Voor de vrijheid: Nicolas in plaats van Greta!

(Door: Dr. Alexander Ulfig – Vertaling: E.J. Bron)

Er is nog hoop. In Zwitserland. Of vanuit Zwitserland. Nicolas A. Rimoldi (foto) is de initiator van de jeugdbeweging “MAAT-VOL!”, die de beperkingen van de vrijheid door de coronamaatregelen bekritiseert.

In een interview met de filosoof Gunnar Kaiser spreekt de jonge Zwitser over vrijheid, directe democratie en zijn initiatief. Ik heb nog nooit een jong mens meegemaakt dat zich zo hartstochtelijk, gedecideerd, betrokken en tegelijkertijd beheerst voor de vrijheid zou uitspreken.

“De belangrijkste stemming in de geschiedenis van Zwitserland”

Nicolas praat over de voordelen van de directe democratie, de mogelijkheid van de volksstemming, het referendum en over een referendum dat zich tegen de coronawet van de Zwitserse regering richt en dat volgens Nicolas “de belangrijkste stemming in de geschiedenis van Zwitserland” is.

Verder zegt hij: “We zijn het aan de wereld schuldig, die kijkt naar ons als het meest liberale land, als een bastion van de vrijheid. We zijn het ook schuldig aan onszelf, onze familieleden en vrienden, de toekomstige generaties, dat we een einde maken aan deze staatsterreur. Als we hier in Zwitserland het vuur aansteken, dan ontstaat er een uitgestrekte brand van de vrijheid.”

Waar blijft de betrokkenheid van de linksen?

De door Nicolas in het leven geroepen beweging is neutraal. Daarbij verbaast hij zich over de houding van de linksen: “Links, zoals ik haar begrijp, staat voor grondrechten, voor de armsten, strijdt ervoor om het leed van de zwaksten te verzachten. En exact dat gebeurt nu niet. Ze doet het tegenovergestelde.”

Tijdens het bekijken van de video´s ben ik af en toe jaloers en ook verdrietig geworden, omdat ik in Duitsland nauwelijks zulke jonge mensen ken. Dat in Duitsland de liberale traditie nooit sterk geworden is, is een feit. Dat de geallieerden na de Tweede Wereldoorlog de Duitsers maar een halve democratie hebben gegeven, is nog een feit.

Er bestaan democratietekortkomingen in Duitsland

Maar de Duitsers hadden de tijd, uiterlijk na de hereniging van 1990, om de diverse democratietekortkomingen, bijvoorbeeld het ontbreken van de directe democratie, uit de wereld te helpen. In plaats daarvan beschuldigen zij landen als Polen of Hongarije van zulke tekortkomingen. Terwijl de Polen en de Hongaren instrumenten van de democratische wilsvorming hebben, die in Duitsland helemaal niet bestaan, instrumenten van de directe democratie zoals de rechtstreekse verkiezing van de president en het referendum.

Maar terug naar Zwitserland: “De directe democratie is het beste bolwerk tegen totalitarisme” en “de beste bescherming van de individuele vrijheidsrechten”, benadrukt Nicolas. De eerste zin zullen veel Duitsers waarschijnlijk niet begrijpen, omdat ze denken dat de directe democratie, nauwkeuriger gezegd: de rechtstreekse verkiezing van de president, tot de opstanding van Adolf Hitler zou kunnen leiden. Dat is fout, want Adolf Hitler werd niet door de meerderheid van de Duitsers tot president gekozen, maar kwam door de regeringscoalitie met Franz von Papen aan de macht.

Respectloosheid van de Duitse politici voor de eigen bevolking

Het maakt Nicolas bang hoe weinig inspraak de Duitsers hebben. Hoe respectloos zijn de Duitse politici tegenover hun eigen bevolking? Zijn de Duitsers te dom voor democratie? Waarom praat men in Duitsland slecht over de directe democratie?

Bekijk hieronder het volledige interview (Duitstalig):

Bron:
philosophia-perennis.com
Door: Dr. Alexander Ulfig

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Voor de vrijheid: Nicolas in plaats van Greta!

 1. modilanto zegt:

  Dit is op Mijn Blog magilando herblogden reageerde:
  de maat is vol ook bij de Zwitserse jeugd, het is niet zomaar een land ! … Zwitserland .

  Like

 2. Hovawart zegt:

  Het is welhaast onmogelijk om nog in alle redelijkheid een ludieke discussie, debat of overleg te voeren met de Linksche Looney Brigade, alle onderbouwingen en feiten stuiten op scheldkanonnades, een afwijkende mening of uitspraak direct uit z’n verband getrokken en onder een andere noemer geschaard en een racistische terminologie over u uitgestort, zelfs bedreigingen ,geweld zijn de gebruikelijke methodes van de Looneys…………maar kwaad worden is verliezen.
  Daarom hulde en rozen voor elk initiatief om in rede over de toekomst te praten, je mening te mogen uitten, iets dat het merendeel van onze politici al decennia niet meer mogen (durven) zelfs als de maat al sedert jaren vol is..

  Geliked door 2 people

 3. Bas zegt:

  Ondertussen het milieu…

  https://www.ad.nl/opinie/oerbos-verdwijnt-voor-nederlandse-biomassa~aee2d7da/

  Oerbos verdwijnt voor Nederlandse biomassa

  Er ging een brandbrief van 65 natuurorganisaties naar minister Wiebes om te bewerkstelligen dat subsidies voor biomassa worden afgebouwd. ‘De afname van oerbos door kaalkap in Estland is nu al 14 procent’.

  Twee weken geleden stuurden wij, namens 65 natuurorganisaties uit binnen- en buitenland en ruim 22.000 Nederlanders, een brandbrief naar minister Wiebes om het afbouwpad voor subsidies voor biomassa te concretiseren.

  Hierin stelden wij dat ‘Nederlandse stimuleringssubsidies misstanden in het buitenland veroorzaken’.

  Piggelmee en Piggelsnee…

  Like

 4. Bas zegt:

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s