Marokko dreigt Spanje met meer chaos

(Door: Brigitta Tóth – Vertaling: E.J. Bron)

De Marokkaanse regering heeft Spanje ermee gedreigd dat, wanneer Madrid het vuurtje verder opstookt en de staatsvijand van Marokko – Brahim Ghali – stiekem vrijlaat, “de crisis nog groter zal worden”. Terwijl het in Ceuta het afgelopen weekend relatief rustig was, probeerden honderden mensen de Marokkaans-Spaanse grens bij Melilla over te steken. Ondertussen plant de Spaanse regering om kinderen, die samen met de stroom van bijna 10.000 migranten zijn aangekomen, over te brengen naar het Spaanse vasteland. Ze heeft de regio´s een krediet van € 5 miljoen aangeboden om hun verzorging te garanderen.

Wanneer Spanje Brahim Ghali op dezelfde manier het land uit brengt zoals het hem heeft opgenomen, “zal de migratiecrisis erger dan ooit tevoren zijn”, dreigde Marokko de Spaanse regering afgelopen weekend. Brahim Ghali, de aanvoerder van de linkse beweging Polisario Front, vecht voor de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara en is daarom een gezworen vijand van Rabat. Spanje, dat een diplomatiek conflict riskeert, heeft hem stiekem naar een Spaans ziekenhuis gebracht om hem tegen een coronavirus besmetting te behandelen.

Die beslissing leidde ertoe dat Marokko afgelopen maandag stopte met controles aan de grens met Ceuta, waardoor binnen drie dagen bijna 10.000 mensen de Spaanse autonome stad konden binnenkomen, wat tot een enorme chaos en verwarring bij de binnenlandse veiligheid leidde.

Marokko´s ambassadrice in Madrid, Karima Benyaich, zei dat Spanje, als het zou besluiten om Ghali stiekem en voor de buitenwereld verborgen het land uit te sturen, met Marokko´s vijanden zou collaboreren, wat “tot een nog ernstiger migratiecrisis zou leiden”. Tegelijkertijd betreurde ze het dat de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Arancha González Laya, sinds het uitbreken van de crisis geen contract met haar opgenomen zou hebben om te proberen de situatie op te lossen.

Ceuta had een relatief rustig weekend. Zondagmiddag startte de Guardia Civil een speciale operatie in de haven van de stad om migranten te onderscheppen die zich verstoppen op golfbrekers en op een gelegenheid wachten Ceuta binnen te komen. In Melilla daarentegen moesten politieagenten afgelopen weekend meermaals ingrijpen. Binnen vijf uur hebben Marokkaanse migranten zevenmaal geprobeerd het grenshek te doorbreken. De grootste groep bestond uit vijfhonderd personen. De regering heeft veertig gendarmes en vijftig politieagenten gestuurd om het hek beter te bewaken. Ook minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska, ging zaterdag naar Melilla om de acties van de veiligheidskrachten van de staat te coördineren.

Ondertussen heeft de regering aan autonome regio´s die bereid zijn om enkele van de 1500 minderjarigen op te nemen, die tijdens de invasie in de afgelopen week in Ceuta aankwamen, een lening van € 5 miljoen aangeboden. De maatregel werd bij een interregionale bijeenkomst op dinsdag goedgekeurd, waarbij ook over de verdeling van het bedrag werd beslist. De jongeren en kinderen zullen niet teruggestuurd worden naar Marokko, omdat zij in Spanje wettelijk beschermd zijn. Omdat de opnamecentra in Ceuta echter vol zijn, moeten minstens 200 mensen overgeplaatst worden naar het Spaanse vasteland. De meeste autonome regio´s zijn bereid om Ceuta te helpen, enkelen echter aarzelend vanwege de kosten voor de ondersteuning van de migranten.

Madrid bijvoorbeeld heeft de oproep van de regering scherp bekritiseerd. De door een conservatieve meerderheid geregeerde stad is het er niet mee eens dat na een migratiecrisis zonder weerga, die door het Sánchez-regime werd veroorzaakt, de autonome regionale autoriteiten wordt verzocht om bij de onderbrenging van en het toezicht op minderjarigen in een noodsituatie te helpen. Madrid benadrukt dat men weliswaar ongeveer twintig kinderen zou opnemen, dit echter alleen “onder dwang” zou doen.

(Bron: magyarnemzet.hu)

Bron:
unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

13 reacties op Marokko dreigt Spanje met meer chaos

 1. Marc zegt:

  Willen jullie meer of …. juist minder …?

  Like

 2. Rene zegt:

  Grens dicht, hoe moeilijk cq. makkelijk kan het zijn..??
  Of moeten we heel Afrika opnemen..?? NEEN……!!!!!

  Like

 3. Ronald B zegt:

  Heel gemakkelijk….ALLE banden met Marokko verbreken!!! Alle financiële hulp stoppen, alle handel opheffen en alle uitkeringen stopzetten….Marokko is geen verrijking op deze planeet! De grootste ellende komt hier vandaan…..Kortom, Marokko volledig negeren en failliet laten gaan!!!

  Geliked door 3 people

  • Freddy zegt:

   Wat kan voor wit-Rusland moet ook kunnen voor Marokko, Algerije en Turkije.

   Like

   • karton zegt:

    # Freddy op 27-5-2021 om 18.44 u.
    Zolang in ons ééns zo gave en rijke landje Qutje Quag mede een de touwtjes trekt zullen landen als Marokko, Algerije en Turkije nooit worden aangepakt of in een “cordon sanitaire” worden geplaatst zoals Rat Rutte en Quat Quag wel hebben gedaan met méér dan een miljoen Nederlanders !

    Like

 4. Ronald B zegt:

  Donald Trump wist dit wel op te lossen….de geldkraan dicht, geen vluchten uit Marokko meer toelaten en idem geen Marokkanen meer toelaten!!! Wat een gemis deze beste president ooit!!!

  Geliked door 1 persoon

 5. Meine zegt:

  Sorry, ook kinderen terugsturen. Willen ze niet terug, jammer dan. Wil Marokko ze niet terug, helaas. Er wordt hier menselijke ellende misbruikt als chantagemiddel. Als hieraan wordt toegegeven, wordt het over een paar maanden opnieuw gebruikt voor een willekeurig ander onderwerp.

  Ook indirect (via EU) wil ik geen enkele cent belastinggeld aan dergelijke parasieten spenderen.

  Like

 6. karton zegt:

  t Is toch gvd bij de wilde knorhanen af !!! Een land vól viespeuken gekleed in lange witte jurken en met theedoeken op hun ongewassen koppen, te stom én te lui om hun land op te bouwen gaat landen in Europa bedreigen ! Als een land zulks accepteert, in dit geval dus Spanje, staat daar maar één antwoord op : álle in Spanje verblijvende Mocro’s terug naar hun vaderland, alle im- en export naar en van dat land stop zetten, alle zg. “diplomaten” het land uitschoppen.
  Kom dat soort toekomstige moordenaars en/of verkrachters hatverwege en hanteer de leuze :
  oog om oog tand om tand !
  Hoogste tijd “om de bordjes te verhangen” !!!

  Like

 7. Henk der Niederlánder zegt:

  Op zich heb je helemaal gelijk Ronald, maar die leeggangers in Brussel gaan daar nooit in mee, want het schijnt dat ze daar uitgemaakt hebben dat er toch een heleboel verrijkers vandaan komen.

  Like

 8. HTT zegt:

  Nieuw chantagemiddel voor zowel Turkije als Marokko: “Doe wat ik zeg of anders wordt er een migrantenstroom opgestart”.

  Like

 9. hans zegt:

  Als we beginnen met kinderbijslag, uitkeringen stopzetten en ook ontwikkelingsgelden dan komen we al een aardig stukje en anders nog steeds een grote bek dan vier van die
  Daisycutters/ energiebommen werpen op Casablanca en Tanger zoals haven Beiroet onlangs!!!
  Wat mij betreft de hel rij!
  Als deze smerige fascistische moslimtuiglanden het tuig niet willen terugnemen dan Siberische WERKKAMPEN! OF/OF.
  Dus geen dwang, maar keuze! Moet jij eens zien hoe snel het hier leegloopt of hoe snel Rusland nog verder moderniseert met al die gratis dwangarbeid! OF/OF.

  Geliked door 1 persoon

 10. Bas zegt:

  Dat ze zich niet helemaal kapot schamen daar in Marokko, iedereen wil er wegvluchten en elk land heeft problemen met het volk dat binnenkomt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s