Salvini in Portugal: Op weg naar een grote rechtse coalitie in het Europees Parlement?

(Door: Marie d´Armagnac – Vertaling: E.J. Bron)

Zondag jongstleden hield de fractie “Identiteit & Democratie” een congres in Portugal en verwelkomde de partij Chega!, een Portugese rechtse partij, als nieuw lid. Chega! Noemt zichzelf “nationaal, conservatief, liberaal en personalistisch”; de partij wordt geleid door André Ventura, een professor in de rechten.

Matteo Salvini, die als belangrijkste gast kwam, maakte van de gelegenheid gebruik om een idee op te pakken dat al tijdens de ontmoeting met Viktor Orbán en Jarosław Kaczyński van de Poolse partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) werd aangesneden: de schepping van een nieuwe fractie in het Europees Parlement, die zou kunnen bestaan uit de gekozen afgevaardigden van de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), de fractie Identiteit & Democratie (ID), de twaalf Hongaarse afgevaardigden die sinds hun uittreding uit de EVP geen fractie bezitten, maar ook ettelijke teleurgestelde afgevaardigden uit de EVP.

“Nu is het middenrechtse kamp in het Europees Parlement in drie families verdeeld: de Volkspartij, de Conservatieven en de Identitairen. Het is mijn doel om het beste van deze drie families bijeen te brengen om een alternatief voor te stellen”, want “alleen samen winnen we”, verklaarde Salvini.

Volgens de voorzitter van de Lega zou de wereld na de ommekeer veel erger kunnen zijn, maar de historische situatie die Europa op dit moment meemaakt, zou ook als kans gezien kunnen worden. De schepping van een nieuwe fractie, die 130 rechtse afgevaardigden in het Europees Parlement bijeenbrengt, zou het mogelijk maken om getalsmatig een echt alternatief tegenover de dominerende linkse krachten te smeden, waarbij de EVP zich tot nu toe regelmatig, geheel afhankelijk van de eigen verkiezingsbelangen, aangesloten heeft. “Een fractie, die elke nationaliteit respecteert, die het Europa van de volkeren respecteert […], die al diegenen samenbrengt die niet langer de ondergeschikten van links willen zijn.”

Het voorstel is verstandig: de schepping van een grote coalitie van rechts in het Europees Parlement, naar het voorbeeld van datgene wat in Italië bestaat, zou een opheldering van de ideeën en standpunten binnen de EVP in de hand werken. Dat is exact hetgeen op dit moment ook in Frankrijk het geval is.

En door dit initiatief op te pakken, probeert Matteo Salvini eveneens de controle over Giorgia Meloni, voorzitster van de Europese Conservatieven en Hervormers en voorzitster van de partij Fratelli d´Italia, terug te winnen, die in Italië in opmars is. Met een toetreding tot deze grote coalitie – waaruit de partijen desondanks niet zouden verdwijnen – zou de vurige Romeinse zonder twijfel aan dominantie verliezen. In Italië blijkt haar positionering als enige oppositiepartij tegenover de regering-Draghi eerst een succesvolle strategie te zijn.

Daarom is het niet verrassend dat de Fratelli d´Italia er aan herinneren dat de toenadering tot de rechtse galactisch stelsel van het Europees Parlement “niet op grond van wiskundige formules plaatsvindt, maar met veel dialoog en veel politiek”.

De reactie van de EVP liet niet lang op zich wachten: Antonio Tajani, vicevoorzitter van de EVP, maar ook vicevoorzitter van Forza Italia, de met de Lega verbonden partij van Silvio Berlusconi, wees een bondgenootschap tussen de EVP en de ID af met de motivering dat “de EVP haar identiteit moet bewaren” en geen bondgenoot kan worden met een partij, waarin de “anti-Europeanen” zoals de AfD en Marine Le Pen zitten.

Salvini´s voorstel, dat door een nogal vrijpostige opmerking werd begeleid – “Ik hoop dat niemand jaloezie, afgunst of de geest van afgrenzing voelt, want het is de toekomst van Europa die op het spel staat” – schijnt door zijn Italiaanse bondgenoten eerst koeltjes te zijn opgenomen.

Dus een Europa-bliksem die flopt? Salvini heeft waarschijnlijk meer terughouding van zijn Italiaans elandgenoten bij de Fratelli d´Italia en Forza Italia verwacht.

Terwijl hij op politieke dooi wachtte, ging Salvini twee uur naar Fatima: “Omdat Europa christelijk is, Portugal christelijk is, Italië christelijk is en er nooit plaats zal zijn voor islamitisch fanatisme. Ik heb de gezondheid, de toekomst en de gelatenheid van mijn volk, de Italianen, gewijd aan het onbevlekte hart van Maria.”

(Bron: boulevardvoltaire.fr)

Bron:
unser-mitteleuropa.com
Door: Marie d´Armagnac

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Salvini in Portugal: Op weg naar een grote rechtse coalitie in het Europees Parlement?

  1. Freddy zegt:

    Een grote sterke rechtse fractie in het EP is broodnodig. Mocht N-VA overstappen naar de EVP, mag ze nationalistisch schrappen.

    Geliked door 1 persoon

  2. Andre zegt:

    Het klinkt allemaal wel leuk maar het EP is hetzelfde als de 2e kamer waar ook niets uitkomt. (functie elders, partij kartel of anders gewoon je bek houden doet het ook goed. In hetet catshuis worden de orders uitgedeeld) De EC die hebben wij ook nooit gekozen maar bepalen wel alles net als in NL de topambtenaren. Vrijwillig gaan deze psychopaten nooit weg. Je moet ze uitroken, vermorzelen of levend uitbenen zoals ZIJ ook hebben gedaan bij gebroeders de Witt toen NL nog een republiek was. Wat me wel vrolijk stemt is dat dit punt steeds dichterbij komt.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s