Rusland uit: “Het is duidelijk dat Polen veiligheidsgaranties nodig heeft, het is een enorm, vlak gebied. Slowakije, Hongarije en de Tsjechische Republiek worden door de Karpaten beschermd, natuurlijk hebben wij ook garanties nodig, maar wij worden niet door Rusland bedreigt, zoals de Polen dat denken. Daarom is het noodzakelijk om de Poolse eis naar een veiligheidsgarantie met de dringende vragen van de samenwerking” met Rusland te verbinden.

Bron:
unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Viktor Orbán: “Heden ten dage is er geen liberale democratie”

 1. bobzelf zegt:

  dus ????????????????????/
  als oom vladimir, de Polen duidelijk kan maken !!!!
  dat DE CCCP AL EVEN WEG IS !!!
  DAT HET COMMUNISME IN BRUSSEL TE VINDEN IS !!

  IS HET KLAAR MET DE EU .. !!!!!

  LATEN WE DAAR DAN EENS EEN NEUT OP NEMEN !!

  Yamas kalispera, ola kala ???

  en dan hard roepen straks “” PUTIN DID IT “”

  WHAHAHAHAHA , ALWEER

  OOMSTRANDSTOEL, JEZUSWAT IS HET HEET VANDAAG , WHAHAHA

  OOM SNEEUWBALLEN

  Geliked door 3 people

 2. Republikein zegt:

  Geliked door 2 people

 3. Voight-Kampff zegt:

  Best wel jammer dat de kern van de zaak niet wordt aangehaald; volkssoevereiniteit. Hij komt nog steeds uit de uitvoerende macht, waar fantasieloze competente managers behoren te zitten. In principe verwachten we van managers geen vergezichten (missie en visie). Bovendien, vergeet niet dat hij ook een vaccinatie-enthousiast is.

  Like

  • karton zegt:

   @ Voight-Kampff op 8-5-2021 om 09.55 u. Álles beter als het zootje dat in “Den Haag” zetelt o.l.v. maffia-baas Pinokkio !

   Like

 4. Voight-Kampff zegt:

  Karton, eens!

  Like

 5. Anneke zegt:

  De democratie is dood…DemoNcratie is een realistischer titel; politiek etiket.

  Like

 6. Anneke zegt:

  Mensen, ga de boeken vn schrijver Robin de Ruiter lezen !!! Bijvoorbeeld…De derien satanische bloedlijnen !!! En ogen en oren zullen worden geopend !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s