Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)

(Door: “bozeoudeman”)

Werken er alleen nog maar napraters bij kranten en universiteiten? Oké, ik geef toe dat na de kop te hebben gezien ik het artikel niet eens wens te lezen, ik kook van woede door dit soort onnozelheid. “Eenmaal in de WIA komen mensen daar niet meer uit”, aldus een hoogleraar Onnozelheidkunde. Maar willen velen van hen dat überhaupt, hoogleraar Drollologie?

Persoonlijk ken ik er meerderen, de een zit iedere dag gezellig op haar balkonnetje te zonnen met radio op tien en wijntje en wietje, een ander gaat wekenlang naar de camping in zijn om de vijf jaar nieuwe auto, de derde al sinds ik hem ken, een volgende gaat varen met zijn bootje en vertelt mij dat er nu eenmaal werkpaarden en luxepaarden zijn, zo simpel is het! Je moet het gewoon een beetje spelen, kunnen acteren, zegt ie.

En anders dan bij de bijstand kun je in de WIA gewoon een partner met inkomen hebben, mag je een huis kopen om prettiger te wonen, weg uit het getto, et cetera. Ja, het is vreselijk om door vage klachten als pijn aan je rug of aan je polsen niet te kunnen werken, maar wel met je auto door het land heen en weer kunt rijden op kosten van de belastingbetalers, waarvan er genoeg zijn met misschien wel echte klachten die gewoon werken.

Alles in dit achterlijke land schiet altijd door van de ene naar de andere kant: van eens totaal idiote keuringsartsen, die iedereen goed keurden om pizza vouwer te worden, naar nu ‘blijf maar allemaal zitten waar je zit’ en ‘als jij zegt dat je wat mankeert, dan zal dat wel zo zijn’.

Heel wat anders dan onaangekondigd een roedel ambtenaren inclusief agenten op de stoep krijgen voor een huisbezoek inclusief wasmand-onderbroeken-controle om zo te kunnen inspecteren of je als bijstandtrekker soms stiekem samenwoont, want dat hebben zij van een anonieme bron te horen gekregen.

Iedere drie maanden je bank/giroafschriften moeten indienen ter controle of je niet stiekem een tientje hebt gekregen dat je niet hebt opgegeven; je woonsituatie niet mogen verbeteren, ook al kan je een huis kopen, dat mag niet. En dat kun je ook niet, want een partner met een inkomen betekent einde uitkering, ook al is dat inkomen gewoon minimumloon. En heb je een eigen huis, dan word je gedwongen dat te verkopen en eerst de opbrengst aan centjes op te eten.

Dat, terwijl een WIA-trekker eindeloos, tot de AOW aan toe, in een, in vergelijking met de bijstand, glorieuze situatie zit. Geen uitleg verschuldigd is over die nieuwe auto, over die camping, over die boot. Geen inkomstenformulieren hoeft in te vullen en indienen iedere maand, nooit of zelden of ternauwernood opgeroepen wordt voor soms zeer intimiderende gesprekken en gewoon in dat eigen huis mag blijven wonen, wat ik normaal vind, maar dan ook voor anderen.

Die zogenaamde journalisten en academici hebben er in hun fijne bubbel geen enkel idee van hoe de maatschappij werkelijk in elkaar steekt. 

Door:
“bozeoudeman”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

19 reacties op Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)

 1. Skully zegt:

  Zoooo….scheert u even alle mensen die een WIA krijgen over een kam omdat u toevallig drie ‘acteurs’ kent! Door uitspraken als deze komen mensen die ervan afhankelijk zijn en het hard nodig hebben in de problemen. Ik ben zo iemand die volgens u in zo’n glorieuze situatie zou zitten. Ik kan u wel vertellen dat ik toch echt veel liever mijn baan had behouden, in plaats van ‘glorieus’ naar mijn muren en plafond te staren. Ja mijn man heeft een betaalde baan, iets meer dan het minimumloon. De bijkomende kosten van mijn handicap kan ik net betalen van mijn WIA (nee, de WMO is niet zo scheutig als menigeen denkt). Ja, ik heb een heel bescheiden bouwval als eigen huis wat we net gekocht hadden als opknapper toen ik plotseling rolstoelgebonden raakte. Het huis is nog niet volledig gerestaureerd en ook alle verbouwingen om het aan mijn handicap aan te passen hebben we zelf moeten bekostigen.
  Als ik uw verhalen lees over uw kennissen in de WIA, vraag ik me af of deze uit een elitaire achtergrond komen met riante inkomens. Ik kan een nieuwe noodzakelijk aangepaste auto niet eens aanschaffen, wat zeg ik, niet eens een tweedehandsje. Laat staan een boot.
  Wellicht kunt u mij de graag gewenste baan verschaffen, waardoor ik mijn geld met werk kan verdienen tot de WAO leeftijd en ook eens iets meer zien dan mijn witte muren?

  Overigens heb ik geen last van zelfmedelijden hoor. Ik vermaak me prima met een kop koffie in mijn voortuintje op zonnige dagen en doe ik vrijwilligers werk waar de mensen met villa’s, nieuwe auto’s en bootjes zich te goed voor voelen…Een telefoon kan ik gelukkig nog hanteren.

  Geliked door 1 persoon

  • Tijl Uylenspiegel zegt:

   @Skully
   Inderdaad, als ervaringsdeskundige ben ik het helemaal met u eens, er zijn nog veel vooroordelen die teruggaan naar de tijd dat de WAO gretig werd misbruikt door zowel werkgevers als werknemers.
   Die tijd is inmiddels voorgoed voorbij, mensen die vandaag de dag geheel of gedeeltelijk worden afgekeurd mankeren wel degelijk wat en de uitkering is vele malen soberder dan velen zich realiseren, daar kom je meestal pas achter als je ermee te maken krijgt.

   Like

  • bedonderde burger zegt:

   jammer dat u niet goed heeft gelezen, het gaat niet om alle WIA ‘ers maar om de stelling van die hoogleraar dat velen niet uit de WIA kunnen komen, waar de schrijver vervolgens over stelt of die velen ook wel uit de WIA willen komen. Verder stelt hij dat er een verschil is tussen een uitkering krachtens de WIA en de bijstand en dat WIA’ers er in verhouding met de bijstand beter van af zijn, en dat bewijst u zelf door toe te geven dat u een eigen huisje hebt en dat uw partner een inkomen heeft, iets dat voor iemand in de bijstand dus niet opgaat. Een eigen huis hebben mag sowieso niet en het inkomen van een partner wordt direct in mindering gebracht. Dus eigenlijk bevestigt u deels wat de schrijver stelt. Verder is het een publiek geheim dat in de WAO en nu de WIA veel mensen zitten die daar eigenlijk niet thuishoren, maar die daar soms met hulp van hun baas gekomen zijn om zo juist dus niet in die bijstand terecht te komen. Het gaat de schrijver dus vooral om het verschil in aanpak, de een kan het niet helpen invalide te zijn of zijn geworden, de ander kan het vaak net zo min helpen geen werk meer te vinden. In de toekomst zal dat laatste nog moeilijker worden met vele miljoenen werklozen uit Afrika erbij. Wie hebben hier baat bij? U? Ik? Of de Gates en Soros types, de bazen die dan kunnen kiezen uit miljoenen werklozen. En wat denkt u dat daar uit voort gaat komen? Soms zouden mensen eens iets verder moeten kijken dan enkel hun eigen belang om het grotere plaatje te zien. U bent duidelijk niet iemand die speelt ziek te zijn en dus niet een van de gevallen die de schrijver opvoert, zoals die ene met zijn werk en luxe paarden.

   Geliked door 2 people

   • Tijl Uylenspiegel zegt:

    @bedonderde burger
    Ik weet, het is goed bedoeld maar u gooit twee periodes door elkaar, tot de vroege jaren ’90 was het inderdaad zo dat velen onterecht in de WAO belanden, vaak zelfs met hulp van hun werkgever die graag goedkoop van ze af wilden.
    In de jaren ’90 is er echter rigoureus ingegrepen, keuringen werden absurd zwaar, iedereen werd behandeld als potentieel oplichter, de uitkering werd verslechterd.
    Allemaal met dank aan het grootschalige misbruik in de voorafgaande jaren.
    Men schoot echter akelig door, was het eerst nog zo dat een arbeidskundige drie mogelijke banen in de regio moest aantonen aan de hand waarvan dan het afkeuringspercentage werd vastgesteld, daarna moest men er nog drie in heel Nederland kunnen aanwijzen en er hoefden geen vacatures voor te zijn.
    Een kennis van mij kreeg te horen dat hij brugwachter kon worden.
    Bruggen worden echter al tientallen jaren geautomatiseerd en op afstand bestuurd, er is dus een overschot en een vacature is alleen nog fantasie.
    Het is vandaag de dag nagenoeg onmogelijk om ten onrechte te worden afgekeurd;
    A) je moet zo ongeveer terminaal te zijn om te worden afgekeurd.
    B) er worden om de haverklap herkeuringen gehouden.
    C) ook de behandelend specialist wordt bevraagd om zijn mening en bewijzen van zijn stelling.
    De mensen die nog tussen de mazen van de wet weten te glippen doen dat meestal met psychische klachten, en als ze dat eenmaal voor elkaar hebben dan hebben ze/krijgen ze spijt als haren op hun hoofd want dat stempel raak je nooit meer kwijt.

    Like

 2. delamontagne zegt:

  Een echt oordeel kan ik hier niet over vellen, alhoewel ik “bozeoudeman” wel vertrouw, gezien zijn meerdere inzendingen waar ik meestal achter sta.
  Ook al die NL-afkortingen; WIA, WaO etc ken ik niet behalve dan de AoW waar wij beiden uit NL een [fors ingekorte] uitkering van ontvangen…
  Ik kan er dan ook nog eens bijzeggen dat ik waarschijnlijk nog wat ouder ben dan B.oude M, en Boos ? ?, als ik terug denk aan onrechtvaardige “toestanden” in NL meegemaakt !
  Maar heel, Héél toevallig maken wij hier in ons kleine woongebeuren iets dergelijks mee zoals beschreven; van iemand die ziek naar huis werd gestuurd en blijkbaar maar door betaald wordt……..!
  De betreffende persoon werkt bij de grootste Franse [overheids] bouwmaatschappij BTP constructie en kwam eind Oct.2020 thuis omdat hij ’n gebroken enkel had.
  Die moest genezen en binnen enkele weken was ’t zover, ’t genezen, maar dat niet alleen…………..hij is nu een grootse aanbouw aan z’n eigen huis aan ’t verwezenlijken met o.a. “parpaings” = [ zijn stenen die ik als ouwe vent nog nauwelijks kan tillen ! !, EN nog steeds niet aan ’t WERK, = het echte dan waar je je loon mee verdient.
  Dus Mistoestanden ?, niet alleen in NL.
  (( maar wees gerust, ik heb gelezen dat Brussels alle Sociale Uitkeringen in de EU-landen wil gaan normaliseren / gelijktrekken. ))

  Geliked door 1 persoon

 3. Qvic zegt:

  Alle uitkeringen worden NIET betaald van belastinggeld. Het komt uit de persoonlijke geboortetrust. Alleen dat weten de ontvangers niet.

  Like

  • Tijl Uylenspiegel zegt:

   @Qvic Dat mag u dan even uitleggen, bij mijn weten dragen werkgevers en werknemers af aan “Sociale Lasten” (en niet een beetje ook) en worden uitkeringen daaruit betaald.
   Een “persoonlijke geboortetrust” is niemand bekend.

   Like

   • Republikein zegt:

    Ben soms moe van je, Tijl.

    Geliked door 1 persoon

   • bobzelf zegt:

    Republikein zegt:
    19 mei 2021 om 22:01

    whahahhahaha, en jij durft te zeggen ??? SOMS ???? MOE VAN JE TEIL ???

    WHAHAHAHA, DIE ONDER HET PAARDENZADEL HANGENDE DROEFTOETER

    WEET DUS NIKS,EN NOOIT, EN NIEMENDAL ,NOOOOOITTTTTTT !!

    EN ROEPT DUS WEER !! “” EEN AANNAME “”

    IS NIEMAND BEKEND ??? DUS HIJ , WEET HET DUS NIET . !!

    ONGELOFELIJK , EN MAAR OVERAL OP ANTWOORDEN ..

    HET MOEST VERBODEN WORDEN , DIE AUTODROP

    WAT EEN HERSENDOOIE

    HUGGIE OOM STRANDSTOEL

    Geliked door 1 persoon

 4. Jan zegt:

  Net zag ik het nos-nieuws met daarin de zgn immigranten di momenteel Ceuta overspoele. Een zei: “Wij verwachtten dat er voor ons gezorgd wordt, maar nu zij sturen ons terug.”

  Jank, jank.

  Wat een weerzinwekkend parasitair volk

  Geliked door 5 people

 5. Nachtkaarsje zegt:

  Boze oude man. Hier sla je de plank bijna volledig mis.
  Overal zijn oplichters en leugenaars actief dus ook bij de zieken en gebrekkigen doen zich mensen voor als ziek en gebrekkig.
  Niks nieuws.
  Kijk eens naar de eerste en tweede kamer.
  Die zitten vol met zieke en gebrekkige mensen.
  Mensen die niet weten hoe de realiteit eruit ziet.
  Ik ben in 88 zwaar ziek geworden en kan niet meer werken. Ik mag ondertussen wel de hoofprijzen betalen aan rekeningen die ambtenaren bedenken om zichzelf een goed belegde boterham te geven.
  Ambtenaren zijn de grootste uitkeringstrekkers in Nederland en zij zijn in de mogelijkheid nieuwe regels en wetten te verzinnen om de echte werkenden nog meer te plukken, poten uit te draaien en daarna te slachten.
  Ik met mijn WAO uitkerinkie krijg een verhoging van 15 euro in Juli, en mijn huur gaat met 27 euro omhoog. De gemeentelijke belastingen, uitwaterende sluizen en afvalstoffenheffing gaan ook elk jaar omhoog en ik kom niet voor kwijtschelding in aanmerking. Ik mag het allemaal ophoesten omdat ik op jaarbasis 110 euro bruto te veel WAO ontvang. Ik mag dus zo ongeveer 700 a 800 euro gewoon even ophoesten van mijn WAO.
  Dus, boze oude man, u blaft tegen de verkeerde bomen nou.
  Zoals mij zijn er tallozen en een enkeling die de boel oplicht.
  Zullen we het eens hebben over faillissementsfraude? Voor uitkeringsgerechtigden hebben ze 100 inspecteurs lopen. Kosten 120 miljoen per jaar. Opbrengst 100 miljoen per jaar. Dus dat kost elk jaar 20 miljoen wat gewoon weggepist word in de zakken van de ambtenaren die er leuke huisjes en autootjes van kopen.
  2 inspecteurs voor faillissementsfraude. Kosten 15 miljard? Opbrengst 1 miljoen? Boze oude man ga weer blaffen waar het ertoe doet en laat de zieken met rust. Dat tuig wat net doet alsof komt vanzelf aan de beurt.

  Geliked door 1 persoon

 6. Tijl Uylenspiegel zegt:

  “bozeoudeman” Heeft op een aantal punten gelijk, het is echter niet zo dat mensen die geheel of gedeeltelijk zijn afgekeurd verder overal vanaf zijn, herkeuringen zijn aan de orde van de dag en ook de zgn ‘Arbeidsdeskundigen’ blijven zich er op gezette tijden mee bemoeien.
  De mensen die te goeder trouw zijn worden daar het meest door getroffen, op het moment dat je werkelijk wat gaat mankeren zit je er niet op te wachten dat je ineens geacht wordt alle regels te kennen die voor die tijd een “Ver van mijn Bed show” waren.
  Er zullen ongetwijfeld nog wel mensen zijn die onterecht in een WIA uitkering belanden maar die zijn onderhand te tellen op de vingers van een hand.
  Daarbij moeten we niet doen alsof zo’n uitkering een vetpot is, mensen krijgen nog maar 70% van wat ze voorheen verdienden maar dat gaat puur en alleen over het basissalaris, alle extra’s als onregelmatigheidstoeslag of diplomatoeslag worden niet meegerekend en dat valt voor veel mensen vies tegen.

  Like

  • bozeoudeman zegt:

   @ Tijl even wat cijfers: LOL!
   In december 2020 waren er pakweg 820.000 arbeidsongeschikten en dan gaan hier twee of drie personen vanwege hun lange tenen stellen dat die allemaal een baan willen hebben, want dat suggereerde de kop van het artikel in ieder geval, en dat zij allemaal net als 413.000 in de bijstand graag willen werken. Natuurlijk zijn er genoeg onder die 1. 233.000 mensen om welke reden zonder werk die terecht een uitkering hebben maar niet allemaal: who do think you’re kidding!

   Like

   • Tijl Uylenspiegel zegt:

    @bozeoudeman
    Nou ik zal proberen dat uit te leggen; ik ben inmiddels 71 dus ik ben goddank verlost van mijn werkzame leven, het laatste stukje van mijn wel werkzame deel werd ik gedeeltelijk afgekeurd om wat men toen nog noemde ‘chronische artritus’ aan de linkerknie, in gewoon Nederlands een chronische ontsteking in de knie, dat klinkt onschuldig maar dat was het zeker niet.
    De ontsteking was extreem heftig en de pijn zo nu en dan bijna ondraaglijk.
    Gezonde mensen hebben er vaak geen idee van wat dat doet met iemand die tot dan altijd gezond is geweest, als je dan uitgerekend in die periode geconfronteerd wordt met het UWV en hun onnavolgbare regeltjes dan komt dat niet écht gelegen.
    Geloof mij maar, het UWV is de hel op aarde als je met die jongens (en meisjes) te maken krijgt, ik heb zelfs een hoorzitting moeten afdwingen die ik tegen alle verwachting in won.
    Mijn advocaat was sprakeloos!
    De sprookjes dat mensen zomaar met een gefingeerde ziekte worden afgekeurd behoren echt tot het verleden.
    Dat probeerde ik ook duidelijk te maken; dat is in het verleden wel zo geweest en ook nog op forse schaal, maar die tijd is echt over.
    Zo ongeveer enige uitzondering die ik wil maken zijn degenen die al dan niet met psychische problemen te maken zeggen te krijgen, er is geen arboarts ter wereld die het op durft te nemen tegen een psychiater of psycholoog, en dat doen ze dan ook niet.
    Lange tenen?
    Nou misschien in mijn geval wel maar als ik mijn avonturen met het UWV zou vertellen dan tuimel je van je stoel, wat een honden!

    Like

 7. Republikein zegt:

  Wel een mooi artikel, en helemaal juist, als je door de regeltjes kunt lezen, kan is ook goed.
  Zo zei Khan, van die firma, wat Khan kan kan iedereen.
  En toen vroeg ie voor 10 kinderen kinderbijslag aan, en later werd hij expert in zijn land.
  Zouden ze ook last hebben van die vervelende wind daar, soms verwacht je het niet.
  Hakkebarrrrrrr….
  Sorry, bruine bonen.

  Like

  • Republikein zegt:

   Als je eelt hebt op de binnenkant van je handen word je niet afgekeurd, en je kippenhok mag je ook niet verkopen onder de marktwaarde want dan hebben die kippen een voordeel t o.v. van andere kippen.
   Heb ik gehoord van horen zeggen.

   Like

 8. Lot zegt:

  tuttuttut oude boze man! Als je een bijstand krijgt, na een kort ww, dan kun je wel degelijk een eigen huis hebben. Anders zouden er veel mensen nu op straat wonen vanwege de tekort aan huurwoningen. Je krijgt gewoon een bijstandsuitkering en deze wordt voor 40.000! euro omgezet in een lening aan de gemeente (dus oplopend tot max 40.000). Alleen de overwaarde of kapitaal die in de woning zit wordt gerekend. En dus niet alle kapitaal of overwaarde, alleen tot 40.000. Deze ‘lening’ moet je als je weer werk hebt, later weer terug betalen. Dus je kunt je eigen huis behouden.

  Het zal wel moeilijk zijn gezien de hoge huizenprijs om een woning te kopen als je eenmaal in die uitkering zit. Maar dus niet als je al de woning hebt en daarna pas in de bijstand komt.

  Het enige probleem is dan de hoogte van de hypotheekbedrag per maand (of je die kunt betalen met een bijstandsuitkering). Naar kapitaal (van de woning) wordt dus niet gekeken, je krijgt gewoon de gehele bijstand elke maand. Is het hypotheekrentebedrag elke maand zeg 800 euro, dan houd je niet veel over van de bijstand. En dus moet je zorgen dat je genoeg kapitaal hebt in de woning en dat het hypotheekbedrag niet te hoog wordt. Je krijgt geen huursubsidie, wel andere gemeente en zorgsubsidie. Iedereen kan in de bijstand komen, zeker als je ouder wordt, en het is goed hier met de maandelijkse hypotheekrente rekening mee te houden, dat je deze nog kunt blijven betalen als je in de bijstand komt.
  Zo niet, kun je de hypotheek niet meer betalen met de bijstand, dan heb je een groot probleem. Je moet je huis verkopen en het kapitaal dus opeten voordat je die bijstandsuitkering krijgt!, je kunt geen nieuw huis kopen, want inkomen is te laag, en JE KRIJGT NIET ZOMAAR EEN NIEUWE SOCIAAL HUURWONING met een lage huurprijs.

  Bereid je dus goed voor.

  Je kunt je inschrijven hier in het midden van het land bij de woningnet, waarbij inschrijvingsduur, laten we zeggen 11 jaar ben je inschrijven, tellende is voor de eerste die aan de beurt is voor een sociale huurwoning. Zo niet, dan moet je privaat huren, en is hier veel te duur, dat kun je niet betalen van de lage bijstand van laten we zeggen 950 euro voor alles. En dus beland je op straat of in een eenkamer woning of misschien twee op een zolder privaat. Of bij je ouders op zolder alwaar je een douchecabine en bouwkeukentje inzet. En anders op straat. Gelukkig leven wij in een goed land waar je als dakloos geld krijgt om je eten te kopen. Tenslotte met of zonder dak heeft de maag nog gewoon honger en voedsel nodig.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s