De “Cancel Culture” woedt in Oxford

Magdalen College, Universiteit van Oxford.

(Door: Zoltán Wittich – Vertaling: E.J. Bron)

Een schilderij van koningin Elizabeth II. trekt de aandacht van enkele studenten

Studenten van de Universiteit van Oxford verwijderden onlangs een portret van koningin Elizabeth II. van de muren van de universiteit, terwijl 150 docenten zeiden dat ze zouden weigeren les te geven, totdat de universiteit een standbeeld van Cecil Rhodes naast de campus zou hebben verwijderd.

De verwijdering van het portret van koningin Elizabeth II. van Engeland werd dinsdag door de studentenvertegenwoordiging van het Magdalen College, dat tot de Universiteit van Oxford behoort, besloten. Volgens het voorstel was de verwijdering van het schilderij noodzakelijk om de ruimte “inclusiever” vorm te geven, vooral om te tegemoet te komen aan de gevoeligheden van buitenlandse studenten, die door kunstwerken, die betrekking hebben op de Britse monarchie, aan de koloniale tijd herinnerd worden.

In de vergadering van de commissie stemden tien van de deelnemers voor de verwijdering van het portret, twee stemden tegen en vijf stemden blanco. Het protocol bevat uitspraken zoals: “De verwijdering van de koningin (in verband met de zogenaamde “Cancel Culture”) geeft een verschrikkelijk signaal af, dat veel mensen zal ergeren.” Een andere woordvoerder zei echter: “Wij zijn niet bevoegd om de koningin te verwijderen, maar het gaat alleen maar om onze gemeenschapsruimte, die inclusief zou moeten zijn.”

Voor nog meer verontwaardiging onder de Britten die de monarchie ten zeerste waarderen, zorgde het feit dat het voorstel door een Amerikaanse gaststudent, een zekere Matthew Katzman, werd ingediend. Katzman is voorzitter van de studentenorganisatie Magdalen Middle Common Room, die voor de verwijdering van het portret stemde. Volgens Katzman zal het schilderij in het vervolg tussen andere kunstvoorwerpen bewaard worden. Hij voegde er aan toe: “Afbeeldingen van de Koninklijke familie zijn op veel plaatsen op de campus te vinden, daarom was men het er over eens dat het bewuste schilderij een onnodige aanvulling van de gemeenschapsruimte vormt.”

Sinds zijn oprichting in het jaar 1458 heeft het Magdalen College een serie beroemdheden voortgebracht, waaronder koning Edward VIII., de voormalige Britse minister van Financiën George Osborne, de voormalige Canadese minister-president John Turner en de Oostenrijkse winnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde, Erwin Schrödinger, die in totaal tien Nobelprijzen heeft gekregen. De presidente van het Magdalen College, Dinah Rose, die vorig jaar benoemd werd, zei dat “de universiteit vrijheid van meningsuiting en politiek debat ondersteunt, hoewel de studenten niet in naam van de instelling gesproken hebben”. Rose verder: “Een student te zijn betekent meer dan alleen maar leren, het gaat om ontdekkingen en discussies. En het is vaak provocatief tegenover oudere generaties.”

Minister van Onderwijs Gavin Williamson reageerde op Twitter op de aangelegenheid met de woorden:

“Dat studenten van de Universiteit van Oxford een portret van de koningin verwijderen, is gewoon absurd. Zij is het staatshoofd en een symbool voor het beste wat Groot-Brittannië te bieden heeft. Gedurende haar lange regeringstijd heeft ze er onvermoeibaar aan gewerkt om de Britse waarden van tolerantie, inclusiviteit en respect in de hele wereld te bevorderen.”

– Gavin Williamson, 8 juni 2021

Premier Boris Johnson bevestigde via een woordvoerder dat hij het eens is met Williamson´s standpunt.

Aan een andere instelling van de Universiteit van Oxford, het Oriel College, hebben 150 docenten verklaard aan geen enkele student meer les te geven of andere werkzaamheden uit te oefenen, inclusief interviews, conferenties en seminars, totdat de universiteit “het standbeeld van de imperialist Cecil Rhodes verwijdert.”

De instelling werd vorige maand van racisme beschuldigd, omdat ze weigerde het standbeeld uit een van haar gebouwen te verwijderen. “Racisme en de aanhoudende gevolgen van het kolonialisme”, aldus de wetenschappers, “kunnen alleen maar onder deelname van alle instellingen van de universiteit effectief bestreden worden. De beslissing van Oriel ondermijnt deze inspanningen.” Nadat een onafhankelijke onderzoekscommissie verleden jaar juli de verwijdering van het standbeeld van Cecil Rhodes had geëist, ging het Oriel College daar mee akkoord, besloot echter de verwijdering onder verwijzing naar de kosten uit te stellen.

Cecil Rodes liet het Oriel College tevergeefs miljoenen Britse Ponden na.

Cecil Rhodes was een in Engeland geboren economiewetenschapper, zakenman, politicus en mijnbouwmagnaat, die in de tweede helft van de 19e eeuw hoofdzakelijk in Zuid-Afrika werkzaam was. Als overtuigd aanhanger van het British Empire ondersteunde Rhodes de koloniale expansie van de eilandstaat in het zuidelijke Afrika en werd in 1890 regeringschef van de Britse kolonie Kaapstad. De kolonie Rhodesië (tegenwoordig Zimbabwe en Zambia)  werd naar hem genoemd. Hoewel hij miljoenen Britse Ponden aan het Oriel College heeft nagelaten, zijn z´n waarden met de wereldbeschouwing van een moderne universiteit onverenigbaar. Rhodes wordt als imperialistisch en racistisch beschouwd. Daarom werd bijvoorbeeld het Cecil Rhodes House in Londen in maart op wens van zijn bewoners in Park View House omgedoopt.

Protesten van Black Lives Mater, een beweging die zichzelf als antiracistisch definieert, hebben sinds vorige zomer voor de naamsverandering van 39 straten, huizen en scholen en tot de vernieling van 30 standbeelden en monumenten van Britse historische persoonlijkheden in heel Groot-Brittannië geleid.

(Bron: Magyar Nemzet)

Bron:
unser-mitteleuropa.com
Door: Zoltán Wittich

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

13 reacties op De “Cancel Culture” woedt in Oxford

 1. Ravian zegt:

  De eerste zwarte die zoveel voor de ontwikkeling van Afrika heeft gedaan als Rhodes moet nog geboren worden.
  En dat kan nog wel even gaan duren…

  Geliked door 2 people

 2. Jan zegt:

  De Rode Gardisten gingen hen voor

  Geliked door 1 persoon

 3. Henk der Niederlánder zegt:

  Ik ben bang dat dit hele gedoe nog veel gekker gaat worden, omdat elke mafklapper wel ergens iets kan vinden als hij of zij een beetje zoekt wel aanstoot aan kan nemen.
  Dus iemand die graag een beetje aandacht wil en een beetje de activist uit wil hangen kan zo maar de geschiedenis slopen en cultureel erfgoed weg laten werken.
  Het wordt echt hoogste tijd dat deze waanzin gestopt wordt.
  Ik vraag me af wat er gebeurd is in veel landen met de nationale trots.
  Hier in Veliko Tarnovo staat het Asen monument en als hier iemand het monument moedwillig beschadigt of met verf besmeurt is de kans groot dat de plaats waar hij het monument besmeurde ook zijn overlijden plaats vindt.
  Hier hebben de mensen wel een nationale trots.
  Zoals bij sommigen bekend zal zijn, is er tijdens WW2 niet een Jood gedeporteerd naar Duitsland.
  Het waarom is klip en klaar.
  De bulgaar zei Dat zijn onze Joden en daar blijf je vanaf.
  Dat heet nou nationale trots en dat is waarom Ik van Bulgarije ben gaan houden toen Ik dat begon te begrijpen.

  https://www.atlasobscura.com/places/asen-dynasty-monument

  Geliked door 3 people

 4. antiislamnu zegt:

  Mening beschaving ging ten onder aan decadentie.

  Geliked door 3 people

 5. Bas zegt:

  Woke = totale haat…zelfs het woord ‘moeder’ is nu verboden.
  Krankzinnigheid en absurde vrouwenhaat in de VS

  Newspeak is naar nieuwe diepte gezakt. Het Witte Huis heeft nu de term ‘geboorte mensen’ goed gekeurd. Dat is namelijk ‘onbevooroordeeld’ taalgebruik. ‘Moeder’ is fout, want seksistisch.

  Tucker ontvangt ‘schokkend’ overheidsdocument over vooringenomen taalgebruik
  ‘Tucker Carlson Tonight’ gastheer en Hoover Institute senior fellow Victor Davis Hanson reageren op Biden’s regering ‘herscheppen van taal’.’

  Geliked door 1 persoon

 6. Bas zegt:

  Thierry Baudet
  @thierrybaudet
  Anti-blank. Anti-man. Anti-hetero. Zullen we die termen eens wat vaker gaan gebruiken? Want dat is welbeschouwd wat vaak schuilgaat onder geklets over “diversiteit”, “inclusiviteit”, “gender-neutraliteit”. Het is gewoon zelfhaat. Oikofobie. #FVD is zo oikofiel als maar zijn kan!

  Geliked door 1 persoon

 7. Bas zegt:

  Ondertussen…
  De Britse overheid pakt amateurfilmers op die video’s online zetten over illegale immigranten in Dover. Want als je het niet ziet, dan gebeurt het ook niet, toch?

  Ik weet niet zeker hoe lang we nog informatie zullen krijgen en beelden zullen zien van de dagelijkse aankomsten in Dover, aangezien er nu dwangbevelen worden uitgevaardigd tegen Steve en alle anderen die filmen!

  Geliked door 1 persoon

 8. Verwardeman zegt:

  Zouden ze liever een standbeeld zien van
  Idi Amin ?
  Of Robbert Mugabe , de sloper van de Afrikaanse
  Graanschuur ?
  Wat een krankzinnig ziekelijk gestoord plebs
  Bevolkt die universiteiten tegenwoordig ?
  Een flinke dreun tegen die koppen zou dat zaagsel
  Binnenin eens kunnen resetten , debielen .
  I HATE YOUR FUCKING GUTS , YOU FILTHY VOMMIT .

  Geliked door 1 persoon

 9. Bob zegt:

  Als dit werkelijkheid is gaan we
  terug in de tijd. Dit gebeurde ook
  in 30-40er jaren.
  De Islam probeert ons naar de Middeleeuwen
  telaten terug keren, hetklimaat syndicaat
  wil ons naar het Stenen Tijdperk terug
  brengen.

  Geliked door 1 persoon

 10. Bas zegt:

  “Woke”
  Winkeldiefstal wordt niet meer vervolgd. Een uitvloeisel van woke slachtofferdenken. Met dank aan politiek van de Democrats die wensdenken verkiezen boven realiteit. Ongelooflijk. Resultaat: business stopt er gewoon mee, vertrekt en neemt banen mee.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s