Geen vertrouwen: Meerderheid ziet de EU als mislukt project

(Vertaling: E.J. Bron)

Waarvoor hebben we haar eigenlijk nog nodig?

Volgens een peiling beschouwt de meerderheid van de burgers in Europa de EU als een mislukt project. Ook de NAVO-partner Turkije is bij veel Europeanen duidelijk minder populair dan China of Rusland. Een belangrijke hefboom voor dit verlies aan vertrouwen in de bovennationale constructie is blijkbaar de slechte aanpak van het actuele crisisscenario.

 • 51% van de Oostenrijkers vindt dat de EU mislukt is
 • In Frankrijk is dat zelfs 62%, in Italië altijd nog 57%
 • Ook de VS in de vertrouwenscrisis: slechtere cijfers dan China of Rusland
 • De afwijzing tegenover Turkije is in Oostenrijk met 60% bijzonder hoog

Er was veel overredingskunst en een groots opgezette campagne voor nodig, opdat op 12 juni 1994 uiteindelijk 66,58% van de Oostenrijkers voor een toetreding tot de EU stemde. Intussen beschouwen 51% van de Oostenrijkers het project EU als mislukt. Verantwoordelijk daarvoor zijn echter blijkbaar niet in de eerste plaats gebroken beloftes, de niet ingetreden economische groei of het zogenaamd dalende prijsniveau. Schuld voor de nieuwe vertrouwenscrisis zou volgens een peiling in opdracht van de denktank “European Council on Foreign Relations” (ECFR) namelijk vooral de coronacrisis zijn. Het instituut Dynata ondervroeg voor zijn representatieve steekproef 1027 personen in Oostenrijk.

Voor de meeste burgers is het project EU mislukt

Daarbij zijn de Oostenrijkers met hun nipte afwijzing van de EU nog optimistisch te noemen. In ander elanden beschouwen duidelijk grotere meerderheden het Europese project inmiddels als mislukt. In Frankrijk zijn dat 62%, in Italië 57%, Spanje 52% en zelfs in Duitsland 55%, waarbij in Duitsland dit percentage alleen al vorig jaar met 11% toenam.

Eveneens denkt ook maar 12% van de Duitsers dat de EU effectieve ondersteuning tot het herstel van de coronacrisis kan bieden. 59% is er van overtuigd dat Duitsland alleen maar op zichzelf zou kunnen vertrouwen. Zo ongeveer ziet het er ook uit bij de hulp uit het buitenland: hier vertrouwen met 4,5% zelfs nog meer mensen Rusland of China dan de VS. Die wordt slechts door 3,6% van de geënquêteerde personen een zinvolle bijdrage toevertrouwd om de crisis onder de knie te krijgen.

Afwijzing tegenover Turkije, Rusland als partner

In alle geënquêteerde landen – dit waren Oostenrijk, Bulgarije, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Nederland, Polen, Portugal, Spanje en Zweden – is ook nog steeds het vertrouwen in de VS gering. Bovendien wordt Turkije als grotere tegenstander gezien dan China en Rusland. Vooral in Oostenrijk was de afwijzing tegenover Turkije met 60% bijzonder hoog. In totaal ziet slechts 25% van de geënquêteerden in heel Europa Turkije als noodzakelijke partner en slechts 4% ziet haar als bondgenoot. Bovendien ziet ook 53% van de Oostenrijkers Rusland als noodzakelijke partner of zelfs als bondgenoot.

Bron:
wochenblick.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Geen vertrouwen: Meerderheid ziet de EU als mislukt project

 1. Hovawart zegt:

  De grenzen binnen het Schengengebied konden/mochten niet meer gesloten worden, maar voor een virushoax gingen zelfs dorpen en steden op slot………wat een waanzin die EU.

  Geliked door 2 people

  • Marijke zegt:

   Nou inderdaad; dat zei ik de hele tijd al. De enigen die niet over de grenzen kunnen hoppen zonder geldige papieren zijn de Europeanen. De rest kan zonder meer binnen komen. Ik verwacht niet dat ze allemaal negatief getest zijn…

   Like

 2. Rien E zegt:

  Realistisch en ook hoopvol verhaal uit de grotere eu-landen al ben ik bang dat hier ten lande d66 hierop meesmuilend zal reageren. Gelukkig zijn er hier in NL inmiddels ook wat meer eu-kritsiche geluiden te horen maar je merkt dat het vvd-cda-pvda kartel zich nog niet gewonnen geeft, sterker nog een groepje verdwaalde jongelingen heeft het nodig geacht volt te moeten oprichten. Ik hoop dat dat op een kortsluiting uitloopt. Als je het geblunder aanziet van de eu op gebied van immigratie, klimaat en corona dan kun je niet anders dan je hoofd schudden over zoveel domheid en gebrek aan daadkracht . Zelfs iets simpels als het afschaffen van de zomertijd draait op niks uit terwijl dat toch een fluitje van een cent zou moeten zijn. Het eu-gebeuren kost klauwen met belastinggeld, de bobo’s varen er wel bij maar de eu-burger blijft met een enorme kater zitten. Stoppen met die kul en ga voor nexit, de engelsen hadden sowieso groot gelijk.

  Geliked door 2 people

  • htskday zegt:

   @Rien E,

   “”Als je het geblunder aanziet van de eu op gebied van immigratie, klimaat en corona dan kun je niet anders dan je hoofd schudden over zoveel domheid en gebrek aan daadkracht””

   Is geen geblunder of domheid,.. is een andere agenda,..agenda 2030!..
   Het is juist de bedoeling om chaos te creëren, alles kapot te maken, en de populatie sterk terug te dringen..

   En dan… build back better.
   You own nothing, but your happy..

   Immigratie, klimaat, corona, enz… is allemaal onzin!
   Deze onzin verhalen zijn bewust gecreëerd,.. en zijn alleen maar stukjes gereedschap om het doel te bereiken..

   Like

 3. HENK zegt:

  een en al zakkenvullen voor de arme corrupte landen , en een en al BETALEN voor de landen die alles goed op de rails hebben. En om dan nog maar over de Asielinvasie te zwijgen waardoor alles steeds onveiliger onbetaalbaarder en gevaarlijker wordt

  Geliked door 1 persoon

 4. Anneke zegt:

  Weg met die rotte appel(s),uit Brussel !
  Wij Europese burgers hebben hier nooit om gevraagd.
  De diversiteit van de Europese landen, vormt géén eenheid.
  Dit is al decennia lang véél weggegooid geld en tijd.
  En de ergernissen blijven zich maar opstapelen.
  De EU, de Europese toren van Babel !!!

  Geliked door 1 persoon

 5. guusvelraeds zegt:

  Je mag niet oproepen tot geweld maar in het geval van de EU moeten 100 duizenden het gebouw bestormen de commissie en de ja knikkers (een parlement van ja knikkers die zelf geen wetten mogen indienen maar rijk betaald worden om ja te knikken) naar buiten jagen. Al hun bezittingen confiqeren en dan het gebouw afbranden tot op de fundamenten. De ruïne moet als monument en waarschuwing blijven staan voor het nageslacht.

  Geliked door 1 persoon

 6. Monalisa zegt:

  Een Nexit zou maandag al in moeten gaan.

  Geliked door 2 people

  • Jules Vismale zegt:

   Ik heb zelfs thans het idee dat meer dan 80% van de Europeanen vinden dat de EU een mislukt megaproject is en niets anders dan een gouden kalf waar de EU-politici nog steeds omheen dansen en offers voor brengen! En ook de gehate EU is gekomen en zal ook (en hopelijk zo snel mogelijk!) weer gaan!

   Like

 7. Hovawart zegt:

  Wij zeggen massaal het vertrouwen op in de EU, en gaan over tot de orde van de dag….

  Like

 8. M. zegt:

  Als men een beetje onderzoek doet dan kan men weten en zien dat de Evil United opgericht is door nazi’s die toen al rond het euro teken hun rechteroksel stonden te luchten.
  Dan weet je toch genoeg en als je het heulen met de vijanden van de Europeaan er bij neemt dan weet je dat het allesbehalve frisse plannen zijn met die EU.
  Wat heeft de EU gebracht?
  Niets dan ellende, woekerprijzen en het verstoren van de werkelijke vrede van de Europeaan door er een nepvrede op los te laten die nog nergens in de wereld vrede heeft gebracht. Wel veel doden.

  Geliked door 1 persoon

 9. Julia zegt:

  Een ongekozen stadion vol met zakkenvullers en uitnemers. Wie nu nog niet wakker is dat het miljarden verslindende bolwerk de grootste mislukking is moet toch wel heel dom of blind zijn. Opheffen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s