Raketten op het centrum van Israël

(Vertaling: E.J. Bron)

Doden en gewonden na hevige raketaanvallen op het centrum van Israël. Onder de doden bevinden zich ook een Arabische vader met zijn dochter. De Israëlische luchtmacht reageert met aanvallen op terreurdoelen in de Gazastrook.

In de nacht naar woensdag hebben de terreurorganisaties Hamas en Islamitische Jihad hun hevige beschieting van Israëlische steden voortgezet. Deze keer werden ook Tel Aviv en zelfs Netanja verder noordelijk in het vizier genomen. Daar bij werden meer dan 100 raketten afgevuurd. De luchthaven Ben-Gurion werd gesloten.

In Rishon Lezion werd een 65-jarige vrouw door een raket gedood, het lukte haar niet op tijd in een bunker te komen. Daarvoor werden in Asjkelon meerdere huizen getroffen, waaronder dat van een 89-jarige Holocaustoverlevende. Ze raakte zwaargewond en bevindt zich in kritieke toestand. Twee vrouwen kwamen bij twee verschillende rechtstreekse inslagen om het leven.

In de vroege ochtenduren werden een Arabische vader (52) en zijn 16-jarige dochter gedood toen een raket een woonwijk raakte. De slachtoffers werden als Halil Awad, 52, en zijn 16-jarige dochter Nadine geïdentificeerd. Halil´s vrouw zat eveneens in de auto en raakte zwaargewond. Het gezin was ´s morgens vroeg onderweg om voor het begin van het dagelijks ramadan vasten een snelle maaltijd in te nemen.

De burgemeester van Lod, Yair Revivo, verklaarde dat “Hamas-raketten geen onderscheid tussen Joden en Arabieren maken.”Hij appelleerde aan de plaatselijke moslims om te stoppen met het geweld: “We moeten hier verder samen leven.”

Sinds het begin van de raketbeschieting maandag  werden in totaal vijf Israëli´s gedood en raakten er 50 mensen gewond. Uit voorzorg blijven vanaf maandag ongeveer een miljoen Israëlische kinderen thuis.

Zorgen baren ondertussen ook de gewelddadige onlusten van de grotendeels jonge islamitische bevolking in gemengde steden als Akko, Lod, Ramle en Haifa. Daar eni andere Arabische steden zoals Nazareth kwam het ´s nachts tot heftige onlusten en gewelddadige overvallen. In Lod werden in totaal drie synagogen in brand gestoken, talrijke joodse gezinnen vluchtten uit angst voor overvallen de stad uit. De burgemeester belde ´s nachts nog minister-president Netanyahu op en verzocht om hulp, omdat de situatie volledig buiten controle geraakt zou zijn. Het leger stuurde veiligheidstroepen uit de Westelijke Jordaanoever naar de stad, die daar nu voor rust en orde moeten zorgen. Op dit moment wordt de stad in zes zones onderverdeeld en door het leger gecontroleerd.

´s Nachts was er een grote brand in de buurt van Asjkelon, die van kilometers ver weg te zien was. Een oliepijpleiding, die Eilat met Asjkelon verbindt, kreeg een voltreffer.

De Israëlische luchtmacht (IAF) reageerde op de aanvallen met het bombarderen van belangrijke terreurdoelen en terroristen in de hele Gazastrook. Het is de grootste aanval van het leger sinds operatie “Protective Edge” in het jaar 2014. Daarbij werden precisieaanvallen op hoofdkwartieren van Hamas en de Islamitische Jihad, centrales van de geheime dienst, strategische doelwitten en woningen van leiders van Hamas uitgevoerd, die zich vooral in flats bevinden en in civiele centra zijn ingebed.

Het Israëlische leger elimineerde Hassan Kaogi, leider van de veiligheidsafdeling van de militaire inlichtingendienst van Hamas, en zijn plaatsvervanger WAil Issa, leider van de spionageafdeling van de militaire inlichtingendienst, evenals Iyad Fathi Faik Sharir, commandant van de pantserafweer raketeenheid van Hamas.

Een woordvoerder van de IDF meldde vanmorgen dat er meer dan 500 doelen in de Gazastrook werden aangevallen. Er werd o.a. een door de terreurorganisatie Hamas gebruikt gebouw in de stadswijk Remal in het noorden van de Gazastrook gebombardeerd. In het gebouw was het hoofdkwartier van de geheime dienst, het hoofdkwartier op de Westelijke Jordaanoever, de informatieafdeling en de Gaza-brigade van Hamas. Het Israëlische leger waarschuwde voor de aanval de burgers die zich in het gebouw bevonden en gaf hen ruimschoots de tijd om het gebouw te verlaten. “Het is het doel van de operatie om Hamas een zware klap toe te brengen, totdat ze inziet dat het niet geloond heeft”, zei een IDF-woordvoerder. Uit Gaza werden in totaal 35 doden en 233 gewonden gemeld.

Minister-president Benjamin Netanyahu verklaarde dinsdagavond dat Israël zich “in het midden van een grote campagne” zou bevinden. Hij noemde de militaire operatie “Wachters van de muren”. “Deze campagne zal tijd nodig hebben. Met vastberadenheid, eendracht en kracht zullen we de veiligheid van de burgers van Israël weer herstellen”, verklaarde hij.

Minister van Defensie Benny Gantz verklaarde dat “de koppen van de organisaties in Gaza afbrokkelen – en er zullen nog meer afbrokkelen. Er zijn heel veel doelen – dit is slechts het begin. Ik ken het strijdtoneel Gaza, we hebben zware schade toegebracht aan de terroristische organisaties en dat zullen we blijven doen, omdat zij besloten hebben op Israël te schieten. We zullen de vrede en de veiligheid herstellen en dat op de lange termijn”, zei hij.

Gericht aan de vooraanstaande politici van de wereld zei hij dat “er nergens een soeverein land bestaat dat de raketbeschieting op zijn burgers en bevolkingscentra zou accepteren. Ook wij accepteren dat niet. Het is ons recht en onze verantwoordelijkheid om te handelen, en dat zullen we ook doen.”

Bron:
israelheute.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Raketten op het centrum van Israël

 1. Jan zegt:

  De IDF moet van de Gazastrook gewoon een archeologisch gebied maken

  Like

 2. Jan zegt:

  Geliked door 1 persoon

 3. Jan zegt:

  Socialisten, de eeuwige antisemieten

  Nu voor het Zeev-fort in Tel Aviv: ongeveer 200 demonstranten protesteren tegen de oorlog, de bezetting en de escalatie onder leiding van Netanyahu. Lezers: Joden en Arabieren weigeren vijanden te zijn

  video

  tanks naar de grens

  Like

 4. Kees zegt:

  Jeruzalem was al Joods voor Mohammed uberhaupt geboren was……

  Geliked door 1 persoon

 5. janj zegt:

  ik vind toch zo een verschrikkelijk oorlog zuchtig volk.
  ze beginnen een aanval op een vreedzaam land, dat zich daarna
  verdedigd en dan beginnen ze te schreeuwen dat ze niets gedaan hebben en
  dat Israël de schuldige is.
  Wie woonde eerst al meer dan 800 jaar en langer voor Mohammed in Jeruzalem?
  En dat moordzuchtige geschreeuw van die opgefokte vrouwen en mannen, dat past
  toch niet meer in deze tijd!
  Indiaanse stammen in N/Zuid Amerika en Afrikaanse stammen deden dit ook eeuwen
  geleden.
  Man, wat is dit toch een oorlog zuchtig volk.

  Geliked door 1 persoon

 6. Bas zegt:

  Duitsland

  Like

 7. Jan zegt:

  ZionWarrior
  @ZionWarrior6
  ·
  12 mei
  #Breaking
  Islamic Jihad Official Ramez Al-Halabi:
  Palestinian Islamic Jihad official Ramez Al-Halabi: The rockets we use to pound Tel Aviv, our weapons, our money, and our food are provided by #Iran
  video

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s