Turkije: Moslims vieren ramadan in de in een moskee veranderde Hagia Sophia

(Vertaling: E.J. Bron)

Voor het eerst sinds 87 jaar werd in de basiliek Hagia Sofia in Istanboel, die door president Recep Tayyip Erdoğan in een moskee werd veranderd, het gebed ter gelegenheid van het einde van de ramadan (Eid-al-Fitr) verricht. Op 13 mei kwamen honderden gelovigen bijeen op het plein voor het gebouw, dat in het historische stadsdeel Sultanahmet staat. De meeste aanwezigen volgden het ritueel op grond van de door de autoriteiten opgelegde maatregelen i.v.m. de Covid-19-pandemie, terwijl een klein aantal gelovigen binnen kon deelnemen aan het gebed.

Het gebed werd door de leider van het “Presidium voor Godsdienstzaken”, Diyanet, Ali Erbas (foto), de hoogste soennitische vertegenwoordiger in Turkije, geleid, die de minbar (preekstoel in de moskee) beklom en daarbij met een zwaard zwaaide. Tijdens de gebedsdienst begonnen de gelovigen, als reactie op het al dagenlang escalerende geweld tussen het Israëlische leger en Hamas-milities, leuzen tegen Israël en voor de Palestijnse zaak te scanderen.

De vorig jaar plaatsgevonden verandering van de oude christelijke basilieken St. Sophia en Chora in moskeeën, die in het begin van de 20e eeuw onder Atatürk tot musea werden verklaard, maakt deel uit van Erdoğan´s “nationalisme en islam”-politiek om de economische crisis te verbloemen en zijn eigen macht te behouden. Na het presidentiële decreet, da topdracht gaf tot hun verandering, bedekten de islamitische autoriteiten zowel in de Chora als in de Hagia Sophia de Jezusbeelden en alle fresco´s en iconen, die getuigen van christelijke wortels, met een wit gordijn. Beide gebouwen zijn onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed.

(Bron: “VoxNews”)

Bron:
unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Turkije: Moslims vieren ramadan in de in een moskee veranderde Hagia Sophia

 1. Klaas zegt:

  Like

 2. Klaas zegt:

  Like

  • karton zegt:

   @ Klaas op 16-5-2021 om 20.29 u.
   Ik heb ’t filmpje van de oorlogshitser Timmermans ff bekeken, zónder geluid; ik kan die minkukel n.l. niet luchten of zien. Deze landverrader verkoopt z’n eigen familie om maar “aanzien” te verkrijgen.
   Z’n manier van bewegen tijdens zijn stomme gezwets doet me héél sterk denken aan ene Adolf H. te D.
   Óók al zo’n gedegenereerd mensje !
   (onbegrijpelijk dat Óns Lieve Heer, of Úw Lieve Heer, dit soort mensjes heeft kunnen scheppen , maar……….éénmaal geschapen……..óók nog eens op ons loslaat ! Daarom “geloof” ik niet heel erg in een Óns Lieve Heer)

   Like

 3. Marc zegt:

  Het blijft schandelijk, dat islamitisch gezwel in het huis van God.

  Like

  • karton zegt:

   @ Marc op 16-5-2021 om 22.12 u.
   Is toch niet te bevatten dat God NIET de kracht schijnt te hebben om dat islamitisch gezwel uit z’n huis te kunnen smijten/snijden ?
   (Ik begrijp dat ik écht gelovigen niet zal pleasen op deze manier , maar IK begon NIET over “het huis van God” !)

   Like

 4. Willem zegt:

  Frans Timmermans’s diversiteit betekent meer islam.

  Like

  • karton zegt:

   Wát een galbak , die Timmermans , zijn diversiteit houdt op bij z’n portemonnee !
   Laat u toch niet beetnemen door zwetsers als Timmermans , aan z’n lichaamstaal is duidelijk te zien dat de man NIET deugt !! Hort in het rijtje : Merkel , Jan Kloot Juncker , Verhofstadt, Rutte , Quag enz. enz. Volkomen onbetrouwbare volksmenners , graaiers en bedriegers.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s