De man achter WikiLeaks: Klokkenluider Julian Assange

(Door: Christoph Uhlmann – Vertaling: E.J. Bron)

Politiek vervolgd

Julian Assange is een Australische journalist, die in 2006 het onthullingsplatform WikiLeaks oprichtte. Dit publiceerde hoofdzakelijk geheime regeringsdocumenten, o.a. ook van de Amerikaanse strijdkrachten en de CIA. Sinds de onthulling van de oorlogsmisdaden van het Amerikaanse leger in Afghanistan en Irak komt Assange niet meer tot rust. Op 3 juli vierde de strijder voor vrijheid van meningsuiting en persvrijheid zijn 50e verjaardag achter de muren van de zwaarbewaakte gevangenis Belmarsh in Londen – een symbool voor de toestand van onze westelijke “waardedemocratie”.

Assange wordt nu al meer dan tien jaar politiek vervolgd. In 2010 werd door Zweden een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Assange vluchtte naar de ambassade van Ecuador in Londen, vroeg in 2012 asiel en bracht de zeven jaar daarna in een beperkte ruimte in de ambassade door. De geconstrueerde beschuldigingen van een “minder zware verkrachting” en seksuele ongeoorloofde dwang bleken weldra echter compleet onhoudbaar, maar pas in 2017 werd het onderzoek, officieel wegens gebrek aan bewijs, definitief gestaakt. Nadat in 2019 het asielrecht van hem werd afgenomen, werd hij in de ambassade door de Britse politie gearresteerd. De beelden van de oude en gebroken ogende man, die met geweld uit de ambassade in Londen wordt gesleurd, gingen de wereld rond. Sindsdien zit Assange als een zware misdadiger in de zwaarbeveiligde gevangenis Belmarsh. Een uitleveringsverzoek van de VS werd door de rechtbank afgewezen, echter eveneens het verzoek tot vrijlating op borgtocht. De VN-gevolmachtigde voor marteling, Nils Merzer, hij had Assange in de gevangenis bezocht, stelde in 2019 sporen van “psychologische foltering” vast en eiste zijn onmiddellijke vrijlating. Hij waarschuwde nadrukkelijk voor een uitlevering aan de Verenigde Staten.

Onhoudbare beschuldigingen

Daar dreigen de journalist tot 175 jaar gevangenisstraf, omdat men hem volgens de spionagewet (Espionage Act) wil aanklagen. Men beschuldigt Assange ervan in computersystemen binnengedrongen te zijn en data te hebben gestolen. Maar ook deze beschuldigingen zijn onhoudbaar, zoals ook blijkt uit een onlangs gepubliceerde “bekentenis” van de kroongetuige Sigurdur Ingi Thordarson in de krant “Stundin”. De wegens bedrog en seksueel misbruik als minderjarige veroordeelde gaf toe dat hij gelogen had toen hij Assange tegenover de Amerikaanse autoriteiten beschuldigde van “hacking”. De immuniteit voor strafvervolging, die hem op grond van zijn samenwerking met de FBI werd toegestaan, geniet de IJslander ondertussen nog steeds.

Oorlogsmisdaden gefilmd

De publicatie van de video “Collateral Murder” maakte het onthullingsplatform WikiLeaks in 2010 in één klap internationaal bekend: in juli 2017 vliegt een Amerikaanse gevechtshelikopter boven een woonwijk van de Irakese hoofdstad Bagdad. Via de boordcamera zijn enkele mensen op straat te zien. De piloot denkt enkele AK-47 geweren te zien, vraagt via de boordradio toestemming om te vuren en krijgt deze. De piloot schiet in de mensenmenigte. “Kijk die dode rotzakken eens”, hoor je een van de soldaten zeggen. Zoals later bleek, waren de vermeende Kalasjnikovs alleen maar fototoestellen. Onder de zogenaamde “opstandelingen” bevonden zich de oorlogsfotograaf Namir Noor-Eldeen en zijn chauffeur en assistent Saeed Chmagh, die werkten voor het persbureau Reuters. Maar de video gaat nog verder en laat zien hoe enkele minuten later een kleine zwarte bestelbus op de plaats delict opduikt. Er stappen twee mannen uit, die proberen de gewonden te bergen. Twee kinderen blijven in het busje zitten. De piloot beoordeelt ook deze situatie als gevaarlijk en verzoekt nogmaals om toestemming om te vuren. De droevige balans van deze oorlogsmisdaad: acht doden en twee gewonde kinderen.

Mainstream reageert niet

De destijds 22-jarige soldaat Bradley Manning was voor de archivering van dergelijk materiaal voelde zich verplicht om de moord op burgers door Amerikaanse troepen openbaar te maken. Hij richtte zich met kopieën van het explosieve materiaal uit Irak en Afghanistan, waaronder deze video en oorlogsdagboeken, tot het platform, nadat hij van de “Washington Post” en de “New York Times” niet eens antwoord had gekregen. In 2010 werd de klokkenluider gearresteerd en in 2013 veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf. Datzelfde jaar kondigde hij aan een hormoontherapie tot sekseverandering te willen doen. In 2014 werd zijn naam officieel in Chelsea Elizabeth Manning gewijzigd. De Amerikaanse president Obama schold een groot deel van de straf van Manning kwijt en ze werd in 2017 vrijgelaten. Van maart 2019 tot maart 2020 werd ze in gijzeling genomen, omdat ze niet wilde getuigen tegen WikiLeaks. Nils Melzer vond dat de gevangenschap van Manning “zou hebben voldaan aan alle elementen van folter of andere gruwelijke, onmenselijke of vernederende bestraffing”.

Bruiloftsfeest in vrijheid

De vervolging en belastering van Julian Assange was voorbode en staat symbool voor de huidige toestand van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Toonde de WikiLeaks-publicatie “Vault 7” het vermogen van de CIA tot de totale controle en de greep op auto´s. smart-tv´s, webbrowsers, mobiele telefoons en besturingssystemen, zo bewijst “Collateral Murder” de meedogenloosheid en bereidheid van de Amerikaanse regering om te moorden en te verheimelijken. Deze waarheden aan het licht te brengen, is de enige “misdaad” van Julian Assange. Het blijft te hopen dat zijn 50e verjaardag de laatste was die hij in gevangenschap moest vieren. Het mooiste geschenk voor hem, de beide zoons en zijn verloofde Stella Morris zou waarschijnlijk zijn wanneer de geplande bruiloft niet achter metershoge muren en prikkeldraad zou hoeven plaatsvinden.

Bron:
unser-mitteleuropa.com
Door: Christoph Uhlmann

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op De man achter WikiLeaks: Klokkenluider Julian Assange

 1. J.A. Kapteyn zegt:

  Dit toont maar weer eens aan dat machthebbers (en dat geldt echt niet alleen voor de VS, maar overal ter wereld ) volslagen corrupt zijn en bereid zijn om alles en iedereen te elimineren die hun in de weg zit. Ook in ons land. Waar doet Pieter Omtzigt aan denken ?
  Volgens mij bestaat er voor dit probleem geen oplossing. We kunnen er nog zo veel over schrijven, maar de zittende macht zal zijn eigen positie altijd ten koste van alles met hand en tand verdedigen.
  Puur menselijk, voorspelbaar gedrag. Maar een doorn in het oog van iedereen die een beetje eergevoel heeft. Een eerlijke wereld heeft nooit bestaan en zal ook nooit bestaan. Wie tegen de stroom probeert op te zwemmen is gedoemd om genadeloos te verzuipen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Martine zegt:

  Dit is het kwaad waar we mee te maken hebben. De maffia die alles onder controle wil houden en liegt en bedriegt. Deze onrechtmatigheid zal zich spoedig ook tegen de mensen die zich niet willen laten vaccineren gaan keren. Alleen zijn wij niet alleen.

  Like

 3. Bob zegt:

  Assange heeft de totale macht en
  criminaliteit van elke regering
  bloot gelegd, dus hij moet verwijderd
  worden.
  De leugens en fictieve beschuldigingen
  zijn nog steeds aan de orde van de dag.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s