Meerderheid van de West-Europeanen denk dat “de EU niet functioneert”

(Vertaling: E.J. Bron)

Brussels omgang met de corona-virus pandemie en de met de crisis samenhangende recessie heeft veel pessimistische opvattingen over de toekomst van de EU achtergelaten. De auteurs van de peiling, die de European Council on Foreign Relations (ECFR) in 12 EU-lidstaten heeft uitgevoerd, zijn aanleiding voor de Europese staats- en regeringschefs om de resultaten als waarschuwing te beschouwen. Het zou met het oog op de toekomst van de EU een van de laatste waarschuwingen kunnen zijn.

Het Poolse dagblad “Rzeczpospolita” wijst erop dat de meest zorgwekkende data uit de beide grootste landen van de EU – Duitsland en Frankrijk – afkomstig zijn. Volgens de peiling is 55% van de Duitsers en 62% van de Fransen van mening dat de EU “niet functioneert”. Ook 57% van de Italianen delen deze opvatting, net zoals 52% van de Spanjaarden en 51% van de Oostenrijkers.

Duidelijk begripvoller zijn de Polen, waarbij slechts 33% dit vindt. 44% van de Polen zei echter dat hun vertrouwen in de EU al gering is of vorig jaar nog verslechterd is.

De schrijver van het rapport stelden vast dat de vroeger zeer marginale scepsis tegenover de integratie nu in de mainstream is overgegaan, in het bijzonder in Duitsland, waar het vertrouwen in de EU met 11% gedaald is.

38% van de geënquêteerden in de 12 lidstaten vindt dat het grootste falen van de EU er vorig jaar in bestond een diepe recessie toe te staan, waarbij 31% wees op het onvermogen van de EU om een efficiënte vaccinatie tegen het coronavirus te garanderen. Andere beschuldigingen, zoals het bevriezen van de economie en van het sociale leven, werden duidelijk minder genoemd (21%).

Het rapport benadrukte eveneens dat de coronapandemie zou hebben toegeslagen toen de EU al meerdere ernstige crises in het verleden doorgemaakt zou hebben, namelijk de financiële crisis in 2008, de migratiecrisis in 2015 en de Brexit. Een efficiënte reactie op de pandemie zou een kans geweest kunnen zijn voor Brussel om het vertrouwen weer op te bouwen, maar dit is in de ogen van de publieke opinie van de EU duidelijk niet gebeurd.

Een kans om dit falen weer goed te maken, is het EU-reddingsfonds, maar dit zal geen gemakkelijke opgave zijn, temeer daar slechts 14% van de geënquêteerden in Duitsland ondersteuning verwacht van de EU of andere lidstaten om de crisis onder de knie te krijgen. Uit de peiling bleek dat 59% van de Duitsers vindt dat hun land alleen op zichzelf kan vertrouwen.

Maar ook in Polen is het aantal van diegenen die ondersteuning van de EU en ander elanden verwachten binnen een jaar van 50% naar 42% gedaald. Dat is een percentage dat heel dicht bij dat van de rijkere landen van West-Europa, die nettobetalers van de EU zijn, in de buurt komt: Oostenrijk (38%), Frankrijk (39%), Italië (42%), Nederland (42%) en Zweden (40%).

Bovendien heeft de toenemende scepsis tegenover de integratie tot een toenemende ondersteuning voor veeleer eurosceptische partijen geleid, zoals de Franse partij Rassemblement National, de Italiaanse Fratelli d´Italia en het Spaanse Vox.

Deze situatie is volgens de geënquêteerden echter ook een gevolg van het falen van de nationale regeringen tijdens de pandemie. Per slot van rekening zitten achter deze regeringen mainstream partijen en 42% van de geënquêteerden denkt dat deze partijen voor recessie en werkloosheid verantwoordelijk zijn; 34% beschouwt hen als schuldig aan inefficiënte vaccinatieprogramma´s.

De EU kan hoop putten uit het feit dat slechts 12% van de geënquêteerden van mening is dat het tijd wordt om de EU te ontbinden.

Als het om de toekomst van de Europese integratie gaat, lopen de mening ver uiteen. Uit de peiling bleek dat 33% van mening is dat de EU een voorbeeld voor democratie en rechtsstatelijkheid in de wereld zou moeten worden, terwijl 18% de EU als een van de globale machten op het internationale toneel ziet. 17% denkt dat de taak van de EU de bescherming van tradities en nationale staten zou moeten zijn, en 15% is van mening dat de integratie de binnenmarkt en de economische samenwerking zou moeten betreffen.

(Bron: niezalezna.pl)

Bron:
unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Meerderheid van de West-Europeanen denk dat “de EU niet functioneert”

 1. koosv8 zegt:

  DENKT????? IK WEET HET WEL ZEKER!!!

  Geliked door 2 people

 2. karton zegt:

  Van die meerderheid der EUSSR-inwoners die dit dénkt , wéét het overgrote deel héél zeker dat de EUSSR niet functioneert. Een geldverslindende NIET functionerende nutteloze organisatie, alleen ingesteld om nutteloze mensjes als Fransje Timmermans , Verhofstadt of v.d. Leyen van een koninklijk inkomen te verzekeren , tot aan hun dood. Stop die waanzin of NEXIT z.s.m.

  Geliked door 1 persoon

 3. Frits ter Weele zegt:

  Het is een zakkenvullende oplichtersbende

  Geliked door 1 persoon

 4. Verwardeman zegt:

  Uit het stuk proef ik dat de meeste Europeanen
  teleurgesteld zouden zijn omdat het prikkie er
  niet snel genoeg was .
  Dit ruikt een beetje naar overheids-indoctrinatie .
  Als ze de volgende keer maar meteen een prikkie
  paraat hebben , is die EU oké!
  Does not feel right ……..

  Like

 5. Jean zegt:

  Europa is een prachtig continent alleen houdt het een bende Europaverraders resp. zakkenvullers aan de vreet die ons opzadelen met import geweldplegers die verziekt zijn met een levensgevaarlijke waanzin en dat moeten wij stoppen willen we nog enige toekomst voor Europa én Europeanen.

  Like

 6. J. C. Th. Köhler zegt:

  “31% wees op het onvermogen van de EU om een efficiënte vaccinatie tegen het coronavirus te garanderen.”

  Minstens diezelfde 31% begrijpt niet dat de EU een heel dikke vinger in de pap had bij het organiseren van de pandemie. Een pandemie die veroorzaakt was om de EU onderhorig te maken aan Klaus Schwab en z’n Great Reset. Aan Soros/Bilderberg/Gates en hun New World Order. Door Rutte en De Jonge, Merkel, Macron, Von der Leyen. Om van de mindere goden, Van Dissel, Kuipers, Gommers, Osterhaus, Koopmans maar niet te spreken. Dat zijn pionnen op het schaakbord.

  Met veel tam-tam wordt bekend gemaakt dat we al onze vrijheden terugkrijgen. Ze liegen het. Mijn (over 3 weken 76 en niet gevaccineerd) vrijheden komen niet terug. Ik mag niet meer naar het theater, niet naar een evenement, niet vliegen, zelfs niet met de auto de buurlanden in. Hoezo, vrijheden terug? Vulles is het. Schoftentuig.

  “31% wees op het onvermogen van de EU om een efficiënte vaccinatie tegen het coronavirus te garanderen.” De EU kón het wel, maar het was niet in hun belang. Dus daarom maakten ze er een zootje van.

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

 7. Julia zegt:

  Denkt nou men is wel zeer dom als je er nog niet achter bent dat die algehele EU een bolwerk van dictatuur en miljarden verspilling is en de totale macht over het wanbeleid van het binnenhalen van Islam, woestijnratten en zwarten totaal de macht kwijt zijn. De EU betekent de ondergang van heel veel landen De EU is de grootste mislukking en een nutteloos bolwerk dat niets anders dan tweedeling zaait, dictatuur oplegt en alle macht tot zich trekt en de algehele samenleving binnen de EU hebben verziekt en belastingbetalers op torenhoge kosten heeft gejaagd door hun massale import van gelukzoekers en nu miljarden per jaar eist voor de volkomen doorgeslagen klimaathysterie. Ik kijk uit naar de dag dat dat hele ongekozen zooitje in Brussel als een kaartenhuis in elkaar stort dat is dan voor mij sinds zeer lange tijd weer eens een reden om de rood/wit/blauwe van het voormalig Nederland weer hoog in de top te hijsen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s