VIDEO: Het sprookje van de boze koningin die geen kinderen had (+ NL vertaling!)

(Vertaling: E.J. Bron)

Het sprookje van de boze koningin die geen kinderen had. Een sprookje voor kinderen en volwassenen. Gesproken en getekend door twee kinderen uit Duitsland ( 7 en 11 jaar oud). Vertaling:

Het sprookje van de boze koningin die geen kinderen had

Er was eens een koningin die al vele jaren haar land regeerde. Ze hield alle macht in haar eigen handen en kon eigenlijk al haar wensen vervullen. Slechts één ding was haar niet beschoren; het moedergeluk. Ze had dus geen kinderen. Daar werd ze op zekere dag zo verdrietig over dat ze zich voor haar ongeluk wilde wreken. Altijd wanneer ze kinderen zag lachen en spelen, werd ze heel boos en woedend van binnen. Het steeg in haar hoofd omhoog en ze wist dat ze machtig was, maar ze wist ook dat ze deze woede goed zou moeten verbergen.

Door de jaren heen nam haar woede toe, maar ook haar macht. Steeds opnieuw ging ze haar kelder in om zich te vergapen aan haar vele schatten van goud en edelstenen. Maar dit schijnbare geluk was altijd maar van zeer korte duur. De liefde, het leven de zonneschijn, dat alles wat een kind als geschenk mee op deze aarde brengt, om dit ongelooflijke geluk in het eigen hart te voelen, bleef haar onthouden. En noch haar macht noch haar schatten konden daar voor zorgen.

Daarom smeedde ze een duivels plan. Ze wilde het gevoel van wraak nog krachtiger in zichzelf voelen. Stilletjes zocht ze in het koninkrijk naar bondgenoten. En die vond ze. Niet alleen in haar eigen land, maar ook in andere verre koninkrijken in de wereld. Samen werkten ze stilletjes verder aan hun duivelse netten, maar ze konden er niets mee vangen wat haar nooit gekende geluk zou hebben kunnen bereiken. Uiteindelijk was ze zó boos dat ze de kinderen zelfs het lachen, spelen en omarmen verbood. Bij overtredingen dreigde ze met zware straffen.

Haar eigen masker had ze altijd goed opgezet en haar gespeelde zorg heel goed gecamoufleerd. Want niemand zou haar ware gezicht erachter moeten herkennen. Veel mensen volgden haar. Velen ook blind en uit angst. Deze droegen de wraak van de koningin zelfs op hun eigen kinderen over. Tot op zekere dag het moment kwam waarop dit duistere spel niet groter meer kon worden. De mensen in dit land waren ondertussen net zo verdrietig, boos en bang geworden als de koningin zelf en beschuldigden elkaar zelfs wederzijds. De kinderen waren eenzaam, leeg en vreugdeloos.

Omdat de koningin echter nog steeds niet tevreden was en nog steeds geen intens geluk kon voelen, dreef ze het op de spits en bedacht steeds nieuwe kwellingen voor de mensen. Maar ze was niet voorzichtig genoeg. Toen ze op een keer aan haar volk de nieuwe voorschriften wilde verkondigen, gleed haar masker van haar gezicht. Daarachter kwam een boos, gruwelijk monster tevoorschijn. Iedereen kon het duidelijk zien.

De mensen werden klaarwakker en ze sloten de koningin voorgoed in de gevangenis op. Vanaf dat moment konden de mensen weer in vrijheid leven. De kinderen mochten weer lachen, spelen, elkaar omarmen en kussen. De liefde en vreugde kwam terug naar de kinderen en volwassenen. Nu nog – 1000 jaar later – bevinden zich in alle dorpen en steden gedenkplaten voor deze vreselijke tijd. Het mag nooit meer voorkomen dat van de kinderen het lachen, de lucht en de waardigheid wordt afgepakt. Het mag nooit meer voorkomen dat volwassenen alles van zich laten afpakken wat het wonder van het mens zijn betekent.

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op VIDEO: Het sprookje van de boze koningin die geen kinderen had (+ NL vertaling!)

 1. Jules Vismale zegt:

  Dit sprookje doet me zelfs enigszins denken aan dat van ‘Sneeuwwitje” en ‘De Zes Dienaren’. Zo was de koningin in het eerstgenoemde sprookje de stiefmoeder van Sneeuwwitje en zij was zo ijdel, arrogant en egocentrisch dat zij totaal niet kon hebben als iemand veel mooier was dan zijzelf! Want feitelijk was zij ook een heks die in de Disney-tekenfilm uit 1937 zichzelf hierna ook zo had omgetoverd!
  De boze koningin kon namelijk niet begrijpen dat ware schoonheid in het hart zit en ook de ijdele en verdorven jager Gaston uit, ‘Belle en het Beest (1991)’ , was zo egocentrisch en narcistisch dat hij vast, gelijk aan de boze koningin, dolgraag de eeuwige jeugd had gewild! Toen hij echter zijn ware gedaante te zien kreeg, nadat hij Belle chanteerde (tenslotte wilde Gaston ook met de mooie Belle trouwen om haar uiterlijke schoonheid) in de vorm van het uiterlijk van het Beest, wilde hij zijn rivaal opruimen en Gaston bekocht dat toen zelf met de dood!
  In ‘De Zes Dienaren’ was er een koningin die niettemin zo verdorven en machtslustig was (zij had wel een kind, een meisje, dat erg mooi was) dat zij talloze prinsen en andere jongemannen wilde doden en haar dochter daarvoor als lokaas gebruikte! Feitelijk was zij een mannenhaatster die evenmin geluk, plezier, blijdschap en geluk verafschuwde maar zij lokte, in tegenstelling tot de bovengenoemde koningin, vreemde mensen in dodelijke valstrikken!
  Alleen de prins die beschikte over zijn wonderlijke zes dienaren kon haar weerstaan hoewel het in het oorspronkelijk sprookje nooit werd meegedeeld hoe het met deze koningin afliep. In de versie uit de Efteling werd zij echter opgeblazen door Kogeloog of loste zij zichzelf op in het niets!

  Like

 2. Bob zegt:

  Slaat dit sprookje op de VN-WHO.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s