Arafat en de mysterieuze vergiftigingstheorie: EHRM wijst zaak af

(Vertaling: E.J. Bron)

De vrouw van de overleden Palestijnse leider blijft nog steeds volhouden dat hij vergiftigd zou zijn, maar niet per se door Israël. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft het vorige week afgewezen om een zaak te heropenen, waarin wordt beweerd dat de voormalige Palestijnse leider Yasser Arafat (foto) zou zijn gestorven door vergiftiging.

Arafat overleed in 2004 op 75-jarige leeftijd. Nadat hij geklaagd had over hevige maagpijn, werd hij vanuit zijn hoofdkwartier in Ramallah naar een ziekenhuis buiten Parijs gebracht, waar hij korte tijd later zijn laats adem uitblies.

Het ziekenhuis en minstens één ander onafhankelijk onderzoek stelden vast dat de bekende PLO-leider een natuurlijke dood was gestorven. Een in 2012 uitgevoerd onderzoek door een Zwitsers laboratorium daarentegen kwam tot de conclusie dat er grote hoeveelheden radioactief polonium op het stoffelijk overschot en de kleding van Arafat gevonden zouden zijn. Hetzelfde middel zou zogenaamd door Russische geheimagenten gebruikt zijn om een dissident in Londen te vermoorden.

Dit leidde ertoe dat de weduwe van Arafat, Suha, een klacht indiende over zijn onrechtmatige dood. Een Franse rechtbank wees de klacht echter snel af, omdat Suha en haar advocaten geen dwingende bewijzen voor de vermeende moord voorgelegd hadden.  Donderdag bevestigde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) deze eerdere beslissing en wees Suha´s bewering van de hand dat de Franse rechtbank “fundamenteel vooringenomen” tegen haar overleden man geweest zou zijn.  

Wie heeft het gedaan?

Veel Palestijnen blijven volhouden dat Israël Arafat vergiftigd zou hebben, een beschuldiging die nog altijd af en toe door de Palestijnse Autoriteit naar voren wordt gebracht.

Polonium is heel moeilijk te krijgen, de meesten gaan er echter van uit dat de Israëlische Mossad waarschijnlijk geen problemen zou hebben om aan dergelijk materiaal te komen. Desondanks, en zelfs met het oog op de vermeende motivering van Israël om Arafat kwijt te raken, beweert zelfs Suha niet dat Israël het gedaan zou hebben.

Eind december 2020 citeerde het Israëlische dagblad “Yediot Ahronot” Suha met de woorden dat Arafat “definitief zou zijn vergiftigd, niet door Israël, maar door een Palestijn.” Dagen later stond Suha er op dat haar citaat uit het verband gerukt zou zijn. Desondanks wees ze echter niet met de vinger naar Israël, tenminste niet uitsluitend.

In een posting op Facebook verklaarde ze destijds:

“De zaak van Abu Ammar [Arafat´s nom de guerre] is altijd nog voor de rechtbank, en ik kan niemand beschuldigen hem gedood te hebben, ook niet Israël, omdat ik geen bewijzen heb, en tot nu toe heb ik geen bewijzen tegen wie dan ook.”

Bron:
israelheute.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Arafat en de mysterieuze vergiftigingstheorie: EHRM wijst zaak af

 1. Gerrit zegt:

  Een soort geheime weduwe die waarschijnlijk de spaarpot van Arafat in huis heeft staan. Nu nog aan de bak voor schadevergoeding wegens vergiftiging? Wat vindt Kaag hiervan,? de dametjes zullen wel bevriend zijn gezien de banden van Arafat met haar man.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ravian zegt:

  Arafat was een homo met een pedofiele voorliefde voor kleine jongetjes.
  Die “vrouw” van hem was er enkel voor het imago.
  En verder moet je wel heel erg dom zijn om een vijandelijke leider te elimineren die zo stom is als het achtereind van het varken.
  Die gaat dan namelijk dikke kans door een slimmere leider vervangen worden.
  Daarom heeft Israël Arafat nooit geëlimineerd, Joden zijn namelijk, in tegenstelling tot Palestijnen, wel slim genoeg om hun eigen ruiten niet in te gooien.

  Geliked door 2 people

 3. kees zegt:

  Van zo een oorlogsmisdadiger cq pedofiel, wil je toch geen foto in je woonkamer?

  Like

 4. ieznogoedh zegt:

  Gewoon een geval van Corona avant la lettre.

  Like

 5. Bob zegt:

  Abbas is niet vies voor een moord.
  Heeft een dissident laten dood
  knuppelen, in de gevangenis in Ramallah
  wordt gefolterd en gemoord.

  Like

 6. Peter zegt:

  syfilis,maar Israël de schuld geven is makkelijker .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s