Enkel Shell schuldig? Ja of nee?

(Door: “bozeoudeman”)

Is Shell enkel een soort ‘drugshandelaar die in een vraag voorziet’ of is Shell ook ‘de drugshandelaar die de vraag schept en deze vraag ook nog eens tracht te vergroten’? Is enkel de handelaar schuldig, omdat die een mogelijkheid ziet ergens aan te verdienen of is niet net zo goed de koper schuldig door de vraag te laten ontstaan; is de koper niet op z’n minst medeschuldig?

Heeft de koper niet zelf ook een verantwoording in de cyclus kopen en verkopen? Alles is een kwestie van vraag en aanbod, wat iets anders is dan aanbod en hiermee het bewust scheppen van vraag. In het laatste geval is de aanbieder meer schuldig lijkt mij. Maar de gradatie inzake de schuld hangt ook van het aangebodene af. 

Is de XTC-gebruiker niet medeschuldig aan de vervuiling van de natuur door het dumpen van chemicaliën? Maar is diezelfde klant ook schuldig met het eten van brood? Is een bakker bijvoorbeeld als enige schuldig, omdat die brood aanbiedt? Nee, want eten hebben we allemaal nodig. Maar diezelfde bakker wordt een soort drugshandelaar als die zonder dit te vermelden heel bewust iets in dat brood doet waardoor de klant verslaafd raakt aan dat brood en meerdere klanten enkel nog dat bepaalde brood willen hebben.

Op die manier schept die bakker een (tijdelijke) monopoliepositie met de opzet zich te verrijken op een verwerpelijke wijze door de klanten niet te laten weten dat er extra veel suiker in het brood zit. Maar als de bakker dat wel doet, en de klanten staan nog steeds in rijen voor de bakkerij op de stoep, dan is het tevens de verantwoording van de klant zelf dat diens gebit eraan gaat. Deels in ieder geval.

Je kan je natuurlijk in een kip en ei de vraag blijven afvragen wie is begonnen met wat en daarmee dus een eigen verantwoording weg blijven schuiven in de richting van de ander. Ik kom daar ook niet helemaal uit. Vandaar dit stuk; wie heeft een antwoord op deze in mijn ogen patstelling.  

Misschien zouden we moeten stoppen om in zo’n geval te willen stellen dat enkel de partij die in de vraag voldoet schuldig is, zoals nu met de Shell, en accepteren dat we eigenlijk allemaal schuldig zijn, de een met verwarming, de ander met de auto, de derde met een boot, scooter, brommer en wat te denken van al de “woke”-jongeren met hun vaak uitbundige vlieggedrag? 

Door:
“bozeoudeman”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Enkel Shell schuldig? Ja of nee?

 1. Rien E zegt:

  Zelden zo’n rechtspraak persiflage gezien als “de vertoning” van afgelopen woensdag. Het zonder enig bewijs behalve supervage niet kloppende computersimulaties van het ippc wordt als basis voor een veroordeling gebruikt door een rechter zonder enige natuurkundige achtergrond. De uitkomst van dit circus in 2050 zal ik denk ik niet meemaken maar de toon is gezet. Of de shell heeft een andere strategie of ze heeft een stel hele slechte advocaten ingehuurd. Een paar ter zake van klimaat kundige fysici zouden beter op hun plaats zijn.

  Geliked door 1 persoon

 2. Freddy zegt:

  De veroordeling van Shell door een rechtbank is TOTAAL onaanvaardbaar en een wezenlijk gevaar voor onze samenleving. Zie ook de veroordeling van Voorpost in Mechelen

  Geliked door 2 people

 3. vangie1206j zegt:

  Beste oude man ik voel mij totaal niet schuldig aan het ” VERPESTEN VAN ONS MILIEU ” en waarom?
  Ik heb de brandstof motor niet uitgevonden noch toegelaten maar de overheid.
  Laat de rechter de overheid schuldig veroordelen voor het voeren van oorlogen dat is nutteloos verwoest heel veel mensen levens en MILIEU.
  En dan nog dit wat verdiend de overheid in de vorm van belasting en accijnzen aan door Shell geproduceerde brandstoffen.?
  Miljarden????? laten de rechters dat maar eens onderzoeken lijkt mij belangrijker dan Shell Nederland uit pesten.

  Geliked door 3 people

 4. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Het is niet voor het eerst dat de rechter op de stoel van de politiek plaatsneemt en hoe eerder daar een eind aan wordt gemaakt hoe beter.
  Daarbij is een rechter onvoldoende onderlegd in natuurkunde of klimaatproblematiek en dus helemaal niet in staat daar een kundig oordeel over te vellen.
  De milieu terroristen van weleer hebben de gang naar de rechter ontdekt.
  Daarbij zou ook eens duidelijk gemaakt moeten worden hoeveel personen groeperingen met namen als Milieudefensie en Urgenda nu eigenlijk vertegenwoordigen en hoeveel subsidie die krijgen en, niet te vergeten waar die subsidie op gebaseerd is.
  En zoals @vangie ook al memoreerde, het is goed je te bedenken dat waar oliemaatschappijen een winst van enkele centen per verkochte liter opstrijken de overheid aan belasting, accijns, btw meer dan een euro per liter opstrijken.

  Like

 5. Sal zegt:

  Het is alleen de politiek die hier over mag gaan, .deze worden gekozen. De Rechters worden benoemd uit de enge stal van D66 & Groen links. Faal Rechters kunnen niet worden ontslaan
  maar krijgen Promotie. De grootste vervuilers zijn de mensen zelf. Om de populatie in NL
  te beteugelen moeten drastische maatregelen worden genomen. Zolang dat niet gebeurt zijn
  klimaat maatregelingen FAKE.

  Like

 6. Monalisa zegt:

  Welk bedrijft is het volgende TATASTEEL, de bouw word straks ook stilgelegd, behalve vonkel en Leeuwarden die vliegen hun scheel in de lucht.

  Like

 7. gerrit zegt:

  Dit is het bewijs dat rechters een oordeel of vonnis stellen maar er geen klap verstand van hebben, het zelfde in Nigeria de bevolking steelt en vernielt de olie leidingen en de SHELL krijgt de schuld dat krijgje als de gekke clubjes in Nederland het voor het zeggen hebben.

  Geliked door 1 persoon

 8. BigLJohn zegt:

  De enige schuldigen zijn hier de lieden van millieudefensie. Samen met andere clubjes proberen zij onze wereld in een diepe ellende te storten. Ook Den Haag doet een duit in het zakje door zulke uiterst schadelijke clubjes tegemoet te komen en subsidie te verlenen. Zwarte Piet kan niet meer, er zou volop racisme in Nederland voorkomen, en Nederland MOET van het aardgas af terwijl iedereen in ons land dat niet wil. In Duitsland krijgt men zelfs subsidie voor een gasketel. Nederland is als een krankzinnigengesticht alwaar krankzinnigen het bestuur vormen en de bewoners normale mensen zijn !

  Geliked door 2 people

 9. Ronjaspers zegt:

  Wisten jullie dat bilderberger beabitch veel aandelen in shell heeft.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s