Poolse minister-president Morawiecki wil geen “Verenigde Staten van Europa”: “Die zal er nooit komen”

(Vertaling: E.J. Bron)

In de EU wordt de kloof tussen west en oost dieper – niet alleen bij thema´s zoals genderpolitiek of immigratie. Ook de door vooraanstaande EU-politici bespoedigde visie van de “Verenigde Staten van Europa” wordt in landen zoals Polen onverholen afgewezen.

Dat werd onlangs door de Poolse minister-president Morawiecki duidelijk gemaakt in een interview met “Newsweek”, waarin hij ondubbelzinnig verklaarde: “We zouden niet moeten verwachten dat er zoiets als de Verenigde Stan van Europa zal komen, omdat die er zo nooit zal komen.” Mocht de EU proberen een “supermacht” te worden, dat zou het onvermijdelijk tot wrijvingen komen, “die nog groter worden wanneer diegenen uit Brussel, Berlijn of Parijs zouden proberen om alle andere lidstaten in een supermacht te dwingen.”

Morawiecki wil daarentegen een Europa dat de nationale culturen en nationale identiteiten beschermt. Hij verklaarde verder in het interview: “Er zijn 27 landen in de EU, daarbij nog enkelen die nauw met elkaar verbonden zijn, echter niet tot de Europese Unie behoren, maar ze beschikken allemaal over een sterke identiteit, een cultureel erfgoed, een taal en een traditie.” Een Europa dat sterk zou willen zijn, zou “een Europa van het vaderland moeten zijn”.

Met dit standpunt zit Morawiecki eerder op de lijn van de Hongaarse minister-president Viktor Orbán en andere politici uit het oosten van Midden-Europa, die de EU in toenemende mate wantrouwen. Meer conflicten met Brussel zijn voorgeprogrammeerd.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Poolse minister-president Morawiecki wil geen “Verenigde Staten van Europa”: “Die zal er nooit komen”

 1. karton zegt:

  Wát een verademing om te lezen wat wél-denkend politici van de EUSSR vinden.
  Onbegrijpelijk, voor mij althans, dat bijv. Quasimodo Rutte en z’n kontlikkers , met een gore glimlach ons eens zo rijke en mooie landje naar de verdoemenis helpen/ hebben geholpen.
  Een land als Polen, maar ook Hongarije, hebben de ellende van een dictatuur meegemaakt en zijn er pas onlangs van verlost, zij wensen NIET opnieuw in een dictatuur terecht te komen, maar de achterlijke Rutte & Co. vinden het allemaal prachtig, alsof Ursje v.d.Leyen een loopse teef is, zó lopen Rutte c.s. achter die kloon van Merkel aan, amechtig en kwijlend naar haar opkijkend voldoet het zootje “Rutte” aan al haar wensen en eisen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Cathja zegt:

  Dit soort uitspraken klinken me als muziek in de oren. Gelukkig bestaan er nog landen waar ze weinig op hebben met het steeds machtiger wordende Brussel.
  Respect voor de landen die het landsbelang nog steeds hoog in het vaandel hebben staan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hovawart zegt:

  Wanneer men de Verenigde Staten nu eens als voorbeeld neemt voor een Build Back Better van De Vierde Macht in de Brusselse Bureaucratie,…Practice What You Preach, dus een veel kleinere overheid en beter bestuur, in plaats van deze europese bestuurlijke moloch van autocraten, baantjesjagers, carrière-kruipers en linksche fascisten met hun wurgverdragen……….
  Nexit, s’il vous plaît.

  Geliked door 2 people

 4. vangie1206j zegt:

  Nog een aantal van dit soort acties en dan hoop ik het einde van dit terreur hol EU-Brussel.

  Like

 5. antiislamnu zegt:

  West Europa gaat ten onder aan decadentie en Oost Europa wordt het beste en veiligste gebied om te wonen

  Geliked door 3 people

 6. Peter. zegt:

  Kijk hoe de spelers van Italie hun volkslied meezingen ,dacht er iemand dat die mensen hun land zomaar opgeven ,droom lekker door in Brussel,maar alleen het geld wat ze krijgen p,akken ze aan ,en wel zoveel dat straks de boel klapt als Italie niets meer krijgt .

  Like

 7. Steven zegt:

  Poolse minister-president Morawiecki wil geen “Verenigde Staten van Europa”

  Tja.. die zal op korte termijn zogenaamd ook wel ‘zelfmoord’ hebben gepleegd of zijn nek hebben gebroken bij het traplopen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s