Heinrich Böll en het N-woord

(Door: Dr. Alexander Ulfig – Vertaling: E.J. Bron)

De schrijver Heinrich Böll geldt als “het geweten van de natie”, als een grote morele autoriteit en als een geestelijk vader van de Duitse Groenen. Hij diende voor de Groenen als naamgever voor hun aan hun partij gelieerde stichting. Maar hoe hij de Afrikanen en hun cultuur noemde, verbaast me. Zal de Groene Heinrich-Böll-Stichting haar naam nu veranderen?

Toevallig stuitte ik op een video, blijkbaar een productie van de SWR, waarin passages uit interviews met Heinrich Böll getoond werden. Het is algemeen bekend dat Heinrich Böll een kritische, ja afwijzende relatie met het geïnstitutionaliseerde katholicisme had.

Vanaf 12:34 van een interview zegt hij het volgende: “Ik heb geen georganiseerd katholicisme nodig. Dat is mij vreemder dan de een of andere negertaal. Die ik hoor en niet versta, ja!

Verachting van de Afrikaanse taalwereld en –verscheidenheid

Heb ik dat goed gehoord? Of heb ik het niet goed gehoord? Böll gebruikt duidelijk het woord neger, laat zich met “de een of andere negertaal” zeer laatdunkend over Afrika´s taalwereld en haar rijkdom uit. En dat als schrijver!!! Daarna glimlacht hij nog sarcastisch en betweterig.

Ik kan niet geloven dat het Heinrich Böll is die deze zin uitspreekt. Hij, “het geweten van de natie”, “de goede mens uit Keulen”, de humanist, de linkse katholiek, de linkse intellectueel, de strijder voor de vrede, de geestelijk vader van de Groenen, het boegbeeld van de Groenen.

Krijgt de Heinrich-Böll-Stichting nu een andere naam?

De Groenen hebben hun stichting naar Heinrich Böll genoemd. Maar heeft zijn uitlating, voor zover deze bij de Groenen bekend is, consequenties? Zal de Heinrich-Böll-Stichting nu haar naam veranderen? En wat zou Anetta Kahane van de Amadeu-Antonio-Stichting daarvan zeggen? Zij heeft de strijd tegen racisme in haar vaandel geschreven. Heeft men dit überhaupt al aan haar gemeld?

Bron:
philosophia-perennis.com
Door: Dr. Alexander Ulfig

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Heinrich Böll en het N-woord

 1. Comerius zegt:

  In de Duitse ondertiteling ontbreekt het woordje “neger”

  Like

 2. droevige mof zegt:

  Ik kende Heinrich Böll goed. Ik was toevallig zijn buurman in de Hülchrather Straße in Keulen. Hij was een bescheiden man, soms een beetje excentriek, maar fundamenteel eerlijk. Hij steunde de Sovjet dissidenten, Lev Kopelev woonde vele jaren in Böll’s vakantiewoning in de Eifel. Ik heb nooit begrepen waarom de latere Groene Partij Böll tot hun beschermheilige maakte. Hij was een anticommunist en wat men een cultuur-Duitser kan noemen. Dat houdt ook in dat hij van zijn taal hield, die het Latijnse niger veranderde in het Duitse Neger. En niger betekent zwart, wat is het probleem?

  Geliked door 2 people

  • Lot zegt:

   In latijn is zwart nigreos en een afrikaan wordt nigger genoemd met dubbele g. In italiaans zoals ik het woord kende, negro. http://www.translate.google.nl zover dit klopt dan. En daarvan komt ons woord neger, en zwart heet bij ons zwart en niet negro. Wij hadden niets met die afrikanen te maken en namen het woord over van de italianen en wij zijn altijd blank gebleven. En er is geen reden omdat woord te veranderen omdat buitenlanders ons dat opleggen.
   Wij zijn wel in zuid afrika geweest, er is een kaart van 2500 j geleden waar de vorm van afrika wordt getekend. Anders zouden wij eerder hier afrikaanse slaafjes hebben gehad. En dat wilden wij niet, het land was van ons. Dat hebben wij nooit gewild, daarom is het ook vreemd dat de bolsjewieken die hier de macht hebben gegrepen dit proces hebben opgestart.

   Like

 3. scherpschutter1943 zegt:

  Het woord “Negertaal”vind ik prima, net zoals negerzoen en moorkop

  Geliked door 1 persoon

  • karton zegt:

   @ scherpschutter1943 op 24-5-2021 om 22.21 u.
   Dan heb je óók nog Arnold Schwarze-neger , dit is weliswaar géén Duitser maar Oostenrijker die ’t in de USA tot gouverneur bracht; stel je voor een Oostenrijker wordt gouverneur in de USA, is zoiets als een islamitische lorrenkop in ónze Kamer !
   Arnold bereikte die “status” dan ook vermoedelijk door z’n naam : Schwarze-neger, denk ik.

   Geliked door 2 people

 4. guusvelraeds zegt:

  Ik ken nog een goede uitdrukking voor neger die ik vroeger vaak hoorde in het Duitse taalgebied.

  Dass isst ein Schwarz-Neger. Een Schwarz-Neger is zoals de aanduiding aangeeft een Neger die echt bijna geheel zwart is. Deze negers tref je vooral aan in centraal Afrika.

  Dass isst ein Braun-Neger. Een Braun-Neger is zoals de aanduiding aangeeft een Neger veelal afkomstig uit de Afrikaanse kustgebieden en de Noordelijke regionen van Afrika.

  Zoals je ziet het Duits is een zeer rijke taal aan woorden en aan woord samenvoegingen om je zo precies als maar mogelijk te kunnen drukken.

  Zou ik bijna de Neger-küsse vergeten.

  Like

  • karton zegt:

   @ guusvelraeds op 25-5-2021 om 00.22 u.
   U vergeet één soort negers: nl. de Weiss-Neger , dat zijn de zg. albino’s.
   Deze negers zijn geheel wit maar wel met de “normale” neger-kenmerken, zoals dikke lippen en wit kroeshaar. Vaak worden pasgeboren albino-negers vermoord door de inboorlingen omdat men albino’s `toverkrachten` toedicht. Ik hoorde trouwens ook wel eens (dit lijkt mij trouwens te gruwelijk voor woorden , maar je weet het maar nooit bij dat neger-volk) dat de ledematen van een vermoorde albino-neger-baby zou worden opgegeten zodat de `toverkracht` zou overgaan naar de smikkelaar.

   Geliked door 1 persoon

 5. hans zegt:

  O, nou dat is wat linksen/ marxisten noemen hun eigen privilege.
  Dit fenomeen komt zeer vaak voor en nog steeds. Jou de mond snoeren met van alles en zelf tot grote verbijstering de bek een douw geven. Als men deze types op aanspreekt reageren ze gewoon niet. Het bewijs dat zulke politiek een psychiatrische aandoening is! Het staat bol van de tegenstrijdigheden namelijk en leugens! Of het is een autisme!

  Like

 6. verwardeman zegt:

  Als de elite aan golf en tennis doet , wil dat nog niet zeggen dat het plebs dat ook mag , verschil
  moet er wel zijn !
  Zo is het ook met woorden , wat de linkse elite mag zeggen mag het plebs niet zeggen !
  Want links is elite , links is superieur , ja zelfs superieur aan zwarten en getinten !
  Links is het door God gegeven geschenk aan de mensheid !!!!!!!!!!!!

  synisme-knop uit , KOTS !

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s