Teleurgesteld

(Door: Wim van Schaik)

De media waren lyrisch. Geen enkel kritisch geluid. De toespraak van André van Duin tijdens de Nationale Dodenherdenking paste dan ook naadloos in het verhaal van “Wat hebben we het (nog) goed in dit land.” Kortom, het ging er op de Dam keurig politiek correct aan toe.

Geen wonder dat ‘Den Haag’ lovend was over het optreden van de man die we vooral kennen van lachen, gieren, brullen. Rob Jetten, van de partij van voorwaardelijke grondrechten en ‘corona-ausweis’, had het over “Vrijheid die we moeten doorgeven aan de toekomstige generatie.” Hypocrieter kan niet. Op social media haastten BN-ers zich om hun ei te leggen. Claudia de Breij raakte geëmotioneerd, omdat ze had ontdekt dat André je ‘dus’ óók nog kon laten huilen. Beetje laat die ontdekking. Je hoeft maar naar ‘Mijn allergrootste fan’ te luisteren en je weet dat André een gevoelige man is.

Slechts een enkeling durfde een kritisch geluid te laten horen. Zelf was ik vooral teleurgesteld. Ik had Van Duin als onafhankelijker geest ingeschat. Nu deed zijn ongefundeerde lofzang op ‘onze vrijheid’ pijn aan mijn oren. Het Comité 4 en 5 mei kan overigens tevreden zijn. Tientallen jaren geleden, om precies te zijn vanaf 1981, werd het beleid om herdenking van de doden en van de bevrijding te verbreden. Wat dat betekent, zien we nu. De Nationale Herdenking van de doden en die van de Bevrijding worden vooral misbruikt om  onverdraagzaamheid in algemene zin te bestrijden, de idylle van ‘onze vrijheid’ in stand te houden en te doen aan nationale zelfkastijding.

Sinds vorig jaar lijkt de focus definitief verlegd van het verleden naar het nu. We vierden in 2020 dat we 75 jaar geleden bevrijd werden van een bezettende macht. Maar plots ging het om ‘75 jaar vrijheid’. Blij, blij, blij o, wat zijn we vrij!  André van Duin borduurde op dit thema voort toen hij zei dankbaar te zijn dat hij in vrijheid kan leven. Dat iedereen hier zichzelf mag zijn zonder dat iemand anders daar wat van zegt. Dat de Nederlandse grondwet verdraagzaamheid en tolerantie ademt. Kortom “apetrots dat ik in Nederland woon”. Het staatshoofd, Rutte en Halsema – niet te beroerd om de ME af te sturen op mensen die daadwerkelijk van hun vrijheid gebruiken maken – zagen dat het goed was.

Zou André echt niet beseft hebben dat het met die vrijheid niet helemaal goed zit? Even leek dat besef er wel te zijn. Maar het bleef bij: “Ondanks de coronamaatregelen vieren we onze vrijheid’’. Ik vraag me af hoe iemand zo blind kan zijn voor wat er in dit land gebeurt. Zou het met leeftijd te maken hebben? Van Duin is van de generatie die bij elke beperkende maatregel mompelt: “We hebben het nog goed”. Vooral dat nog is veelzeggend! Het is iedere keer: “We kunnen nog” en “We mogen nog”. Waarom niet juist bij de Dodenherdenking erop gewezen dat precies dat sluipende beroven van vrijheid, stapje voor stapje,  voor velen zo desastreus heeft uitgepakt?

Persoonlijk vraag ik me ook af of die onverschilligheid voor wat er met onze vrijheid gebeurt niet vooral voorkomt bij mensen die in de laatste fase van hun leven verkeren. En bij hen die geen nageslacht hebben. De toekomst lijkt dan minder belangrijk. Hoe vaak hoor je niet het banale: “Het zal mijn tijd wel uitdienen”. Après nous le déluge. Ligt daar misschien ook een verklaring voor de  verwoestingen die kinderloze leiders zoals Macron, Merkel, de Zweed Löfven, Trudeau en, niet te vergeten, Rutte aanrichten? Dankbaar zijn dat je in vrijheid hebt kunnen leven, mag dan voldoen voor hen die in hun laatste levensfase gekomen zijn of voor hen die geen nageslacht hebben, maar het is onbeschaamd ik-gericht en laat een ontstellend gebrek aan strijdbaarheid voor het welzijn van de komende generaties zien.

Een ander aspect is dat niemand de idylle van ‘vrijheid’ mag verstoren. Eén steentje in die vijver vol zelfgenoegzaamheid is voldoende om de deugmensjes met hun afkeer van vrije meningsuiting op de kast te jagen. Het is zoals Baudet schrijft: “We moeten onze vrijheden beschermen en verdedigen. De vrijheden van alle burgers, jong en oud, arm en rijk. Ongeacht de druk van de overheid en de media. Ongeacht de meehuilers en meelopers. Net als toen, zijn we ook nu een gevaarlijke grens overschreden. Net als toen, zitten overal angsthazen en opportunisten. Nooit meer bezetting, nooit meer onderdrukking! Ik zeg het met volle overtuiging. Maar ook: nooit meer lockdown! Nooit meer politie met knuppels die demonstranten in elkaar rost. Nooit meer avondklok! Vrijheid!”

En dan nog iets. Velen raakten geëmotioneerd door die handkus aan het eind van de toespraak. Ik zag er een gebaar in naar alle luisteraars en kijkers. Vond zoiets wel bij Van Duin passen. En eigenlijk ook wel een mooi.  Ik hoop dan ook niet dat het is wat de media ervan maakten: een gebaar “hoogstwaarschijnlijk naar zijn vorig jaar overleden echtgenoot Martin Elferink”. Zou dat wel zo zijn, dan zou het wel een zeer persoonlijk gebaar zijn, maar juist daardoor hoogst ongepast op dat moment en op die plaats en voor mij reden om dubbel teleurgesteld te zijn over het optreden van Van Duin.

Door:
Wim van Schaik
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

42 reacties op Teleurgesteld

 1. ronjaspers zegt:

  Ik vind het jammer dat een icoon als andre van duin zich laat lenen voor die walgelijke poppenkast.

  Geliked door 8 people

  • Rini Stegeman zegt:

   Welke “artiest “komt er volgend jaar ? Het is goed bevallen in de media. Misschien wel die gast die nu aan het songfestival mee doet ? Wij wachten af…………

   Like

   • Monalisa zegt:

    Jan Smit???

    Like

   • hannah zegt:

    toen Wim-Lex kleiner was heeft hij al eens gevraagd ….. waarom moet dat nou iedere keer weer ……. hier werd verder nooit meer over gesproken ……

    Like

  • delamontagne zegt:

   In zo’n weinig woorden zeggen wat ik ( en vele anderen ! ) ervan vinden.
   HEEL GOED.

   Geliked door 1 persoon

   • ronjaspers zegt:

    delamontagne.Bedankt voor het compliment,tot mijn 17e levensjaar kon ik dit soort uitspraken vaker doen.Helaas werd ik ziek met mijn 17e ik ben vaak bij mijn toenmalige huisarts (psychopaat) geweest met serieuze en ernstige klachten.Hij heeft mij nooit geholpen of laten onderzoeken,ik kwam met mijn 36e in de WAO terecht ik was compleet gesloopt.Mijn vorige huisarts heeft mij ook bijna vermoord met medicatie die ik onder dwang moest slikken (lang verhaal).Na 27 jaar werdt er voor het eerst bij mij bloed geprikt,bleek ik een te snel werkende schildklier te hebben,ik ben al die jaren een wrak geweest geestelijk en lichamelijk.Ik heb ook geestelijk en lichamelijk schade opgelopen omdat ik bij die vorige huisarts gedwongen werdt om die schadelijke medicatie te slikken.Ik hoop niet dat ik u of andere reageerders verveel met deze voor mij uitzonderlijk lange reactie.Ik zeg dit niet om medelijden te krijgen of zielig gevonden te worden.

    Like

 2. Voight-Kampff zegt:

  Dank voor het artikel en de uitstekende observatie.

  Geliked door 3 people

 3. Andre zegt:

  Doen ze expres want de oudjes zijn op gegroeid met Andre van Duin. Joop vd Ende de Tros? Doden herdenking moest geknakt worden. De waarheid en het vrije woord moet komisch verwijderd worden kennelijk. Kan me goed herinneren had de A v D weer een showtje met die viespeuk R. Brandsteder en de volgende dag kwam mn oom weer binnen met stomme grapjes of mn tantes met die grootste tros familie zooi verhaaltjes. Het virus zit er goed in! Mies Bouwman kon dit ook goed.

  Geliked door 2 people

 4. Weethetwel zegt:

  Jensen (editie 339) heeft het keurig uitgelegd.

  Geliked door 3 people

 5. pepo Copyright zegt:

  Konden ze geen “oude” oorlogs veteraan vinden ?

  Natuurlijk wel, maar niet een die deze boodschap uit wilde dragen. 😱

  Like

 6. Sinyo zegt:

  Ook dit jaar heb ik deze herdenking niet aanschouwd. Het is de bevrijding van Nederland. Van bevrijding op 15 augustus bij het Indisch Monument (43 jaar later . . . ) zal nooit sprake zijn. Daar bij de Landgenoten Overzee was de oorlog voorbij. Er viel een machtsvacuüm met “groen licht” voor de strijd om afhankelijk voor de Republiek Indonesia. Toen 2 maanden later begon de Bersiap.
  Dan heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei nog het waanzinnige idee de 15e augustus te verschuiven naar 4 mei. Over waanzinnige ideeën gesproken die populariteit van A.v.D is domweg misbruikt. Ik ga met W.v.S mee, dat die handkus voor zijn gestorven partner zal zijn bedoeld.
  Slot: hoe is het afgelopen met de Damschreeuwer?? Dezelfde weg gegaan o.l.v. het OnMogelijke als de Pitcher met het waxinelichtje – niet naar het karretje, dat op de landweg reed – maar naar het karretje het is niet al goud wat blinkt.

  Geliked door 3 people

  • Rien E zegt:

   Volledig mee eens

   Like

  • delamontagne zegt:

   Zal ik U eens iets heel vreemds= geks Zeggen ? ? ?
   Ik durf te beweren dat de meeste Nederlanders niet eens weten wat “Bersiap”: is , laat staan er ooit van hebben gehoord.

   Like

  • dit was de 1e keer in mijn 72-jarige leven dat ik niet meer kijk en mee doe aan 4 en 5 mei. ik hoop toch zo dat ik (wij allemaal wakkeren) het nog meemaken dat die hele linkse zooi tegen de muur wordt gezet.ik heb geen vlag maar als dat gebeurt ,koop ik er 2, een voor en een achter !

   Geliked door 1 persoon

 7. Jan zegt:

  De vrijheid in Nederland stierf definitief met de moord op Pim Fortuyn.

  Geliked door 6 people

 8. leefbarbaar zegt:

  Oneens. De toespraak van meneer van Duin was klasse. Gewoon herdenken. Zonder politiek. En zo hoort het ook. Gedenken.
  Dat er een ander Amsterdam is ontstaan, waar je niet meer kunt zeggen wat je wilt en je niet meer kunt zijn, wie je wilt, is een ander verhaal. Dat verhaal moet elders verteld worden.
  Ik ben persoonlijk heel blij dat de dodenherdenking nu eens niet ging over tolerant zijn voor moslims en bang zijn voor de PVV.

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Het ging nu niet eens een keer over tolerant zijn tegenover moslims, nee, het was deze keer inclusief en divers, want nu mogen moslims een gedicht voorlezen over ‘onze vrijheid’ voor de regering en op de tv.

   Geliked door 1 persoon

 9. Marc zegt:

  Het enige originele was dat hij benadrukte dat Nederland een land is waar homoseksualiteit geaccepteerd wordt. Hij had nadrukkelijker het verband tussen vervolging van homoseksuelen met WO II kunnen aangeven.

  Al met al was het eerder een lofzang op de Nederlandse volksmentaliteit dan een dodenherdenking. Natuurlijk ook wel de moeite waard, maar als ik hem was geweest had ik diezelfde toespraak een dag later gehouden.

  Geliked door 1 persoon

  • wim zegt:

   Dat verband is er nauwelijks. Homoseksualiteit was al voor WO2 in NL strafbaar, maar rechters -ook tijdens WO2- gingen terughoudend om met daadwerkelijk straffen. Na WO2 is de behandeling van homo’s door de nazi’s door de homolobby geinstrumentaliseerd.

   Like

 10. Julia zegt:

  Een ieder kan er wat van vinden voor mij hoeft die algehele hypocriete poppenkast niet meer. Ik herdenk op mijn manier. Maar hoe kunnen die onnozele halzen nu spreken over vrijheid dat is in het artikel duidelijk omschreven en geen woord overdreven. Onze democratie is vermoord en vrijheden zijn ontnomen. Voor mij dus de discussie gesloten en die hypocriete uitgestreken gezichten van de Oranjes nota bene leden van de elitaire Bilderberg clan hoe ik niet te zien dan zal ik het ook nog niet hebben over de linkse activiste Halsema.

  Geliked door 5 people

 11. Julia zegt:

  Een goed voorbeeld hoe vrijheid te vieren maar uiteraard wordt dat door de linkse propagandazenders niet uitgezonden of in de linkse media gepubliceerd https://www.rt.com/russia/523303-russia-victory-parade-2021/ We vergeten zeker dat ook o.a. de Russen voor onze vrijheid hebben gevochten. Vrijheid vieren is er alleen voor een aantal genodigden en het volk wordt geacht zoveel mogelijk thuis te blijven is dat vrijheid?

  Geliked door 4 people

 12. A. de Koning zegt:

  Ik begrijp niet al die brieven dat we onze vrijheid kwijt zijn want die is langzamerhand toch weer aan het terugkomen, ik heb al op een terras gezeten en gewinkeld alleen het weer was niet optimaal maar dat komt ook wel, en ik ben echt niet al die tijd thuisgebleven, maar ja er is natuurlijk altijd een groep die denkt ik neem het risico van een besmetting maar en wat een ander dan overkomt maakt me niet uit als ik maar vrij ben en alles kan doen wat ik wil en je ziet dan ook telkens de zelfde namen verschijnen die alleen aan zichzelf denken.

  Like

  • Wim zegt:

   Ik mag hopen dat u uw zinloze muilkorf (want volgens De Jonge, Van Ark en van Dissel voegt die niets toe, maar biedt slechts schijnveiligheid) keurig bij de hand houdt net als straks uw corona Ausweis. Dream on…

   Geliked door 2 people

  • ronjaspers zegt:

   A.de koning.Welke vrijheid,de grootste ellende moet nog komen.Er zijn al veel mensen vermoord met de dodelijke vaccinazi,s en uitgestelde spoed operaties.

   Geliked door 3 people

   • A. de Koning zegt:

    Ron Jaspers, in tegenstelling tot wat u en anderen op deze site gezien hun reacties denken heb ik me niet laten vaccineren en ben dat ook niet van plan, ik moet eerst maar eens een paar jaren zien of het wel zo goed uitpakt, er zijn veel te kort testen uitgevoerd.

    Geliked door 1 persoon

   • ronjaspers zegt:

    A. de Koning.Ik ben een simpele boerenlul die zich een jaar of 14 op alternatieve websites informeert.Ik weet sinds een jaar of 12 dat de rijke en machtige figuren die deze wereld regeren 90% van de wereldbevolking willen uitmoorden voor een NWO. Ik wist alleen niet hoe ze dit gingen doen,totdat stasi/nazi zwijn merkel miljoenen soldaten van allah europa binnen haalde.Plan B zijn de dodelijke vaccinazi,s om de wereldbevolking uit te moorden.

    Like

   • ronjaspers zegt:

    A. de Koning.Verstandig besluit.

    Like

   • Julia zegt:

    A.de Koning Fijn dat u genoten hebt maar een beetje erg naïef om in te zien dat wij wat meer vrijheid terug krijgen. U krijgt vrijheid terug als u zich als een onderdanige slaaf aan de opgelegde niet grondwettelijke corona maatregelen houdt en vooral het corona ausweis bij de hand heeft mocht u plannen hebben om naar het buitenland te gaan. O en vergeet u ook niet te laten testen als u naar de bios, dierenpark of evenement wilt. Het is maar wat u verstaat onder vrijheid en de grote ellende komt er in het najaar weer aan met nog meer desastreuze maatregelen en wederom prikjes halen. Dus geniet maar even van uw terrasje. Dan hoop ik ook wel dat u tijdens uw genot op het terrasje zich eens realiseert dat er inmiddels al vele slachtoffers zijn gevallen door de desastreuze maatregelen o.a. de toegenomen zelfmoorden vooral onder de jongeren, velen bijwerking ondervinden van die vreselijke onbewezen vaccins, en mensen vervroegd overlijden door uitgestelde operaties en behandelingen.

    Geliked door 3 people

  • LUCIA zegt:

   @A de Koning; Blij dat de schepper een kleine onvolkomenheid zijnerzijds vwb uw intelligentie toch nog goed gemaakt heeft met sociaal gevoel… dat u dat dusdanig uitvergroot door critici tot asocialen te benoemen, zullen we maar op conto van uw intelligentie gooien.

   Geliked door 1 persoon

 13. P. Puk zegt:

  Vervelend dat het homogezeik weer eens van stal werd gehaald, maar dat wist men natuurlijk vantevoren. Er is geen evenement mee,r waar het niet ten tonele verschijnt. Straks weer het prestigieuze homofeest genaamd Songfestival. Het lijkt wel of half Nederland homo/lesbisch is. Walgelijk!

  Geliked door 5 people

  • A. de Koning zegt:

   Nee, half Nederland is niet homo of lesbisch, alleen vroeger durfden de meesten er niet
   voor uit te komen en dat is gelukkig veranderd maar je hebt natuurlijk mensen die niets van homo,s moeten hebben ook al leven we in een vrij land maar dat bevalt kennelijk ook niet iedereen.

   Like

   • ronjaspers zegt:

    A. de Koning.Ik heb geen hekel aan homo,s maar wel aan die jarenlange propaganda dat homosexualiteit,en dat de LHBT lobby het als “normaal” presenteert want normaal is het absoluut niet.

    Like

  • delamontagne zegt:

   *****

   Like

   • delamontagne zegt:

    Helemaal, helemaal met U eens.Het begint er op te lijken ( al diverse jaren lang !) dat gewoon hetero zijn, een gezinnetje hebben, tot het abnormale gaat behoren, hoort.
    Ik ben van de generatie ( geboren voor de oorlog, WW II en herinner me als puber in de jaren ’50 dat er over homosexualiteit min-of-meer ” fuisterend werd gesproken.
    Je begreep als puber nauwelijks waar ’t over ging.
    Maar ’t was door en door SLECHT……….
    Wat ’n omslag hedentendage

    Geliked door 2 people

 14. bobzelf zegt:

  och , toen ik enige tijd geleden, met dat SONGFESTIVAL
  reageerde op feestboek .

  of dat ik de ENIGE TEVENS LAATSTE HETERO OP DE WERELD WAS ,
  EN EEN VENT UIT 1 STUK .
  DIE VROUWEN OP HANDEN DROEG,
  JAMMER VAN DIE SCHEUR IN MIJN REET

  MET AL DIE HOMO’S RELNICHTEN, TRANSSEXUELEN , TRAVESTIETEN , GENDER NEUTRALEN EN DE REST , DIE MEER VAN EEN LIKKIE DAN VAN EEN DUWTJE HIELDEN

  EN HOPPA 30 DAGEN FEEST BOEK VAKANTIE

  JA, DIE VRIJHEID VAN MENINGS UITING,DAS WAR EINMAL

  OOM PENIS AQUA ROSA

  Geliked door 2 people

  • ronjaspers zegt:

   bobzelf.Ik piste bijna in mijn broek.Whahaha.

   Like

  • boorzalf zegt:

   😂😂😂

   Like

  • bobzelf zegt:

   ronjaspers zegt:
   10 mei 2021 om 00:15

   dat kan jewel doen ronnie
   MAAARRRRRRRRRRRRRRR!!!!!!!!!!!!!!
   DAT IS MAAR HEEL EFFE LEKKER , DAARNA KOUD EN NAT EN EEN VIES GEVOEL
   ALS JE JE EIGEN SCHOENEN VOL STAAT TE ZEIKEN

   HOE IK DAT WEET ??

   NOU EEN JAARTJE OF 4 GELEDEN TIJDENS “”THE ATHENS MARATHON “”

   moest ik op 26 km pissen als een paard,
   nou is dat nooit geen probleem
   je rent naar de zijkant van de weg
   je rolt die brandweerslang uit .
   en hoppa 1 minuut verder loop je weer als een speer

   nou zit er in die looptights , loopmailloits aan de bovenkant een touwtje ….., veter !!

   en die is van het zweten dus zeik nat
   en omdat ik een drinkband met bidon draag op mijn heup
   moet die er eerst af .DAT IS KLITTENBAND

   nou dus oooh ik mot pissen, ooh ik mot zeiken
   en ??

   HOPPA . 1 RUK AAN DE VETER ER EEN HEERLIJKE STRAKKE KNOOP
   ERIN

   EN ZO IS HET GEKOMEN , WHAHAHAHA

   OOM ZEIKSTRAAL

   Like

  • LUCIA zegt:

   @ Ome BOB,Om 18.13; Ik hoop voor u dat die roos geen doornen heeft .

   Like

   • bobzelf zegt:

    LUCIA zegt:
    10 mei 2021 om 19:15

    NEE DIE VAN MIJ ZEER ZEKER NIET
    GEWELDIGE DAME

    IK DACHT VOLGENS MIJN LAGE IQ .

    DAT HET LULLETJE ROZEN WATER WAS !!

    DIT HEB IK BIJ DE BUREN OP HET DEURRAAM GEZIEN !!

    sochez e savez sachies belle, senu patienten !!

    KUS , KANJER

    OME BOZELLUF

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s