Berlijn: Criminele netwerken bedriegen bij de bewaking van vluchtelingencentra – contacten in het clanmilieu

(Vertaling: E.J. Bron)

Bij de bewaking van vluchtelingencentra in Berlijn zijn volgens onderzoek van rbb criminele netwerken uit private beveiligingsondernemingen actief, die de publieke sector al jarenlang door schijnrekeningen en afrekeningsbedrog schaden.

Via een compleet netwerk van sub-ondernemingen schrijven de firma´s elkaar wederzijds schijnrekeningen uit en ontduiken systematisch controles door de autoriteiten. Axel Osmenda, afdelingsleider van de financiële controle zwart werk bij het hoofdkantoor van de douane in Berlijn, bevestigde in een interview met rbb24 het bestaan van zulke netwerken: “Er is sprake van complete ondernemingsstructuren, die alleen maar werden opgericht met het doel om schijnrekeningen uit te schrijven”, zei Osmenda. Door de jaren heen zou de douane hebben vastgesteld dat dit fenomeen in de wereld van de beveiliging is toegenomen.

Volgens het onderzoek van rbb bestaan er minstens twee bekende netwerken, waartoe ongeveer 30 firma´s uit de beveiliging behoren. Met constant wisselende zakenadressen, het inzetten van stromannen als bedrijfsleider en het oprichten en de snelle liquidatie van ondernemingen hebben deze netwerken een camouflagetactiek ontwikkeld die een controle aanzienlijk moeilijker maakt. De recherche van Berlijn bevestigt tegenover rbb dit “steeds opnieuw vastgestelde fenomeen”.

De beveiligingsfirma´s plegen volgens het onderzoek van rbb op veelzijdige wijze bedrog. Zo bewijzen documenten, die in het bezit zijn van rbb, dat er in de afgelopen jaren in talrijke vluchtelingencentra in Berlijn steeds opnieuw bewakers werden ingezet die niet over de vaktechnische kwalificaties of de voorgeschreven bewijzen van betrouwbaarheid beschikten. Bovendien werd systematisch meer personeel afgerekend dan er in de centra werd ingezet. Veel bewakers worden bovendien zwart betaald, zonder medeweten van de belastingdienst en de sociale verzekeringen. Dat melden insiders van de branche en bewijzen loonafrekeningen van een beveiligingsfirma, die in het bezit zijn van rbb: volgens deze afrekeningen woonden in één geval alle in een Berlijns vluchtelingenonderkomen werkzame bewakers in de niet bestaande “Musterstraße 1” en kregen hun loon contant uitbetaald.

Op de achtergrond van deze netwerken, aldus het onderzoek van rbb, ageren blijkbaar steeds dezelfde mannen achter de schermen. De recherche bevestigt op vragen van rbb banden van zulke structuren met de georganiseerde criminaliteit. Enkele beveiligingsfirma´s zouden volgens de politie van Berlijn tot het zogenaamde clanmilieu behoren.

De Berlijnse instantie voor vluchtelingenaangelegenheden (LAF) gaf sinds 2017 ongeveer € 150 miljoen voor de bewaking van de vluchtelingenonderkomens in Berlijn uit aan private beveiligingsfirma´s. De autoriteit is verantwoordelijk voor 81 vluchtelingenonderkomens. Het voor het toezicht op de LAF verantwoordelijke Senaatafdeling voor integratie, werk en sociale zaken verklaart in een stellingname dat er twee wantoestanden bekend zouden zijn, maar dat het bestuur van de Senaat niet in het bezit zou zijn van informatie over systematisch bedrog. De autoriteit verwijst naar haar omvangrijke controlemechanismen, de oprichting van een klachtenbureau en het opnieuw opstellen van contracten sinds november 2020.

Bron:
politikstube.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Berlijn: Criminele netwerken bedriegen bij de bewaking van vluchtelingencentra – contacten in het clanmilieu

 1. In nederland is het niet anders. Het spreekwoord zegt”de gelegenheid maakt de dief”. Gaat nog steeds op. Voorbeeld is de CDAprominent van Lienden die met de slogan “De Heer is mijn herder maar met geld kom je verder”, een winst incasseerde van 9 miljoen voor zich zelf en elk 5 miljoen voor zijn companen in de mondkapjesaffaire. Ik vraag me af hoeveel minister de jonge er van in zijn zak heeft gestoken. Het is toch allemaal wel opvallend dat dit kon gebeuren met medewerking van de minister en zijn ambtenaren.

  Like

 2. Eppo zegt:

  Daar dus net als hier die Groenzoeters uit t Haagje .
  De tyfuszooi is toch voor het Plebs die met die Murkenmeuk van Ze opgezadelt en opgescheept zit.
  En nog gaan bij die boertjes hier in dit Land de oogjes niet open.
  Opvang Eigen Geloofs Regio.
  daar horen Ze thuis .

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s