Mensen met karakter in de storm

(Door: Wolfgang Kaufmann – Vertaling: E.J. Bron)

Joe Biden schold ze uit voor “Neanderthalers”: wie zijn die Amerikaanse gouverneurs, die ondanks enorme tegenwind de vrijheid van hun burgers tegen de eis naar een rigide lockdown verdedigd hebben?

De Neanderthalers gelden – mogelijkerwijs terecht, wellicht ook onterecht – als primitieve neven van de Homo sapiens, die op grond van hun levensongeschiktheid uitgestorven zijn. In zoverre behoort het tegenwoordig tot de kwaadaardige beledigingen om iemand met een Neanderthaler te vergelijken. Maar exact dat deed de Amerikaanse president Joe Biden enkele weken geleden, toen de eerste gouverneurs van staten in het zuiden van de Verenigde Staten begonnen alle corona-restricties zoals mondkapjesplicht, uitgaansbeperkingen en de sluiting van scholen, restaurants en winkels op te heffen. De man in het Witte Huis verkondigde dat deze politici zichzelf een “Neanderthaler-denkwijze” eigengemaakt zouden hebben.

Inmiddels vallen nu al 24 van de 50 Amerikaanse gouverneurs onder het verdoemenisoordeel van Biden. Daarbij springen twee dingen in het oog. Enerzijds zijn de corona-cijfers in hun staten geenszins geëxplodeerd, zoals voorbarig voorspeld werd, maar vaak lager dan elders, waar nog strenge regels gelden tegen het indammen van het SARS-CoV-2 virus, zoals in Californië. Anderzijds belichamen de gouverneurs, die tot nu toe de moed opbrachten tot openingen, meestal één en dezelfde soort politicus.

Opvallende verscheidenheid

Ze zijn meestal lid van de Republikeinse Partij en vertegenwoordigen vastberaden rechts-conservatieve standpunten, waartoe ook de afwijzing van abortus behoort. Bovendien is een “Ja” voor de doodstraf en privéwapenbezit wijdverbreid, evenals een “Nee” tegen ongecontroleerde immigratie. Daarbij is uiteraard sprake van een opvallende verscheidenheid wat betreft persoonlijke kenmerken.

Zo zijn drie van de zogenaamde Neanderthalers eigenlijk vrouwelijke Neanderthalers, namelijk Kristi Noem uit South Dakota, Kay Ellen uit Alabama en Kimberly Reynolds uit Iowa. Bovendien bezit Kevin Stitt uit Oklahoma Indiaanse voorouders, en de absolute wegbereider van de openingen, Gregory Abbott uit Texas, zit in een rolstoel en is getrouwd met een kleindochter van Mexicaanse immigranten.

Voor de rest komen de berispten allemaal zeer actief en vaak ook behoorlijk sportief over. Ze hebben bovendien bijna allemaal meerdere kinderen en waren voor ze de politiek ingingen succesvolle zakenmensen, advocaten, boeren o.i.d. Veel van de lockdown- en mondkapjeskritische gouverneurs dienden in hun jeugd langere tijd bij het leger of vochten zelfs in de oorlog, zoals Henry McMaster uit South Carolina, Ronald Desantis uit Florida, Eric Holcomb uit Indiana en Mike Parson uit Missouri, die later bovendien nog twaalf jaar als sheriff van Polk County fungeerde.

Verder valt op dat niet weinig van de gouverneurs, die het doelwit van Biden´s kritiek werden, harde klappen overmeesterd hebben of tot de groep risicopatiënten behoren die moeten oppassen voor het coronavirus: Abbott heeft een dwarslaesie, omdat hij in een storm geraakt werd door een omvallende boom, en bij Kay Ellen Ivey werd in 2019 longkanker gediagnosticeerd, waarop zij laconiek antwoordde: “Ik ben overtuigd van God´s plan voor mijn leven.”

Andere gouverneurs, zoals William Lee uit Tennessee en Mark Gordon verloren hun echtgenotes door ongevallen of ziekten. Bovendien maakte menig van de politici mee hoe het voelt om positief op het coronavirus getest te worden en in quarantaine te moeten of een regelrechte Covid-19-ziekte mee te maken. Dat geldt o.a. voor Parson, Stitt, Gordon en Gregory Gianforte uit Montana.

Tegelijkertijd waren en zijn de voortrekkers bij de openingen vaak zeer sceptisch wat betreft de bekendmakingen van altijd dezelfde experts in dienst van de regering in Washington over het thema corona. In veel gevallen hebben zij die zelfs vanwege hun duidelijk foute uitlatingen aangeklaagd, zoals Desantis, die juridisch tegen het Amerikaanse ministerie van Gezondheid en diens Center for Disease Control and Prevention (CDC) optrad en tegelijkertijd advies inwon bij onafhankelijke wetenschappers, waaronder de Nobelprijswinnaar Michael Levitt.

“Nooit China zijn”

Verder is er ook geen sprake van angstig kijken naar schommelingen in hun populariteit onder hun potentiële kiezers. Veelmeer domineert het consequente vertegenwoordigen van de eigen overtuiging, ook als deze niet altijd direct door de bevolking gehonoreerd wordt.

Verder – en dat is waarschijnlijk het meest beslissende punt überhaupt – staan de gouverneurs, die door Biden werden beticht van een Neanderthaler-denkwijze, op het standpunt dat de staat extreem voorzichtig zou moeten zijn om burgerlijke vrijheden te beperken. Tate Reeves uit Mississippi, die in plaats van ook maar één lockdown op te leggen demonstratief op de “kracht van het gebed” vertrouwde, vatte dit samen met de volgende woorden: “Mississippi zal nooit China zijn. Mississippi zal nooit Noord-Korea zijn.”

Tegelijkertijd benadrukken de “dissidente” gouverneurs steeds opnieuw het belang van de eigen verantwoordelijkheid van ieder individu. Zo zei Abbott: “De inwoners van Texas zelf en niet de regering zouden over hun gezondheidszorg moeten beslissen, zodat mondkapjes… niet door de staat voorgeschreven mogen worden. Wij kunnen Covid-19 bestrijden en tegelijkertijd de vrijheid van de inwoners van Texas verdedigen.” Op ongeveer dezelfde wijze argumenteerde Brian Kemp uit Georgia: “Voordat ze de zaak van iemand kapotmaken, van hem en zijn werknemers de bestaansbasis afpakken…, laat hem toch liever zelf beslissen wat hij verantwoorden kan!”

Front van voorstanders lockdowns brokkelt af

De enige beide gouverneurs die niet voldoen aan het geschetste type, maar desondanks radicale openingsstappen deden, zijn de Democraten Laura Kelly uit Kansas en Anthony Evers uit Wisconsin. Waarbij de laatste echter via een gerechtelijke beslissing tot de versoepelingen gedwongen moest worden. Het front van de zich nog op de koers van Biden bevindende gouverneurs brokkelt nu echter af, want ook in de Democratisch geregeerde staten Colorado, Louisiana, North Carolina, Maine, Delaware staan de signalen nu op afschaffing van alle corona-restricties.

Bron:
paz.de
Door: Wolfgang Kaufmann

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Mensen met karakter in de storm

 1. Ravian zegt:

  “De Neanderthalers gelden – mogelijkerwijs terecht, wellicht ook onterecht – als primitieve neven van de Homo sapiens, die op grond van hun levensongeschiktheid uitgestorven zijn.”

  De Neanderthalers zijn niet echt uitgestorven; ze hebben zich gemengd met Homo sapiens.
  Homo sapiens heeft Neanderthaler genen, waarbij opvalt dat Europeanen (blanken) en Aziaten veel meer Neanderthaler genen hebben dan Arabieren en Afrikanen.
  Misschien waren ze dus toch zo dom niet, die Neanderthalers…

  Like

 2. Bob zegt:

  De dood een lange tijd genegeerde
  fenomeen. Nu gebruikt als de
  Middel Eeuwse Hel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s