Tsjechische president Zeman: “Ik vraag het Servische volk om vergeving”

De Tsjechische president Miloš Zeman (links) en de Servische president Aleksandar Vučić.

(Vertaling: E.J. Bron)

Het komt niet vaak voor dat een politicus de moed bezit om zich in het openbaar op de borst te kloppen voor fouten die hij in functie gemaakt heeft. Maar exact dat deed de Tsjechische president Miloš Zeman op dinsdag 18 mei in Praag toen hij zijn Servische collega Aleksandar Vučić ontving.

Opstand Albanese rebellen in Kosovo

In 1999 werd het voormalige Joegoslavië – bestaande uit Servië en Montenegro – met een opstand van Albanese rebellen in zijn historische zuidelijke provincie Kosovo geconfronteerd – waar de Albanezen in de late 19e eeuw de meerderheid werden. De westelijke landen gingen meestal aan de kant van de Albanezen staan, wier eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring zij ondersteunden. Om het Servische verzet tegen de verordeningen van de VS en de EU te breken, nam de NAVO de beslissing om Joegoslavische steden te bombarderen. Een beslissing, waartoe de Tsjechische Republiek, die in maart 1999 tot het Atlantisch bondgenootschap was toegetreden, in feite toe gedwongen werd om deel te nemen, terwijl Miloš Zeman president was. Bij de bombardementen kwamen ongeveer 500 Servische burgers om het leven.

“Ik wil me graag voor de luchtaanvallen verontschuldigen”

“Ik wil graag van deze gelegenheid gebruikmaken om me te verontschuldigen voor het bombarderen van het toenmalige Joegoslavië […]

Ik wil me graag verontschuldigen voor de luchtaanvallen op het voormalige Joegoslavië. Ik vraag het Servische volk om vergeving. Dit heeft me vanaf het begin niet met rust gelaten. De beslissing over de luchtcampagne werd slechts enkele weken na onze NAVO-toetreding genomen. Wij waren het laatste land dat groen licht gegeven heeft”, zei Miloš Zeman dinsdag tegenover Aleksandar Vučić in Praag. Hij verklaarde dat hij vergeefs geprobeerd zou hebben zich te verzetten tegen de beslissing van de NAVO. Hij en zijn regering waren uiteindelijk voor de verordeningen van het Westen gebogen, wat Zeman “gebrek aan moed” noemde. “Met dit verzoek om vergeving hef ik een langjarig trauma op, want berouw is bevrijdend. Ik heb het gezegd en mijn ziel gered.”

Tsjechen broedervolk van de Serviërs

De Servische president Vučić waardeerde de geste van Miloš Zeman en antwoordde:

“Vanaf deze dag zal het Servische volk de Tsjechen niet alleen maar als een bevriende natie, maar ook als een broedervolk beschouwen. Het Servische volk zal Zeman´s woorden niet vergeten, we zullen hem eeuwig dankbaar zijn, want datgene wat hij over de bombardementen heeft gezegd, werd nog door geen andere verantwoordelijke [voor de aanvallen op Joegoslavië in 1999] gezegd.”

Bron:
unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Tsjechische president Zeman: “Ik vraag het Servische volk om vergeving”

 1. karton zegt:

  Zou ons aller Rutte van hetzelfde kaliber zijn als deze Tsjechische president Zeman ?
  Wát een stomme vraag, nu ik ’t lees ! Natúúrlijk zal ons aller Rutte dat nóóit doen , géén (gemeende) verontschuldigingen voor de slachtoffers van de Toeslagen-affaire, geen verontschuldiging voor de mensen die in een “rijk en gaaf landje” als Nederland, wekelijks aansluiten in de rij voor een Voedselbank , geen verontschuldiging aan jongeren omdat zij de komende 10-tallen geen woning zullen kunnen krijgen , geen verontschuldiging aan ouderen nadat hun pensioenen met een paar honderd euro’s is gekort gedurende de laatste jaren.
  Nou ja, deze figuur, Rutte dus, zou zich moeten verontschuldigen voor ’t feit dat hij bestaat !!!!
  Deze gehaktbal loopt rond met een branie en een vies lachje op z’n gezicht , als een aap met 7 lullen, de dwaas.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s