Balkan-politiek van de zogenaamde “Non-Papers”

(Vertaling: E.J. Bron)

Al maandenlang circuleren in diplomatieke kringen in Europa zogenaamde “Non-Papers” – dus niet-officiële documenten – met politieke ordeningsvoorstellen over de toekomst van de Balkan. In principe gaat het daarbij om de verhouding van de staat Servië tot zijn provincie Kosovo, die zich in 2008 eenzijdig als onafhankelijk verklaarde. Maar deze onafhankelijkheid is tot op de dag van vandaag een volkenrechtelijk geschilpunt. 115 van de 193 lidstaten van de VN erkennen de Republiek Kosovo als een onafhankelijke staat. 22 van de 27 lidstaten van de EU hebben de “Republiek Kosovo” als onafhankelijke staat erkend.

Het thema is complex: enerzijds oefenen de VS en de EU druk uit op Servië om de onafhankelijkheid van Kosovo te erkennen, maar de grote meerderheid van de Serviërs is tegen zo´n erkenning. In Servië regeert op dit moment Aleksandar Vučić, die in tendens positief is ingesteld tegenover Brussel. De EU verwacht echter van hem en zijn regering o.a. de erkenning van Kosovo als prijs.

De zogenaamde “Non-Papers” kun je zien als diplomatieke testballonnen: ze dragen geen briefhoofd of handtekening, men kan ze op elk moment gewoon intrekken. Zulke documenten worden ook openbaar – dat gebeurt op dit moment steeds opnieuw met de ordeningsconcepten voor de relatie tussen Kosovo en Servië. In principe gaat het steeds om dezelfde vraag: dient Kosovo als compleet onafhankelijke staat beschouwd te worden of als een met verstrekkende autonomierechten uitgeruste provincie van Servië? De tot nu toe circulerende “Non-Papers” steunden allemaal het standpunt van onafhankelijkheid. Analisten en deskundigen gaan er van uit dat deze documenten ook de instemming van Aleksandar Vučić hebben. Zijn comfortabele positie: in geval van een brede afwijzing van de documenten kan hij zich altijd terugtrekken op het standpunt niets te maken te hebben met de “Non-Papers”. De drie tot nu toe openbaar geworden “Non-Papers” stellen allemaal een volledige afscheiding van Kosovo van Servië voor. Als initiatiefnemers worden hier vooral de Amerikanen vermoed, die in Kosovo economische en geopolitieke belangen nastreven. Hoe minder Servische invloed in Kosovo, des te beter voor Washington, luidt daar de formule.

Maar nu is er een andere zogenaamde “Non-Paper” opgedoken. Opnieuw zijn de makers niet bekend, opnieuw ontbreken briefhoofden, namen en handtekeningen. Het document bevat in totaal 16 punten en kan als klein, diplomatiek huzarenstuk worden beschouwd, omdat geen enkel punt resolutie 1244 van de VN-veiligheidsraad van 10 juli 1999 – beter bekend als “Kosovo-Resolutie” – schendt. Het stelt bijvoorbeeld voor dat “alle burgers van Kosovo” –bovendien worden nadrukkelijk de 873.000 Kosovo-Albanezen genoemd – “het staatsburgerschap van de Republiek Servië zouden moeten krijgen”.

Eveneens werd voorgesteld om in april volgend jaar gezamenlijke verkiezingen te houden in Kosovo en Servië – en wel “op alle niveaus”. De gekozen gouverneur van Kosovo zou tegelijkertijd ook de functie van plaatsvervangend woordvoerder van het Servische parlement vervullen. Bovendien zou door Belgrado voor de provincie een speciale status gegarandeerd worden voor de duur van 99 jaar. Het goederenverkeer tussen Kosovo en Servië zou weer op aangezwengeld moeten worden, de grensbewaking naar buiten toe zou samen worden gedaan door grensagenten uit Servië en Kosovo. De Servische VN-ambassadeur zou in het vervolg ook een vertegenwoordiger van de Kosovaarse regering aan zijn zijde hebben.

Dit nieuwe document onderscheidt zich fundamenteel van de voorstellen tot nu toe – en het kan inderdaad het toekomstdebat ook onder de Kosovo-Albanezen weer nieuw leven inblazen. Deze nieuwe “Non-Paper” beschouwt Kosovo weliswaar als provincie van Servië, echter – en dat  is nieuw – ligt nu het voorstel van een soort “partnerschap” tussen Belgrado en Pristina op tafel. Storingsvuur is vooral uit de VS te verwachten: een vreedzame overeenkomst tussen Servië en Kosovo zou vooral echter één ding betekenen: het terugdringen van de VS van de Balkan.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Balkan-politiek van de zogenaamde “Non-Papers”

 1. Servie zal Kosovo nooit los laten.Heilige Kosovo(waar over 150 oudste kerken zich bevinden-sommige ouder dan Amerika) betekent voor het Servische volk net zo veel als Jeruzalem voor Israel en Joden. Een marionet van Merkel (Djinjic-president van Servie) heeft geprobeerd stiekem Kosovo los te laten, maar hij werd direct vermoord en wie dat doet, zal hetzelfde lot krijgen….Tot volgende jaar in Prizren-Kosovo. Zo noemen Serven de terug keer naar Kosovo, zoals Joden altijd zeiden over Jeruzalem.

  Geliked door 1 persoon

 2. Marc zegt:

  Ik lees geen woord over de aanwezigheid en invloeden van Al Qaida in Kosovo. Hoe moet dat dan?

  Like

 3. Andre zegt:

  Waarom de US (de globalisten) Servie uit elkaar willen schroeven is dat Servie gewoon te sterk is. destabilisatie heet dat. Daarnaast ligt het ook lekker strategisch en heeft de US er een bunker gebouwd met 7 verdiepingen onder de grond. De verhouding Servie Rusland zal alleen maar sterker gaan worden
  Hier het standbeeld van Hillary Clinton in Albanie.

  Hier het standbeeld van Bill Clinton in Prisitna

  https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=http%3A%2F%2Fjetsettingfools.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F11%2FBill-Clinton-Statue-on-Bill-Clinton-Boulevard-in-Prishtina-Kosovo.jpg&f=1&nofb=1

  Hier het standbeeld van George Bush in Albanie.

  https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fbalkaninsight.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2011%2F07%2Fjuly-6-14-10-29foto1.jpg&f=1&nofb=1

  Albanie heeft een hele grote berg van nikkel deze willen de globalisten natuurlijk ook weer stelen maar denk dat Servie zich bij de EEU van Putin gaat aansluiten gewoon omdat de EU kats failliet is en geen toekomst perspectief heeft.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s