Thailand glimlacht niet meer

(Door: H. Numan)

Hoe is de toestand in Thailand, zullen sommigen van u zich afvragen. Kunnen we weer op vakantie? Dat gaat voorlopig vrijwel zeker niet gebeuren. Phuket zet alles op alles om per 1 juli weer open te gaan. Maar daar heb ik een hard (eikenhouten hard) hoofd in.

Tot de derde golf van het Wuhan-virus toesloeg, deed Thailand het verbazingwekkend goed. Zeker vergeleken met Nederland. Thailand had veel minder doden in totaal dan Nederland op een dag. Er gingen al stemmen op om het land voorzichtig te openen voor toerisme. Dat had nu (in mei) al moeten gebeuren. Helaas. Toen kwam de derde golf. Er zijn nu 154.000 mensen ziek met 1.012 overledenen. Zet dat af tegen Nederland: 1,6 miljoen zieken en 17.000 overledenen. Vergeet niet dat Thailand ruim 4x meer inwoners heeft dan Nederland. Dus de Nederlandse getallen moet je eigenlijk met vier vermenigvuldigen om de vergelijking te kunnen maken. Thailand doet het zo gek nog niet.

Waardoor stegen de besmettingen opeens? Dat begon vrijwel gelijk na de coup in naburig Myanmar. Een groot aantal Birmaanse vluchtelingen zocht een veilig heenkomen in Thailand. Een aantal daarvan was besmet. Op dit moment is de grenspolitie heel druk bezig bij de grenzen met surveilleren.

Een tweede oorzaak zijn Thaise gevangenissen. Die kun je gemakkelijk vergelijken met Auschwitz (het werkkamp, niet het vernietigingskamp). Alleen spreken de bewakers geen Duits. Cellen zijn voorportalen van de hel. Gezellig met 40 man in een cel. Daar zit je van 15.00 tot 07.00. Je persoonlijke ruimte is 1×2 meter. Met een emmer als WC. Net genoeg ruimte om te liggen, met z’n veertigen. De cuisine is rijst met water (getapt uit het nabijgelegen kanaal), naar keuze al dan niet vegetarisch. Als u de kakkerlakken verwijdert, is het vegetarisch. De hygiëne en medische voorzieningen zijn op dat niveau: veel verder dan een aspirientje gaat het niet.

Een dikke week geleden werd de politieke activist Parit Chiwarat (Pinguïn) vrijgelaten op borgtocht. Er staan maar liefst 20 aanklachten wegens majesteitsschennis op z’n lijstje, dus hij kan uitkijken naar 300 jaar gevangenisstraf. Als hij direct bekent, hoeft hij slechts de helft uit te zitten! Pinguïn was een van de studentenleiders die de protesten in december leidden. De rest was al op borgtocht vrijgelaten.

Hij werd vrijgelaten op voorwaarde dat hij zich van politieke activiteiten zou onthouden. Pinguïn vertelde direct bij de poort van de gevangenis tegen de vele aanwezige journalisten dat hij besmet was met het Wuhan-virus. En dat het virus woest om zich heen sloeg in alle Thaise gevangenissen. Niet enkel het hellegat waar hij zat. Strikt gesproken was dat geen politieke activiteit. Even zo goed een nogal harde schop in de edele delen van de regering, om het bescheiden uit te drukken.

Het publiek was geschokt, en eiste een onderzoek. De kampcommandanten Het gevangenisbestuur weigerde dat, maar moest toegeven onder druk van de publieke opinie. De situatie was veel erger dan men vermoedde. Meer dan 36.000 gedetineerden zijn besmet. 

Persoonlijk vind ik de reactie van het publiek ietwat hypocriet. Iedereen ouder dan vier jaar weet dat Thaise gevangenissen berucht zijn. Mogelijk niet de aller slechtste gevangenissen van de wereld, maar het scheelt niet veel. Ze staan in ieder geval in de top vijf.

De minister heeft opdracht gegeven dat 50.000 gedetineerden voor geringe en niet-gewelddadige vergrijpen (tieners gepakt met een joint, bijvoorbeeld) de rest van hun straf met een enkelband thuis mogen uitzitten.

Komen we bij de situatie van de dag. Hoe doet de Thaise economie het? Beroerd. Ongeveer 20% van het BNP komt uit toerisme –  dat nu hartstikke dood is. Ah, Numan, je overdrijft. Het is maar 20%. Zekers, maar al die mensen voorheen werkzaam in het toerisme hebben geen uitkering. Want Thailand kent dat niet. Die mensen gaan niet op koopjesjacht. Kopen geen nieuwe auto, motor, huis of telefoon. Ze proberen in leven te blijven, hoe moeilijk dat ook is. Meestal met hulp van familie of vrienden. 

De export doet het ook niet goed, omdat de Baht spijkerhard is en blijft. Op zich een goede zaak, complimenten dat de Thaise Bank het hoofd koel houdt. Maar het is slecht nieuws voor de exportindustrie. Vele fabrieken doen assemblage voor buitenlandse bedrijven, zoals Toyota, Mercedes en BMW (= Bangkok Motor Works). Vanwege de slechte economische toestand wereldwijd zijn die fabrieken of gesloten of werken met een sterk verminderde productie. Dus ook voor die mensen is Schraalhans keukenmeester.

De Thaise regering doet wat ze kan, al is dat niet veel. Vaccineren is begonnen, maar de logistiek lieten ze doen door een Thaise vriend van Hugo de Jonge. Met andere woorden: daar valt nogal wat op aan te merken. De vaccinering hapert nogal. Ik bijvoorbeeld kon me eerst niet registeren. Want ik ben buitenlander. De volgende dag kon dat opeens wel. Toen ik me probeerde aan te melden lukte dat niet, want ik ben … Ik begrijp heel goed dat Phuket met man en macht probeert om de gehele bevolking te vaccineren. Of dat gaat lukken is een open vraag. Gezien bovenstaande heb ik grote twijfels. Maar er is meer.

Ik heb al vele vragen gehad of men nu eindelijk weer naar Thailand kan komen. Theoretisch kan dat dus vanaf 1 juli, als u gevaccineerd bent en beperkte quarantaine accepteert. Want die quarantaine gaat voorlopig nog door, zij het geen 14 dagen. En dan? Wat gaat u doen? De hele dag aan het zwembad of op het strand liggen? Want veel anders is er niet. De meeste hotels zijn gesloten. De meesten daarvan permanent. Een klein aantal hoteliers neemt het grote risico om te heropenen. Dat is een groot risico, want even zo vrolijk zegt de Thaise regering: we stoppen het feest, want de situatie is nog steeds niet onder controle. De hotelier is dan zijn geld kwijt. Want anders dan in Nederland wordt hij echt niet gecompenseerd. Gevolg is dat die paar hotels die open durven te zijn de rack rate (hoogste prijs) rekenen.

Attracties zijn grotendeels gesloten. Met een boot naar een naburig eiland varen? De boot ligt opgeslagen in een schuur, de kapitein loopt achter een buffel rijst te ploegen in de Isaan. Ik lees net dat een bekende dierentuin in Pattaya elf olifanten te koop aanbiedt. Dus als u al van plan was om een olifant als huisdier te nemen, dit is uw kans. Ze hopen met de verkoop van de olifanten hun kosten te verminderen (die beesten vreten veel!) en de rest van de dierentuin in stand te houden, tot de situatie weer onder controle is. Als u vanaf juli naar Thailand zou gaan, dan bent u een pionier, met alle voor- en nadelen van dien.

Hoe gaat u naar Thailand? Voor de meeste mensen is dat met het vliegtuig. De luchtvaartindustrie is gedecimeerd door de pandemie. Thai International Airways heeft het net op het laatste nippertje gered. Andere luchtvaartmaatschappijen zijn daadwerkelijk failliet. De rest die nog vliegt doet dat met een veel lagere bezetting. Dat heeft grote gevolgen voor de ticketprijs. Voor € 400,- of € 500,- een retourticket boeken, moet u gewoon vergeten. Ga uit van € 1200,- of meer. Bedrijven proberen er geen slaatje uit te slaan, dat is wat de markt niet vraagt, maar eist. Een vliegtuig half leeg laten vliegen voor mats prijzen kan nu eenmaal niet.

Ik verwacht ook dat de controle en het dragen van maskers streng zijn en blijven. In ieder geval tot ver in 2022. Het dragen van een masker is geen lolletje, en om dat 16 uur te doen vanwege vakantie zou ik dus niet doen. Dan maar naar Mykonos.

Die veel hogere vliegprijzen gaan vrijwel zeker overal gelden. Voor vijf of zes tientjes naar Athene of New York vliegen kunt u gerust vergeten. Dat kan alleen als er geen enkele beperking is. Elke beperking, hoe gering ook, verhoogt de prijs. Grote kans dat bedrijven als Ryan Air daardoor nu in de problemen gaan komen. Als ze dat al niet waren. Norwegian is ook een low budget maatschappij, en die staat op het punt permanent te sluiten.

Een Chinese vervloeking is: “Moge u in interessante tijden leven”. Nou, dat doen we dus. Hele interessante tijden! Met een wraakzuchtige seniele niksnut in het Witte Huis. Die vrijwel zeker op de loonlijst van Beijing staat. Al dan niet indirect via zijn zoontje Hunter. China zelf weigert elke verantwoordelijkheid voor de pandemie te aanvaarden. Kortom, we zijn er nog lang niet.

Door:
H. Numan
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Thailand glimlacht niet meer

 1. htskday zegt:

  @H. Numan,

  Klopt Heer Numan, het aantal slachtoffers in Thailand per dag, was het hele jaar praktisch nul.
  Nu ongeveer tussen 30-40 per dag.

  Dailyhttps://srv1.worldometers.info/coronavirus/country/thailand/
  New Deaths in Thailand (Total Deaths)

  Maar waarom stijgt het nu zo snel?

  Het antwoord staat denk ik op onderstaande video..
  Thailand op 4.51

  Geliked door 2 people

 2. Johan zegt:

  Wil graag wat aantekeningen bij het bericht over Thauiland maken.
  a; Er zijn voldoende retour tickets te kopen voor 600-700 euro naar Bangkok (Qatar, Etihad, Swiss Emirates etc)
  b. Er is een hotelquarantaine van 10-14 dagen. Geen vaccinatie plicht, wel een negatief PCR test meebrengen en tijdens quarantaine nogmaals ondergaan.
  Daarna bent u vrij te gaan en staan in de meeste delen van Thailand.
  Een bevriend echtpaar woont in Hua Hin. Alle winkels, restaurants, massages enz zijn normaal open. Wel aan een sluitingstijd gebonden.
  Thailand is een door een corrupt elite geregeerd land (is het zogenaamd democratisch Nederland anders?) maar om er nu zo een doom scenario op los te laten…
  Ikzelf vlieg over 3 weken met mijn Filippijnse vrouw naar Thailand om mijn vrienden te bezoeken en dan door naar de Filipijnen (wat kortere hotel en huisquarantiane) alwaar ik het meerendeel van het jaar woon. Voor terug naar Nederland is trouwens niet eens een negeatief test nodig!

  Like

 3. Johan zegt:

  Wil graag wat aantekeningen bij het bericht over Thauiland maken.
  a; Er zijn voldoende retour tickets te kopen voor 600-700 euro naar Bangkok (Qatar, Etihad, Swiss Emirates etc)
  b. Er is een hotelquarantaine van 10-14 dagen. Geen vaccinatie plicht, wel een negatief PCR test meebrengen en tijdens quarantaine nogmaals ondergaan.
  Daarna bent u vrij te gaan en staan in de meeste delen van Thailand.
  Een bevriend echtpaar woont in Hua Hin. Alle winkels, restaurants, massages enz zijn normaal open. Wel aan een sluitingstijd gebonden.
  Thailand is een door een corrupt elite geregeerd land (is het zogenaamd democratisch Nederland anders?) maar om er nu zo een doom scenario op los te laten…
  Ikzelf vlieg over 3 weken met mijn Filippijnse vrouw naar Thailand om mijn vrienden te bezoeken en dan door naar de Filipijnen (wat kortere hotel en huisquarantiane) alwaar ik het meerendeel van het jaar woon. Voor terug naar Nederland is trouwens niet eens een negeatief test nodig!

  Like

 4. Weethetwel zegt:

  heer Numan, over het algemeen bent u in staat heldere diagnoses te produceren. Ik vind het onbegrijpelijk dat er bij U en vele miljoenen anderen één groot maar ook fataal hiaat aanwezig is en dat is dat u de hele corona-pandemie serieus nam en nog steeds blijft nemen. Laat svp het kwartje eens vallen dat de mensheid collectief voor het lapje wordt gehouden. Wellicht redt het uw eigen gezondheid nog wanneer U door hernieuwd inzicht U ook niet laat vaccineren. Ik hoop dat u wat heeft aan mijn advies want het is goed bedoeld.
  Weethetwel

  Geliked door 3 people

  • H. Numan zegt:

   Dat is wederzijds. Ik vind het onbegrijpelijk dat er mensen zijn die het NIET serieus nemen. Veel erger is dat die mensen daar bijzonder vocaal in zijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s