Cancel Culture: Democratie in gevaar

(Door: David Berger – Vertaling: E.J. Bron)

Bijna 80% van de Duitsers durft over bepaalde thema´s niet meer openlijk zijn mening te geven. Het meningsklimaat in Duitsland in het bijzonder en over het algemeen in het Westen wordt nu geanalyseerd in het nieuwe boek van Kolja Zydatiss.

We maken het steeds vaker mee dat mensen op grond van hun mening hun baan kwijtraken, hun uitnodigingen voor manifestaties geannuleerd worden of dat ze zelfs lichamelijk aangevallen worden. Podiumdiscussies, lezingen en seminars moeten afgezegd of afgebroken worden, omdat radicale groepen herrie trappen of met onlusten dreigen. Uitgeverijen worden ertoe aangespoord om boeken niet uit te geven of afscheid te nemen van schrijvers.

Iedereen kent de onderwerpen, waarbij men voorzichtig moet zijn. Bijna alles kan inmiddels een valstrik worden, o.a. rare grappen, ondoordachte “likes”, privécontacten met impopulaire personen, zelfs zakelijk gebrachte kritiek op de regeringspolitiek.

“Cancel Culture”

Sinds enkele maanden wordt dit buitensluiten en tot zwijgen brengen van meestal controverse, maar rechtelijk door de vrijheid van meningsuiting gedekte uitspraken ook in het Duitstalige gebied “Cancel Culture” genoemd. Het boek van Kolja Zydatiss belicht aan de hand van veel voorbeelden de ontstaansgeschiedenis van het fenomeen, de enorme bandbreedte van de betrokken personen, organisaties en levensterreinen evenals de verscheidenheid van de intimidatiemethodes. Het laat zien hoe de Cancel Culture bijdraagt aan een atmosfeer van angst, waarin de overwegende meerderheid van de Duitsers het niet durft over bepaalde onderwerpen hun mening te zeggen.

Kolja Zydattis argumenteert dat in het Westen al lang niet meer radicale massabewegingen zoals fascisme of communisme het grootste gevaar voor de democratie vormen. Met de democratie liggen tegenwoordig vooral politiek eerder “centrisch” denkende academici, die politiek beschouwen als handwerk voor deskundigen en “normale” burgers zien als ongeïnformeerd en achtergebleven. De methodes van Antifa en Co. worden door deze toonaangevende kringen weliswaar niet per se goedgekeurd, men deelt echter enkele fundamentele aannames. Bijvoorbeeld het idee dat de vrijheid van meningsuiting beperkt zou moeten worden om minderheden te beschermen, en de overtuiging dat open debatten gevaarlijk zouden zijn, omdat “de massa´s”door demagogen verleid zouden kunnen worden.

Herbezinning op de vrijheid van meningsuiting

Hoewel het establishment constant retorisch de democratie bezweert, tolereert of bevordert het in feite zelfs haar verarming, niet alleen door de Cancel Culture. Het boek pleit voor een herbezinning op de vrijheid van meningsuiting – dus de vrije stroom van ideeën en argumenten – als het fundament van een werkelijk democratische maatschappij.

(Het boek kan HIER besteld worden)

Bron:
philosophia-perennis.com
Door: David Berger

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Cancel Culture: Democratie in gevaar

  1. Jan zegt:

    Het hersenspoelen blijkt effectief

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s